Nem született gól a stadionavatón (Fotó: Török Attila)

 

STADIONAVATÓ (FELKÉSZÜLÉSI) MÉRKŐZÉS, BOZSIK ARÉNA
Budapest Honvéd–Villarreal B (spanyol III.) 0–0

Budapest, Bozsik Aréna, 8400 néző. Vezette: Solymosi Péter
Budapest Honvéd: Szappanos (Tujvel, 75.) – Mezgrani (Kovács Nikolasz, a szünetben), Klemenz (Talys, 75.), Baráth (Bardea, 75.), Tamás (Lovric, 75.) – Nono (Banó-Szabó, 75.), Kamber (Zsótér, 10.), Hidi (Májer, 75.) – Bőle (Balogh N., a szünetben), Eppel (Gale, 75.), Nagy Dominik (Tóth-Gábor, 75.). Vezetőedző: Horváth Ferenc
Villarreal B: Duran (Gómez, a szünetben) – Ángel Leal (Narro, a szünetben), Esmo (Galdon, 62.), La Fuente (Abraham, 69.) – Pereiro (Pacheco, a szünetben), Del Moral (Bueno, 62.), Goujón (Gerardo, a szünetben), Adriano (Adell, a szünetben), Fores (Ahn, a szünetben) – Collado (Murria, a szünetben), Medina (Lozano, a szünetben). Vezetőedző: Miguel Álvarez

ÖSSZEFOGLALÓ

A nagypapa könnybe lábadt szemmel ölelte át unokáját.

„Itthon vagyunk” – mondta a kis kölyöknek, aki ugyan évekkel ezelőtt már kijárogatott Kispestre, de az elmúlt három esztendőben a Hungária körútra „szokott”. A nagypapa, aki már 1967. május 20-án, a villanyvilágítást kapó pálya avatóján, a Haladás ellen 2:0-ra megnyert mérkőzésen is ott volt, nem szaporította a szót. Csak csendben nézett körbe, és ámult a csodán. A szívébe zárta, naná, hogy a szívébe zárta a régi, a legendás Bozsik József nevét 1986. október elsején felvevő régi stadiont is, de ahogy körbetekintett, rádöbbent: ez valami más. Aztán megtörölte szemét…

Sem őt, sem mást nem érdekelt már, hogy nem – a találkozót két játékos pozitív vírustesztje miatt gyakorlatilag az utolsó pillanatban lemondó – Villarreal első csapata, hanem a tartalékgárda repült végül szombat délelőtt Budapestre. Aki itt volt, a Honvéd, miatt volt itt, és mindazért, amit a Honvéd, Puskás Ferenc, Bozsik József, Tichy Lajos és a többiek mítosza jelent neki.

„Jöhetett volna a Barcelona, a Bayern, a Vasas, a Taktaharkány vagy éppen a Villarreal »Zsé«, én a Kispest miatt vagyok itt” – foglalta össze a lényeget az egyik szurkoló, és már rohant is a legendák sátra felé, hogy közös képet készítsen Kovács Kálmánnal, Esterházy Mártonnal, Nagy Antallal és Garaba Imrével. Nem ártott sietnie, ugyanis hosszú sor kígyózott a korábbi klasszisok „színpada” előtt – türelemből szerencsére nem volt hiány. Hiába, aki három évet várt arra, hogy szeretett csapata hazatérjen, azt a néhány percet mosolyogva kibírta. A mosolyból egyhamar nevetés lett: amikor az egyik fiatalember tudatta Kovács Kálmánnal, hogy ő volt édesanyja kedvenc játékosa, az 56-szoros válogatott támadó a rá jellemző módon nem hagyta ki a ziccert: „Hú, akkor anyukádnak nem volt jó ízlése…”

A Honvéd-szurkolók kitettek magukért (Fotó: Török Attila)


A hangulat percről percre fokozódott, a tömeg ellepte az Aréna előtt placcot, az ajándékbolt előtt legalább annyian vártak bebocsátásra, mint ahányan sörre a Puskás Ferencék hajdani „játszó terének”, a Lipták-grundnak a nevét felvevő bisztróban. Hogy a Villarreal B utazott el végül Pestre, azt már csak azért nem bánták a XIX. kerületben, mert így a shop polcairól nem kellett levenni a 14-szeres magyar bajnok és az Európa-liga-győztes klub logójával egyaránt ellátott termékeket, fogyott is a póló, párna, a bögre, sőt a nagy hőség ellenére még a sál is.

2021. július 24-én, pontban 19.05 órakor egy pántlika került középpontba: Mendelényi Dániel társtulajdonos oldalán Bozsik József fia, Péter és a 91. életévét taposó, egykoron még Puskással és Bozsikkal is együtt futballozó Bárfy Antal vágta át a nemzeti színű szalagot – hivatalosan is megnyitva ezzel a Bozsik Arénát. Említett urak a közönség vastapsa közepette sétáltak le a pályáról, Bozsik Péter éppenséggel könnyezve…

(Fotó: Török Attila)
(Fotó: Török Attila)Szilágyi Áron is kivívta a kispestiek tiszteletét: Tokió első magyar olimpiai bajnokát is ünnepelte a publikum. Csakúgy, mint az égből pottyant hőst. Ami az előzményeket illeti, a Bagossy Brothers hangulatot koncertje után egyszer csak felcsendült Horváth Charlie hangja, igaz, csak felvételről. „Nézz, nézz az ég felé…” – szólt a hangszórókból, mire ezrek néztek felfelé. Nem sokkal később a melegítő futballistákat megkérték, a biztonság kedvéért hagyják el a játékteret – mint kiderült, a meccslabdát egy ejtőernyős szállítja. A több ezer méter magasból alászálló katona ugyan egyszer-kétszer kikerült a látószögből (némelyekben fel is vetődött, hogy tévedésből az MTK-pályát vette célba…), végül parádés landolást mutatott be a kezdőkörben – immár semmi akadálya nem volt annak, hogy Puskás Ferenc dédunokája, Ane és Bozsik József fia közösen elvégezze a kezdőrúgást.

(Fotó: Török Attila)
(Fotó: Török Attila)Az Északi Kanyar alkalomhoz illő koreográfiával, Bozsik „Cucuval” az élen Kispest nagy alakjairól és jellegzetességeiről megemlékezve ünnepelte a hazatérést. Sokan aztán újból a mennybolt felé emelték tekintetüket: a csapat mellett hosszú évtizedek át jóban-rosszban kitartó, június elején elhunyt törzsszurkolóra, Piroska Jánosra emlékeztek. Fájdalom, egyik utolsó kívánsága már nem teljesült, nem élhette meg a Bozsik Aréna átadását…

(Fotó: Török Attila)Djordje Kamber ugyanakkor megtapasztalhatta, mennyire rajonganak érte a szurkolók: a 2015-ben a piros-feketékhez igazoló játékos nem csinált mást az elmúlt hat évben, „csak” a szívét és lelkét tette ki a pályára – ki is érdemelte a kispestiek szeretetét és tiszteletét. Nem csoda, hogy a telt háznyi közönség felállva, a nevét dalba foglalta éltette, amikor a 10. percben lejött a pályáról – a búcsú azért nem végleges: Djordje Kamber a Honvéd II másodedzőjeként dolgozik, de ha kell, be is száll.

Előtte ugyanúgy fejet lehet hajtani, mint a spanyol fiatalok előtt, akik bizony alaposan megnehezítették a Honvéd dolgát. Szó sem volt gálameccsről, a Villarreal B bizonyította, nem véletlenül tartják az egyik legjobb tartalékegyüttesnek. Helyzetek voltak itt is, ott is, gól azonban nem esett, a kispestiek döntetlennel tértek haza.

De ha körbenéztek, győztesnek érezhették magukat.

PERCRŐL PERCRE

KÖSZÖNJÜK A FIGYELMET!

90+2. PERC: VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS! NEM SZÜLETETT GÓL A BOZSIK ARÉNA AVATÓMECCSÉN! 0–0

90. perc: Két perc a ráadás.

86. perc: Balogh lövése nem találta el a kaput.

84. perc: Ígéretes helyről jöhet Honvéd-szabadrúgás.

78. perc: Csordogál a mérkőzés.

75. perc: Sokat cserél a Honvéd. Tujvel, Talys, Bardea, Lovric, Banó-Szabó, Májer, Gale és Tóth-Gábor érkezik Szappanos, Klemenz, Baráth, Tamás, Nono, Hidi, Eppel és Nagy Dominik helyére.

A második játékrészben a Villarrealnak is volt komoly gólszerzési lehetősége (Fotó: Török Attila)

72. perc: Óriásit védett Szappanos Lozano lövése után!

70. perc: Ivószünet.

69. perc: Ismét cserélt a Villarreal. La Fuente helyére Abraham érkezik.

68. perc: Újabb távoli lövés kerülte el a Honvéd kapuját.

67. perc: Egy kicsit leült a mérkőzés.

62. perc: Kettős cserét hajt végre a Villarreal. Esmo helyére Galdon, míg Del Moral helyére Bueno érkezet.

Az első félidőben veszélyesebben futballozott a Honvéd (Fotó: Török Attila)

59. perc: Továbbra is remek a hangulat a Bozsik Arénában!

56. perc: Egy távoli lövés kerülte el Szappanos kapuját.

51. perc: Továbbra is veszélyesebb a Honvéd.

48. perc: Nono került ziccerbe, de nem tudta értékesíteni a helyzetet. Marad a 0–0.

46. PERC: ELKEZDŐDÖTT A MÁSODIK JÁTÉKRÉSZ!

A Villarreal is változtatott a szünetben, lényegében sorcserét hajtottak végre. Duran, Leal, Pereiro, Medina, Collado, Fores, Goujón és Adriano, helyettük Gómez, Narro, Pacheco, Lozano, Murria, Ahn, Gerardo és Adell

A Honvédnál Bőle és Mezgrani hagyta el a pályát a szünetben, helyükre Kovács Nikolasz és Balogh Norbert érkezett.

45+2. PERC: VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ! NINCS GÓL EGYELŐRE A STADIONAVATÓN! 0–0

45+2. perc: Szappanos könnyedén fogja a vendégek lövését.

45. perc: Két perc a ráadás.

44. perc: A fényviszonyok nem a legjobbak, ugyanis a stadion egyik oldalán nincs most világítás.

42. perc: Megnyomja a félidő végét a Honvéd.

39. perc: Hidi beadását tisztázták a Villarreal védői Bőle elől.

37. perc: Veszélyes spanyol fejes szállt a Honvéd kapuja mellé.

32. perc: Újabb szabálytalanságot követett el a kispestiek védője, de ezúttal nem villant a második sárga lap Mezgraninak. A pályán maradhat a Honvéd játékosa.

31. perc: A sarokrúgás után kontrázhatott a Villarreal, de Mezgrani szabálytalanul megállította az akciót. Villant is a mérkőzés első sárga lapja.

31. perc: Újabb szögletet végezhet el a Honvéd.

28. perc: Honvéd-bedobással folytatódik a mérkőzés.

26. perc: Frissítenek egyet a csapatok, ivószünet.

24. perc: Sokadik Bőle-próbálkozás, de nincs még meg a magyar csapat vezető gólja.

21. perc: Jól játszik a Honvéd.

18. perc: Nagy Dominik lövése után bravúrral véd a spanyolok kapusa.

18. perc: Fantasztikus a hangulat!

15. perc: Egy fejes után ismét Szappanos véd.

14. perc: Szappanos tol szögletre egy éles szögből leadott lövést.

Djordje Kamber és Horváth Ferenc vezetőedző összeölelkezése a csere után (Fotó: Török Attila)

10. perc: Csere a Honvédnál: Lejön Djordje Kamber, aki az utolsó mérkőzését játszotta le a Honvédban. A szurkolók állva tapsolják meg őt és a nevét skandálják. Helyére Zsótér érkezik a pályára.

8. perc: Ismét Bőle próbálkozott, ezúttal lövését a kapus kézzel hárította.

6. perc: A sarokrúgás után Bőle lőtt távolról kapura, kísérlete nem találta el a kaput.

6. perc: Újabb hazai szöglet.

5. perc: Első veszélyesebb vendég támadás végén Szappanos kezébe került a labda.

3. perc: Egy szöglet után veszélyeztetett a Honvéd. Jól kezd a magyar csapat.

1. PERC: ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A Budapest Honvéd piros-feketében, míg a Villarreal sárgában látható.


Puskás Ferenc dédunokája (balra) is részese volt a kezdőrúgásnak (Fotó: Török Attila)
Mindenki készen áll a kezdésre (Fotó: Török Attila)
(Fotó: Török Attila)
Hivatalosan is felavatták a Bozsik Arénát (Fotó: Török Attila)
Íme, az új kabalafigura (Fotó: Török Attila)

(Fotó: Török Attila)
Ejtőernyős szállította a mérkőzés labdáját (Fotó: Török Attila)
(Fotó: Török Attila)
Látványos volt a megnyitóünnepség (Fotó: Török Attila)
A Honvéd-szurkolók kitettek magukért (Fotó: Török Attila)

 

A szurkolók már felkészültek a mérkőzésre!

ELŐZMÉNYEK, ÉRDEKESSÉGEK

A Budapest Honvéd labdarúgócsapata még június elején jelentette be, hogy július 24-én a spanyol Villarreal elleni mérkőzéssel avatja fel a Bozsik Arénát.

A Villarreal a spanyol bajnokság hetedik helyén zárta a 2020–2021-es idényt, emellett megnyerte az Európa-ligát, amelynek a döntőjében a Manchester Unitedet győzte le tizenegyesekkel.

A Bozsik Arénában egyébkén már rendeztek tétmérkőzéséket: az U21-es Európa-bajnokság három találkozójának (Magyarország–Románia, Németország–Románia, Hollandia–Franciaország negyeddöntő) is otthont adott a létesítmény. Az új kispesti stadion tesztmérkőzése pedig még márciusban a Budapest Honvéd-MFA II–Szekszárdi UFC harmadosztályú találkozó volt (5–1). A kispesti klub hivatalos oldala egy videóban mutatta be, hogy milyen volt az első meccs az új arénában.

Július 5-én leleplezték le az új Bozsik Aréna előtt található szobrot, az aranyszínű ugró oroszlánt. A látványos ünnepségen az NSO Tv stábja is ott járt. Nézze meg, hogyan hullt le a lepel a kispesti stadion kapuőrzőjéről!

A stadionavató mérkőzésen az első labdaérintés Bozsik Péteré lesz: a névadó Bozsik Józsefnek, az Aranycsapat legendás fedezetének, a klub ikonikus alakjának fia, az M4 szakértője végzi el a kezdőrúgást.

A klub honlapja kiemelte: 1084 nap után léphet ismét Kispesten pályára a Bp. Honvéd, az elmúlt éveket albérletben töltötte a csapat, és nem kérdés, már mindenki nagyon várta a hazatérést. A fiatalok körében népszerű Bagossy Brothers Company ad koncertet, és kialakítják a legendák sátrát, amelyben a klub korábbi nagyszerű játékosaival találkozhatnak a szurkolók. A meccs előtt bemutatják az egyesület új kabalafiguráját, Leót is.

Csütörtökön a sajtó munkatársai Horváth Ferenc vezetésével körbejárhattak. Az NSO Tv a kispestiek vezetőedzőjével beszélgetett a csapat új otthonáról.

A 8400 férőhelyes Bozsik Arénában lényegesen közelebb került a kapuhoz a Honvéd-tábornak helyet adó B-szektor, amely minden bizonnyal már a Villarreal elleni stadionavatón is megtelik. Horváth Ferenc reméli, hogy a szurkolóknak minél több örömet tudnak szerezni ezen a meccsen, s természetesen a jövő héten rajtoló NB I-es idényben is.

A csütörtöki stadionbejáráson olyan területre is belépést nyertünk, ahol még a játékosok sem jártak: megnézhettük a hazai öltözőt. Ezenkívül a kispestiek kispadját is megszemlélhettük közelebbről, a bőrülésekről annyit érdemes tudni, hogy fűthetőek – bár Horváth Ferenc ezt hallva mindjárt megjegyezte, hogy arra semmi szükség nem lesz.

„Nagyon hamar bemelegszik a kispad, nem biztos, hogy nálunk ezt kell használni – jegyezte meg mosolyogva, majd hozzátette: – De bízom benne, hogy elég sokáig tudok majd ülni rajta.”

Tegnap (pénteken) aztán jött a hideg zuhany…

Pozitív koronavírustesztek miatt az Európa-ligában címvédő spanyol Villarreal labdarúgócsapata lemondta az új Bozsik Aréna Budapest Honvéd elleni szombati avatómérkőzését – jelentette be a klub délután a hivatalos honlapján.

A spanyol csapatnál két játékos tesztje lett pozitív – őket elszigetelték –, de mivel társaikkal és a stábtagokkal fennáll a szoros kapcsolattartás, elővigyázatosságból úgy döntöttek, hogy lemondják a soron következő három felkészülési összecsapásukat – számolt be róla a Villarreal és az MTI.


A Villarreal a kispesti fellépést követően hétfőn a Dinamo Kijevvel, szerdán a Dárdai Pál edzette Herthával játszott volna az ausztriai edzőtáborban, amelyet ugyancsak lemondtak. A csapat így otthon készül tovább, és a vezetők abban bíznak, hogy jövő szombaton már a francia Olympique Marseille-nél vendégeskedhetnek.

„Sajnálattal értesültünk arról, hogy a Villarreal CF koronavírusos esetek miatt lemondta a szombati stadionavató mérkőzést. Mindenképpen szeretnénk holnap meccset rendezni, hamarosan további információkkal jelentkezünk!” – reagált közleményben a kialakult helyzetre a magyar csapat.

Néhány órával később kiderült, hogy a spanyol klub a B-csapatát mégis elutaztatja a Budapest Honvéd elleni mérkőzésre – tájékoztatott a kispestiek hivatalos honlapja.

A rendkívüli helyzet kialakulását követően a Budapest Honvéd vezetősége egyeztetésbe fogott az Európa-Liga-győztes spanyol klub képviselőivel, és abban állapodtak meg, hogy a Villarreal B-csapata utazik el Budapestre, a Bozsik Aréna avatására.

A Honvéd közleménye hozzáteszi: a megvásárolt belépőjegyek árát minden nézőnek visszatérítik.

A Villarreal B a spanyol harmadosztályban szerepel. Keretének piaci értékét a Transfermarkt 7.25 millió euróra becsüli, amely így nem sokkal marad el a Budapest Honvédétől, amelyét 7.95 millió euróra taksálja a szakportál.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A BUDAPEST HONVÉD–VILLARREAL B LABDARÚGÓ-MÉRKŐZÉS ÉS STADIONAVATÓ ONLIVE KÖZVETÍTÉSÉBEN!