Haladás: győzelemmel avatták fel az új stadiont – képgaléria

PIETSCH TIBORPIETSCH TIBOR
Vágólapra másolva!
2017.11.08. 22:31
null
Bosnjak Predrag (zöldben) a Haladás kezdőjében kapott helyet az Osijek ellen (Fotók: Unger Tamás)
A Haladás az új szombathelyi stadion avató mérkőzésén 3–1-re legyőzte a több mint fél órán át emberhátrányban játszó NK Osijeket.

Aki arra gyanakodott, hogy azért kezdődött negyed nyolc után négy perccel a megnyitóünnepség, mert már azelőtt csúszott a program, hogy elstartolt volna, tévedett. Egyszerű, de nagyszerű oka volt annak, hogy pontban 19.19 órakor csendült fel a Himnusz: a Haladást 1919-ben alapították. Magába a bő egyórás ceremóniába belefért minden, aminek bele kellett férnie. Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára beszédében azt hangsúlyozta: a magyar kormány kiemelt fontosságot tulajdonít a sportinfrastruktúra-fejlesztéseknek.

„Ha azt akarjuk, hogy erős, kitartó és jó jelen nemzedéke legyen Magyarországnak, akkor fejleszteni kell a sport színtereit, hiszen a sport pozitív hatást gyakorol életünk szinte minden területére” – mondta.

Szabó Tünde is beszédet mondott a Haladás új stadionjának avatóünnepségén
Szabó Tünde is beszédet mondott a Haladás új stadionjának avatóünnepségén

„Olyan nemzet vagyunk, amely világklasszis sportolókkal büszkélkedhet, az új tehetségek megismeréséhez és kiemelkedéséhez azonban – szülessenek az ország bármely részében – esélyt és lehetőséget kell teremteni minden fiatal számára. Mindehhez sportlétesítményekre, tanárokra, nevelőkre és edzőkre van szükség. Szombathely ezen a téren is az élen jár, éppen ezért kívánja támogatni a magyar kormány a szükséges fejlesztéseket” – fűzte hozzá.

Ezt követően a katolikus, a református és az evangélikus egyház papjai megszentelték az arénát, majd az immár megáldott gyepet ellepték a HVSE, az Illés Akadémia és a Király Sportegyesüet növendékei, valamint a Savaria Légió harcosoknak öltözött táncosai, akiket három „banda” követett: az Ataru Taiko ütőegyüttes, a freestyle-osok társulata és a Körmendről átruccant rockzenekar, a Soulwave.

Aztán jött a szombathelyi és az eszéki brigád: a Haladás–NK Osijek mérkőzés harmadik percében David Williams kis híján vezetéshez juttatta a csaknem két év után újra hazai pályán játszó Halit, de lövését követően Marijan Antolivic akkora bravúrt mutatott be, amekkorát a Haladás Sportkomlexum még nem látott. Újabb három perc elteltével Haris Hajradinovic egy millimétert sem tévedett, ennek köszönhetően vezettek a horvátok (0–1). No nem sokáig: alig telt el negyedóra, amikor Myke Ramos bevéste nevét a klub kilencvennyolc éve íródó történelmébe: az első Hali-gólt szerezte az új stadionban (1–1).

Az első félidőben az alkalomhoz illő hangulatot varázsoló vasi B-közép tagjai többször is éltették Király Gábort (utoljára a 31. percben, amikor az előre megbeszéltek szerint átadta a helyét Gyurján Mártonnak), majd az érintettek tudtára adták, hogy „…nem akarunk NB II-t!” Tény, furán festene az első osztályú létesítményben egy második ligás csapat.

A szombathelyi együttes a második félidő elején Andrej Simunec kiállítása miatt emberelőnybe került, amit a hajrában két góllal használt ki. A 86. percben Miroszlav Grumics a tizenhatoson belül szépen megszelídített egy hosszan előreívelt labdát, majd hat méterről a bal alsó sarokba lőtt (2–1), aztán a hosszabbításban Petró Balázs állította be a 3–1-es végeredményt az eszéki védelem ügyetlenkedése után (3–1).

GÁLAMÉRKŐZÉS
A Haladás Sportkomplexum nyitóünnepségén

HALADÁS–NK OSIJEK (Eszék, horvát) 3–1 (1–1)
Szombathely, 8500
néző. V: Pintér Cs. (Király K,, Huszár)
HALADÁS: Király G. – Schimmer, S. Wils, Németh Milán, Bosnjak – Kiss B., Németh Márió, Jagodics M. – Ramos, Williams, Halmosi. Csere: Tóth D., Jánvári, Pinte, Bamgboye, Grumics, K. Mészáros, Medgyes, Rácz B., Kovács L., Petró. Megbízott edző: Vörös Csaba
NK OSIJEK: Antalovic – Mates, Simunec, Lesjak, Mioc – Matas, Skoric, Barisic – Hajradinovic, Ejupi, Lopa. Csere: Malenica, Kapus, G. Boban, Husic, Grgic, Ilic, Rupic. Vezetőedző: Zoran Zekic
Gólszerző: Ramos (17.), Grumics (86.), Petró (93.), ill. Hajradinovic (6.)
Kiállítva: Simunec (56.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik