Hajnal Tamás elittársaságban – óriási lehetőség előtt

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2017.12.07. 11:06
null
A nagy évfolyam tagjai között Hajnal Tamás (balról a második), Youri Djorkaeff (jobbról a negyedik), Gaizka Mendieta (jobbról a második) és Maxwell (jobbra)
Értékes diplomát szerezhet Hajnal Tamás, aki az UEFA képzésén híres futballisták társaságában többek között Nyonban, Párizsban, Londonban, Amszterdamban, Dortmundban és New Yorkban okosodhat.

 

Az osztálynévsor nem mindennapi – csak néhány név a legnevesebb diákok közül: a brazil világbajnok Gilberto Silva, a vb-aranyat szerző francia Youri Djorkaeff, a spanyol válogatott Gaizka Mendieta, a többek között az Arsenalban, a Manchester Cityben és a Liverpoolban is futballozó elefántcsontparti Kolo Touré, az Inter, a Barca és PSG korábbi brazilja, Maxwell vagy éppen az exliverpooli Luis García.

A Ferencváros 59-szeres válogatott középpályása óriási lehetőséghez jutott azzal, hogy bekerült abba az elittársaságba, amely a közelmúltban kezdte el az UEFA kiemelt sportvezetőképzését, és 2019 novemberében kaphatja kézhez a diplomáját.

Azt a diplomát, amelyet világszerte alig néhány tucat ember vehetett át eddig. Vajon honnan jött az ötlet, a lehetőség?

„Tisztában vagyok vele, hogy pályafutásom végéhez közeledem – mondta lapunknak Hajnal Tamás. – Elképzelhető, hogy ez az utolsó szezonom, bár az is benne van, hogy még egyet vállalok. Abban mindig is biztos voltam, hogy tanulni, fejlődni szeretnék. Utánajártam, hol és hogyan tudnám képezni magam, hiszen merész terveim vannak a labdarúgásban. Németországban több ismerősömet is felhívtam, korábbi csapatomnál, a Schalkénál is azt tanácsolták, jelentkezzek az UEFA most kezdődő képzésére. Ez új, különleges program, amelynek ez a második évfolyama, és miután az elsőnek nagy sikere volt, most többszörös volt a túljelentkezés.”

Hajnal Tamás ebbe a 25 tagú elittársaságba került be. Az első évfolyamban olyan egyéniségek végeztek, mint a brazil Raí és Juninho, a portugál Nuno Gomes, a francia Éric Abidal és Christian Karembeu, a kameruni Geremi, valamint a magyar középpályás korábbi dortmundi csapattársa, Sebastian Kehl, no meg a korábbi olasz játékvezető, Roberto Rosetti. A felvételi bizottság nem hasraütés-szerűen választotta ki az újabb diáksereget, a pályázóknak szigorú követelményeknek kellett megfelelniük.

„Első körben önéletrajzot és ajánlólevelet kellett küldeni, amelyet a Schalke állított ki nekem. Természetesen a Ferencváros is támogatja az oktatásomat, Thomas Doll külön engedélye is kellett, hogy néhány edzést kihagyhatok. Az UEFA-nál megpróbáltak minél több információt beszerezni rólam, később személyes beszélgetésre is ki kellett utaznom Svájcba, és végül szeptemberben tudtam meg, hogy felvettek.”

Csapatkép sztárokkal, mint Nuno Gomes (felül, balról a második), Christian Karembeu (középső sor, jobbról a második)
Csapatkép sztárokkal, mint Nuno Gomes (felül, balról a második), Christian Karembeu (középső sor, jobbról a második)

 

A 36 esztendős középpályás azóta már túl van az első oktatáson, november közepén Nyonban, az UEFA központjában kezdődött a képzés. A helyszínek a majd' két év alatt változnak, többek között Párizsban, Londonban, Amszterdamban, Dortmundban és New Yorkban is lesz oktatás.

„Legutóbb Lausanne-ba is átmentünk, a tó partján fekvő kastélyban tartottak előadást. Úgy ültünk ott, mint az amerikai elnök az irodájában, huszonöt méteres hatalmas ovális asztalnál, jegyzetfüzetekkel a kezünkben. A helyszínek nem azért változnak, mert ezek szép és izgalmas városok, hanem azért, hogy minél több részletbe lássunk bele. Januárban Párizsban lesz az oktatás, az egyik nap a Paris Saint-Germain klubfelépítését tanulmányozzuk. Az együttesnél menedzserként dolgozó osztálytársam, a brazil Maxwell már alig várja, hogy Párizsba utazzunk.”

A tananyag elsajátítása mellett kapcsolatrendszerének szélesítésére is nagyszerű lehetőség ez Hajnal Tamásnak. A most diplomázó csoportból jó kapcsolatot ápol Nuno Gomesszel, aki eddig a Benfica tanácsadójaként dolgozott, ám most a klub által megnyitott iskolát vezeti. A magyar válogatott középpályás elmondta, a korábbi portugál csatárzseni dolgozta ki az iskola létrejöttének és működésének részleteit, és szóba került a klubnál futballozó Csoboth Kevin is.

„Dicsérte a fiatal magyart – mondta Hajnal Tamás. – Szerinte kezdetben nehezen illeszkedett be, de már jó úton jár, és jó futballista válhat belőle. Osztálytársam, Gilberto Silva is keresi egyelőre a helyét, korábban a Panathinaikosz sportigazgatója volt, ám a közelmúltban hazaköltözött Brazíliába, és saját céget alapított. Mentorként egyengeti fiatal futballisták útját, de klubokkal is együttműködik. Ez tőlem sem állna távol idehaza, Magyarországon.”

 

Az oktatás két egyetem, a francia CDES és az angol Birbeck University of London védnöksége alatt zajlik – angolul. Ez nem okoz gondot Hajnal Tamásnak, a német mellett az angolt is jól beszéli. Az egyhetes képzésekre másfél havonta kell kiutazni, a mostani társaság 2019 novemberében veheti át a diplomáját. Hajnal tehát értékes okmánnyal a kezében kezdheti el futballistakarrierje utáni életét.

Három Fradi-gól!

A novemberi találkozón rögtönzött foci tornát is rendeztek a most végző és a leendő diákoknak.

„Sokan voltunk, és azért, hogy mindenki futballozhasson, ne álldogáljon feleslegesen, félpályán keresztben játszottunk – mesélte Hajnal Tamás. – Két-két csapatra osztva, kétszer harminc perces meccsek voltak. A csapatomban elég jó zsugások voltak, Mendieta, Luis García, és Djorkaeff is velem volt a pályán. Mondhatom, jó formában vannak még mindig. Egyébként nyertünk, és három gólt is rúgtam.”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik