Félmeztelen drukkerek a szakadó esőben; ordibáló Pintér – ez a Mennyei!

Vágólapra másolva!
2016.09.19. 18:15
null
Ének az esőben – Kispesten (Fotó: honvedfc.hu)
A labdarúgó NB I 9. fordulója az eddigi szezon talán legjobb köre volt, ezért kissé rendhagyó visszapillantó következik. Minden benne volt ebben a fordulóban – és mindezt most össze is foglaljuk –, ami egyrészt jellemzi a mi kis focinkat, másrészt amiért a meccsre járók egyre kisebb tábora még mindig kitart mellette. Láthattunk megalkuvást nem tűrő magyar ikonokat, feltörekvő fiatal tehetségeket, szép gólokat, a szakadó esőben félmeztelenül, szenvedélyesen szurkoló fanatikusokat, a játékosaival önfeledten ünneplő edzőt éppúgy, mint „magyar fejlesztésű”, 21. századi eredményjelző berendezést vagy éppen önkívületben ordibáló Pintér Attilát…

SZENVEDÉLY…

Kezdjük ezzel a megfoghatatlan, mégis nélkülözhetetlen tényezővel. Amíg egy csöppnyi szenvedélyt is fel lehet fedezni a magyar pályákon, a stadionokban, addig van remény, hogy a fogyatkozó nézőszám ellenére igenis érdemes mérkőzéseket rendezni, mert vannak emberek, akiknek ez még örömet okoz, akik hisznek benne, akik szeretik!

Még akkor is, ha a 9. forduló hat meccsét kevesebb mint 16 ezren látták a helyszínen, a Ferencváros stadionjában most, a DVSC elleni meccsen voltak a legkevesebben ebben az idényben, 5198-an, ami még így is a forduló leglátogatottabb találkozója volt. Miközben a 2014–2015-ös évadban átadott Groupama Aréna történetében ez volt a negyedik legalacsonyabb nézettséget hozó bajnoki (a 2014–2015-ös kiírásban az FTC–Lombard Pápa meccset 3465-en, az FTC–KTE találkozót 3627-en, a 2015–2016-os idényben pedig az FTC–PAFC mérkőzést 4858-an tekintették meg).

A szenvedély azonban nem veszett ki. Ezt bizonyítják például azok a kispesti szurkolók, akik csapatuk parádés, 5–0-s MTK elleni győzelme láttán a szakadó esőben félmeztelenre vetkőzve, megállás nélkül buzdították a csapatukat! Semleges szurkolóként is jó látni a képeket, és azt, ahogyan a győztes meccs után egymásra talált a csapat és a közönség. A Honvédnál a két Marco Rossi-érát együttvéve is ez volt a legnagyobb különbségű bajnoki győzelem. Legalább öt góllal legutóbb még jóval az olasz szakember első, 2012-es érkezése előtt, 2007 tavaszán győzött a kispesti együttes az NB i-ben, akkor a Vác ellen 6–0-ra.

BUDAPEST HONVÉD–MTK 5–0


Ugyancsak valamelyest egymásra talált a csapat és a közönség Diósgyőrben is, ahol az elmúlt napok sokkal inkább az ellentétekről, az üzengetésekről szóltak. A Mezőkövesd elleni bajnokin azonban nyoma sem volt fenyegető légkörnek. A diósgyőri szurkolók valószínűleg maguk sem gondolták komolyan a hangzatos kiírásokat, inkább talán csak szerették volna felhívni a bajnokin július óta, immár hét meccse nyeretlen kedvencek figyelmét arra, hogy most már ideje lenne egy kicsit értük is küzdeni. És szombaton a Mezőkövesd ellen ezt meg is tették Bognár Istvánék, még ha végül csak egy pont is lett a jutalmuk a vezetést a volt diósgyőri, Egerszegi Tamás találatával megszerző, a 38. perctől – Soós Bence kiállítása után – emberhátrányban játszó Mezőkövesd ellen. Az egy pontnál sokkal nagyobb jutalom volt, hogy a közönség végig biztatta a játékosokat, és a döntetlen ellenére vastapssal búcsúzott a csapattól.

A DVTK küzdeni akarását jelzi, hogy az InStat Football teljesítmény alapú statisztikái alapján három diósgyőri játékos, Németh Milán, Diego Vela és Bognár István is bekerült a 9. forduló válogatottjába.

Továbbá szintén a szenvedély megnyilvánulásaként tekintünk a Haladás-játékosok örömtáncára, amelyet Mészöly Géza vezetőedzővel karöltve mutattak be az öltözőben a listavezető Vasas legyőzését követően.

PINTÉR ATTILA…

Pintér Attilát sorolhatnánk a szenvedély kategóriájába is, de ő önmagában jelenség. Utánozhatatlan egyéniség, aki tökéletesen szimbolizálja a magyar futballt, a mi kis közegünket. Különösebb kommentár nélkül jöjjön két nyilatkozat az elmúlt napokból a jelenleg a Mezőkövesdet irányító, korábbi szövetségi kapitánytól, majd tekintsék meg a DVTK meccs lefújását követő kirohanását.

Az okos emberek pontosan tudják, mennyit tettem a magyar labdarúgásért. Az eredményeimet nem tudják elvenni, tizenöt érmet nyertem edzői pályafutásom során, mutassanak még egy jelenlegi élvonalbeli edzőt, aki ennyiszer segítette éremhez a játékosait és a klubjait. Mindig tiszteltem az ellenfél szurkolóit, hovatartozástól függetlenül. De egyfelől a meccsen a játékra, nem pedig a nézők véleményére figyelek, másfelől, addig jó, amíg foglalkoznak az emberrel. Ha senkit nem érdekelnék, akkor valamit rosszul csinálnék” – beszélt magáról a Nemzeti Sportnak adott múlt heti interjúban Pintér Attila.

„Több mint egy teljes félidőt emberhátrányban futballoztunk, persze hogy elégedett vagyok – mondta az 1–1-re végződő DVTK–Mezőkövesd meccs után. – Kifejezetten jól játszottunk, megvoltak a lehetőségeink, hogy berúgjuk a második gólt, a futballistáim mindent elkövettek annak érdekében, hogy idegenben is győzzünk. Azt el kell mondanom, hogy ez a mérkőzés sokkal jobb játékvezetést igényelt volna. Mondjam azt, nem engedték, hogy tíz a tíz ellen játsszuk végig a mérkőzést? Vagy hogy a végén Marek Strestík azért kapott pirosat a lefújást követően, mert kiment a saját szurkolóihoz ünnepelni? Érthetetlen! Nyolc percet hosszabbított a bíró, de volt erre indok? Ha jól láttuk, négy percet mutatott fel a negyedik játékvezető. Kaptunk olyan szabálytalanságért is sárga lapot, amiért a diósgyőriek nem.”

A VIDEÓN 7:50-TŐL LÁTHATÓ A JELENET

KIFOGÁSOKAT MINDIG TALÁLÓ EDZŐK...

Az csak a puszta véletlen műve, hogy Pintér Attilát követően a kifogásokat kereső magyar edzőkkel foglalkozunk, akik szintén nélkülözhetetlen részét képezik a közegnek. Tegyük gyorsan hozzá, ez valószínűleg a világon mindenhol így van. A DVSC portugál szakvezetője, a gárdával hat bajnokin négy pontot szerző (hét közben a Magyar Kupából kieső) Leonel Pontes ugyanúgy megemlítette a körülményeket az FTC-től elszenvedett 3–1-es vereséget követően, mint a kilenc forduló során hatodszor gólképtelen MTK szakvezetője, Teodoru Vaszilisz. Utóbbi „észrevétlenül” belecsempészte a pálya talajára vonatkozó megjegyzését a meccs utáni értékelésébe, viszont nem vonta ki magát a felelősség alól.

„Sokat utaztunk a héten, szerdán Győrben, szombaton Budapesten játszottunk, kedden már újabb bajnoki vár ránk. Megvolt az elképzelésünk, de még a meccs előtt változtatnunk kellett a csapaton Holman Dávid sérülése miatt, ezért stratégiát is kellett váltanunk. Ezzel együtt az első félidő végén vezethettünk volna, és még a második félidőben is megvoltak a lehetőségeink. Ezúttal ennyire voltunk képesek, de a második hazai gól előtt nem járt volna szöglet a Ferencvárosnak, ez egyértelmű” – fogalmazott Pontes.

„A kispestiek a talajhoz is sokkal jobban alkalmazkodtak, mint mi. Nem hinnék el, ha elmondanám, hogy a hétközi edzéseken milyen remek munkát végzett a csapat. El kell ismernem, ekkora különbséggel is megérdemelten nyert a Honvéd. Ami engem illet, szégyellem is magam” – nyilatkozta Teodoru az MTK 5–0-s veresége után.

ABSZURD...

Az NB I Örkény Istvánt is felülmúló, időnként bosszantó, máskor igen szórakoztató abszurditása évtizedek óta közismert. Mindenesetre a 2000-es évek eleje óta mi már semmin sem lepődünk meg (akkor fordult elő, hogy a Gázszer által megkezdett szezont a PMFC fejezte be, meg hogy Diósgyőrben egyszerre két keret készült az NB I-es rajtra, az egyik Détári Lajos, a másik Kiprich József vezetésével).

Így azon sem, hogy a 8. fordulóban, a Vasas–Paks találkozón még fel sem tűnt – az Illovszky-stadionban immár egy teherautó tartja az eredményjelzőt! Akkor még tökéletesen belesimult a környezetbe, de a magyar viszonylatban már kiemelkedően jó, Újpest–Videoton (3–4) meccsen azért valahogy belerondított az összképbe.

A Vasastól közben megtudtuk, a Magyar Labdarúgó-szövetség jóváhagyta a megoldást, amely a piros-kékek legutóbbi, Paks elleni bajnoki meccsén lépett működésbe és a stadionba albérletbe érkező Újpestnek is rendelkezésére áll.

Ilyet sem láttunk még… (Fotó: ujpestc.hu)
Ilyet sem láttunk még… (Fotó: ujpestc.hu)

Korábban, az amúgy minden meccsre külön, egy cégtől bérelt szerkezet a régi, már nem működő és az új szabályoknak amúgy sem megfelelő eredményjelző helyére volt beépítve, de ez a mostani, teherautós megoldás technikailag könnyebben kivitelezhető, és – ezt már mi tesszük hozzá – feltételezhetően a bérbeadó számára költséghatékonyabb is. A Vasas ugyanis a labdarúgócsapat tavaly nyári feljutása után már nem kívánt több tízmilliót fektetni egy új, állandó eredményjelző beszerzésébe, hiszen hamarosan – a tervek szerint a jövő év elején – úgyis megkezdődik az Illovszky-stadion rekonstrukciója. Addig meg jó a „fapados”, akarjuk mondani, teherautós megoldás is. Már ha jó, mert az Újpest–Videoton meccsen a 2. félidőre például elromlott a szerkezet időmérő része. De természetesen nincs az a probléma, amit az NB I-ben ne lehetne megoldani: a hangosbemondó – ahogy az elhangzott, az ilyen helyzetekre vonatkozó előírásoknak megfelelően – 15 percenként tájékoztatta a közönséget és a csapatokat, hogy éppen hányadik percnél tart a mérkőzés.

A forduló ennél is nagyobb visszhangot kiváltó története a Paks–Gyirmót találkozó. No, nem a játéknapon egyedüliként 0–0-ra végződő meccs színvonala miatt.

A Nemzeti Sport Online különböző fórumain a héten sok szurkoló értetlenségét fejezte ki, hogy az M4 Sport szombaton miért ezt a gól nélküli találkozót tűzte élőben műsorára a televízióban (a csatorna internetes oldalán mindegyik meccset közvetítették), miközben például az Újpest és a Videoton a szezon egyik legjobb mérkőzését játszotta, a Honvéd pedig sokáig emlékezetes, 5–0-s összecsapáson múlta felül az MTK-t. Az NSO az MTVA-hoz fordult, hogy milyen szempontok mentén történik a közvetített mérkőzések kiválasztása.

„Tájékoztatjuk, hogy a meccsválasztás elvének lényege a következő: természetesen igyekszünk fordulóról fordulóra a legjobb mérkőzéseket műsorra tűzni. Azonban az is a közszolgálati feladataink közé tartozik, hogy minden NB I-es klubnak lehetőséget biztosítsunk arra, hogy az idény folyamán valamikor képernyőre kerüljön, még ha kevesebb alkalommal is, mint a felsőházba tartozó csapatok. Többek között ezért közvetítünk a másodosztályból is mérkőzéseket, hogy az élcsapatokon kívül a magyar labdarúgás hátországa is láthatóvá váljon" – fogalmazott válaszában az M4 Sportot üzemeltető MTVA sajtóosztálya.

SZÉP GÓLOK, IKONOK, IFJÚ TEHETSÉGEK...

A fentieken túl azonban sok minden más is hozzátartozik az NB I közegéhez, olyan dolgok, melyekért talán még mindig érdemes meccsre menni.

Ilyenek például az egyéniségek. A Fradinál a DVSC elleni bajnokit a két góljával eldöntő, és az NB I-ben a 100. gólját is elérő Böde Dániel. A Honvédban a nyáron visszatérő, és újra a korábban megismert, megalkuvást nem tűrő játékával kirukkoló, a szezonban a második mérkőzésén az első gólját megszerző olasz Davide Lanzafame. Vagy a Haladásban Halmosi Péter, aki hat nap múlva lesz 37 éves, de a Vasas ellen még mindig a vasiak legjobbjai közé tartozott.

Aztán azt is ki kell emelni, hogy bizony időnként az NB I-ben is látni közönségszórakoztató meccseket, amely után talán még a vesztes csapat szurkolói számára is élményt nyújt, mint amilyen most a hétgólos Újpest–Vidi (3–4) volt. Aztán olyan látványos góloknak is tapsolhatunk olykor, mint amilyen Enisz Bardhi szabadrúgásból elért találata volt ugyanezen a meccsen, vagy amilyet Emir Dilaver lőtt a DVSC ellen. Ha ezek a Premier League-ben vagy a Bundesligában születnek, akkor hetekig mutogatják őket Európában.

ENISZ BARDHI GÓLJA A VIDEOTON ELLEN



EMIR DILAVER TALÁLATA A DVSC ELLEN

És végül, de nem utolsósorban egyre több saját nevelésű fiatal is meg tudja mutatni magát az NB I-ben, akikért remélhetőleg sokáig érdemes lesz kimenni a stadionokba. Úgy mint például Kispesten az egyaránt gólt szerző Bobál Dávid, Koszta Márk, Prosser Dániel, Nagy Gergő négyesért vagy a Videotonban a sorozatban harmadik bajnokiján gólt szerző Géresi Krisztiánért.

Mindezek, vagyis az angyalföldi eredményjelzőtől Pintér Attiláig, a még mindig feltartóztathatatlan Böde Dánieltől a szakadó esőben is tomboló kispesti publikumig, hozzátartoznak az NB I közegéhez.

Ahogy trollkörökben mondanák, ez a Mennyei – és mi így szeretjük! Kedden már folytatódik is...

A 9. FORDULÓ INSTAT-ÁLOMCSAPATA
Rózsa Dániel
(Haladás, 254-es index) – Emir Dilaver (FTC, 253), Stef Wils (Haladás, 256), Leandro (FTC, 320), Németh Milán (DVTK, 303) – Enisz Bardhi (Újpest, 303), Gera Zoltán (FTC, 281) – Diego Vela (DVTK, 275), Bognár István (DVTK, 269), Souleymane Diarra (Újpest, 276) – Böde Dániel (FTC, 305)


Az InStat-index az Instat statisztikai elemzőrendszer egy játékosra vonatkozó teljes teljesítménymutatója. Ez az összes megmozdulás indexe alapján jön ki, de a posztspecifikus mutatók súlyozottan szerepelnek a rendszerben (így például egy védőnél a párharcok, egy támadónál a kulcspasszok, lövések számítanak jobban).

NB I, 2016–2017, 9. FORDULÓ
SZEPTEMBER 17., SZOMBAT HELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐ
Újpest–Videoton 34 Budapest, Illovszky Rudolf StadionIványi Zoltán
Bp. Honvéd–MTK 50Budapest, Bozsik József StadionErdős József
DVTK–Mezőkövesd 11Miskolc, DVTK StadionBognár Tamás
Haladás–Vasas 1–0Sopron, Soproni Városi StadionBerke Balázs
Paks–Gyirmót FC Győr 0–0Paks, Paksi StadionSolymosi Péter
Ferencváros–DVSC 3–1
Budapest, Groupama ArénaSzabó Zsolt
NB I, 2016–2017, 10. FORDULÓ
SZEPTEMBER 20.,KEDDHELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐ
DVSC–Bp. Honvéd Debrecen, Nagyerdei Stadion
Vad II István
SZEPTEMBER 21.,SZERDA
Újpest–HaladásBudapest, Illovszky Rudolf StadionSzőts Gergely
MTK–DVTKDunaújváros, Dunaújvárosi Stadion
Pintér Csaba
Mezőkövesd–PaksMezőkövesd, Városi StadionErdős József
Gyirmót FC Győr–VasasGyőr-Gyirmót, Alcufer Stadion Szabó Zsolt
Videoton FC–FTCFelcsút, Pancho Aréna
Andó-Szabó Sándor
AZ ÁLLÁS
1. Vasas FC 9 6 1 2 12–6 +6 19
2. Ferencvárosi TC 9 5 2 2 18–10 +8 17
3. Szombathelyi Haladás 9 5 2 2 13–10 +3 17
4. Videoton FC 9 5 1 3 21–10 +11 16
5. Budapest Honvéd 9 4 2 3 15–8 +7 14
6. Újpest FC 9 4 1 4 12–11 +1 13
7. Debreceni VSC 9 3 2 4 12–15 –3 11
8. Mezőkövesd Zsóry FC 9 2 4 3 10–12 –2 10
9. MTK Budapest 9 2 3 4 4–11 –7 9
10. Diósgyőri VTK 9 2 2 5 10–19 –9 8
11. Paksi FC 9 1 4 4 6–11 –5 7
12. Gyirmót FC Győr 9 1 4 4 4–14 –10 7
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik