El: A sorsolásnál már nem szeretnének minket kapni ellenfélnek – Kubatov

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2022.12.16. 09:17
null
FTC will play its home Europa League matches in the Puskás Aréna, club president Gábor Kubatov told Nemzeti Sport in an exclusive interview (Photo: Csaba Dömötör)
A Nemzeti Sport szerkesztőségének vendége volt Kubatov Gábor. A Ferencváros elnökét témakörök szerint faggattuk, kiderült, a zöld-fehérek a tavasszal a Puskás Arénában játsszák az Európa-liga-nyolcaddöntőt.

Öt témában faggattuk a Nemzeti Sportot csütörtök délután meglátogató Kubatov Gábort. A Ferencváros elnöke készséggel válaszolt kérdéseinkre.

A BAJNOKSÁGRÓL

–  Nyolc pont az előny, pedig két mérkőzéssel kevesebbet játszott a csapat. Ez a realitás, ennyivel erősebb a mostani a Ferencváros a riválisoknál?     
– Ha esetleg arra célozna, hadd szögezzem le gyorsan, mi nem gondoljuk, hogy kinőttük volna az NB I-et. Minden meccsünk rendkívül nehéz volt, sokszor megkínlódtunk a győzelemért. De az, hogy idáig eljutottunk, nos, az nem a véletlen műve, az elmúlt tíz évben folyamatosan építkeztünk, mindig jobbak akartunk lenni. Sohasem elégedtünk meg az elért eredményekkel. És ez azóta sem változott, mindig van feljebb.

– Szokták kérdezni, nem lenne jobb, ha akadna egy-két igazán erős rivális a bajnokságban, amelyek jól megszorongatnák a Fradit?     
– A válaszom az, hogy dehogynem, mindenkinek jót tenne! Nekünk is fontos lenne, hogy legyen több olyan csapat, amely hozzánk hasonlóan a nemzetközi porondon is sikeres, mennek két-három, akár annál több kört a különböző sorozatokban. Az is nagy álmom, hogy a jövőben valamilyen módon elindítsuk a Közép-európai Kupát, amelyben a magyar mellett, mondjuk, a szerb, a horvát, a szlovén, a szlovák, a cseh és a román bajnok mind elindulna. A bajnokságok befejeztével erre lenne is idő, és egy ilyen sorozatban igazi presztízsmérkőzéseket vívhatnánk a Dinamo Zagreb, a Slovan Bratislava, a Plzen, a Slavia Praha vagy éppen a Partizan, a Crvena zvezda ellen.

– Van erre reális esély a közeljövőben?     
– Az európai szövetség nyitottnak tűnik egy ilyesfajta versenysorozatra. Szerintünk temérdek előnnyel járna, hogy csak egyet mondjak a sok közül, a szponzorok számára sem mindegy, hogy tízmilliós piacra lépnek ki, vagy éppen egy negyvenöt milliósra. És akkor még nem is beszéltünk az érzelmekkel teli mérkőzésekről, amelyekre szerintem hatalmas lenne az érdeklődés.

– Lapunk osztályzatai alapján Adama Traoré lett az ősz legjobbja az NB I-ben. Mondhatjuk, hogy főnyeremény volt a megszerzése? Távozik esetleg a télen?     
– Lottóötös! Remek futballista, és még ennél is több van benne. Mindenkit szeretnék megnyugtatni, látjuk őt még zöld-fehérben.

AZ EURÓPA-LIGÁRÓL

– Ki jöjjön szembe a tavasszal? A Manchester United vagy a Barcelona? Esetleg a Juventus vagy az AS Roma?     
– Nekem igazából mindegy. Ezen a szinten már úgy sincs könnyű ellenfél. Ha nagyfiúvá akarsz válni, erőn felül kell teljesítened. Olyan még nem volt a nemzetközi futballban, hogy valaki az oldalajtón besunnyogva csodát tett volna.

– Anyagilag jobban megérte az Európa-ligában ilyen sikeresen szerepelni, mint ha a Bajnokok Ligájában kiesnek a csoportkörből?     
– Nehéz vagy inkább összetett kérdés. A Bajnokok Ligája anyagilag persze még mindig jobban megérné. Az Európa-ligában viszont most olyan sikereket értünk el, amely sok mindenért kárpótol bennünket és idővel esetleg pótolja azt, amennyivel kevesebb a díjazása a BL-nél.

– Másként néznek a Ferencvárosra immár Európában?     
– Azt vettem észre, a sorsolásnál már nem szeretnének minket kapni ellenfélnek. És ez jó érzés. Érdekes események zajlanak Európában, sok ország futballja esik fél térdre, itt van Olaszország, Spanyolország vagy éppen Portugália példája. Ez akár a mi előnyünkre is válhat. Örülünk a csoportgyőzelemnek, ami azért is óriási bravúr, mert ebben a mezőnyben mi vagyunk a legkisebb költségvetésű klub. Amelyik csapat közvetlenül előttünk áll, az is harminc százalékkal több pénzből gazdálkodhat, mint mi. A Barcelona meg hússzoros költségvetéssel dolgozik.

– A tavaszi mérkőzésre maradnak a Groupama Arénában, vagy elképzelhető, hogy a Puskás Arénába költöznek?  
   
– Döntöttünk, a Puskás Arénába költözünk. A helyváltoztatási kérelmünket elküldtük az UEFA-nak. Nehéz döntés volt, hiszen a Groupama Aréna a mi otthonunk, rendkívüli atmoszférával, ahol közel vannak a nézők a pályához. De beszéltünk a szurkolóinkkal, kikértük a szakmai stáb és a játékosok véleményét is, mindenki azt mondta, nem gond, menjünk a nemzeti stadionba.

 AZ ÁTIGAZOLÁSOKRÓL

– A tunéziai válogatott Aissa Laidouni ragyogóan futballozott a katari világbajnokságon. Hány csapat érdeklődött iránta?     
– Sokan érdeklődtek, ám konkrét ajánlatot még nem kaptunk. De biztos vagyok benne, érkezik majd. Nagyon magas szinten játszott a világbajnokságon, és ha olyan ajánlatot kapunk, ami megfontolásra érdemes, nyitottak vagyunk a tárgyalásra. Megfelelő egyensúlyt kell találnunk ebben is, ha valakit jó pénzért el tudunk adni, abból több előnyünk származhat. Egyfelől a bevételből tudunk új futballistákat hozni, másfelől a jó nevű labdarúgók is látják, a Ferencvárosból igenis lehet nagyot dobbantani.

–  Valós az Aissa Laidouni kapcsán hallott tízmillió eurós vételár?     

– Van olyan jó futballista, hogy szerintem megér akár ennyi pénzt is.

– A jövőt illetően számítana a klubnak egy ilyen jellegű nagy dobbantás?     

Presztízsben és anyagilag egyaránt fontos lenne, igen. Ha valakit ennyi pénzért tudunk értékesíteni, az biztató lehet a jövőre nézve, már ami a klub számára előnyös eladásokat illeti.

– Most bánhatják igazán, hogy a vb-elődöntőbe jutó Marokkó nem vitte magával Samy Mmaeét és Ryan Mmaeét…     
– Különös történet ez. Egyértelműen lobbi állhat az ügy hátterében, de ezzel már nem foglalkozunk. Nekik most innen, az Európa-ligából kell eladniuk magukat, és mindketten vannak annyira jó futballisták, hogy ezt meg is tegyék. Állítom, huszonöt éve nem volt olyan remek csatárunk, mint Ryan Mmaee.

– Korábban három-négy játékos érkezéséről beszélt. Van már, aki közel van a megállapodáshoz?     
– Öt-hat vasat tartunk a tűzben, ami nem jelenti azt, hogy ennyien érkeznek, de muszáj minden eshetőségre felkészülnünk és a tárgyalási pozícióinkat is javítja, ha látják, van más lehetőségünk. Rasmus Thelander személyében távozónk már van, belső védőt mindenképpen igazolnunk kell. Zajlanak a tárgyalások, meglátjuk, milyen eredménnyel.

SZTANYISZLAV CSERCSESZOVRÓL

– Mekkora szerepet tulajdonít Sztanyiszlav Csercseszovnak az őszi sikerekben?     
– Oroszlánrész az övé, ez nem kérdés. Mi megteremtjük számára a lehetőséget, hogy minőségi körülmények között dolgozhasson, onnantól rajta és a szakmai stábon múlik, hogy mit hoznak ki a keretből. Mindenki láthatja, mit ért el szinte ugyanazzal a kerettel, amellyel Peter Stöger is dolgozhatott.

– Munkába állása óta mivel lepte meg leginkább a tréner?    

– Egy pezsgővel. Komolyra fordítva, Sztanyiszlav Csercseszov nyitott, tájékozott közgazdász, aki egyébként rendkívül nagyvonalú is. Szakmai szempontból könnyebb vele együtt dolgozni, mint Szerhij Rebrovval.

– Mit gondol Sztanyiszlav Csercseszovnak a Sport Hungary Forumon tett kijelentéséről, amely szerint kötelességének érzi, hogy magyarokat építsen be a csapatba, jóllehet nem kapott ilyen konkrét feladatot?     
– Örülünk ennek, mi tényleg keressük a magyarokat. De nekünk olyan magyar labdarúgókra van szükségünk, akik jobbak Adama Traorénál, Aissa Laidouninál, Eldar Civicnél vagy éppen Tokmac Nguennél. Hajlandók velük felvenni a versenyt. Szerencsére a keretünkben van néhány ilyen srác, hogy csak Botka Endrét vagy Pászka Lórándot említsem, de persze Vécsei Bálintról se feledkezzünk meg.

AZ ÜNNEPEKRŐL

– Hogyan töltik a karácsonyt? Az ünnepi asztalnál is téma a labdarúgás, vagy azért ki tud engedni kicsit?     
– Hajnal Tamással ilyenkor is mindennap beszélünk telefonon. A Ferencváros sikerének egyik kulcsa a nemzetközi porondon, hogy nekünk mindig többet kell dolgoznunk, mint a gazdagabb klubokban. De azért persze lesz idő a családra, közös, meghitt vacsorákra, beszélgetésekre.

– Fradi-mesekönyv kerül a fa alá?     
– Az igazság az, hogy már a megjelenéskor vittem haza a kétéves unokámnak. A második pedig januárban születik, ő majd akkor kap belőle, mint ahogyan Fradi-bérletet is. Első unokámat már születése másnapján lefotóztam, gyorsan kiváltottam a szurkolói kártyát, megvettem a bérletét. Bízzunk benne, a következő esztendő legalább ilyen sikeres lesz, mint a mostani. Az Európa-ligában pedig arra hajtunk, hogy álljanak meg a villamosok a körúton, mint annak idején a válogatott sikeres Európa-bajnoki szereplésénél.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik