FTC: Szabad kezet kaptam támadásban – Botka Endre

BABJÁK BENCEBABJÁK BENCE
Vágólapra másolva!
2022.02.16. 09:30
null
Ugyan az előző mérkőzéseken a gólszerzésből is kivette a részét, Botka Endre (jobbra) továbbra sem hanyagolja el a védekezést (Fotó: Török Attila)
Botka Endre szerint ha úgy futballoznak, ahogy valójában tudnak, nem kell a bajnokság hajrájáig izgulni az újabb arany miatt.   

 

– Minek köszönhető a csúcsforma?     
– Annak, hogy Sztanyiszlav Csercseszovtól szabad kezet kaptam támadásban, sőt megköveteli, hogy a szélső védők érjenek fel a kapu elé – mondta lapunknak Botka Endre, a Ferencváros védője, aki a Vasas ellen 2–0-ra megnyert Magyar Kupa-meccsen, majd a ZTE ellen 3–1-es győzelemmel végződő vasárnapi bajnokin is gólt szerzett. – Ennek a szemléletnek köszönhetően többször kerülök helyzetbe. Persze a szabad kezet nem úgy kell érteni, hogy mindenki arra fut, amerre akar. Meg van szabva, hogy labdával és labda nélkül milyen területekre kell mozognunk, de sokkal több támadófeladatot kapok, mint korábban. A szélső védő és a szélső támadó sokkal szabadabban cserélhet helyet, de folyamatosan kommunikálnunk kell egymással, hogy valaki mindig biztosítson. Konkrét példával élve, ha Olekszandr Zubkovval azonos szélen vagyunk, akkor amint megindulok, neki vissza kell zárnia a helyemen.

– A ZTE ellen viszont nem a szélről, hanem az ötösről volt eredményes. Ezek szerint befelé is mozoghat?     
– Persze. Ha az adott pillanatban az tűnik a legjobb megoldásnak, miért ne? A Zalaegerszeg ellen éppen Zubkovtól kaptam labdát, és mivel mögöttem helyezkedett, nem tudott volna olyan gyorsan felérni a kapu elé, mint én. Emiatt döntöttem úgy, hogy középen indulok be, meg is lett az eredménye.

 – Úgy tudom, a taktika mellett a mentális felkészülésnek is nagy szerepe van a mostani formájában, immár fél éve mentáltrénerrel dolgozik. Miért döntött úgy, hogy igénybe veszi a segítségét?     
– Az Európa-bajnokság előtt beszéltem vele először, válogatottbeli csapattársam, Gulácsi Péter ajánlására. Már az első beszélgetésünknél megnyíltam neki, azonnal éreztem, hogy képes lesz segíteni. Az Eb alatti megfelelő mentális állapotot is neki köszönhetem, és azóta is együtt dolgozunk.

Botka Endre (Fotó: Török Attila)
Botka Endre (Fotó: Török Attila)

– Miben segít a sportolónak egy ilyen szakember?     
– Legtöbbször a belső problémák megoldásában. A profi futballista is ember, olykor mi is azt érezzük, hogy nem vagyunk jó passzban, hogy nem vagyunk eléggé felkészülve egy meccsre, esetleg félünk, hogy valami nem a tervek szerint alakul. A szakember segít benne, hogy ezeket a gondolatokat kizárjam. Az önbizalom mindenkinél bármikor megcsappanhat, a szakember abban segít, hogy ez ne jelentsen gondot a meccsen. Az Európa-bajnokság előtt arra helyeztük a hangsúlyt, hogy teljesen mindegy, ki az ellenfél, ha valaki hisz magában, és kellően eltökélt, nem lehet gond. Segít benne, hogy a legtöbbet hozzam ki magamból, mert nem engedi, hogy kételkedjek magamban.

– Úgy tűnik, a Ferencváros is egyre inkább formába lendül, a ZTE-nek esélyt sem adott. Belülről is ennyire egyoldalúnak tűnt a mérkőzés?     
– Az első perctől kézben tartottuk a meccset, legfeljebb az első félidőben akadt egy olyan tízperces időszak, amikor a kelleténél jobban átengedtük a területet a Zalaegerszegnek. Nyilván vannak még hibák, ugyanakkor a téli felkészülés kezdete óta eddig nagyjából egy hetet készültünk úgy, hogy a keret összes labdarúgója rendelkezésre állt. Éppen ezért az eddigi gyengébb játékból nem is vonnék le messzemenő következtetéseket. Minél jobban összeszokunk, minél jobban megértjük, mit szeretne tőlünk látni a szakmai stáb, annál jobban futballozunk majd.

– Ezek szerint a Puskás Akadémia és a Paks elleni vereség után sem idegeskedtek?     
– Nem lehet mindent a zaklatott felkészülésre és a hiányzó labdarúgókra fogni, a Paks ellen a hozzáállásunk sem volt megfelelő. Ha mindannyian a megfelelő mentalitással lépünk pályára, ha valamennyien odatesszük magunkat, a három nullás vereségnek nem lett volna szabad megtörténnie. Szerencsére most azt látom, egyre inkább kezdünk összeállni.

– Három együttes jelentősen elszakadt a mezőnytől. Elképzelhetőnek tartja, hogy ezúttal az utolsó fordulókig nyílt marad a versenyfutás a bajnoki címért?     
– Ha tartjuk a formánkat, ha úgy futballozunk, ahogy valójában tudunk, nem kell az utolsó fordulókig izgulnunk a bajnoki cím miatt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik