Felcsúton feledtetheti vereségét az FTC, de ott eddig negatív a mérlege

P. Gy.P. Gy.
Vágólapra másolva!
2021.01.23. 11:26
null
Felcsúton feledtetheti vereségét az FTC (Fotó: Szabó Miklós, archív)
Bár bepótolt meccsek közben is voltak, öt hét elteltével rendeznek újra teljes fordulót a labdarúgó NB I-ben. Az MLSZ visszatér a kétnapos lebonyolításhoz, így a 17. körben három találkozót játszanak szombaton, és ugyanennyit vasárnap. Az éllovas Ferencváros a negyedik Puskás Akadémia otthonában engesztelheti ki szurkolóit a szerdai, DVTK elleni váratlan hazai vereségért. Az Újpest új edző, Michael Oenning irányításával szeretne visszavágni a Mol Fehérvárnak az őszi 1–5-ért.

 

Az elhalasztott mérkőzések pótlása miatt rekordrövidre sikerült téli szünetet követően 17 teljes forduló és két elmaradt mérkőzés van még hátra a bajnokságból.

Sűrű program vár a csapatokra, hiszen a magyar válogatottat is érintő júniusi labdarúgó Európa-bajnokság miatt május 8-ig, vagyis 15 hét alatt kell befejezni az idényt. Ráadásul mindezt úgy, hogy a hazai társrendezésű U21-es Európa-bajnokság, illetve a világbajnoki selejtezők miatt márciusban egy háromhetes szünetet is beiktatnak a menetrendbe.

NB I, 17. FORDULÓ

KISVÁRDA–MEZŐKÖVESD

♦ Eddig 7 élvonalbeli mérkőzésen találkoztak, a mérleg 2 kisvárdai siker, 2 döntetlen, 3 mezőkövesdi győzelem.

♦ Kisvárdán négyszer csaptak össze az NB I-ben, 1 hazai győzelem és 1 döntetlen mellett 2 vendégsiker született. Az aktuális győztes csapat minden alkalommal 2–1-re nyert, legutóbb tavaly júniusban 1–1-re végeztek a felek.

♦ Hazai pályán a Kisvárda érte el a legkevesebb gólt az NB I-ben: mindössze ötször talált be az ellenfelek kapujába, négyszer gólképtelen maradt. Odahaza 9 pontot gyűjtött (2 győzelem, 3 döntetlen, 2 vereség), ezzel csak a Budafokot és a Honvédot előzi meg a mezőnyben.

♦ Ha vendéglátóként a Kisvárda szerezte az első gólt, azt a meccset meg is nyerte: a Diósgyőr ellen 1–0-ra, a Paks ellen 3–1-re diadalmaskodott.

♦ A nyírségi együttes öt forduló óta nyeretlen, a legutóbbi három hazai mérkőzésén döntetlenre végzett, ráadásul ezeken csupán egy gólt szerzett, azt is a hosszabbításban az Újpest ellen.

♦ A Mezőkövesd a legutóbbi három bajnokiját megnyerte, mindegyiket egygólos különbséggel: a Paks elleni hazai 4–3 után Budafokon, majd otthon a Puskás Akadémia ellen is 1–0-ra győzött.

♦ A Mezőkövesd idegenben elég gyengén muzsikál: 2 diadal, 1 döntetlen és 5 vereség áll a neve mellett, ennél csak a Diósgyőr szerepelt rosszabbul. Látogatóként összesen ötször volt eredményes, négy alkalommal még gólt sem szerzett.

♦ A borsodi csapat Pintér Attila érkezése óta vendégként kétszer lépett pályára: 3–0-ra kikapott Zalaegerszegen, majd 1–0-ra nyert Budafokon.

♦ A Kövesd szerezte eddig a legkevesebb gólt a mezőnyben, 16 forduló alatt 16-szor volt eredményes. A Kisvárda a harmadik legkevesebbet kapta, 18-at.

♦ A két gárda vezetőedzője eddig összesen ötször meccselt egymással, háromszor az NB I-ben, kétszer a második vonalban: háromszor Pintér Attila, egyszer Supka Attila együttese győzött, egyszer pedig döntetlen lett az eredmény.

PUSKÁS AKADÉMIA–FERENCVÁROS

♦ A két csapat eddig 17-szer mérkőzött meg egymással az NB I-ben, 8 alkalommal a Ferencváros, 3 alkalommal a Puskás Akadémia győzött, a döntetlenek száma 6.

♦ Felcsúton a Ferencváros hét bajnoki közül csak egyet tudott megnyerni a Puskás Akadémia ellen – csaknem hat évvel ezelőtt, 2015. április 3-án (1–2). Ezenkívül 2 PAFC-győzelem és 4 döntetlen született a Pancho Arénában.

♦ Még egyszer mérkőztek meg a Puskás Akadémia pályaválasztása mellett, 2013 szeptemberében Székesfehérváron 3–1-re a PAFC nyert.

♦ A Puskás Akadémia a mostani bajnokságban otthon 4-szer győzött, 1-szer ikszelt, és 2-szer kapott ki, a legutóbbi három hazai meccsén veretlen maradt, sőt gólt sem kapott.

♦ A Ferencváros vendégként még veretlen, 5 győzelem és 2 döntetlen (az MTK és a Fehérvár ellen) áll a neve mellett, ami a legjobb teljesítmény jelenleg az NB I-ben.

♦ A zöld-fehérek házon kívül legutóbb június 23-án, Székesfehérváron, még az előző bajnokságban veszítettek bajnoki találkozót (Fehérvár–FTC 1–0).

♦ Az előző kiírásban is az NB I-ben szereplő 10 csapatból csak ennél a két együttesnél ül most is ugyanaz a vezetőedző a kispadon, mint 2020 januárjában: Hornyák Zsolt, illetve Szerhij Rebrov. A két mester eddig négyszer találkozott egymással, a párharc kiegyenlített: 1 győzelem, 2 döntetlen, 1 vereség.

♦ Ebben a bajnokságban még egyszer sem fordult elő, hogy a Ferencváros két egymást követő bajnokin pontot veszítsen. Legutóbb ilyen 2019 februárjában esett meg vele (1–1 Újpesten, majd 1–2 Debrecenben).

♦ A Ferencváros az előző kilenc tétmeccséből ötöt megnyert, négyet elvesztett. Időrendben a Juventus, az FC Barcelona, a Dinamo Kijev és a DVTK győzte le az FTC-t.

ÚJPEST FC–MOL FEHÉRVÁR FC

♦ A forduló legnagyobb hagyományú párosítása, eddig 112 első osztályú mérkőzést játszott egymással az Újpest és a Fehérvár, az örökmérleg a lila-fehérek szemszögéből 40–24–48. A gólkülönbség 163–172, ez majdnem meccsenkénti 3-as gólátlagot jelent.

♦ 2010 óta 27 NB I-es találkozót játszottak, az Újpest ezekből csak négyet nyert meg, ötször ikszeltek, a többi 18 alkalommal fehérvári siker született.

♦ A fővárosi gárda pályaválasztása mellett rendezett 55 találkozóból 27 hozott újpesti diadalt, 8 végződött döntetlenre, és 20-szor nyertek a piros-kékek.

♦ A lila-fehér együttes az első 34, Fehérvár elleni hazai bajnokijából csak hatot veszített el. 2002 óta, az ezt követő huszonegyből tizennégyet.

♦ Van miért visszavágniuk az újpestieknek, hiszen ősszel a Mol Aréna Sóstóban 5–1-re kikaptak. Ugyanilyen különbségű vereséget 2017 februárjában, Felcsúton szenvedtek még el a lilák a fehérváriaktól, míg 2002 májusában 5–0-ra nyert a Videoton. A IV. kerületiek 6:1-es rekordgyőzelméig viszont egészen 1968-ig kell visszalapozni.

♦ Az Újpest és a Fehérvár is veretlen a legutóbbi három bajnokiján, az is közös bennük, hogy mindkét csapat 7 pontot gyűjtött ezalatt (2 győzelem, 1 döntetlen).

♦ Az október 17-i, Mezőkövesd elleni 1–0-s győzelem óta nem fordult elő, hogy az Újpest kapott gól nélkül hozzon le egy mérkőzést, a sorozat már 8 mérkőzés óta tart (a DVTK elleni, zöldasztal melletti 0–3-at nem számoltuk bele, azzal együtt 9 meccses a széria). A lila-fehér csapat a legutóbbi hat bajnokija mindegyikén szerzett is, kapott is gólt.

♦ Az Újpest vendéglátóként eddig hullámzóan szerepelt, a mérlege 3–2–3, a gólkülönbsége erősen negatív (11–15), és a legtöbb gólt kapta a mezőnyben. Ehhez jelentősen hozzájárult az MTK elleni 0–4, amikor a csapaton átsöprő koronavírus-járvány miatt egy tartalékokból és ifistákból összerakott alkalmi tizeneggyel állt ki.

♦ Idegenbeli teljesítménye alapján csak a középmezőnyben találjuk a Fehérvárt, Márton Gábor együttese kétszer nyert, kétszer ikszelt, és kétszer vesztett, és éppen a legutóbbi két házon kívüli fellépését bukta el, a MTK (1–3), majd a Paks (0–1) ellen.

♦ Az Újpest csupán 6 gólt szerzett ebben a bajnokságban a mérkőzések első félidejében, ez a legrosszabb teljesítmény most az NB I-ben. A Fehérvár viszont csak 6 gólt kapott az első játékrészben, ez a második legkevesebb a mezőnyben.

♦ A lila-fehérek decemberben kinevezett új vezetőedzője, a német Michael Oenning bő két és fél éves szünet után tér vissza az NB I-be. Legutóbb 2018. június 2-án ült magyar kispadon, amikor csapata, a Vasas 3–1-es vereséget szenvedett a Honvéd otthonában. Ez akkor a kiesést jelentette a piros-kékeknek. A Szusza Ferenc Stadion ismerős helyszín neki, mert a Vasas abban az időszakban pályaválasztóként ott játszotta a meccseit.

♦ Oenning a Vasas edzőjeként a Fehérvár ellen 3 győzelmet és 2 döntetlent ért el, további két alkalommal pedig vereséget kellett elkönyvelnie.

BUDAFOKI MTE–MTK BUDAPEST

♦ Eddig háromszor találkoztak az élvonalban, a mérleg 1–1–1. Az 1945–1946-os idényben Budafokon 3:3-at játszottak, az MTK pedig 5:1-re nyert pályaválasztókéntaz Üllői úton. Októberben a Hidegkuti Stadionban 2–1-re a Budafok diadalmaskodott úgy, hogy a győztes gólt emberhátrányban érte el.

♦ Budafokon legutóbb 2018 márciusában, az NB II-ben néztek egymással szemben, akkor 3–2-re a kék-fehérek győztek. A XXII. kerületiek első gólját azon a meccsen a jelenlegi vezetőedző, Csizmadia Csaba szerezte.

♦ A Budafok az előző négy bajnokiját elveszítette, és nyolc forduló óta nyeretlen. Mindkettő a leghosszabb negatív aktív sorozat az NB I-ben. Legutóbb hazai pályán az Újpest ellen szerzett pontot (1–1), nyerni pedig október 25-én Zalaegerszegen tudott.

♦ Az MTK eddigi idegenbeli szereplése a 11-es szám jegyében telt: a kék-fehér csapat ennyiszer talált be az ellenfelek hálójába, ennyi gólt kapott, és éppen ugyanennyi pontot szerzett a nyolc vendégfellépése alkalmával (3 győzelem, 2 döntetlen és 3 vereség).

♦ A Budafok a legutóbbi három fordulóban úgy vesztett, hogy a szünetben még rendre döntetlenre állt.

♦ Az MTK a legutóbbi három idegenbeli meccsén egyaránt két gólt kapott, és ezeken a találkozókon mindössze egy pontot gyűjtött, méghozzá a Honvéd ellen (2–2).

♦ A Budafoknak elsősorban a támadójátékkal vannak gondjai: Csizmadia Csaba együttese a 15 meccsen mindössze 17 gólra volt képes, ez – a Kisvárdával holtversenyben – a második legrosszabb teljesítmény jelenleg a bajnokságban.

PAKSI FC–DIÓSGYŐRI VTK

♦ Harmincharmadik alkalommal találkoznak a felek az élvonalban, a mérleg enyhe paksi fölényt mutat: 13-szor a tolnaiak diadalmaskodtak, 8-szor játszottak döntetlent, 11-szer pedig a diósgyőriek győztek.

♦ Az utóbbi hat összecsapásukból négyet a DVTK, kettőt a Paks nyert meg, éppen a legutóbbi kettőt: tavaly júniusban hazai pályán 4–2-re, majd októberben Miskolcon 2–1-re.

♦ Pakson 15 találkozót vívtak, a hazaiak szempontjából 7–4–4 a mérleg. A vendégként aratott 4 DVTK-diadalból 3 az utóbbi 5 tolnai meccsükön történt. Ezeken mindig egygólos sikereket jegyezhettünk fel.

♦ A Paks hazai mérlege 4 győzelem, 1 döntetlen, 3 vereség, a forduló előtt a tolnai csapatnál (17 találat) csak a Ferencváros (18) és Fehérvár (23) szerzett több gólt pályaválasztóként.

♦ A DVTK idegenbeli mutatója 1 győzelem és 7 vereség, ez a legrosszabb az NB I-ben. A borsodiak szerdán a Ferencváros otthonában aratták első házon kívüli diadalukat (1–0), ezzel 11 meccses idegenbeli vereségsorozatuknak vetettek véget. Látogatóként először nem kaptak gólt ebben a bajnokságban.

♦ A Paks az utóbbi három bajnokiját elvesztette, és ezeken a meccseken mindig legalább három gólt kapott.

♦ Bognár György a támadójáték híve, amióta ő irányítja a tolnai csapatot, csak egyszer – a Bp. Honvéd ellen – fordult elő, hogy Hahnék nem találtak be az ellenfél hálójába.

♦ Bognár György NB I-es edzőként mindkét eddigi meccsét megnyerte a Diósgyőr ellen: 2004-ben a Bp. Honvéddal, tavaly ősszel pedig a Pakssal is 2–1-re diadalmaskodott.

♦ A Paks mérkőzésein esett eddig a legtöbb gól (59) a 2020–2021-es idényben, az átlag 3.68.

♦ A Transfermarkt szerint a téli szünetben jelentősen megerősített Diósgyőr játékoskeretének piaci összértéke (8.75 millió euró) a hatodik legmagasabb jelenleg a magyar élvonalban. A kizárólag magyar futballistákat alkalmazó Paks ebben a kimutatásban (5.80 millió euró) csak a Budafokot előzi meg.

BP. HONVÉD–ZTE FC

♦ A két csapat eddig 77 NB I-es mérkőzésen találkozott egymással, az örökmérleg 38 kispesti siker, 16 döntetlen és 23 ZTE-diadal.

♦ Bajnoki mérkőzéseiken 2009 tavasza óta nem volt döntetlen – a legutóbbi tíz találkozóból három Zete-, hét pedig Honvéd-sikert hozott.

♦ A ZTE 1973 és 1986 között nem nyert idegenbeli bajnokit a Honvéd ellen, azóta hetet, a legutóbbit 2009-ben (0–1). A párharcot 6–0-s zakóval kezdték a zalaegerszegiek, azóta sem futottak bele ennél nagyobb pofonba a Honvéd otthonában.

♦ A Honvéd az Új Hidegkuti Stadionban rendezett legutóbbi mérkőzésén a DVTK kiütésével (5–1) első győzelmét aratta pályaválasztóként, de a hazai tabellán még így is utolsó, hiszen a többi hét meccsén csak 3 pontot kapart össze (3 döntetlen, 4 vereség).

♦ A Zalaegerszeg házon kívül eddig közepes teljesítményt nyújtott (3 győzelem, 1 iksz és 4 vereség), a legutóbbi négy vendégszerepléséből azonban hármat is pont nélkül zárt, és egyedül a sereghajtó Diósgyőr otthonából tért haza győztesen (3–1).

♦ A ZTE augusztus 21-én 1–1-et játszott Mezőkövesden, azóta viszont egyszer sem ikszelt a bajnokságban, 6 diadal és 8 vereség a mérlege.

♦ Az ZTE idegenben csak egyszer úszta meg kapott gól nélkül. Ahhoz, hogy vendégként nyerni tudjon, legalább két gólt kellett szereznie.

♦ A kispesti együttes a 2020-as záró bajnokiján fordítani tudott Budafokon, ebben a bajnokságban először történt meg, hogy hátrányból szerzett három pontot.

NB I, 2020–2021, 17. FORDULÓ

HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
JANUÁR 23., SZOMBAT
14.30: Kisvárda–Mezőkövesd (Tv: M4 Sport+)
Kisvárda,Várkerti StadionBerke Balázs
17.00: Puskás Akadémia–Ferencváros (Tv: M4 Sport+)
Felcsút,Pancho ArénaAntal Péter
19.30: Újpest FC–Mol Fehérvár (Tv: M4 Sport +)
Budapest,Szusza Ferenc StadionKáprály Mihály
JANUÁR 24., VASÁRNAP
13.30: Budafoki MTE–MTK Budapest (Tv: M4 Sport+)
Budapest, Budafoki MTE Sporttelep
15.45: Paks–DVTK (Tv: M4 Sport+)Paks, Paksi FC Stadion
18.00: Budapest Honvéd–ZTE (Tv: M4 Spor+)Budapest, Új Hidegkuti Nándor Stadion
Az összes mérkőzés zárt kapus.
Az NB I állása és a góllövőlista itt!

 

AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 15 12 2 1 31– 8 +23 38
2. Mol Fehérvár 15 8 5 2 35–17 +18 29
3. MTK Budapest 16 7 4 5 24–21 +3 25
4. Puskás Akadémia 16 7 2 7 20–24 –4 23
5. Kisvárda 15 6 5 4 17–18 –1 23
6. Paksi FC 16 6 3 7 29–30 –1 21
7. Zalaegerszegi TE 16 6 2 8 28–28 0 20
8. Mezőkövesd 16 6 2 8 16–22 –6 20
9. Újpest FC 16 5 4 7 20–32 –12 19
10. Budapest Honvéd 16 4 5 7 24–23 +1 17
11. Budafoki MTE 15 4 3 8 17–26 –9 15
12. Diósgyőri VTK16411119–31–1213

Az 5. fordulóból – a Fehérvár és az FTC nemzetközi kupakötelezettsége miatt – elhalasztottKisvárda–Mol FehérvárésBudafoki MTE–Ferencvárosmeccset 2021. január 27-én játsszák le.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik