Fehérvári felelősséghárítás, NB II-es önmagát idézi a Fradi

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.08.17. 12:55
null
Casoni akár ezt is kérdezhetné: „Ki a hibás?” (Fotó: Veres Viktor)<br />
A Videoton vezetőedzője, Bernard Casoni a negyedik bajnoki vereség után máris hárítja a felelősséget. A fehérváriak nyolc, a diósgyőriek három éve nem látott negatív szériában vannak. A Fradi, Thomas Doll és Böde Dániel viszont történelmi rekordokat, klublegendákat ostromol. Legek és érdekességek a labdarúgó NB I 5. fordulója után.


A MAI MENÜ
♦ A DVTK ÉS A VIDI NEGATÍV SZÉRIÁJA
CASONI NYILATKOZATA
♦ MIKOR NYITOTT ÍGY A FRADI? DOLL KLUBLEGENDÁK NYOMÁBAN
♦ SZURKOLÓK, GÓLÖRÖMÖK, BÍRÓI TÉVEDÉS

A VIDI ÉS A DVTK IS RÉG NEM LÁTOTT NEGATÍV SZÉRIÁBAN

A Videotonnál a Vasas otthonában elszenvedett 2–1-es vereséggel, a DVTK-nál a DVSC elleni hazai 2–0-s kudarccal folytatódott az elmúlt hetek negatív szériája. A fehérváriak legutóbbi hat bajnokijukból ötöt elveszítettek, a DVTK pedig egymás után négyszer kapott ki az NB I-ben. Megvizsgáltuk, mikor volt hasonlóra példa a két klubnál.

A Videotonnal legutóbb 2007-ben, még a Garancsi-éra előtt fordult elő az, ami most: legutóbbi hat bajnokijából – beleértve az előző évad utolsó fordulójában az FTC-től elszenvedett vereséget is – ötöt elveszített a csapat.

A fehérváriak 2007 szeptember 22. és november 11. között hat bajnokin maradtak nyeretlenek, ebből ötször, a Győrtől, a Pakstól, az Újpesttől, a DVTK-tól és a Siófoktól vereséget szenvedtek (a mostani sorban a Fradi kétszer, a Honvéd, a Haladás és a Vasas verte meg a Videotont). A 16 csapatos szezont akkor az 5. helyen fejezték be.

VASAS–VIDEOTON 2–1

A Debrecentől otthon 2–0-s vereséget szenvedő DVTK 2012 óta nem látott negatív szériában van. Sorozatban a negyedik bajnoki meccsén maradt pont nélkül – ilyenre legutóbb 2012 tavaszán volt példa.

Akkor március 30-án a Siófok elleni 1–0-s fiaskóval kezdődött a borsodiak vesszőfutása, ezt még további négy vesztes meccs követte, érdekesség, hogy az a negatív széria éppen egy DVSC elleni hazai 2–0-s vereség után fejeződött be (a következő fordulóban Pécsen nyert a csapat 2–1-re). Nem jó előjel viszont Bekő Balázs vezetőedző számára, hogy a sorozat közben (a siófoki vereség után) edzőt váltott a klub, Benczés Miklóst Szentes Lázár követte a kispadon. Az újonc Diósgyőr 2012 tavaszán a 7. helyen fejezte be a 16 csapatos pontvadászatot.

DVTK–DVSC 0–2

A HÉT NYILATKOZATA – MEGY A FELELŐSSÉGHÁRÍTÁS FEHÉRVÁRON

„Most is az volt a problémánk, ami az egész szezonban, nem tudunk gólt rúgni, így sajnos nehéz nyerni. Nem tudom, hogy a vezetőség miként gondolkodik velem kapcsolatban. Az biztos, hogy nem ilyen keretről volt szó korábban. Kevés játékosunk van, ezért nem tudtunk helytállni a BL-ben és a bajnokságban egyszerre" – mondta a Vasas elleni vereséget követően a Videoton vezetőedzője, Bernard Casoni.

Ami a mondat végét illeti, talán pontosabb lenne úgy, hogy sem a bajnokságban, sem a BL-ben, de most talán nem is ez az érdekes, hanem a mondanivaló egyéb tartalmi része, a felelősség hárítása.

Először is nem árt leszögezni, hogy a bajnokcsapat kulcsemberei közül Nikolics Nemanja mellett (akinek a távozása a legnagyobb veszteséget jelentette) hárman távoztak, vagyis gyökeres változásokról nem beszélhetünk – Juan Calatayud, Sándor György és Stopira, illetve Arturo Álvarez távozása sorolható még a veszteség kategóriába. Helyettük érkezett Braniszlav Danilovics, Pátkai Máté, Koltai Tamás, Lang Ádám, Rudolf Gergely és Alhassane Soumah.

Hogy ez minőségben mit jelent, főleg, hogy Rudolf egyelőre nincs is bevethető állapotban – akárcsak anno a diósgyőri szerződése esetén –, azt persze valamelyest mutatják az eredmények, de ekkora különbségnek azért nem szabadna lennie, tekintve, hogy tavasszal bajnok lett a csapat, most pedig csak két gárda van mögötte a tabellán...

Burcsa Győző klubigazgató éppen arról beszélt Bernard Casoni vezetőedző bemutatásakor, hogy az átigazolásokat közösen végzik a francia edzővel.

„Eddig sem igazoltam egyedül. Ha kaptam egy javaslatot az edzőtől, akkor megpróbáltam megszerezni. Ez ezután is így lesz. Nekem is sokkal könnyebb együttműködni, mert akkor az edzőé a felelősség" – fogalmazott a sportvezető.

CASONI BEMUTATÁSAKOR MÉG MINDEN SZÉP VOLT

Casoni fenti szavai azonban azt mutatják, hogy a gyakorlatban nem feltétlenül így működnek az átigazolások. Persze azt kívülállóként nehéz eldönteni, hogy ezért kit milyen mértékben terhel a felelősség. Az látszik, hogy Casoni eddig maximum Alhassane Soumah-t ajánlhatta a megszerzett játékosok közül, de az is igaz, hogy például az általa javasolt Rydell Poepon nem felelt meg az orvosi vizsgálatokon.

Ha pedig már nyilatkozatokról van szó, akkor álljon itt egy nyári klasszikus Kovács Ferenc tiszteletbeli elnöktől a menesztett Joan Carrillóról:

„Joan Carrillo jó edző. Egy bizonyos szintig. Én azt vallom, hogy egy jó csapat képes valakiből jó szakembert faragni. Nálunk ez történt. Carillo kiváló lenne egy általános vagy középiskolában, de egyetemen már nem oktathatna. Márpedig nekünk muszáj volt továbblépni, fejlődni."

Friss hír a Videotonnal kapcsolatban, hogy Burcsa Győző klubigazgató már távozott, és várhatóan Bernard Casoni vezetőedző is követi őt.

NB II-ES „ÖNMAGÁT" IDÉZI A FERENCVÁROS, DOLL A KLUB EDZŐLEGENDÁINAK, BÖDE A LEGENDÁS GÓLVÁGÓINAK NYOMÁBAN

Az 5. fordulót felvezető múltidézőjében a tempofradi.hu a Ferencváros ragyogó szezonkezdetéről is írt, többek között arról, hogy „amennyiben ötödször is győztesen hagyják el a pályát Thomas Doll legényei, egészen messzire kell visszamenni az időben ahhoz, hogy hasonló idénykezdetet találjunk. Ezt megelőzően 1967-ben kezdtünk ilyen jól, akkor dr. Lakat Károly csapata nyolc mérkőzésen nyert zsinórban a bajnokság elején."

Nos, az FTC szombaton megnyerte az MTK elleni örökrangadót (sorozatban negyedszer nyert 2–0-ra pályaválasztóként a kék-fehérek ellen, és a Fradi 2004 tavasza óta mindegyik örökrangadón szerzett gólt), így megvan az ötödik győzelme a szezonkezdet óta. Ám mégsem kell 1967-ig visszamenni az időben, hogy hasonlóan jó Fradi-idényrajtot találjunk, ez ugyanis csak akkor igaz, ha kizárólag az NB I-es szezonokat vizsgáljuk.

Merthogy 2006 őszén, amikor a Ferencváros az NB II-ben szerepelt, ugyanúgy öt győzelemmel kezdte a bajnokságot, mint most. A Jászapátit 1–0-ra, a Szolnokot 5–2-re, a Makót 4–0-ra, a Vecsést 3–0-ra, az Orosházát 5–0-ra verte meg, ám a 6. fordulóban megszakadt a sikerszéria, Kecskeméten 2–2-t játszott a KTE-vel.

A tempforadi.hu korábbi kimutatásából az is kiderül, hogy a Ferencváros történetében csak két edző, Blum Zoltán (1931–1932, 36 meccs) és Lakat Károly (1968–1969, 34 meccs és 1966–1967, 27 meccs) produkált hosszabb veretlenségi sorozatot a bajnokságban, mint a 25 veretlen találkozónál járó Thomas Doll!

Az MTK ellen is betaláló Böde Dániel immár 76 gólt jegyez a Fradi színeiben az eddigi 150 díjmeccsén, ezzel jelenleg 40. a klub örökrangsorában. Olyan ismert, közelmúltbeli válogatottakat előz meg, mint például Tököli Attila (70 gól) és Wukovics László (74).

FERENCVÁROS–MTK 2–0

NEM GYAKORI AZ ILYEN JÓ SZEZONKEZDET

Mivel az előző kiírásban a Videoton, négy évvel ezelőtt a Debrecen és a Győr is öt győzelemmel kezdte a bajnokságot, azt gondolhatnánk, hogy ez meglehetősen gyakori eset az NB I-ben. Ám nem az, az előző húsz idényben ugyanis a már említett Vidi, Loki, ETO trió mellett csupán három csapatnak sikerült öt megnyert meccsel rajtolnia: 1997-ben a Győr, 1996-ban az MTK, 1994-ben pedig az Újpest volt százszázalékos az 5. fordulót követően. Közülük három együttes, a Videoton, a Debrecen és az MTK lett bajnok a remek szezonrajtja után.

TOVÁBBI LEGEK, ÉRDEKESSÉGEK

A hét „szóváltását" a Loki-táborhoz és az egy héttel korábban a drukkereknek üzenő (miután a leváltását követelték) Kondás Elemérhez kötjük.

A Loki negyedik a bajnokságban, szurkolói mégis elégedetlenek (Fotó: Földi Imre)
A Loki negyedik a bajnokságban, szurkolói mégis elégedetlenek (Fotó: Földi Imre)

ÍGY REAGÁLT KONDÁS A LOKI-SZURKOLÓK ÜZENETÉRE

A hét csapata nálunk ezúttal a bajnoki címvédőt 2–1-re legyőző újonc Vasas lett. A Vasas 2008. november 1-je óta először tudta tétmérkőzésen legyőzni a Vidit, hazai pályán pedig 2012 májusa óta nyert először NB I-es meccset (akkor a Siófokot múlta felül). A győztes gólt szerző Remili Mohamed pályafutása során harmadszor talált be a fehérváriaknak (kétszer a Vasas, egyszer az Újpest színeiben).

A hét játékvezetői tévedése. A Videoton vezetőedzőjét, Bernard Casonit Angyalföldön azért küldte a lelátóra Solymosi Péter játékvezető, mert hevesen reklamált a Vasas kapusa, Nagy Gergely elmaradt kiállítása miatt. Az esetnél Kovács István (aki az első félidőben gólt szerzett, 2014 novembere óta először) esett át a kapuson a tizenhatos előtt, de Solymosi nem látott szabálytalanságot (bár a támadó azóta is állítja, eltalálta őt Nagy), de akkor meg Kovácsnak kellett volna sárgát adnia műesésért. Kovács egyébként nem sokkal előtte kapott sárgát, tehát egy kiállítás valóban elmaradt – vagy a kapust, vagy Kovácsot kellett volna leküldenie.

A hét gólörömét a DVTK hívei produkálták. A diósgyőri ultrák a DVSC elleni 2–0-s vereség alkalmával kínjukban „eljátszották", milyen is lenne a hangulat, ha gólt szerezne a csapatuk. Érdekes gólörömöt láthattunk Újpesten is, ahol az ünneplő kispestiek két különböző irányba indultak el Souleymane Youla találata után.

LABDARÚGÓ NB I, 5. FORDULÓ
Időpont Mérkőzés (Tv) Nézőszámok
Augusztus 15., szombat
18.00 Újpest–Bp. Honvéd 1–1
Vad II István
4157
18.00 Haladás–Paks 1–0
Erdős József
3148
18.00 Puskás Akadémia–Békéscsaba 1–2
Németh Ádám
941
18.00 Vasas–Videoton 2–1
Solymosi Péter
2500 *
18.00 DVTK–DVSC 0–2 Andó-Szabó
2705
20.30 Ferencváros–MTK 2–0 Iványi Zoltán
6817
A bajnokság állását itt tekintheti meg!
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 5 5 12–2 +10 15
2. Szombathelyi Haladás 5 3 1 1 5–4 +1 10
3. Újpest FC 5 2 3 8–4 +4 9
4. Debreceni VSC-Teva 5 2 2 1 9–7 +2 8
5. Budapest Honvéd 5 2 2 1 8–8 0 8
6. Paksi FC 5 2 1 2 7–3 +4 7
7. MTK Budapest 5 2 1 2 9–6 +3 7
8. Vasas FC 5 2 3 6–8 –2 6
9. Puskás Akadémia FC 5 1 2 2 5–6 –1 5
10. Videoton FC 5 1 4 4–8 –4 3
11. Békéscsaba Előre 5 1 4 4–12 –8 3
12. Diósgyőri VTK 5 1 4 4–13 –9 3
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik