Fortune Bassey sokoldalú futballista, aki nagyon szeretné megszerezni első gólját a Ferencváros színeiben (Fotók: Török Attila)

 

 
Befőzés nyárra – Deák Zsigmond jegyzete

A módszer jól bevált! A Ferencváros öltözőjében az utóbbi esztendőkben rendre télen volt nagyobb mozgás, mondván, a nyári Bajnokok Ligája-selejtezőre már összeérő csapat szállhasson harcba. Így volt ez a mostani átigazolási időszakban is, a zöld-fehérek jó pénzért – három és fél millió euróért – megváltak a spanyol Granadához távozó Myrto Uzunitól, helyére pedig több friss igazolás is érkezett a népligeti öltözőbe. Kíváncsiak voltunk, az újonnan érkezők miben lehetnek hasznára az együttesnek, Sztanyiszlav Csercseszov vezetőedző mely posztokon számolhat velük leginkább. Az elemzésben Hajnal Tamás, a Ferencváros sport­igazgatója volt segítségünkre.

LÉGIÓSOK, AKIK NEM VÁLTAK BE

Ahol fát vágnak, ott forgács is hullik... A Ferencváros az elmúlt esztendőkben több légióst is igazolt, értelemszerű, hogy voltak közöttük olyanok, akiknek megszerzése nem lett telitalálat. A legnagyobb kluboknál is előfordul ilyen „mellényúlás” – ez az utóbbi időszakban a Ferencvárosnál egyértelműen igaz volt a kölcsönbe érkező, ám azóta távozó horvát Marijan Cabrajára, az egy év alatt csak négy ­­NB I-es­ mérkőzésen szóhoz jutó grúz Giorgi Haraisvilire és a legutóbb a lengyel Lech Poznannál kölcsönben szereplő, de onnan eltanácsolt horvát Roko Baturinára is. Eddig nyújtott teljesítménye alapján idevehetjük a bosnyák Muhamed Besicet is, aki korábban közönségkedvenc volt, ám visszatérése óta nem igazán volt hasznára a csapatnak.

Fortune Bassey
Kora: 23 éves
Nemzetisége:  nigériai
Posztja: befejező csatár
Értéke: 1 millió euró
Klub, ahonnan érkezett:    Ceské Budejovice – Csehország

Hajnal Tamás jellemzése: „Az átigazolásainknál olyan profilokat állítunk fel, amelyek egyértelműen a nemzetközi szintnek felelnek meg. Fortune Bassey játékában sok minden ötvöződik: a dinamika, a gyorsaság, az erő, mellette pedig bizonyítottan tudja, hol a kapu. Az elmúlt három esztendőben lépésről lépésre haladt előre, a harmad-, a másod-, majd a cseh első osztályban bizonyított, a technikai képzettsége is megvan ahhoz, hogy az NB I egyik legjobb csatára legyen. Komplex támadó, mélyen védekező csapat ellen is tud futballozni, de kontrajátékban is sikeres lehet. Nem nevezném egyértelműen befejező csatárnak, Ryan Mmaeehoz hasonlóan ő is képes az összjátékra, nem csak a kiszolgálásra vár. Sajnos a gól eddig nem jött össze neki, ha Újpesten bemegy a kapufája, lehet hogy már négy találatnál jár... Fontos lenne, hogy ne váljon görcsössé a játéka, egy csatárnál ez bizony előfordulhat, ha új csapatba kerül. Örömteli ugyanakkor, hogy mentálisan erős, nagyon akarja az első gólt.”

Hajnal Tamás jellemezte az FTC új igazolásait

Carlos Auzqui
Kora:
30 éves
Nemzetisége: argentin
Posztja: szélső
Értéke: 3.5 millió euró
Klub, ahonnan érkezett: River Plate – Argentína

Hajnal Tamás jellemzése:  „Olyan típusú támadó, aki érzi azokat a lehetőségeket, amelyekből gólt szerezhet. A lepattanó, lecsorgó labdáknál ott van, de az előkészítésben is jeleskedik. Sőt, a szögletek és szabadrúgások elvégzésénél is nagy hasznára lehet a csapatnak. A Spanyolországba távozó Myrto Uzunihoz hasonlóan agresszív támadó, keményen belemegy az ütközetekbe, és nagy előnye, hogy a támadózónában szinte mindenhol bevethető, jobbról, balról is indulhat, de az előretolt csatár mögött is használható. Harmincesztendős, ám a jól felépített játékospolitikának több összetevője van, lényeges a játékosok továbbértékesítése és az azonnali siker is. Ráadásul fontos az egyensúly fenntartása az öltözőben, ő igazi karakter, akire felnézhetnek a fiatalok.”

Hajnal Tamás szerint az argentin Carlos Auzqui olyan játékos, akire felnézhetnek a fiatalok

Marquinhos
Kora:
22 éves
Nemzetisége:
brazil
Posztja:
támadó
Értéke:
3.8 millió euró
Klub, ahonnan érkezett:
Atlético Mineiro – Brazília, legutóbb kölcsönben Botev Plovdiv – Bulgária

Hajnal Tamás jellemzése: A brazil futballista olyan játékos, aki több poszton tud futballozni. Ez fontos szempont volt, óriási előny egy labdarúgónál. Különböző hadrendben is lehet vele számolni, a bal oldalról is képes indulni, hamis kilencesként is jó teljesítményt nyújthat, és csatárként is bevethető. Dinamikus futballista, nagyszerű ritmusváltásokra képes labdával és labda nélkül. A hétvégén, az MTK ellen játszott először, első mérkőzésén van túl, látszott, némi időre van szüksége, hogy megszokja a játékunkat. Biztos vagyok benne, rövid, közép- és hosszú távon is nagy hasznunkra válik. Fiatal játékos, jelentős fejlődési potenciál rejlik benne, kreativitásával sok gondot okozhat a védőknek.”

A TRANSFERMARKTNÁL IS FÖLÉNYBEN VANNAK A ZÖLD-FEHÉREK

A Transfermarkt becslése alapján az ­NB I­ öt legdrágább játékosa – közülük egy magyar, a kapus Dibusz Dénes – a Ferencvárosban futballozik (lásd grafikánkat), sőt, az első tízbe is csak két fehérvári labdarúgó, Ivan Petrjak és Loic Nego fér be.
Az NB I-be télen szerződtetett labdarúgók közül a Ferencváros két játékosa, a nigériai Fortune Bassey és a brazil Marquinhos volt a legdrágább, 1.5-1.5 millió euróval (ez volt a vételáruk a Transfermarkt szerint). A piaci portál adataiból az is kiderül, a Ferencváros a tavaly február 15-i állapothoz képest csaknem másfélszeresére – 31.25 millióról 45.3 millióra – növelte keretének becsült értékét, labdarúgóinak összértéke több mint kétszerese a papíron második Mol Fehérvárénak (21.1 millió euró).

Anderson Esiti
Kora:
27 éves
Nemzetisége:
nigériai
Posztja: védekező középpályás
Értéke: 2 millió euró
Klub, ahonnan érkezett: PAOK – Görögország

Hajnal Tamás jellemzése: „Rendkívüli a fizikai ereje. Tipikus hatos középpályás, kimondottan Sztanyiszlav Csercseszov kérésére szereztük meg. Erős futballista, a labdaszerzés a legnagyobb erőssége, rendkívül nagy százalékban nyeri meg a párharcait. Keményen játszik, de nem szabálytalanul. Stílusa már az edzéseken is látszik, határozottan megy bele a párharcokba, nem félti magát. Dinamikus játékos, aki a középpályán egyensúlyt képes adni csapatának. Erőnlétileg kell kissé utolérnie magát, de rövid időn belül ezzel sem lesz problémája.”

Pászka Lóránd
Kora:
25 éves
Nemzetisége: magyar
Posztja: bal oldali védő
Értéke: 0.1 millió euró
Klub, ahonnan érkezett: Soroksár

Hajnal Tamás jellemzése: „Köztudottan szoros az együttműködésünk a Soroksárral, az ott látottak alapján győzött meg bennünket. Sok mérkőzését megnéztük, és szinte kivétel nélkül meggyőző teljesítményt nyújtott. Támadó szellemű szélső védő, jó dinamikájú, felfutva sok gólt készített elő. Kiváló mentalitású fiú, igazi versenyző típus, óriási kihívásnak tekinti ezt a lehetőséget. Tisztában vagyunk vele, fel kell nőnie erre a szintre, de hiszünk benne, hogy jó versenytársa lesz Eldar Civicnek. Megdolgozott az esélyért, csakis rajta múlik, mire viszi a Ferencvárosban.”

NS-SZAKÉRTŐ – Igor Nicsenko, a Ferencváros korábbi ukrán csatára

Mintha csak most léptem volna be a Ferencváros öltözőjébe... A mai napig emlékszem az első pillanatokra, ott álltam az Üllői úti székházban, és nem tudtam eldönteni, izguljak vagy örüljek a nagy lehetőségnek. Hamar bebizonyosodott, nincs mitől tartanom, légiós létemre néhány nap alatt beilleszkedtem. A mai futballban még kevesebb idő van akklimatizálódni, kemény profi játékosokról beszélünk, akiknek a lehető legrövidebb idő alatt fel kell venniük a ritmust. A most érkezők sem kereshetnek kifogásokat, legfeljebb két-három hét után a legjobbjukat kell nyújtaniuk. A vezetőedzőnek eredményt kell felmutatnia, a szurkolók győzelmeket várnak, minden más csak duma. Myrto Uzuni távozása nagy érvágás, szellemisége, mentalitása alapján az utóbbi évek legjobb ferencvárosi légiósa volt. De nem hinném, hogy összességében, az újak érkezésével gyengült volna a keret, a középpálya belső részére nagyon kellett futballista, ahogyan a támadósorba is. A nyárra ismét ütőképes Fradi állhat össze, és ha kedvező lesz a sorsolása, az új igazolásokkal lesz esélye bejutni a Bajnokok Ligájába.

Nyáron így is felállhat a Ferencváros (NS-grafika: Kristó Péter) – A KÉPRE KATTINTVA NAGYOBB MÉRET ÉRHETŐ EL!
Az NB I legértékesebb futballistái (NS-grafika: Kristó Péter) – A KÉPRE KATTINTVA NAGYOBB MÉRET ÉRHETŐ EL!