NB I: folytatódott a Kisvárda nagy sorozata; góllal tért vissza a Loki-csatár

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2022.08.02. 10:11
null
Bárány Donát (balról a harmadik) gólt szerzett, de a Kisvárda a Debrecen ellen is megőrizte április óta tartó veretlenségét az NB I-ben (Fotó: dvsc.hu)
Olvasóink már megszokhatták, hogy a labdarúgó NB I aktuális fordulója után kiemeljük az aktuális kör érdekességeit, főszereplőit, „legjeit”. Hét eleji visszapillantó cikkeinket az új idényben is folytatjuk.

A FORDULÓ VISSZATÉRŐJE – BÁRÁNY DONÁT

Pontosan egy év telt el az eddigi két NB I-es gólja között – Bárány Donát, a Debreceni VSC csatára első élvonalbeli mérkőzésén, tavaly július 31-én a Bp. Honvéd ellen volt eredményes (4–1), míg most vasárnap a Kisvárda Master Good ellen (2–2) a második félidőben csereként beállva talált a kapuba, ráadásul a hosszabbításban, pontot mentve ezzel csapatának.

„Azért bízom benne, a harmadik gólomra nem kell ennyi időt várnom... – mondta lapunknak mosolyogva a Loki 21 éves futballistája. – Nagyon kemény egy év van mögöttem: a kispesti gólom után egy héttel az újpesti Abdoulaye Diaby úgy megrúgta a lábamat, hogy részlegesen elszakadt a bokaszalagom. Kicsit hamar tértem vissza a pályára, begyulladt az Achilles-inam, de még vállaltam a játékot októberig. Mivel mindkettővel körülbelül négy éve bajlódom, úgy döntöttem, hogy mindkettőt megműttetem Finnországban. Turkuban dr. Lasse Lempainen végezte el a beavatkozást decemberben, aki korábbi csapattársamat, Pávkovics Bencét is megműtötte. Minden rendben ment, de ezután már csak áprilisban és májusban játszhattam az NB III-ban.”

Bárány legutóbb tavaly októberben a Mezőkövesd ellen 1–0-ra elveszített bajnokin játszott az NB I-ben, kilenc hónap elteltével a Kisvárda ellen góllal és gólpasszal tért vissza.

„Lelkileg nehezen éltem meg ezeket a hónapokat, de miután napról napra jobban éreztem magam és az Achillesem is jól reagált a rehabilitációs munkára és a terhelésre, egyre pozitívabban láttam a jövőt. A felkészülésem jól sikerült, bíztam benne, hogy kapok lehetőséget az első bajnokinkon Kisvárdán; csereként szálltam be, több mint fél órát játszhattam. Óriási boldogságot éreztem, amikor kettő egyes hazai vezetésnél, a hosszabbításban a gólommal sikerült egyenlítenünk, ráadásul mindezt a vendégszektor előtt. Kicsit kiszorított helyzetből lőhettem, s úgy vált védhetetlenné a labda, hogy megpattant Matheus Leoni lábán, és a bal oldali kapufa is a segítségemre volt. Összességében az első félidőben jobban futballozott a Kisvárda, a fordulás után azonban mi is szép támadásokat vezettünk, időnként átvettük a meccs irányítását. Fontos volt, hogy legalább egy ponttal kezdjük a bajnokságot. Megmutattuk, sohasem adjuk fel a harcot, és azt is, hogy van tartása a csapatnak. Vezetőedzőnk, Joao Janeiro nagyszerűen motivál, biztos vagyok benne, hogy mindig óriási elánnal lépünk majd pályára! Persze még idő kell, amíg igazán megismerjük egymást, hiszen még csak egy hónapja dolgozunk együtt, de eddig kedvező benyomást szereztem vele kapcsolatban. Az együttesnek is kell még idő, mert sok új játékos érkezett, de úgy érzem, jó lesz a Loki.”

Ezt legközelebb a Kecskemét ellen bizonyíthatja a DVSC, az összecsapásra szombaton 20 órától kerül sor a Nagy­erdei Stadionban.

„Nem is lehet más célunk, mint a győzelem. Láttam a KTE meccsét a Vasas ellen, s bár emberhátrányba került a Kecskemét, szívósan védekezett és megérdemelten szerzett pontot. Nekünk is biztosan meg kell szenvedünk a sikerért, de idehaza csak a három pont megszerzése elfogadható.” CS. A.

A FORDULÓ FOLYTATÓDÓ SOROZATA – KISVÁRDA

A héten már a norvég Mole elleni, csütörtöki Európa-konferencialiga-selejtezőre készülő Kisvárda vasárnap a Debrecen ellen is megőrizte a tétmeccseken áprilisban kezdődő veretlenségi sorozatát.

A Kajrat elleni Ekl-selejtezőben aratott két győzelmet is ide számolva, a legutóbbi kilenc tétmeccsén nem talált legyőzőre az előző idény ezüstérmese. Legutóbb áprilisban, a Mezőkövesdtől kapott ki otthon 2–1-re a Kisvárda, azóta hatszor nyert, háromszor ikszelt, de ha a csapat nyári edzőmeccseit is figyelembe vesszük, azok közül is csak egyet veszített el Török László vezetőedző együttese, három döntetlen és két győzelem mellett.

A Kisvárda kilences sorozata azonban még így is elmarad csütörtöki ellenfele, a Molde 17 tétmérkőzést számláló veretlen szériájától, amelyből 15-öt meg is nyert a norvég élvonal listavezetője. P. K.

NAGYÍTÁSHOZ KATT A KÉPRE!
NAGYÍTÁSHOZ KATT A KÉPRE!

A FORDULÓ MEGMOZDULÁSA ÉS BEMUTATKOZÁSA – VARGA BARNABÁS

így kell bemutatkozni. A csatársorba a Dél-Koreába szerződött Ádám Martin pótlására Gyirmótról érkező Varga Barnabás első paksi bajnokiján a kapuba talált, ráadásul szemre tetszetős akció végén lőtt a kapuba.

„Jó érzés, hogy az első mérkőzésemen gólt szereztem, ez további önbizalmat ad a folytatáshoz – mondta lapunknak a Paks csatára a Mol Fehérvár 2–0-s legyőzésének másnapján. – Támadóként különösen fontos, hogy az idény elején elkapjam a fonalat, az első gólomnak éppen ezért különös jelentősége van. Örülök neki, de legfőképpen annak, hogy győztünk az első fordulóban.”

A paksiak szép támadás végén szerezték meg a vezetést, látható volt, hogy Haraszti Zsolt jó ütemben ugratja ki csatártársát, Varga Barnabás pedig éppen akkor indul a védők mögé, amikor társa elrúgni készül a labdát.

„Az összhangon lehet még javítani, de jó úton haladunk. Haraszti Zsolt jó ütemben ugratott ki, nekem már csak a kapus mozgására kellett figyelnem. Úgy érzem, gyorsan sikerült beilleszkednem, Pakson remek, családias hangulat fogadott, éppen olyan, amely igazán közel áll hozzám. Jó helyre kerültem, jól indult a bajnokság, reméljük, a folytatás is hasonló lesz.”

A Fehérvár elleni siker után érthetően emelkedett volt a hangulat a paksi öltözőben, kíváncsiak voltunk, Varga szerint a jó rajt mekkora hatással lehet az idényre.

„Jó alapot adhat a következő meccsekre. Túlzottan nagy jelentőséget ennek sem szabad tulajdonítani, szerintem túlzás, hogy az egész évadot meghatározhatja. Örülünk, hogy győztünk, ráadásul jó csapatot múltunk felül, de ennyi. A lefújást követően vezetőedzőnk, Waltner Róbert is gratulált, vállon veregetett, ám a mérkőzés értékelése még hátravan. Hétfőre pihenőnapot kaptunk, keddtől a Vasas elleni mérkőzésre összpontosítunk, az újonc otthonában nem lesz könnyű feladatunk.” B. B.

A FORDULÓ BOSSZANKODÁSA – KATONA MÁTYÁS

Bár klasszikus befejező csatár nélkül állt ki az Újpest, az első negyvenöt percben eldönthette volna a Mezőkövesd Zsóry elleni bajnokit. A 3–5–2-es felállásban pályára lépő lila-fehérek támadósorát Katona Mátyás és Miroszlav Bjelos alkotta, előbbi gólt szerzett, utóbbi többször is ajtó-ablak helyzetbe került.

„Az első félidőben szöglet után éppen elém került a labda, egyből kapura lőttem, de a gólhoz a szerencse is kellett, a labda megpattant az egyik kövesdi védő lábán – mondta lapunknak a lila-fehérek 22 éves gólszerzője. – A felállást némileg a kényszer szülte, de egész héten ebben az összeállításban gyakoroltunk, úgyhogy tudtuk, mire számíthatunk. A csatársorsban helyet kapó Miroszlav Bjelosnak és nekem új volt ez a szerepkör. Ezt nem panaszkodásnak szánom, hanem olyan helyzet, amelyet meg kell oldani.”

Bár az Újpest meggyőzően futballozott az első negyvenöt percben, Marin Jurina fejes gólja után be kellett érnie a döntetlennel.

„Az első félidőben összességében jól futballoztunk, több helyzetet kidolgoztunk, többnyire a mi akaratunk érvényesült – folytatta Katona Mátyás.– A fordulás utáni húsz percben viszont inkább a Mezőkövesd irányított, mondhatjuk, megérdemelten szerzett gólt, csak hát addigra eldönthettük volna a meccset. Talán az volt a baj, hogy a fordulás után túlságosan visszaálltunk, nem ezt terveztük. Az egyenlítés után is megvoltak a helyzeteink az újabb gólhoz, sajnos egyiket sem használtuk ki. Az öltözőben mindannyian csalódottak voltunk a lefújás után, mert a lehetőségek alapján megnyert meccset engedtünk ki a kezünkből.” B. A. B.

Pászka Lóránd beadásából Kristoffer Zachariassen fejelt a kapuba, a Ferencváros ezzel győzött a Puskás Akadémia ellen
Pászka Lóránd beadásából Kristoffer Zachariassen fejelt a kapuba, a Ferencváros ezzel győzött a Puskás Akadémia ellen

NB I, 2022–2023, 1. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐNÉZŐSZÁM
Július 29., péntek
Budapest Honvéd–Zalaegerszeg 0–1Budapest, Bozsik ArénaBogár Gergő
4084
Július 30., szombat
Kecskeméti TE–Vasas FC 0–0Kecskemét, Kecskeméti Széktói Stadion Erdős József2527
Újpest FC–Mezőkövesd Zsóry FC 1–1
Budapest, Szusza Ferenc StadionPintér Csaba3023
Július 31., vasárnap
Kisvárda–Debreceni VSC 2–2Kisvárda, Várkerti StadionBerke Balázs
2870
Paksi FC–Mol Fehérvár 2–0Paks,Fehérvári úti StadionBognár Tamás2511
Ferencváros–Puskás Akadémia 1–0Budapest, Groupama ArénaKarakó Ferenc
7325
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik