Fehérvár: az FCSB érdeklődik a román válogatottba meghívott védő iránt

Vágólapra másolva!
2019.08.22. 13:06
Sajtóhírek szerint a bukaresti FCSB érdeklődik a Mol Fehérvár FC labdarúgója, Adrián Rus iránt. A védő meghívót kapott a román válogatott soron következő mérkőzéseire, míg magyar klubjánál legutóbb a második csapatban lépett pályára. A székesfehérvári klub közleményben reagált.

Adrián Rus 2017-ig teljesen ismeretlen volt a román futball vezetői és követői számára. A Szatmárnémetiben született, de Fehérgyarmaton, majd Balmazújvárosban játszó védőt Daniel Isaila, az U21-es válogatott akkori szövetségi kapitánya „fedezte fel”, amikor elkezdte feltérképezni a külföldön játszó fiatal román játékosokat. Bár Isaila hívta meg először a keretbe, az utánpótlás-válogatottban végül tavaly ősszel, Mirel Radoi vezetése alatt mutatkozott be az akkor már – a Puskás Akadémia kölcsönjátékosaként – a román élvonalban, a Sepsi OSK-ban szereplő Rus. A magyar állampolgársággal rendelkező, jobbhátvédként, belső védőként, valamint védekező középpályásként is bevethető játékos (a Sepsinél mind a három poszton szerepelt) bekerült a júniusi U21-es Európa-bajnokságra utazó keretbe is, s egy találkozón játszott az elődöntőig jutó román csapatban.

Adrian Rus meghívót kapott 
a román válogatottba (Fotó: Micheller Szilvia)
Adrian Rus meghívót kapott a román válogatottba (Fotó: Micheller Szilvia)

A román szövetség a hét elején nevezte meg a felnőttválogatott keretbe meghívott, külföldi csapatokban futballozó játékosokat, köztük Adrian Rust és a kisvárdai Gheorghe Grozavot. Cosmin Contra szövetségi kapitány szerint a Mol Fehérvár ezt követően irányította át az NB III-as tartalékcsapatba a játékost, így gyakorolva rá nyomást, hogy a magyar nemzeti együttest válassza.

„Rus két meccset játszott kezdőként, de amióta megkapta a román válogatott meghívót, a második csapathoz küldték. Bonyolultabb a helyzete, mert behívható Magyarország válogatottjába is. Én mindenképpen behívom. Ha nem is játszott mostanában a Fehérvárban, a tartalékcsapatban vannak meccsek a lábaiban. Nagyon tetszik Adi, olyan képességei vannak, amelyekkel más középhátvédeink nem rendelkeznek” – nyilatkozta Contra a Digi Sport televíziónak (az MLSZ adatbázisa szerint Rus csak egy bajnokit játszott az NB I-es fehérvári csapatban, valamint egyszer nevezve volt, de nem cserélték be, s egy mérkőzésen – augusztus 18-án, Veszprémben – lépett pályára a székesfehérváriak NB III-as második csapatában – a szerk.).

A román sportsajtó azonnal fel is kapta a témát, a Gazeta Sporturilor napilap egyik alcíme szerint Rusnak „muszáj bemutatkoznia a felnőttcsapatban!” Erre várhatóan szeptember 8-án, a Málta elleni találkozón kerülne sor, mert három nappal korábban, Spanyolország ellen Contra aligha vet be egy újoncot. A lap értesülései szerint Gigi Becali, a FCSB tulajdonosa érdeklődését is felkeltette Rus, és vételi opcióval kölcsönvenné a játékost a Liga 1-ben rendkívül gyengén szereplő, hat mérkőzésen csupán 4 pontot szerző bukaresti csapatába.

Rus behívását mintegy két hónappal ezelőtt belengette Contra, annak ellenére, hogy a játékos nem volt rendszeres kezdő az utánpótláscsapatban. A román szövetség, de főleg a sajtó azonban mindent meg akar tenni azért, hogy Rus nehogy a magyar válogatottban kössön ki, ráadásul a felnőttcsapat belső védői (Cristian Sapunaru, Dragos Grigore és a rendkívül sérülékeny Vlad Chiriches) mind pályafutásuk vége felé járó, 30 évnél idősebb vagy 30 körüli játékosok. Az U21-esektől Ionut Nedelcearu (Ufa) már tavasszal bemutatkozott a felnőttek között, a felnőttmeccset még sosem játszó Alex Pascanu (Leicester) viszont egyelőre csapatot keres. Contra szívesen nyúl a fiatalokhoz, a júniusi Eb-n szerepelt keret tagjai közül tízen már akkor rendelkeztek felnőttválogatottsággal, ám ők is szinte mind támadók vagy középpályások.

REAGÁLT A MOL FEHÉRVÁR
„Rus Adrián az első keret tagja, természetesen nincs szó semmilyen büntetésről, nyomásgyakorlásról. A Mol Fehérvár FC büszke arra, hogy nemcsak a magyar válogatottban, hanem a határokon túl is számítanak játékosainkra. Rus Adriánon kívül Georgi Milanov, Visar Musliu és Boban Nikolov is meghívót kapott hazája válogatottjába a napokban. Az NB III-as csapatban az elmúlt években is rendszeresen pályára léptek az első kerethez tartozó játékosok, nagy tévedés ebből bármilyen negatív következtetést levonni” – idézi a Fehérvár hivatalos honlapja Kovács Zoltán sportigazgatót.

A román keret a Spanyolország és Málta elleni Eb-selejtezőkre (csak a külföldön játszók):
Kapusok: Ciprian Tatarusanu (Lyon), Florin Nita (Sparta Praha), Ionut Radu (Genoa), Silviu Lung (Kayserispor)
Védők: Romario Benzar (Lecce), Vlad Chiriches (Napoli), Ionuț Nedelcearu (Ufa), Dragos Grigore (Ludogorec), Adrián Rus (Mol Fehérvár), Alin Tosca (Gazsehir Gaziantep)
Középpályások: Alexandru Chipciu (Anderlecht), Razvan Marin (Ajax), Nicolae Stanciu (Slavia Praha), Tudor Baluta (Brighton), Paul Anton (Krilja Szovjetov), Sergiu Hanca (Cracovia), Ianis Hagi (Genk), Dorin Rotariu (Asztana), Alexandru Maxim (Mainz), Gheorghe Grozav (Kisvárda), Alexandru Mitrita (New York City FC)
Támadók: Claudiu Keserü (Ludogorec), George Puscas (Reading), Florin Andone (Brighton)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik