A Madocsai Messi döntött - nyert a Fradi!

Vágólapra másolva!
2012.12.02. 18:24
null
Böde Dániel két góljával eldöntötte a Ferencváros javára a Pécs elleni mérkőzést <a href="http://www.blikk.hu" target="_blank">(Fotó: blikk.hu)</a>
A Pécsi MFC a 48. percben Bajzát Péter góljával már 2–0-ra vezetett a Ferencváros otthonában a 2012-es esztendő utolsó NB I-es mérkőzésén, de a hazaiak a kétgólos Böde Dániel vezérletével előbb egyenlítettek, majd a hosszabbítás perceiben szerzett találattal meg is nyerték a meccset.

A szezon előtt a Pécsi MFC-nél a tabella első felét jelölték meg célkitűzésként a vezetők, illetve egy olyan csapat kialakítását várták el Supka Attila vezetőedzőtől, amellyel hosszabb távon a nemzetközi szereplés is megcélozható. Ehhez képest a múlt heti Paks elleni 3–1-es hazai vereség után a 14. helyre csúszott vissza a táblázaton a baranyai csapat, és hetek óta azt találgatja a közvélemény, meddig tart még a vezetőség türelme a szakvezetővel szemben.

A Ferencváros 9. helyen állt a mai találkozó előtt, és egymást követő két nyeretlen bajnoki után szeretné győzelemmel búcsúztatni a 2012-es esztendőt saját közönsége előtt. A két csapat első meccsén, a 2. fordulóban Pécsen gól nélküli döntetlen született.

Az a nyári találkozó nem sok helyzetet hozott, ezúttal viszont már négy perc elteltével feljegyezhettünk két ferencvárosi lehetőséget: előbb a szeptember óta bajnokin először kezdő Orosz Márk elől kellett mentenie Fodor Ferencnek, majd Böde Dániel perdítését mentették szögletre a vendégek.

Tíz perc elteltével a szakadó esőben a Ferencváros játszott fölényben, többet birtokolta a labdát, Dibusz Dénes kapujáig is többször eljutott, míg a vendégek jobbára csak a labdát kergették. No meg a brazil Somáliát, aki a 13. percben a bal oldalon kilépett, de éles szögből csak az oldalhálót találta el.

Az első pécsi lövésig a 17. percig kellett várni, ám Bodnár László távoli lökete maximum a lelátón helyet foglaló szurkolókra jelenthetett volna veszélyt, ha nincs a szektor előtti háló. Ezzel szemben a hazai kísérletek valós veszélyt hordoztak. Julian Jenner szabadrúgásból lőtt valamivel a kapu fölé, majd Józsi György szögletét követően alakult ki nagyobb kavarodás a pécsi kapu előtt, Jean-Baptiste Akassounak kellett mentenie.

A találkozó ezekben a percekben még igazolta Elbert Gábor pécsi cégvezető néhány héttel ezelőtti kritikáját, miszerint sokszor nem igazán látni, hogy mit akar játszani a PMFC. Ezen az sem változtatott, hogy a 27. percben egy jobb oldali szabadrúgást követően a baranyaiak szereztek egy les miatt jogosan érvénytelenített gólt.

Jenner nagyon élt a bal szélen Fodor Ferenc mellett – a holland támadó ezt többek között egy jó elfutással és középre adással próbálta bizonyítani, de labdájára nem érkeztek a társak. Mindeközben a másik oldalon egy kontra végén Bajzát Péter lőtt, és Jova Levente jól zárta a rövid oldalt.

Kezdett éledezni a visszafogottan kezdő Pécs, és ennek a 39. percben hatalmas góllal adták tanújelét a vendégek: Wittrédi Dávid 22 méterről a bal szélről csavart Jova fölött a kapu hosszú oldalába! Nagyon szép gól volt, amiben Jova is benne volt. 0–1

A gól láthatóan visszavetette a hazaiakat, akik a szünetig már nem is tudtak újítani. A Pécs nem játszott jól az első félidőben, de Wittrédi szemfüles megoldásának köszönhetően így is egygólos előnnyel vonulhatott szünetre. A pécsi vezetés értékét növeli, hogy a vendégeknél több játékos (Jiri Krejci, Salmon Okoronkwo, Demjén Gábor, Eke Uzoma) is hiányzott sérülés, betegség és eltiltás miatt, ezért a kispadon helyet kapott a 17 éves Nagy Dominik és a 19 esztendős Erőss Csaba is (előbbi be is állt a második félidőben). Tegyük hozzá, a Ferencváros sem a legerősebb csapatával lépett pályára, hiszen eltiltás miatt Muhamad Besicre, Alekszandar Alempijevicsre és Vladan Csukicsra sem számíthatott a zöld-fehérek vezetőedzője, Ricardo Moniz.

Azt már soha nem fogjuk megtudni, hogy az említett, a zöld-fehérek védekezésében általában fontos szerepet játszó futballisták meg tudták volna-e akadályozni a pécsiek második gólját. A PMFC mindenesetre egy óriási védelmi hibát kihasználva növelte előnyét a második félidő elején. Wittrédi bal oldali beadását a középen teljesen üresen érkező Bajzát Péter továbbította öt méterről a kapuba. 0–2

A kapott gól után váltott a Ferencváros. Orosz Márk helyére beállt Milan Perics, és a hazaiak elkezdték futószalagon gyártani a helyzeteket. Böde Dániel hat méterről senkitől sem zavartatva a bal kapufát találta el (majd centikkel lemaradt a kipattanóról), Andrei Ionescunak volt egy veszélyes lövése, Pericsnek pedig egy fejese.

A 60. percben Böde a kapuba is betalált, de Farkas Ádám játékvezető les miatt érvénytelenítette a találatot. A hazai drukkerek nem sokkal később azért reklamáltak, mert Zoran Zeljkovic becsúszása után Ionescu elesett a tizenhatoson belül, de a bíró úgy látta, a védő a labdát találta el (a visszajátszásból is úgy tűnt).

Ekkor már jól látszott, hogy mit akar játszani a Pécs: a vendégek tíz emberrel védekeztek, majd ha labdát szereztek, akkor egyből Bajzát Pétert keresték, aki egy ízben ki is lépett Gyömbér Gábor mellől, de lövése a jobb kapufa mellett hagyta el a játékteret.

A pécsi csatár akár eldönthette volna a meccset, ehelyett a 71. percben Böde szépített: a támadó Philipp Bönig mesteri, bal oldali beadását fejelte középről, kilenc méterről a kapu jobb oldalába. 1–2

A gól meghozta a Fradi önbizalmát, és egy újabb bal szélről érkező, ezúttal Jennerhez köthető lapos beadás után a középen feltűnő Perics révén négy méterről egyenlített a hazai csapat. 2–2

A Fradi ezt követően is támadásban maradt. Böde előbb tizenegyest próbált kiharcolni (elesett a védők szorításában, de Farkas Ádám nem látott szabálytalanságot), majd a Madocsai Messi egy fantasztikus, már-már a Barca klasszisát idéző cselsorozattal próbált helyzetbe kerülni, de az utolsó pillanatban elrúgták előle a labdát. Négy driblit bemutatva már nem sikerült feltennie a pontot arra a bizonyos i-re.

A 93. perc végén már sokan azt hitték, hogy Farkas lefújja a meccset (hiszen lejárt a jelzett háromperces hosszabbítás), de a bíró csak cserét jelzett, így jöhetett még egy hazai szöglet. Jenner beívelésére pedig a megállíthatatlan Böde érkezett, és négy méterről védhetetlenül a kapuba csúsztatott. Annak idején Szokolai László érkezett így a „röviden” a ferencvárosi szögletekre.

A több helyzetet kidolgozó Ferencváros 3–2-re megnyerte a fordulatokban gazdag, meglehetősen hullámzó mérkőzést. Böde a mai két találatával már nyolc bajnoki gólnál jár ebben az idényben.

A MÉRKŐZÉS ONLINE TUDÓSÍTÁSÁT ITT OLVASHATJA!

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA
A MÉRKŐZÉSNEK MÁR VÉGE VOLT – SUPKA
AZ ÁLLÁS
1. Győri ETO 17 11 5 1 35–15 +20 38
2. MTK Budapest 17 9 5 3 28–18 +10 32
3. DVSC-Teva 17 9 1 7 24–18 +6 28
4. Videoton FC 17 7 5 5 21–15 +6 26
5. Budapest Honvéd 17 7 4 6 27–25 +2 25
6. Ferencváros 17 6 7 4 26–23 +3 25
7. Diósgyőri VTK 17 6 6 5 17–19 –2 24
8. Kaposvári Rákóczi 17 6 5 6 17–20 –3 23
9. MVM Paks 17 5 8 4 24–19 +5 23
10. Újpest FC 17 5 7 5 25–22 +3 22
11. Haladás 17 5 6 6 22–18 +4 21
12. KTE-Phoenix Mecano 17 5 5 7 21–26 –5 20
13. Lombard Pápa FC 17 5 5 7 16–25 –9 20
14. Pécsi MFC 17 4 7 6 17–21 –4 19
15. Egri FC 17 2 5 10 15–30 –15 11
16. Siófok 17 2 3 12 15–36 –21 9
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik