Eddig a Ferencvárosé 2017 leggólerősebb igazolása!

Vágólapra másolva!
2017.07.31. 18:01
null
Amadou Moutari (balra) két gólt szerzett a Mezőkövesd ellen (fotó: Koncz György)
A labdarúgó NB I 3. fordulóját követően szokásos hétfői visszapillantónkban megvizsgáltuk, mikor fordult elő legutóbb, hogy már ilyen korán nincs hibátlan csapat az élvonalban. Kiveséztük a ferencvárosi gólvadászok különböző sorozatait, megnéztük, mikor volt legutóbb élen a DVTK, arra viszont nem találtunk példát a legutóbbi harminc évben, hogy az Újpest egymás után három 2–2-t játszott volna. Ellenben megismerkedhetnek a diósgyőriek 20 éves üdvöskéjével, az új idény első 21 év alatti gólszerzőjével, a Felcsútról szerződtetett Óvári Zsolttal.

NINCS MÁR HIBÁTLAN CSAPAT

Három fordulót követően nincs már hibátlan csapat a labdarúgó NB I-ben, miután a két győzelemmel kezdő Mezőkövesd 5–0-ra kikapott a Ferencváros vendégeként. Érdekesség, hogy a borsodiak ugyanúgy két győzelemmel érkeztek az Üllői útra, mint tavaly nyáron a DVTK, és ők sem úszták meg öt gól alatt. A Ferencváros legutóbb éppen egy éve, 2016. június 30-án szerzett öt gólt tétmeccsen, akkor a DVTK ellen nyert 6–2-re.

A mostani a harmadik idény az élvonal legutóbbi átszervezése óta. 2015 nyarától zajlik ismét 12 csapattal a bajnokság. Két éve a végül bajnoki címet is nyerő Ferencváros a 10. fordulóban botlott először, és akárcsak a mostani idényben, akkor is a Puskás Akadémiával játszottak először döntetlent a zöld-fehérek – csak éppen a jelenlegi szezonban már az 1. fordulóban. A 2016–2017-es évad őszén pedig három forduló után még a Fradi és a Vasas is három-három győzelemmel állt, aztán a 4. fordulóban már egyik gárda sem tudott győzni.

A 4. fordulónak legutóbb 2010-ben vágott neki úgy az akkor 16 csapatos mezőny, hogy már egyik gárda sem volt hibátlan.

Arra, hogy az NB I-ben három kör után, 12 csapatos bajnokságban ne legyen százszázalékos együttes, legutóbb 2003-ban volt példa, akkor csak az MTK kezdett két sikerrel, de a 3. fordulóban hazai pályán már vereséget szenvedett a Pécstől.

JÓ SOROZATBAN VANNAK – MOUTARI, VARGA, BÖDE

Az FTC–Mezőkövesd mérkőzés a gólszerzők egyéni mutatói szempontjából is érdekesnek bizonyult. A nigeri Amadou Moutari a 2017-es naptári évben Magyarországra szerződő légiósok közül továbbra is a legeredményesebb: a legutóbbi idényben három gólt jegyzett az NB I-ben, most pedig, az első duplájának köszönhetően kettőnél jár. Az NB I-es mutatója így 17 meccset és öt gólt számlál, míg a Magyar Kupában 7/4-nél jár, az összes tétmeccset (a nemzetközi kupameccseket is) nézve pedig 28/9-nél. A 3. fordulóban a két góljának és a kiharcolt 11-esének köszönhetően nálunk ő lett a hét embere.

A 2017-es naptári évben Magyarországra szerződő, legeredményesebb légiósok
NÉV (nemzetiség, csapat)
NB I-ES MECCS/GÓL
Amadou Moutari (nigeri, FTC)17/5
Lazar Veszelinovics (szerb, Mezőkövesd)9/2
Haris Handzic (bosnyák, DVSC)*12/2
Jurij Kolomojec (ukrán, MTK)*12/2
Anto Radeljic (bosnyák-horvát, Gyirmót)*12/2
Mirko Maric (horvát, Videoton)14/2
* A 2016–2017-es idény után távozott a csapatától

Folytatta parádés sorozatát a Ferencváros másik támadója, a vasárnap Moutarihoz hasonlóan két gólt jegyző, a góllövőlistát négy találattal vezető, pályafutása leggólgazdagabb időszakát produkáló Varga Roland. A támadó a legutóbbi nyolc tétmeccséből hét találkozón talált a kapuba, összesen kilenc alkalommal. Az NB I-ben pedig a legutóbbi négy meccsén kivétel nélkül gólt szerzett, összesen ötöt.

VARGA ROLAND TERMÉSE A LEGUTÓBBI 8 TÉTMECCSÉN AZ FTC-BEN
Ellenfél Gól Előkészítés* Végeredmény**
Mezőkövesd (otthon)
2
5–0
Újpest (idegenben) 1 2–2
PAFC (o) 1 1–1
Midtjylland (o) 1 2–4
Jelgava (i) 1 1–0
Jelgava (o) 2 2–0
Vasas*** 1 1–1
Újpest (o) 1 2–0

*Nemcsak a hagyományos értelemben vett gólpasszokat számoltuk ide, hanem azt is, amikor a megmozdulása közvetlenül hozzájárult a gólhoz (pl. kipattanó lövés, amit a társ gólra váltott).
** Az FTC szempontjából.
***Magyar Kupa-döntő: hivatalosan a Vasas volt a pályaválasztó, de a Groupama Arénában rendezték, az FTC 11-esekkel győzött.

A Fradiban hasonló sorozatot legutóbb Böde Dániel produkált – neki 2015-ben volt 8 meccs/11 gólos szériája az NB I-ben. Böde a Mezőkövesd ellen a Fradi ötödik gólját szerezte, ebben a szezonban ez volt az első gólja, de az első fordulóban sérülés miatt nem játszott. Böde ezzel egy saját, pozitív sorozatát tudta folytatni, ugyanis 2013 óta nem kezdett úgy NB I-es idényt, hogy legkésőbb a második meccsén ne rezgette volna meg a hálót.

És ha már Fradi-gólok és -sorozatok: az FTC a legutóbbi nyolc tétmeccsén 16 gólt szerzett, ebből 11-et a Moutari, Varga páros vállalt magára, illetve Varga egyik góljánál Moutari adta a gólpasszt is.

FTC–MEZŐKÖVESD 5–0 – ÖSSZEFOGLALÓ ÉS MECCS UTÁNI ÉRTÉKELÉSEK

2006 UTÁN ISMÉT ÉLEN A DVTK – A HÉT CSAPATA

Három forduló után már nincs százszázalékos csapat a labdarúgó NB I-ben, sőt csak egy csapat van, amely csupán két pontot vesztett – a tabellát 2 győzelem, 1 döntetlennel vezető DVTK. Ezért a hét csapatának is a Haladást Sopronban 3–0-ra legyőző Diósgyőrt választottuk meg.

Nem gyakori esemény, hogy a diósgyőriek vezessék az élvonalbeli tabellát: ez legutóbb a 2006–2007-es idény 2. fordulója után esett meg velük. A diósgyőriek az Újpest legyőzésével (1–0) kezdték a bajnokságot, aztán legyőzték a REAC-ot (2–0) – hogy a „pünkösdi királyságot" követően elveszítsék következő öt bajnoki mérkőzésük mindegyikét.

Több mint egy évtizede nem fordult tehát elő, hogy a DVTK álljon a bajnokság első helyén – annál is nagyobb bravúr ez a mostani, mert Bódog Tamás csapata a diósgyőri stadion újjáépítése miatt idegenben játszotta eddigi összes mérkőzését. A miskolciak a Vasas 2–0-s legyőzésével indították a bajnoki idényt, majd az utolsó pillanatban szerzett góllal pontot csentek a bajnoki címvédő Honvédtól (2–2), most pedig rendkívül magabiztosan lépték le a Szombathelyi Haladást (3–0).

Diósgyőrben az 1990-es évek végén fordult elő még kétszer, hogy a csapat a bajnoki tabella élén állt. Az 1998–1999-es idényben a 4. forduló után a Diósgyőr jobb gólkülönbséggel vezette a bajnokságot az MTK előtt, 3–1–0-s mérleggel.

A diósgyőriek akkor az egész őszi szezonban csak 3 meccsüket veszítették el, a bajnokságot pedig 5 veretlen mérkőzéssel kezdték, a sorozatnak a legendás győri adok-kapokban (5–4-re nyert az ETO az idény legjobb mérkőzésén) lett vége. Egy idénnyel korábban szintén volt tabellaelső a Diósgyőr, mely 16000 néző előtt ajtóstól lépett be a házba: feljutása utáni első mérkőzésén 5–1-re mosta le a Kispest-Honvédot. A Tiszakécske elleni vereség aztán visszarángatta a rideg valóságba a miskolciakat.

A DVTK hivatalos honlapjának összesítése szerint a miskolci csapat csak egyszer (1954-ben) rajtolt három győzelemmel az élvonalban, 2–1–0-s mérleggel pedig a mostani előtt 1958–1959-be, 1975–1976-ban, 1977–1978-ban, 1998–1999-ben és 2014–2015-ben állt. A klubhonlap statisztikái azt mutatják, a DVTK 2006. december 4. (Újpest–Diósgyőr 0–3) óta először győzött élvonalbeli, idegenbeli bajnokin 3–0-ra.

A tabellaelsőség megtartására reális esélye van a DVTK-nak, hiszen a következő fordulóban az abszolút újonc, még nyeretlen Balmazújvároshoz látogat – a diósgyőri szurkolók másfél óra alatt elkapkodták a vendégszektorba szóló jegyeket, a klub megpróbált még többet igényelni.

FELCSÚTON NEM KELLETT, A DIÓSGYŐRBEN ALAPEMBER LETT

Ahogy az a nyári igazolások után várható volt, az újonc Puskás Akadémia nem a saját nevelésű játékosaira támaszkodik az első osztályban: Pintér Attila csapatában a fiatalszabálynak (1997. január 1-je után született játékosokat jelenti) megfelelő labdarúgó az első három fordulóban nem kapott lehetőséget.

Nem csoda, hogy a 20 éves, így a fiatalszabálynak megfelelő Óvári Zsolt – a szintén akadémista Makrai Gábor társaságában – a nyáron Felcsútról a DVTK-hoz szerződött (Makrai az előző szezonban kölcsönben szerepelt a DVTK-nál).

A Kazincbarcikán született, leginkább a középpálya bal oldalán bevethető játékos nem sokkal a 17. születésnapja után debütált az NB I-ben: az akkor még – a DVTK jelenlegi akadémiai igazgatója – Benczés Miklós által irányított PAFC színeiben 16 percet kapott a DVSC ellen. Ez azonban nem hozta meg az áttörést, a következő idényben nem játszott a felnőttek között, végig az U18-as és az U21-es csapatot erősítette.

A 2015–2016-os évadot a Puskás Akadémia második csapatában az NB III-ban töltötte. Az előző szezonban már az első számú együttesnél vették számításba, ősszel pedig többnyire alapembernek számított, Szijjártó István a 20 bajnoki közül egyet leszámítva mindig lehetőséget adott neki – Óvári ezt három góllal és négy gólpasszal hálálta meg.

Az edzőváltás után, Pintér Attila érkezésével azonban fordult a kocka. A 20 esztendős játékos a szezon második felében mindössze egy bajnokin kapott lehetőséget, a Vác ellen 10 perc jutott neki.

Így a felnőttszinten rutintalannak mondható támadónak egyértelműen jól sikerült a nyári váltás, hiszen a felkészülési időszak alatt meggyőzte az edzői stábot Miskolcon: Bódog Tamás az első három fordulóban egyaránt a kezdőbe nevezte, az első két meccset végig is játszotta, a harmadiknál a 86. percben cserélték le.

Emellett a Haladás ellen még két kívánsága is teljesült a legutóbbi fordulóban:

„Remélem, minél jobb formába lendülök, az utóbbi fél évben ugyanis kevés lehetőséget kaptam. Nagyon készülünk, mert szeretnénk megtörni a Haladás elleni rossz sorozatunkat. Bízom benne, hogy szombaton is kilencven percet tölthetek a pályán. Ám most már jól jönne egy gól, az ugyanis tovább erősítené az önbizalmamat. Az a fajta játékos vagyok, aki mindig a legtöbbet akarja kihozni magából" – mondta Óvári még a szombathelyiek elleni meccs előtt a Nemzeti Sportnak.

A Haladás ellen jött is az önbizalomerősítő találat, Óvári a 75. percben megszerezte az első élvonalbeli gólját, ezzel ő lett az első 21 év alatti, vagyis a fiatalszabálynak megfelelő gólszerző az NB I 2017–2018-as kiírásában, a DVTK pedig 19 év után győzött ismét a szombathelyiek vendégeként – igaz, ezúttal Sopronban – a bajnokságban.

AZ ELMÚLT 30 ÉVBEN PÉLDA NÉLKÜLI 2–2-ES SOROZAT AZ ÚJPESTNÉL

Az NB I-ben jelenleg csak a Videotonnal 2–0-s vezetésről ikszelő Újpest áll három döntetlennel. A lilák számára nem ismeretlen ez a kimenetel: az előző szezonban 12 döntetlent játszottak (ennél több döntetlenje csak az MTK-nak volt – 13), az azt megelőzőben pedig 13-at, akkor rajtuk kívül egyik csapat sem játszott annyi döntetlent.

A 2016–2017-es évadban ráadásul volt egy emlékezetes, hatmeccses döntetlenszériájuk. Most mind a három bajnokijukon 2–2-t játszottak az újpestiek, úgy, hogy a Paks, a Fradi és a Videoton ellen is ők szerezték meg a meccs első találatát.

A Nemzeti Sport Online visszanézte az Újpest elmúlt 30 évét, és nem találtunk olyat, hogy három egymást követő bajnokin 2–2-t játszott volna az NB I-ben a csapat. 2001-ben és 1996-ban fordult elő, hogy egymás után kétszer 2–2-re végzett az együttes (a 2001–2002-es szezonban a Haladás, majd a Fradi ellen, az 1995–1996-os évadban a Vasas és a Vác ellen). Ugyanakkor három egymást követő 1–1-re (1987–1988) és 0–0-ra (1999–2000) már volt példa.

TOVÁBBI LEGEK, ÉRDEKESSÉGEK

A hét megszakadó sorozatai – mindkettő negatív széria volt. Az egyik a Debrecené, amely az új szezonban először szerzett pontot, a paksi 1–1-gyel pedig elkerülte, hogy élvonalbeli történelme során először három vereséggel kezdje az idényt. Miközben a Paks a 100. döntetlenjét játszotta az NB I-ben. A másik megszakadó negatív széria a Vasasé: a jelenleg újpesti albérletben játszó angyalföldiek két vereség és egy döntetlen, vagyis három meccs után nyertek ismét pályaválasztóként – 2–0-ra a Puskás Akadémia ellen. A piros-kékek a stadionrekonstrukció okán 2016 novembere óta játsszák idegen pályán a hazai meccseiket is, azóta 12 pontot szereztek 11 mérkőzésen. A hét gólja. A Balmazújváros 25 éves középpályása, Vajda Sándor a Honvéd ellen jó 20 méterről, ballal lőtte ki a kapu hosszú oldalát. A harmadik NB I-es meccsén ez volt az első gólja, de gólpasszt is jegyzett a 2–2-vel záruló mérkőzésen.


A hét védése és kimaradt ziccerei. A hét kapusbravúrja a debreceni Nagy Sándoré, aki a 82. percben szögletre ütötte Daru Bence 11 méteres kísérletét. A hét kimaradt helyzete a szombathelyi David Williamsé, aki egy méterről fejelt kapu mellé a DVTK ellen.

1700. A Fradi a 2960. élvonalbeli bajnoki meccsét játszotta a hétvégén, és az 1700. győzelmét könyvelhette el.

NB I, 2017–2018, 3. FORDULÓ
JÚLIUS 29., SZOMBAT
HELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐNÉZŐSZÁM
Paksi FC–Debreceni VSC 1–1
Paks, Városi Stadion Németh Ádám
1045
Haladás–Diósgyőri VTK 0–3
Sopron, Városi StadionFarkas Ádám
1544
Bp. Honvéd–Balmazújváros 2–2
Budapest, Bozsik József StadionSzőts Gergely
1753
JÚLIUS 30., VASÁRNAP
Vasas FC–Puskás Akadémia FC 2–0
Budapest, Szusza Ferenc Stadion Erdős József
1200
Videoton FC–Újpest FC 2–2
Felcsút, Pancho ArénaBognár Tamás
2364
Ferencváros–Mezőkövesd 5–0 Budapest, Groupama Aréna Solymosi Péter
5849
A 3. forduló teljes nézőszáma: 13 755; meccsenkénti átlag: 2292
TABELLA • NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOK
AZ ÁLLÁS
1. Diósgyőri VTK 3 2 1 7–2 +5 7
2. Vasas FC 3 2 1 3–2 +1 6
3. Mezőkövesd Zsóry FC 3 2 1 5–8 –3 6
4. Ferencvárosi TC 3 1 2 8–3 +5 5
5. Videoton FC 3 1 2 6–4 +2 5
5. Budapest Honvéd 3 1 2 6–4 +2 5
7. Szombathelyi Haladás 3 1 2 1–5 –4 3
8. Újpest FC 3 3 6–6 0 3
9. Paksi FC 3 2 1 5–6 –1 2
10. Balmazújváros 3 2 1 3–4 –1 2
11. Debreceni VSC 3 1 2 2–4 –2 1
12. Puskás Akadémia FC 3 1 2 2–6 –4 1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik