Gyász: Maradona a Napolinál szent ember volt – Novothny

Vágólapra másolva!
2020.11.26. 07:55
null
Edzésről hazafelé tartva értesült a hírről (Fotó: Nemzeti Sport)
2020. november 25., a Magyar Labdarúgás Napja. Ezen a napon ment el a futball valaha volt egyik legnagyobb alakja, Diego Armando Maradona. A világbajnok argentin sztár legnagyobb sikereit a Napolinál érte el, ahol ez idáig csak egyetlen magyar játékos került a felnőttkeret közelébe. A DIGI Sport híradója Novothny Somát kérdezte, mit is jelentett a nápolyiaknak az isteni Diego.

„Megmondom őszintén, el sem hittem, pont edzésről jöttem haza...” – nyilatkozta a DIGI Sport híradójának, a Sport 24-nek Novothny Soma, aki mindmáig az egyetlen magyar labdarúgó, aki megfordult a Napoliban.

A Bochum támadója négy évig testközelből élhette át, mit jelent a Maradona-kultusz Nápolyban.

„Elképesztő, mekkora bálvány volt. Az első történetem is hozzá kapcsolódik: amikor megérkeztem, majd beszálltam a taxiba, a sofőr kérdezte, hogy mi járatban vagyok. Mondtam, hogy focizni jöttem, és akkor elkezdett mesélni, milyen is volt, amikor Maradona itt volt..”

Novothny szerint egyedülálló, amit a helyieknek jelent az Isteni Diego, és ehhez elég a város bármelyik bárjába vagy éttermébe betoppannunk.

„Mindenhol kint van a képe! Ha Napoli-szurkoló, ha követi a focit, ha nem követi, teljesen mindegy, mindenki imádja, a fotója kint van mindenhol, ez ezer százalék!”

Nem véletlenül imádják a helyiek Maradonát, hiszen az argentin zseni vezérletével korábban soha nem látott magasságokba ért a Napoli.

„Kettő bajnoki címe van a klubnak, 1987-ben és 1990-ben ért fel a csúcsra, és ugye mindkettőt Maradonával szerezte. Nyilván voltak ott más jó játékosok is, de azért ő volt a legmeghatározóbb a csapatban, amely akkor nyert UEFA-kupát is.”

Novothny egy személyes történetet is megosztott a DIGI Sport nézőivel.

„A mostani szertáros már akkor is a klubnál dolgozott, amikor Maradona ott volt, és ő mindig mondta, hogy milyen elképesztő focista és milyen elképesztő ember volt. Szinte minden egyes nap elmondta, hogy ő hajtogatta Maradona ruháit, neki ő egy szent ember volt.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik