Gera és Juhász bajnok lett, Király és Tőzsér kiesett – mi lesz itthon Dzsudzsákkal?

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2020.09.22. 09:48
null
Az Eb-n szereplő magyar keretből heten futballoznak jelenleg is külföldön, hárman visszavonultak, a többiek itthon játszanak (Fotó: NS-archív)
Dzsudzsák Balázs szerződtetését a kedd délutáni edzésen jelenti be a DVSC. Nem a 33 éves szélső lesz az első hazatérő az elmúlt húsz év meghatározó válogatott labdarúgói közül. Gera Zoltán, Hajnal Tamás, Huszti Szabolcs és Juhász Roland bajnok lett a hazatérők közül, viszont Halmosi Péter, Király Gábor, Priskin Tamás és Tőzsér Dániel kiesett csapatával az NB I-ből.

A magyar labdarúgásban a 2000-es évek fordulópontot jelentettek abból a szempontból, hogy a megelőző ötven évben (a szocializmusban elsősorban a pártállam tiltása, később korlátozása miatt nem volt erre lehetőség) nem szerződött annyi játékos külföldre, mint az ezredforduló környékén. Az eltelt húsz évben külföldön játszó generációból azok, akik hosszú ideig kint is tudtak maradni és a válogatottban is meghatározó játékossá váltak, pályafutásuk végéhez közeledve az elmúlt években kezdtek hazatérni egyre nagyobb számban az NB I-be.

TÖBB MINT 50-SZERES VÁLOGATOTTAK AZ NB II-BEN
Olyanra, hogy több mint ötvenszeres válogatott játékos külföldről hazatérve az NB II-be szerződjön, legutóbb 2016-ban volt példa. Akkor a belgiumi és svájci légióskodást követően, tíz év után hazatérő 79-szeres válogatott Vanczák Vilmos szerződött az NB I-ből éppen kieső Puskás Akadémiához. A védő 25 meccsen három góllal segítette a feljutáshoz a felcsútiakat, majd a következő évadban még 15 meccsen játszott az NB I-ben. 2018-as visszavonulása óta a PAFC háttérstábjának a tagja. Egyébként az 1980-as, 1990-es évek legendás alakja, a 61-szeres válogatott Détári Lajos is játszott a másodosztályban, miután 1998-ban hazatért külföldről, igaz, előbb az élvonalban szerepelt a kieső BVSC-ben, majd Dunakeszire szerződött.

Az elmúlt két évtized magyar labdarúgásában meghatározónak számító, jelenleg is aktív vagy éppen a közelmúltban visszavonuló játékosok közül a 35-szörös válogatott Halmosi Péter nyitotta meg a sort 2011-ben. Úgy jött haza meglepetésre végleg az angol Hull Citytől (korábban kölcsönben már szerepelt itthon), hogy volt ajánlata a Blackpooltól, amelynél elmondása szerint tizenötszörösét kereshette volna az NB I-es fizetésének, mégis nevelőklubját, a Haladást választotta. Akkor a Nemzeti Sportnak arról beszélt, nem levezetni jött haza, nem azért hogy bennmaradásért harcoljon a klubbal – 2019-ben mégis kiesett a Haladás az élvonalból, igaz, abban az idényben Halmosi már csak 10 meccset játszott, tavasszal már a kispadra sem ülhetett le.

A 40 éves Halmosi a Vas megyei I. osztályban, Király Gábor csapatában, a Király SE-ben ma is aktív (múlt szombaton a Magyar Kupában két gólt szerzett a Bicske ellen, de így is kiestek). A Dzsudzsák Balázzsal holtversenyben, 108 meccsel válogatottsági rekorder, 44 éves Király Gábor 2015-ben a Fulhamtől jött haza, szintén „anyaegyesületébe”, a Haladásba, miután megszakítás nélkül 18 évet játszott külföldön (Németországban és Angliában). A hazatérését követően még 107-szer szerepelt az NB I-ben a szombathelyieknél, és főszerepet játszott abban, hogy a válogatott ott lehetett a 2016-os Eb-n, és csoportelsőként továbbjutott a nyolcaddöntőbe – mind a négy Eb-meccsünket végig is játszotta. 2016 novemberében a válogatottól a svédek elleni mérkőzéssel elbúcsúzott, de a Haladásban folytatta pályafutását, így 2019-ben ő is részese volt a szombathelyiek NB I-es búcsújának. A 2018–2019-es évadban még 24 meccsen védett, utoljára 2019. május 11-én, a mezőkövesdi 1–0-s vereség alkalmával, akkor dőlt el végérvényesen, hogy kiesik a Haladás. Király a Fehérvár elleni hazai évadzárón (1–1) már nem szerepelt, és tavaly nyáron be is fejezte aktív pályafutását.

A Haladás kiesésének egyébként egy harmadik „nagy hazatérő”, a ma már az NB II-es Győrben szereplő, 33 éves Priskin Tamás is részese volt. Az ETO-ban nevelkedő, 63-szoros válogatott csatár 2006-tól szerepelt külföldön, egy egyéves győri időszakot leszámítva 2017-ig. Akkor a Ferencvárosba tért haza, de egy év után kölcsönadták Szombathelyre, a fent már említett, Fehérvár elleni meccsen ő szerezte a Haladás máig utolsó NB I-es gólját.

HAZATÉRŐ EB-HŐSÖK

A 2016-os Eb-n szereplő magyar válogatott 23-as keretéből már csak heten játszanak külföldön (azok, akiknek lejárt a szerződésük, és jelenleg klub nélküliek, nem szerepelnek a felsorolásban) – Bese Barnabás (Leuven – Belgium), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Kádár Tamás (SantungLuneng – Kína), Lang Ádám (Omonia Nicosia – Ciprus), Kleinheisler László (NK Osijek – Horvátország), Nagy Ádám (Bristol City – Anglia) és Szalai Ádám (Mainz – Németország). Bár utóbbi esetében éppen hétfőn jelentette be a klubja, hogy nem számítanak rá az első keretben. Legutóbb, a téli átigazolási időszakban Nikolics Nemanja tért haza és szerződött vissza korábbi klubjához, Fehérvárra, míg Stieber Zoltán tavaly nyáron igazolt Zalaegerszegre, és miután neki is része volt abban, hogy a ZTE újoncként kiharcolta a bennmaradást, idén Újpestre szerződött. A négy évvel ezelőtti Eb-keretből Király Gábor, Juhász Roland és Gera Zoltán már visszavonult, Németh Krisztiánnak nincs csapata, Dzsudzsák Balázs Debrecenbe tart, Korhut Mihály (DVSC) és Priskin Tamás (ETO FC Győr) már jelenleg is NB II-es csapat játékosa, míg heten az NB I-ben játszanak: Stieber és Nikolics mellett Böde Dániel (Paks), Dibusz Dénes (FTC), Elek Ákos (Mol Fehérvár – nem tagja az első keretnek), Fiola Attila (Mol Fehérvár), Guzmics Richárd (Mezőkövesd), Lovrencsics Gergő (FTC), Pintér Ádám (MTK). Az Eb-n egyébként 11 légióssal szerepeltünk.

Királyéknál jóval sikeresebb volt itthon az idén nyáron visszavonulóJuhász Roland, aki Halmosi után a következő sokszoros válogatott hazatérő volt 2013-ban. A profik között az MTK-ban induló védő, aki 95-ször szerepelt a nemzeti csapatban, a Videotonhoz igazolt, miután nyolc évet lehúzott az Anderlechtben. A fehérváriakkal 2015-ben és 2018-ban is bajnok lett, 2019-ben Magyar Kupát nyert, közben 2016-ban az Eb-n is szerepelt, a Fehérvárral pedig két éve az Európa-liga-csoportkörében lépett pályára. Az utolsó, 2019–2020-as idényében ugyan trófea nélkül maradt, de még akkor is a fehérváriak egyik legjobbjának számított, összesen 186 NB I-es meccsen szerepelt a piros-kékeknél, 23 gólt szerzett. Pályafutása utolsó NB I-es meccsén, a Ferencváros ellen is betalált (2001-ben az első NB I-es gólját is az FTC ellen szerezte), így szép emlékekkel zárhatta le kerek karrierjét 37 évesen.

Hasonlóan érezhetné magát az 51-szeres válogatott Huszti Szabolcs is, hiszen az után, hogy 2018-ban, 14 évnyi légióskodást követően hazajött, ő is bajnokságot és Magyar Kupát nyert a Vidivel, csakhogy tavaly szeptemberben, az Újpest ellen elszakadt a keresztszalagja (pályafutása során már nem először), és azóta már nem is lépett pályára tétmeccsen. Huszti a téli felkészülést végigcsinálta, de a jelek szerint nem került tökéletes állapotba a lába, és bejelentette, hogy az új idénytől már nem folytatja pályafutását.

Hasonlóan járt a 41 éves, 97-szeres válogatott Gera Zoltán is, aki 2014-ben, tízévnyi légióskodás után döntött a hazatérés mellett, de 2017-ben, a 3. fordulóban megsérült a Ferencvárosban, ami után már csak egyszer lépett pályára, az idény utolsó fordulójában, a Balmazújváros ellen szállt be 12 percre, hogy elbúcsúzhasson. Ettől függetlenül eredményesen zárta pályafutása utolsó szakaszát, hiszen három év alatt 97 bajnokin 26 gólt szerzett a Ferencvárosban, egyszer bajnokságot, háromszor Magyar Kupát nyert a csapattal, a válogatottal ő is játszott a 2016-os Európa-bajnokságon. Gera mellett a 2015-ben hazatérő, 59-szeres válogatott Hajnal Tamás is a Fradiból vonult vissza, szintén bajnokságot és háromszor Magyar Kupát nyert a zöld-fehérekkel utolsó éveiben. A 39 éves Hajnal 15 évet szerepelt megszakítás nélkül külföldön (Németországban és Belgiumban), jelenleg pedig az FTC sportmenedzsereként dolgozik.

A teljesség igénye nélkül készülő összeállításunkban szándékosan hagytuk a végére a 35 éves, 31-szeres válogatott Tőzsér Dánielt (a télen, négy év után Fehérvárra visszatérő Nikolics Nemanjával azért nem foglalkozunk, mert az ő esetében még korai lenne mérleget vonni a hazatérést követő időszakról). A középpályás a DVSC-ben mutatkozott be az NB I-ben, majd fiatalon a török Galatasaray utánpótlásába került, utána viszont két évet a Ferencvárosban futballozott, majd tíz évet töltött el külföldön (Görögországban, Belgiumban, Olaszországban és Angliában), mielőtt 2016-ban visszatért Debrecenbe. Tőzsér a hazaérkezése után, Halmosihoz hasonlóan, arról beszélt, hogy a családja fontos szerepet játszott a döntésében, nem levezetni jött haza, nagy céljai vannak. 2020 nyarán aztán azt kellett megélnie csapatkapitányként, hogy a Paks elleni hazai döntetlennel kiesett a Loki az NB I-ből, az elkeseredett szurkolók pedig igyekeztek leszedni a mezt a játékosokról.

Tőzsér azóta sportigazgatóként dolgozik a DVSC feljutásáért, már hazacsábította a nyáron Görögországból a 31 éves Korhut Mihályt, de az igazi szenzációt Dzsudzsák Balázs hazatérése jelentheti. Arra ugyanis aligha akad sok példa a világ labdarúgásában, hogy egy 108-szoros válogatott játékos a másodosztályba igazoljon. A 33 éves szélső 12 éve szerződött a Lokitól a holland PSV-be, amikor elment, 1 millióra becsülte az értékét a Transfermarkt, most 1.6 millióra taksálja, de közben kifizettek érte különböző klubok magyar rekordot jelentő 40.1 millió eurót is. A PSV után játszott az orosz Anzsi Mahacskalában és Dinamo Moszkvában, a török Bursasporban, majd három csapatban is szerepelt az Arab Emírségekben (al-Vada, al-Ittihad Kalba, al-Ain). Külföldön 308 élvonalbeli bajnokin 83 gólt szerzett. Dzsudzsák az NB I-ben korábban négy idényben, 48 meccsen játszott (2005-ben debütált), és 14 gólt ért el, 2005 és 2007 között háromszor nyert bajnokságot a DVSC-vel. Ha a várakozásoknak megfelelően kedden bejelentik a visszatérését, a feljutás lesz a minimum elvárás vele és a csapattal szemben, de igazán sikeres hazatérésről csak akkor beszélhetünk majd vele kapcsolatban, ha nem csak az NB II-ben tud aranyérmet nyerni a Debrecennel, profi pályafutása feltételezhetően utolsó időszakában...

Dzsudzsák már a „házban”

Dzsudzsák Balázst a kedden 16.45 órakor kezdődő nyilvános edzésen mutatja be a DVSC – az edzésről az NSO Tv élőben jelentkezik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik