A futsal NB I-ben folytatódik a két fővárosi együttes, a Ferencváros és az Újpest rivalizálása (Fotó: ujpestfutsal.hu)

 

Az Újpest RFC-220Volt kilenc idény után tért vissza az élvonalba. A lila-fehérek előtt a Rubeola FC Csömör anyagi gondjai nyitottak utat a 2020–2021-es NB I-es részvétel felé. A keret jelentősen átalakult ahhoz képest, amely az előző, NB II-es csonka idényben a Keleti csoport 4. helyén végzett. Csömörről három játékos érkezett, a válogatott Varsányi Áron kapus, Józsa Tamás, illetve Nehéz Krisztián. Mellettük a szintén immáron felnőttválogatott Fekete ikrek, Márk és Olivér, illetve három brazil légiós, Lucas Moreira, Ricardo Sobral és a legutóbbi, Nyírgyulaj elleni bajnokit egy remek lövéssel eldöntő Ricardo Lineker csatlakozott Póta Balázs keretéhez.

A MASZKVISELÉS AJÁNLOTT
Érdemes időben érkezni, mert a nagy érdeklődés miatt a beléptetés a szokottnál hosszabb időt vehet igénybe. Bár nem kötelező, javasoljuk az egészségügyi maszk viselését – írja a fradi.hu

Az FTC-Fischer Klíma az NB I 2019–2020-as, a koronavírus-járvány miatt idő előtt lefújt idényét a 3. helyen fejezte be. A klub nyár végén erősítések sorát jelenthette be, elsőként a válogatott futsalos Sámson Zoltánét, majd a visszatérő Érsek Róbertét. Nem sokkal később a nemzeti csapat alapembere, Horváth Szabolcs is aláírt, és megszerezték az utánpótlás-válogatott Milavecz Kevint is.

A Ferencváros vezetőedzője, a korábbi világklasszis, Madarász János és játékosai (Fotó: fradi.hu)

Érdekesség, hogy a jó nevű érkezők ellenére egyik csapat sem rajtolt jól az idényben. Az Újpest az első négy meccsét elveszítette, igaz, rendre szoros, egy-két gólos különbséggel. A Ferencváros beragadása már nagyobb meglepetés. Madarász János csapata öt meccs után pont nélkül, a tabella utolsó, azaz 10. helyéről várhatja a péntek esti találkozót. Igaz, a sorsolás sem kedvezett az FTC-nek, a jelenleg a tabella első hat helyén álló csapatok közül került ki minden eddigi ellenfelük.

„Mindenki tudja, hogy a Fradi–Újpest párharc mit jelent a kluboknak. Igaz, nem ideális körülmények között készülünk, hiszen három hete mindig csak épphogy elég egészséges játékosom van, de nem szeretnék kifogásokat keresni. Nincs idő a sebeinket nyalogatni, a pofonokat csak az erősek képesek elviselni. Mi erősek vagyunk, és bármennyire is kellemetlen a jelenlegi helyzet, egyszer ez a negatív széria is véget ér – mondta a játékosként világklasszis Madarász a mérkőzés előtt. – Remek alkalom lesz az Újpest ellen bizonyítani, hogy újra a győzelem útjára lépjünk. Minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy végre ismét diadalmaskodjunk. Mi a Ferencváros vagyunk akkor is, ha döcög a gépezet. Hiszünk abban, hogy ebben a nehéz helyzetben is van fény az alagút végén.

AZ FTC ARAMIS ELLENI BAJNOKIJA HÉTFŐRŐL

Az Újpest épp a hét elején szerezte meg első pontjait az idényben. A derbin kiderül, a Nyírgyulaj elleni 2–1-es siker valóban felszabadítóan hatott-e a csapatra.

„Talán az összes eddig lejátszott meccsünk közül hétfőn voltunk a legfegyelmezettebbek. Nagy volt már a nyomás rajtunk, nagyon szerettük volna megszerezni az első győzelmünket. Most úgy látom a csapaton, mindenki felszabadult ez alól a teher alól. Végre megvan az első sikerünk és ez nem is jöhetett volna jobbkor, mint a derbi előtt – válaszolta Póta a Nemzeti Sport kérdésére. – Majd’ tíz év után rendeznek újra Ferencváros–Újpest meccset az élvonalban. Ez mindig különleges párharc. Remélhetőleg az egész sportágunk sokat profitálhat abból, hogy ez a nagy múltú rivalizálás a futsalpályán is folytatódik. Hogy a kezdés előtt mi lesz az utolsó mondatom? Talán az, hogy úgy lépjenek ki az öltözőajtón, mint azok, akik háborúba indulnak.”

AZ ÚJPEST NYÍRGYULAJ ELLENI BAJNOKIJA

Míg a pillanatnyi forma talán az Újpestnek kedvez, az örökmérleg egyértelműen a Ferencvárosnak. A zöld-fehérek mindkét élvonalbeli futsalderbit megnyerték, az elsőt 2010. november 29-én a telt házas pestszentlőrinci Sportkastélyban 5–2-re, míg a másodikat az Elek Gyula Arénában 5–1-re.

A két együttes emellett négyszer találkozott a másodosztályban, mindannyiszor a 2018–2019-es idényben: az alapszakaszban 4–1-re és 4–2-re, a rájátszásban 5–0-ra és 7–2-re nyert az FTC.

A Ferencváros öt forduló után a leggyengébb védelemmel, 23 kapott góllal, az Újpest a legkevésbé hatékony támadósorral, mindössze öt szerzett találattal vág neki az összecsapásnak.

Tyukász Péter szalad, hogy a Nyírgyulaj ellen győztes gólt szerző Ricardo Linekerrel ünnepeljen (Fotó: ujpestfutsal.hu/Veszely Bence)

„Itt csak a győzelem elfogadható, nincs más opció. Muszáj elkezdenünk gyűjtögetni a pontjainkat, mert nagy bajba kerülhetünk. Nincs is jobb lehetőség erre, mint az Újpest elleni derbi. Én játszottam a tíz évvel ezelőtti szezon mindkét élvonalbeli derbijén. Életem egyik legnagyobb élmenye volt, rengeteg szurkoló, fantasztikus hangulat, mindkétszer győzelem! Azok a barátaim szurkoltak nekünk a meccsen, akikkel felnőttem Fradi-táborban. Azóta sok minden megváltozott, de azt szeretném, hogy a csapattársaim is átéljenek egy derbigyőzelmet” – vette át a szót az FTC rutinos játékosa, Fekete Róbert. Fekete mellett a szintén a zöld-fehéreknél játszó kapus, Tóth Gyula maradt hírmondónak a legutóbbi, 2011. április 4-ei, élvonalbeli derbiről.

„Videókat mindannyian láttunk a tíz évvel ezelőtti meccsekről, fantasztikus hangulatuk volt, bízom abban, hogy valami hasonlót élhetünk majd át most is – mondta az Újpest remek formában védő kapusa, Tyukász Péter.A csapatban sokan vagyunk olyanok, akik tősgyökeres újpestiek, és egyikünknek sem kell külön elmagyarázni, milyen jelentőségű ez a párosítás. Mindegy, milyen sportágról van szó, a derbi az derbi, mindig ezek a legfontosabb mérkőzések egy idényen belül mind a két csapatnak. Biztos vagyok benne, hogy szoros és izgalmas meccs vár ránk. A Ferencváros rendkívül erős, legalább kétsornyi kiváló, válogatott szintű játékosa van, ezért is csalóka a jelenlegi helyezésük. Ugyanakkor minket sem kell félteni, egyre jobban összeáll a csapat, egyre hatékonyabbak és eredményesebbek vagyunk, és pénteken is győzelemmel akarjuk elhagyni a pályát.”

FUTSAL NB I
5. FORDULÓ

Péntek

18.30:
DEAC–Aramis SE
20.15:
FTC-Fisher Klíma–Újpest RFC-220Volt
Szombat

14.05:
Haladás VSE–Veszprém
Hétfő

18.30:
Nyírgyulaj–Dunaferr
19.00:
SG Kecskemét–MVFC Berettyóújfalu

A BAJNOKSÁG ÁLLÁSA
1VESZPRÉM52491515
2 HALADÁS VSE 4 1 14 8 6 13
3 MVFC BERETTYÓÚJFALU 4 1 13 7 6 12
4 SG KECSKEMÉT 3 1 1 15 12 3 10
5 ARAMIS SE 3 2 12 13 –1 9
6 DEAC 2 3 22 20 2 6
7 DUNAFERR 1 1 3 8 11 –3 4
8 ÚJPEST RFC 1 4 5 11 –6 3
9 NYÍRGYULAJ 1 4 8 17 –9 1
10FTC51023–130