Honvéd: karibi trükkökkel és gólokkal bizonyítana Thierry Gale

BÁNFALVI SZABOLCSBÁNFALVI SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2021.03.13. 10:58
null
Messziről, Barbados apró szigetéről érkezett a Budapest Honvédhoz Thierry Gale, aki szeretne minél több gólt szerezni (Fotó: Földi Imre)
A Notre Dame SC-től érkezett Thierry Gale, a kispestiek támadója, aki már tizenöt évesen válogatott labdarúgó volt.

 

A magyar futball egyik különlegessége, hogy lassan nincs olyan szeglete a világnak, ahonnan ne érkezett volna labdarúgó szerencsét próbálni hozzánk. Thierry Gale, a Budapest Honvéd középcsatára a csupán 431 négyzetkilométernyi területű Barbadosról szerződött Kispestre. A hatszoros válogatott 18 esztendős, s hazája második legsikeresebb klubjában, a Notre Dame SC-ben nevelkedett, 2020 júliusában írta alá első profi szerződését. Már 15 évesen bemutatkozott a barbadosi válogatottban, 17 esztendősen gólt szerzett címeres mezben. A honvédos megfigyelőhálózat tagjainak feltűnt, hogy a Kis-Antillák keleti felén ügyes futballista bontogatja szárnyait, és tavaly augusztus 21-én az MTK ellen már be is mutatkozott az NB I-ben, a következő játéknapon a Kisvárda ellen is pályára lépett. A folytatásban bokasérülés hátráltatta, de amikor október 28-án visszatért, gólt szerzett a Magyar Kupában a Csácsbozsok-Nemesapáti SE ellen. A stabil NB I-es csapattagságig azonban rögös út vezet, a center ugyanis elkapta a koronavírust, ezért megint nem játszhatott. Aztán a tavaszi szezon elején, a 20. fordulóban gólt szerzett a Mezőkövesd ellen, igaz, az a találat csak a szépítésre volt elég.

„A magyar futballt és a bajnokságot jónak tartom, szeretek itt játszani  – mondta Nemzeti Sportnak a légiós, aki szombaton a DVTK ellen léphet pályára az NB I-ben. – Barbadoson a Notre Dame SC utánpótlásában nevelkedtem, s a felnőttek között csupán négy meccset játszottam, amikor felfigyelt rám a Honvéd. A barbadosi válogatottat javarészt a helyi bajnokság profi futballistái alkotják, ám néhányan már Európában légióskodnak, így például Krystian Pearce, aki Angliában született, s középhátvédként a Birmingham City másodosztályú csapatában szerepelt, onnan lett válogatott, míg mostanság az angol ötödosztályban futballozik, és van néhány amatőr játékos is a keretben. A harmincegy éves Nick Blackmant tartom a legjobb barbadosi labdarúgónak, aki az izraeli Maccabi Tel-Aviv csatára. A karrier szempontjából utána én következem a sorban, de ha a Honvédnál gólokat szerezve stabil kezdő leszek, rövid időn belül a legjobb barbadosi futballista lehetek. A válogatott szakmai stábjának tagjai figyelik, hogyan teljesítek Magyarországon, és nekem fontos is a nemzeti csapat, amely márciusban két világbajnoki selejtezőt játszik. Ha meghívót kapok, végre ismét találkozhatok a szüleimmel.”

A 288 ezer lakosú karibi szigetországban nem a labdarúgás, hanem a krikett a legnépszerűbb sportág. A barbadosi élvonalbeli labdarúgó-bajnokságot Premier League-nek nevezik, tizenkét csapat alkotja, a meccseket kivétel nélkül Bridgetownban, a barbadosi Nemzeti Stadionban rendezik. Habár negyedosztályú meccseket is játszanak a szigeten, szinte kizárólag felnőttfutballról beszélhetünk, a Barbadosi Labdarúgó-szövetség adatbankja szerint ugyanis legutóbb 2019-ben rendeztek utánpótlás-bajnokságot.

Úgyhogy ritkán bukkan fel Thierry Gale-szintű tehetség a Kis-Antillák szigetvilágában…

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik