Fehérvár: Kovácsik Ádám a szilvesztert kórházban töltötte

Vágólapra másolva!
2021.01.08. 08:54
null
Kovácsik Ádám bizakodhat: már látszik a labda, a kapu, a háló (Fotó: Szabó Miklós)
Áprilisban már együtt szeretne edzeni társaival Kovácsik Ádám, az NB I-es Mol Fehérvár FC válogatott labdarúgója, aki október végén, a Gárdony elleni Magyar Kupa-találkozón súlyosan megsérült.



Nem éppen álomszerű évkezdet…

Kovácsik Ádám, a Mol Fehérvár FC kapusa a kórházban szilveszterezett: két apró beavatkozásra volt szükség, mert a november elején operált térde bedagadt.

„Bakteriális fertőzés      – mondta a Nemzeti Sportnak az egyszeres válogatott kapus.      –           A novemberi műtétet követően hat hétig csak mankóval járhattam, az nagyon nehéz időszak volt, egy flakon vízért sem tudtam elbotorkálni, hiszen nem léphettem a sérült lábamra, így a mankók lefoglalták a kezemet, de szerencsére a feleségem rengeteget segített. Megviselt, hogy mindenben másokra vagyok utalva, autót sem tudtam akkor vezetni, úgy kellett elfuvarozni a rehabilitációs gyakorlásokra. Amikor ez a hat hét letelt, azt hittem, túl vagyok a nehezén, és most azt mondom, ez igaz is, függetlenül attól, hogy az előző esztendő utolsó és az idei első napjait a kórházban töltöttem, noha novemberben úgy jöttem el onnan, hogy ha lehet, soha többé nem akarok arra menni.”

Csakhogy az ünnepek előtt a kapus térde „bedurrant”, a gyulladást két kisebb beavatkozással csökkentették, tulajdonképpen átmosták a sérült testrészt.

„Nem vagyok az a nagy bulizós, akinek a szilvesztereste a legfontosabb      – mondta a kapus.      –           Nyilván nem jó érzés az esztendő utolsó napját a kórházban tölteni, de úgy alakult, hogy harmincadikán és elsején kellett átesni a tisztításon, negyedikén jöhettem haza. Megnyugtattak, ezzel nem vesztettem időt, emiatt nem késik a visszatérésem, folytathatom a rehabilitációs munkát.”

Kovácsik Ádám áprilisban lesz 30 éves, 2015 óta a fehérváriak tagja, 138 bajnokin őrizte eddig a piros-kékek kapuját, bajnok és kupagyőztes is volt már a klub színeiben, és négy ezüstérmet is szerzett az elmúlt időszakban. Október 28-án az NB III-as Gárdony-Agárd Gyógyfürdő elleni Magyar Kupa-meccsen (4–1-re nyert a Mol Fehérvár FC) az első félidőben le kellett cserélni, mert – mint később kiderült – elülső keresztszalag- és belső oldalszalag-szakadást és porcsérülést szenvedett. Már akkor fél év kihagyást jósoltak neki.

„Hogy viselem lelkileg? Egyre jobban      – folytatta történetét a kapus.      –           Úgy voltam vele, hogy tudom, mi a feladatom, keményen végigtolom, és visszatérek, de az ilyen témában járatosabbak előre szóltak, készüljek fel arra is, hogy ha hétfőn százöt fokban hajlik a térdem, még megeshet, hogy kedden nem százhét, hanem csak százkettő jön össze – ettől nem kell megijedni, túl kell lendülni a nehezebb pillanatokon.”

Ami nagy segítség: a fehérvári klubban nagyszerűen felszerelt rehabilitációs központban Barta Gábor fizioterapeuta felügyelete mellett dolgoznak a sérült labdarúgók – Kovácsik Ádám az első alkalommal egy antigravitációs padon futott, a képernyőn szemből láthatta saját mozgását, a számítógép elemezte, hány százalékban terheli az egészséges és mennyire a sérült lábát, a modern eszközök és a szakemberek közösen rengeteg segítséget nyújthatnak a visszatérésre vágyó játékosoknak.

„Biciklizem, erősítem a combom, februárban futni szeretnék, áprilisban edzeni – ez a célom”      – összegezte a feladatokat Kovácsik Ádám.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik