FFT: hogyan veszített el a Vasas egy 6–0-ra megnyert meccset?

Vágólapra másolva!
2021.05.22. 12:55
A FourFourTwo magazin Döglött akták-sorozatában hónapról hónapra leporol egyet a magyar futball számos abszurd „ügyirata” közül. Ezúttal felidézi, milyen rosszul sült el a Vasas zsíroskenyér-túrája 1998-ban.

Az előző idény bronzérme után a Gellei Imre vezetőedző által irányított, többek között Váczi Zoltán, Hámori Ferenc, Juhár Tamás vagy Galaschek Péter nevével fémjelzett Vasas 1998 nyarának végén kimondva is a bajnoki cím reményében kezdte meg az NB I-es küzdelmeket. Hogy nem alaptalanul, azt az is jelzi, hogy az első öt fordulóban négy meccset megnyert, és miután 4–0-ra győzött Kispesten, senkit sem lepett meg, hogy a 6. fordulóban, augusztus 29-én 6–0-val elintézte az újonc III. Kerület FC-t is. Váczi duplájával indult a találkozó, aztán betalált Hámori, Pál Zoltán, Farkasházy László és Aranyos Imre is. Váczi azonnal ki is jelentette a Nemzeti Sportban, hogy „bajnokságot akarunk nyerni!”, Gellei pedig azt nyilatkozta: „a csapat magabiztos, jó játékkal szerezte meg a három pontot”.„bajnokságot akarunk nyerni!”, Gellei pedig azt nyilatkozta: „a csapat magabiztos, jó játékkal szerezte meg a három pontot”.

Gellei tréner viszont ezúttal tévedett… Már másnap azzal volt ugyanis tele a sajtó, hogy könnyen lehet, nemhogy három, de egy pontot sem kap a Vasas a 6–0-s győzelemért, sőt a legvalószínűbb az, hogy 3–0-s gólkülönbséggel az óbudaiak javára igazolják majd a mérkőzést.

Elterjedt a híre ugyanis, hogy a mérkőzés utolsó gólját szerző Aranyos Imre valószínűleg jogosulatlanul szerepelt a találkozón, néhány nappal korábban ugyanis kiállították a Vasas spanyolországi túrájának utolsó meccsén, amelyen egyébként a másodosztályú Logronés 8–0-ra legyőzte az angyalföldieket. Márpedig a Vasas nem jelentette az esetet, és a szabálykönyv 1995-ös kiadásának 53. paragrafus, 2. pontjának „e” alpontja szerint a nemzetközi mérkőzésen kiállított futballista – ha a FIFA vagy az UEFA az ügyében nem jár el – játékjogát automatikusan felfüggesztik a következő fegyelmi tárgyalásig, és azon a játékos idézés nélkül köteles megjelenni. Noha a Nemzeti Sport tudósításában augusztus 27-én megjelent, hogy Aranyos piros lapot kapott Spanyolországban, az ügyét a következő fegyelmi tárgyaláson nem vették elő, a Vasas pedig nyugodt szívvel pályára engedte.

Mellékesen: mi a csudát csinált a bajnoki álmokat szövögető Vasas a bajnokság közben Spanyolországban?

A 23 évvel ezelőtti kacifántos történet elolvasható a FourFourTwo.hu-n, IDE KATTINTVA!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik