Fernández: A futball olyan, mint az élet, ha elveszíted az alázatot, bajba kerülsz

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.02.24. 10:28
null
Fernando Fernández szerint a Diósgyőr szinte semmit sem valósított meg abból, amit eltervezett (<strong>Fotó</strong>: Koncz György)
Az Újpest kiütéses győzelmét követően Nebojsa Vignjevics már a második helyről álmodik, a DVTK a KO-val visszakerült a földre. De mit mondtak az edzők a szombati bajnokik után? Íme egy nyilatkozatcsokor a labdarúgó NB I 22. fordulójából.

 

MEZŐKÖVESD–KISVÁRDA 2-2

Kuttor Attila, a Mezőkövesd Zsóry vezetőedzője:

– Nem ilyen kezdésről álmodott…
– Valóban nem, hiszen még el sem helyezkedtünk a pályán, máris hátrányba kerültünk. Gyorsan jött a második gól is, amely megfogta a csapatot. Idő kellett, amíg magunkhoz tértünk, a folytatásban már lényegesen többet és bátrabban kezdeményeztünk. Összességében megszolgáltuk az egy pontot.

– Kétgólos hátrányból álltak talpra: hogyan sikerült rendezni a sorokat?
– Érdekes mérkőzés volt, amely próbára tette az idegeket. Nem arról van szó, hogy a sorokat kellett volna rendezni, hiszen azzal nem volt különösebb gond, viszont a szabad- és szögletrúgásokkal szemben tehetetlennek bizonyultunk. Az mindenképpen említést érdemel, hogy látszott, van tartás a csapatban, és fel tud állni a padlóról.

– A védelem többször is lyukasnak bizonyult, hiányzott a szokott magabiztossága.
– Azért arról se feledkezzünk meg, hogy ellenfél is volt a pályán. A Kisvárda teljesítményén megmutatkozott, hogy jó csapat, veszélyes labdarúgói vannak és a védelem tagjainak mindig sokkal nehezebb a feladatuk, ha jó játékosok jönnek velük szemben.

Dajka László, a Kisvárda vezetőedzője:

– Ilyen kezdésről álmodott?
– Elképzelni sem lehetett volna különbet! Jól használtuk ki az adódó lehetőségeket, kétszer is sikerült ellenfelünk kapujába találni. A folytatás aztán nem úgy alakult, ahogyan szerettük volna.

– Miért nem tudták megőrizni kétgólos vezetésüket?
– Jól kezdtünk, letámadtuk ellenfelünket, szögleteket értünk el, mi diktáltuk a tempót, aztán számomra is furcsa volt azt tapasztalni, hogy egyszer csak megállt a gépezet. A Mezőkövesd beszorított minket, gyorsan átjátszotta a pálya közepét, és megérdemelten egyenlített. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ebben mi is segítettünk, ugyanis bosszantó hibákat követtünk el.

– Csalódott a kettő kettes végeredmény miatt?
– Van bennem hiányérzet, de ha reálisan értékelem a látottakat, bizony ki is kaphattunk volna. Az a legfontosabb, hogy pontot szereztünk, de egyelőre nem foglalkozunk a riválisokkal, a folytatásban igyekszünk még jobban és eredményesebben teljesíteni.

MOL-VIDI–HALADÁS 1–0

Marko Nikolics, a Mol Vidi vezetőedzője:

– Nem játszott jól a csapata, csak nagy nehézségek árán tudta legyőzni a sereghajtót.
– Nagyon fontos három pontot szereztünk. Nem volt könnyű a Haladás ellen futballozni, hiszen tíz emberrel védekezett, és mellette voltak jó kontratámadásai is. Sajnos mi a mérkőzés elején kihagytuk a helyzeteket, de végül az egyik lehetőségünket gólra váltottuk, és sorozatban a harmadik meccsünket nyertük meg.

– A győzelmet nem kell megmagyarázni, de miért volt ezúttal visszafogottabb a teljesítményük?
– Ahogy már említettem, a Haladás jól megszervezte a védekezését. Mivel a szombathelyieknek magas, erős labdarúgóik vannak, a beíveléseinkre is jól reagáltak. Ha a találkozó elején betalálunk, biztosan más lett volna a játék képe.

– Egyetért azzal, hogy csak jobb futballal dolgozhatják le a Ferencvárossal szembeni hatpontos hátrányukat?
– Nem feltétlenül. Mindig a győzelem a lényeg, persze jók azok az esték, amikor jó futballal nyerünk. Fontos, hogy az utóbbi három meccsen csak egy gólt kaptunk, tavaly is úgy nyertünk bajnoki címet, hogy tavasszal remekül működött a csapat védekezése.

Horváth Ferenc, a Haladás vezetőedzője:

– Nem vallott szégyent a csapata, ennek ellenére vereséget szenvedett a címvédő otthonában.
– Ha lenne egy mappám, amelybe azok a mérkőzések kerülnének bele, amelyek semmit sem érnek, ezt most betehetném. Megtettünk mindent, hogy jó eredményt érjünk el, a Vidi semmivel sem futballozott jobban nálunk. A döntetlent legalább megérdemeltük volna.

– Óriási egyéni hiba kellett a hazaiak góljához. Miként értékeli Jurij Habovda megmozdulását?
– Jól volt felépítve a játékunk, sokat birtokoltuk a labdát az ellenfél térfelén. Ami a gól előtti hibát illeti: nem láttam a védőnk megmozdulását, akkor éppen háttal álltam a pályának.

– Mit gondol, ha bátrabbak a kapu előtt, meglepetést szerezhettek volna?
– Úgy vélem, igen. A találkozó előtt kértem a futballistáktól, hogy bátran birtokolják a labdát, ne akarjanak rögtön szabadulni tőle. Ha higgadtabbak vagyunk a Vidi kapujánál, meglepetést is szerezhettünk volna. Azért azt el kell mondanom, most kezd összeállni a csapat, most vagyunk olyan állapotban, amilyenben felkészülési mérkőzések után kellett volna lennünk.

ÚJPEST–DVTK 5–0

Nebojsa Vignjevics, az Újpest vezetőedzője:

– Fölényes győzelmet arattak.
– Tökéletes meccset játszottunk. A játékosok elmondtak mindent a pályán helyettem. A Vidi és a Honvéd ellen láttuk, mire képes a Diósgyőr, ezt akartuk megakadályozni, szerencsére sikerült. Sajnos Kire Risztevszkit le kellett cserélnem, mert fájlalta a bal combhajlító izmát.

– Felléptek a harmadik helyre – még előrébb is kerülhetnek?
– A nemzetközi kupaporondra szeretnénk kilépni, így természetesen örülünk a harmadik helynek. De a második sincs messze…

– A mérkőzés közben jelentették be, hogy a klub szerződtette Lacina Traorét. Mi a véleménye a csatárról, illetve arról, hogy legutóbb majd’ egy éve játszott bajnokin?
– Jelenleg három csatár van a keretben, Teophilus Solomon a szélen is bevethető. Mivel Novothny Soma iránt rendre nagy az érdeklődés, ezért szerettük volna bebiztosítani magunkat, azt akartuk, hogy lehessen kire számítani, ha ő esetleg távozik. Traoré neves klubokban szerepelt. Igen, tudtuk, hogy mióta nem játszott tétmeccsen, de türelmesnek kell lennünk vele.

Fernando Fernández, a Diósgyőr vezetőedzője:

– Nagy verést kaptak.
– Szinte semmit sem valósítottunk meg abból, amit elterveztünk, pedig ismerjük az Újpest erősségeit és a gyengeségeit is. A futball olyan, mint az élet, ha elveszíted az alázatot, nagy bajba kerülsz. Most visszakerültünk a földre.

– Hogy éli meg az edző, hogy negyvenhárom percig kell arra várnia, hogy kapura lőjön csapata?
– Nehezen. Sajnos nem koncentráltunk eléggé, nem futballoztunk magabiztosan, úgyhogy érthetően vagyok mérges. A játékosok háromszor-négyszer sem passzoltak egymás után társhoz, erre nem lehet mit mondani. Hiányzott az önbizalmunk, sok labdát elveszítettünk, a hazaiak megérdemelten nyertek. Annak viszont örülök, hogy Orosz Donát bemutatkozhatott – tudom, sokat kell fejlődnie, de ezt a napot sosem felejti el.

– Megszakadt a veretlenségi sorozatuk, s küzdenek a bennmaradásért – hogyan harcolhatják ki?
– Az Újpest elleni meccs előtt nyolcmeccses veretlenségi szériát építettünk, ez a bajnoki azonban nagyon nem nézett ki jól. Még van hátra tizenegy forduló, hiszem, hogy bent maradhatunk.

PAKS–DVSC 2–1

Csertői Aurél, a Paksi FC vezetőedzője:

– Nagyon fontos három pontot szerzett csapata.
– Egyértelműen! Tudtuk, hogy meg kell nyernünk a mérkőzést, úgy is álltunk hozzá, s bár szerencsével fordítottunk, az biztos, hogy hatalmas akarattal küzdöttek a játékosok. Az első félidőben jól játszottunk, több helyzetet is kialakítottunk, sajnos nem sikerült megszerezni a vezetést. A Loki gólja után nyitottabban kellett játszanunk, ezt az ellenfél gyors játékosai kihasználhatták volna.

– Fordítani sohasem könnyű, említette a szerencsét és az akaratot, meglepték még valamivel a Debrecent?
– Nem hiszem, hogy nagy meglepetéseket lehet szerezni. Mindenki ismer mindenkit, pontosan tudja, mire képesek a többiek, a napi forma, egy-egy villanás dönthet.

– Milyen lendületet adhat a győzelem?
– Le kell ráznunk a mögöttünk lévőket, a szombat este még az ünneplésé, de kedden kupameccsünk lesz, a jövő héten pedig újabb kemény csata vár ránk. Ez csak részsiker, keményen kell küzdeni a folytatásban, hogy sikeresen legyünk, nincs idő nyafogni, dolgozni kell tovább.

Herczeg András, a Debreceni VSC vezetőedzője

– Hogyan látta a mérkőzést?
– Nagyon tisztelem a paksi klubot és Csertői Aurél munkáját, mégis úgy gondolom, ezt a mérőzést mi veszítettük el. Mégpedig azzal, hogy a vezető gólunk után – noha hatalmas lehetőségeink voltak – nem tudtuk növelni az előnyünket, ez pedig lehetőséget adott az ellenfélnek, hogy fordítson. A győzelem a mi kezünkben volt, de kiengedtük.

– A második félidőt a Loki kezdte jobban, mi hangzott el a szünetben?
– Megbeszéltük, mik voltak a problémák, és miért tudta a Paks uralni az első félidőt. Túl lassan játszottunk, ez lehetőséget adott a hazaiaknak, hogy mindig visszazárjanak. A futballunk nem volt kellően széles, inkább mélységben játszottunk.

– Mindkét csapat idegenben játszott a Magyar Kupában, a Debrecen Ajkára utazott, most pedig Paksra – ez mennyire befolyásolta a látottakat?
– Szerintem semennyire. Felkészültünk a Paks játékából, sajnálhatjuk, hogy két nagy lehetőségünk közül egyiket sem használtuk ki. Vissza kell néznünk, mi történt az egyenlítő gólnál, de a futballélet ilyen: lehet, hogy Nagy Sándor hibázott, de korábban pontokat köszönhettünk neki.

HONVÉD–MTK 2–1

Supka Attila, a Bp. Honvéd vezetőedzője:

– Az első félidő nyugalma után izgalmas lett a találkozó. Egyetért?
– Szerintem már az első félidőben is mi uraltuk a mérkőzést, mi irányítottuk a játékot, próbáltuk az akaratunkat ráerőltetni az MTK-ra. Ez sikerült is, noha igaz, nagyobb helyzetek nem alakultak ki a kapu előtt. Szünet után próbáltuk felpörgetni a játékot, aztán sajnos hibáztunk, de az erőnket mutatja, hogy a kapott gól után is talpra álltunk.

– Lelkileg mennyire volt fontos ez a siker?
– Ha abból indulunk ki, hogy legutóbb kikaptunk a Diósgyőrtől, pedig azon a meccsen is jobban futballoztunk, úgy hiszem, fontos, hogy nyertünk. A játékosok ugyanis érezhetik, érdemes dolgozni, de az is fontos, hogy olyan futballisták is kezdenek egyre jobban játszani, akik korábban sérüléssel bajlódtak, vagy mint Enisz Ben-Hatira, aki egy éve nem futballozott tétmeccsen.

– Az ellenfél edzője azt mondta, hogy a pálya talaja jobban kedvezett a Honvéd játékának. Egyetért ezzel?
– Szerintem tökéletes talajon futballoztunk, amely alkalmas volt a kombinatív játékra, s ezt be is bizonyítottunk.

Feczkó Tamás, az MTK Budapest vezetőedzője:

– Minek tudható be az, hogy az első félidőben gyengén, a másodikban pedig már jól futballozott a csapat?
– Nehezen birkóztunk meg a pálya talajával, nem igazán kedvezett a mi passzokra, labdatartásra épülő játékunknak. De sokkal fontosabb ennél, hogy nem mi szereztük meg a vezető gólt, pedig a Honvéd tizenegyese előtt nekünk járt volna büntető. A második félidőben már valóban jobban futballoztunk, s a látottak alapján még a döntetlennel is csalódott lettem volna.

– Mégis kikaptak…
– Mert hiába futballoztunk akaratosabban, agresszívabban, mint a Honvéd, a szerencse is elpártolt mellőlünk. Számtalan helyzetünk volt, amelyek kimaradtak.

– Ön szerint érvényesült a labdarúgás igazságtalansága?
– Csakugyan nem mindig igazságos játék a futball, mondom még egyszer, a második félidőben már jobban futballoztunk, mint ellenfelünk, mégis kikaptunk.

TOVÁBBI MESTERMÉRLEGEK

Radoki szerint többet is kaphattak volna, Rebrov üdvözölte a szurkolókat – Ferencváros–Puskás Akadémia 4–0

NB I, 2018–2019, 22. FORDULÓ
FEBRUÁR 23., SZOMBAT HELYSZÍN JÁTÉKVEZETŐ
NÉZŐSZÁM
FTC–Puskás Akadémia 4–0
Budapest, Groupama ArénaFarkas Ádám
6771
Mezőkövesd–Kisvárda 2–2
Mezőkövesd, Városi Stadion Solymosi Péter
1014
Mol Vidi–Haladás 1–0
Székesfehérvár, Mol Aréna Sóstó Karakó Ferenc
2048
Újpest–DVTK 5–0
Budapest, Szusza Ferenc Stadion Vad II István2767
Paks–DVSC 2–1
Paks, Városi Stadion Pintér Csaba
650
Honvéd–MTK 2–1
Gyirmót, Alcufer Stadion
Bogár Gergő
520
TABELLA • GÓLLÖVŐLISTA
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC22144443–18+2546
2. Mol Vidi FC22124635–22+1340
3. Újpest FC2299428–15+1336
4. Budapest Honvéd22105726–20+635
5. Debreceni VSC2297628–25+334
6. MTK Budapest22931033–34–130
7. Paksi FC2279627–28–130
8. Mezőkövesd Zsóry FC2278732–30+229
9. Puskás Akadémia FC22731225–31–624
10. Diósgyőri VTK22661023–37–1424
11. Kisvárda22661022–37–1524
12. Szombathelyi Haladás22241615–40–2510

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik