FTC: Hajnal Tamás a végsőkig kereste az együttműködést Rebrovval

Vágólapra másolva!
2021.06.15. 11:08
null
Szerhij Rebrov és Hajnal Tamás viszonya megromlott egy idő után (Fotó: Szabó Miklós)
A labdarúgó NB I-ben szereplő Ferencvárosi TC viharos körülmények között távozó előző vezetőedzője, Szerhij Rebrov korábbi sajtóhírek szerint neheztelt a klub sportmenedzserére, Hajnal Tamásra, aki a 24.hu-nak adott interjújában osztott meg részleteket az ukrán szakemberrel kialakult munkakapcsolatával kapcsolatban.

 

„A jelét szerettem volna adni annak, nem tetszik, hogy nélkülem igazol a klub futballistákat. A sor végén mégiscsak nekem kell összeállítanom a kezdőcsapatot. Kubatov Gábort a mai napig rendkívül tisztelem, az elmúlt hetekben ő sem volt könnyű helyzetben. Végül döntenie kellett. Egyvalaki volt a klubnál, aki nem jött ki velem. (...) A nevét hadd ne mondjam ki! Az egyik vezető. A közös munkánk elejétől éreztem, hogy nem kedvel” – nyilatkozta lapunknak adott utolsó magyarországi interjújában az FTC előző vezetőedzője, Szerhij Rebrov.

Az ukrán szakember a Blikk szerint az FTC sportmenedzserére, Hajnal Tamásra gondolhatott, aki Rebrov gondolataira reagálva, a 24.hu-n megjelent interjúban elmondta, a közös munka során igyekezett félretenni a Szerhij Rebrovval kialakult nézeteltéréseket.

„Talán furán hangzik, de sohasem éreztem, hogy megbomlott volna a párosunk, és soha nem is így tekintettem kettőnkre. A munkám során mindig az vezérel, hogy a klub érdekeit nézzem, azt tegyem, ami a Ferencvárosnak a legjobb, mert a végén nem a vezetőedző vagy a sportmenedzser számít, hanem a klub. Szerhij utolsó napjáig a lehető leglelkiismeretesebben dolgoztam együtt vele, úgyhogy őt kellene megkérdezni arról, miért romlott meg a kapcsolatunk.”

Hajnal szerint az ukrán trénerrel való szakmai egyeztetés nem volt mindig egyszerű feladat.

„A kinevezése után másfél hónappal kerültem ebbe a pozícióba, és az első pillanattól az vezérelt, hogy minél jobb szakmai munkával háláljam meg a bizalmat, amit megkaptam. Folyamatosan próbáltam kezdeményezni beszélgetéseket, akár négyszemközt, akár kisebb csoportokban, ahol olyan fontos témákat érintettünk, mint a keret kialakítása, vagy, hogy milyen fejlődési lehetőségek vannak a csapat előtt. De ahogy mondtam, Rebrov nem az a típus, aki igényli ezeket a megbeszéléseket.”

Az FTC sportmenedzsere kiemelte, a klub érdekeit mindig a mindenkori vezetőedző szándékai elé kell helyezni.

„A futballban sosem lehet tudni, hogy egy adott edző meddig marad a klubnál, éppen ezért nem is lehet a teljes stratégiát hozzá igazítani, figyelembe kell venni a Fradi tradícióját, a klub felé támasztott elvárásokat, és ezek alapján kell felépíteni a csapatot, összerakni egy stabil alapot, amin aztán még lehet az edző elképzelései szerint alakítani.”

Hajnal Tamás elmondása szerint az ukrán vezetőedző már az előző év végén elkezdte magát kivonni a közös munkából.

„Decemberben lett volna egy boardülés, amelyen fontos témákat (igazolások, keret kialakítása) szerettünk volna egyeztetni, de Szerhij ezen nem jelent meg, mert nem akart részt venni.”

Szerhij Rebrov a Nemzeti Sportnak arról is beszélt, hogyan élte meg a kicsúcsosodó konfliktust.

„Miután az év elején néhány dologban nem értettünk egyet az átigazolási politikában, leültünk Kubatov Gáborral, úgy éreztem, két bajnoki címmel, Európa-liga szerepléssel, Bajnokok Ligája-csoportkörrel annyi tiszteletet megérdemlek, hogy kikérjék a véleményem, mielőtt új futballistát igazolnának. Az elnök úr biztosított róla, többé senkit nem igazolnak anélkül, hogy arra én is rábólintanék. Ehhez képest nem sokkal később újabb olyan futballista toppant be az öltözőbe, akit akkor láttam először…”

Rebrovot vélhetően a korábbi MTK-játékosok, Gera Dániel és Katona Máté, valamint a grúz Giorgi Harasvili érkezése bőszíthette fel.

Miután a szakvezető februárban jelezte távozási szándékát, az FTC-nél rögtön nekiláttak az utódkeresésnek.

„Egy edző kiválasztása ugyanolyan hosszú folyamat, mint egy játékosé, és a februári bejelentés után el kellett kezdenünk azon gondolkozni, ki lehet az, akivel továbbra is sikeresek lehetünk. Meglehetősen komoly és intenzív munka zajlott a részünkről, mire megtaláltuk a megfelelő embert Peter Stöger személyében” – mondta el a 24.hu-nak Hajnal Tamás.

Nagy port kavart a Ferencváros-szurkolók körében a csapatkapitány, Lovrencsics Gergő idény végi távozása. Hajnal Tamás elmondása szerint az ukrán tréner már télen kitette volna a magyar válogatott fontos játékosát csapatából.

„Lovrencsics esete úgy nézett ki, hogy Szerhij jelezte, szeretne egy jobbhátvédet. Henry Wingo megfelelő opciónak tűnt neki is, kérte, hogy tegyünk meg mindent a megszerzéséért, hosszú ideig küzdöttünk érte, és végül összejött az üzlet, miénk lett a játékos. Az egy közös döntés volt Rebrovval, hogy szükség van új impulzusra a jobbhátvéd posztján, és nem hosszabbítunk szerződést Gergővel, de Wingo megszerzése után az edző azt akarta, hogy már a télen köszönjünk el Lovrencsicstől. Jeleztük neki, hogy ezt nem tehetjük meg, egyrészt a csapatkapitányunk iránti tiszteletből, másfelől közeleg az Európa-bajnokság, és nem lenne korrekt pár hónappal előtte nehéz helyzetbe hozni egy magyar válogatott játékost. Ez egy olyan szituáció volt, amikor Gergő és a magyar foci érdekét tartottuk szem előtt.”

A Ferencváros új vezetőedzőjének, Peter Stögernek nehéz dolga lesz, hiszen egy sorozatban háromszor egymás után bajnoki címet szerző gárdát vesz át.

„Meg kell honosítani azt a kultúrát, amit, mondjuk, a Bayern Münchennél látni, amelynél egy sokszoros bajnok Neuer, Müller, Kimmich ugyanolyan szenvedéllyel megy ki a pályára, akármilyen meccsről is legyen szó” – mondta el Hajnal Tamás.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik