Dzsudzsákot és Sándor Tamást is lerajtolta a Loki új kedvence

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.09.30. 09:36
null
Varga Kevin a DVSC új üdvöskéje (Fotó: Szabó Miklós)
Szeptember utolsó hétvégéjén a labdarúgó NB I 11. fordulóját bonyolítják le, tehát harmadához érkezik a bajnokság – a tabella „nem egyenes” a világítás meghibásodása miatt félbeszakadt Vasas–Szombathelyi Haladás mérkőzés miatt. A listavezető Videoton FC a gödörbe került Diósgyőr vendége lesz, üldözője, a Ferencváros a sereghajtó Balmazújvárosnál vizitál, az NB I legjobb formában levő csapata, a DVSC pedig Újpestre látogat. Statisztikai érdekességek a 11. forduló elé.

 

ÚJPEST FC–DVSC

MEGHATÁROZÓ DVSC-TÁMADÓJÁTÉKOSOK* ELSŐ 5 NB I-ES MÉRKŐZÉS/GÓL MUTATÓJA
Marius Sumudica 5/6
Dorge Kouemaha 5/4
Igor Bogdanovics 5/3
Bojan Brnovics 5/3
Nicolae Ilea 5/3
Oláh Lóránt 5/3
VARGA KEVIN 5/3
Dalibor Volas 5/3
Adamo Coulibaly 5/2
Sabin Ilie 5/2
Rudolf Gergely 5/2
Sándor Tamás: 5/2
Aco Sztojkov 5/2
Bajzát Péter 5/1
Kerekes Zsombor 5/1
Ibrahima Sidibe 5/1
Balogh Norbert 5/0
Bódi Ádám 5/0
Böőr Zoltán 5/0
Dombi Tibor: 5/0
Dzsudzsák Balázs 5/0
Madar Csaba 5/0
* Csatárok, támadók és támadó középpályások

♦ Az őszi idény egyik meglepetése Varga Kevin berobbanása: a DVSC támadója első 5 NB I-es mérkőzésén háromszor is betalált, nagyban hozzájárulva ahhoz, hogy a rajtnál beragadó Loki remek formába lendüljön.

Ha megnézzük a debreceniek legutóbbi 25 évének kereteit, még a klublegendává vált, a saját utánpótlásból érkező játékosok sem kezdtek ilyen jól első öt mérkőzésükön – Varga Kevin Sándor Tamást, Dombi Tibort, Böőr Zoltánt, Bajzát Pétert, Dzsudzsák Balázst, Bódi Ádámot és Balogh Norbertet is „lerajtolta.”

Sőt, akkor sem marad le, ha a meghatározó támadónak igazolt légiósokkal vetjük össze – 5/3-as élvonalbeli nyitányt közülük is kevesen mutattak. Egygólos átlag fölé első öt élvonalbeli mérkőzésén egyedül Marius Sumudica került, aki a 2002–2003-as idényben 26 találkozón 16 alkalommal talált a kapuba.

♦ Ez a párharc történetének 95. mérkőzése. Az eddigi 94-ből az Újpest 44 bajnokit nyert meg, 30 mérkőzésen született döntetlen, a DVSC 20 alkalommal győzött.

♦ Az Újpest a legutóbbi 10 kísérletből csak kétszer tudta legyőzni bajnoki mérkőzésen a Debrecent, a legutóbbi négyből három találkozót elveszített.

♦ A csapatok legutóbbi 8, egymás ellen vívott NB I-es mérkőzéséből egyiken sem esett háromnál több gól.

♦ A Megyeri út nem a Loki kedvenc terepe: a debreceniek 46 kísérletből csak négyszer (1982, 2003, 2012, 2013) tudtak nyerni az Újpest vendégeként, legnagyobb győzelmük a 2012-es 5–1. A Loki már három katasztrofális vereségbe is belefutott vizitálásai alkalmával: 1943-ban 10:1-re, 1964-ben 8:1-re, 2000-ben 8–3-ra maradt alul.

♦ A Debrecen a mezőny legjobb formában levő csapata. Herczeg András gárdája megnyerte előző öt élvonalbeli mérkőzését, legutóbb augusztus 12-én, a Videotontól kapott ki.

♦ Ez az első ötmérkőzéses bajnoki győzelmi sorozata a DVSC-nek 2014 november-decembere óta, akkor a hajdúságiak egymás után hat mérkőzést nyertek meg, úgy, hogy csak egy gólt kaptak ezeken. A széria pont az Újpest ellen szakadt meg, egy 0–0-s döntetlennel.

♦ Az Újpest csak hármat nyert meg legutóbbi 18 hazai bajnoki mérkőzéséből. Egyet pont a Debrecen ellen. Elsősorban a védekezéssel van gondjuk a liláknak, hiszen a 18 találkozóból csak 3 alkalommal nem kaptak gólt.

PUSKÁS AKADÉMIA FC–PAKSI FC

♦ Eddig 7 NB I-es mérkőzést vívtak, a mérleg teljesen kiegyenlített, 3–1–3. Eddig 4 mérkőzést vívtak a Puskás Akadémia pályaválasztása mellett, a felcsútiak még veretlenek (3 győzelem, 1 döntetlen).

♦ Az összes NB I-es csapat közül a Paks mérkőzésein esik a legtöbb gól, az átlag 3.50. A 12 csapatból 9 gólátlaga 3.00 vagy afölötti (a Puskás Akadémiáé 3.10), csak a Haladás, a Balmazújváros és a DVSC van ez alatt.

♦ A Puskás Akadémia megnyerte legutóbbi két hazai meccsét. A klub élvonalbeli történetében csak egyszer, 2014 őszén fordult elő az, hogy a PAFC egymás után három hazai mérkőzésén is győzzön – akkor a Pápát (3–0), a Dunaújvárost (3–2) és a Győri ETO-t (2–1) verte meg.

♦ A Paks egymás után kétszer győzött, így február-március óta először építhet hárommérkőzéses győzelmi sorozatot.

♦ Csak két olyan idegenbeli bajnokija volt a Paksnak 2017-ben (12-ből), amelyen nem kapott gólt.

BALMAZÚJVÁROS–FERENCVÁROS

♦ A két csapat első NB I-es mérkőzésén eléggé egyértelműek az esélyek: a legutóbbi 3 mérkőzését megnyerő Ferencváros a 2., a legutóbbi 6 mérkőzésén nyeretlen, ezeken csak 1 pontot szerző Balmazújváros a 12. helyről várja a találkozót.

♦ A Balmazújvárosé a második leghosszabb aktív nyeretlenségi sorozat az NB I-ben, az abszolút újoncnál csak a Mezőkövesd van rosszabb formában.

♦ Ha a Ferencváros nyerni tud Balmazújvárosban, egymás után negyedszer szerez három pontot bajnokin – hasonló legutóbb 2016-ban sikerült a magyar rekordbajnoknak, akkor sorrendben a Haladást (kétszer), a Bp. Honvédot és a Diósgyőrt győzték le.

SZAVAZÁS

Varga Roland tíz forduló után 11 góllal vezeti az OTP Bank Liga góllövőlistáját. A Ferencváros támadója gólkirály lesz a bajnokság végén és ha igen, hány góllal?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

♦ A Ferencváros válogatott támadója, Varga Roland 10 forduló után 11 találattal vezeti a góllövőlistát. A 2010-es években csak André Alves (Videoton, 11 gól, 2010–2011-es idény), Simon Attila (Paks, 11 gól, 2013–2014), Nikolics Nemanja (Videoton, 12 gól, 2014–2015), és Böde Dániel (Ferencváros, 11 gól, 2015–2016) ért el egygólos mérkőzésenkénti átlagot 11 forduló után az NB I-ben, Varga hozzájuk csatlakozik, és még arra is reális esélye van, hogy felülmúlja Nikolics 12-esét.

♦ Varga Roland egymaga annyi gólt szerzett az első tíz fordulóban, mint a Balmazújváros (11), a Haladást (7 gól) pedig jócskán meg is előzi a támadó.

♦ A Ferencváros legutóbbi 10 idegenbeli bajnokija közül csak egyen nem kapott gólt.

♦ A Balmazújváros eddigi 4 hazai élvonalbeli bajnokija közül hármat 1–0-ra veszített el (a Vasas, az Újpest és a Debrecen ellen).

DIÓSGYŐRI VTK–VIDEOTON FC

♦ Ez a 65. első osztályú bajnoki mérkőzés a diósgyőriek és a székesfehérváriak között. Az örökmérleg a Videoton javára billen, a házigazda DVTK szempontjából 20–9–35.

♦ A Videoton a legutóbbi két alkalommal alulmaradt a Diósgyőr vendégeként, egy 2–1-gyel és egy 2–0-val a házigazdánál maradtak a pontok. Hármas vagy hosszabb győzelmi sorozatot a DVTK 1998 és 2007 között tudott építeni vendéglátóként a Vidi ellen, a miskolciak ekkor egymás után hatszor nyertek.

♦ Kisebb gödörbe került a Diósgyőr, hiszen egymás után kikapott a Debrecentől, a Pakstól és a Ferencvárostól is. Hármasnál hosszabb vereségsorozathoz nem kell sokáig visszalapozni, hisz a Diósgyőr ez év február-márciusában egymás után négy mérkőzésen maradt pont nélkül.

♦ A gólszerzéssel nincs baj pályaválasztóként a Diósgyőrnél, legyen a mérkőzés bár Miskolcon, Mezőkövesden vagy Debrecenben. A DVTK legutóbbi 17 hazai mérkőzésén szerzett gólt, több mint egy éve már, hogy vendégcsapat lenullázta a diósgyőrieket (a Honvéd nyert itt 3–0-ra).

♦ A DVTK legutóbbi 9 hazai mérkőzése közül 8 alkalommal 2 vagy több gólt szerzett.

♦ A Videoton a 2017-es évben csak két idegenbeli bajnokiját veszítette el, a Honvéd és a Vasas ellen maradt alul. Legutóbbi öt idegenbeli zakójából hármat fővárosi csapat „szabott rá” (MTK, Honvéd, Vasas), kettőt pedig borsodi (Diósgyőr, Mezőkövesd).

HALADÁS–MEZŐKÖVESD

♦ Valódi kiesési helyosztó, a Haladás 9 ponttal a 10. helyen áll (igaz, egy mérkőzéssel kevesebbet játszott), a Mezőkövesd pedig 8 ponttal a 11. pozícióban. Eddig ötször találkoztak a csapatok az élvonalban, a Haladás háromszor győzött egy iksz és egy mezőkövesdi siker mellett. Szombathelyen még nem nyert a Mezőkövesd.

♦ A Mezőkövesd van a legrosszabb formában a mezőnyből, nyolcas nyeretlenségi sorozatnál jár, ráadásul a nyolc találkozón csak két pontot tudott begyűjteni.

♦ Ez a Mezőkövesd élvonalbeli történetének második leghosszabb nyeretlenségi szériája, a negatív NB I-es klubrekord 10 mérkőzést számlál (2014 áprilisa és májusa között 8 találkozó, majd kiesést és visszajutást követően ehhez hozzácsapódott még 2).

♦ A Mezőkövesd nem az idegenbeli meccsek királya: legutóbbi 15 vendégjátékából csak egyet tudott megnyerni a borsodi csapat, és 2016 novembere óta nem volt olyan idegenbeli bajnoki, melyen ne kapott volna gólt.

♦ A Haladás csak akkor nyert meg mérkőzést a 2017–2018-as bajnoki idényben, ha ausztrál csatára, David Williams betalált. Williams góljával győzte le a Hali a DVSC-t (1–0) és az Újpestet (1–0), a Balmazújváros ellen pedig duplázott a csatár a 3–1-re megnyert mérkőzésen.

♦ A szombathelyiek április óta nem tudtak megnyerni két egymást követő hazai mérkőzést. Legutóbbi hat hazai meccsükön a minta: vereség, győzelem, vereség, győzelem, vereség, győzelem, ez alapján most vereség következne, de aligha a szabályosság számít…

BP. HONVÉD–VASAS

♦ A forduló legnagyobb múltú mérkőzése, eddig 171 alkalommal találkoztak az élvonalban a patinás fővárosi klubok. Az örökmérleg enyhe Vasas-fölényt mutat: 60-szor győzött a Honvéd, 67-szer a Vasas, 44 mérkőzés lett döntetlen.

♦ A mérleg már a párharc elején elbillent, hiszen a Vasas az első 22 találkozóból 14-et megnyert, és csak kétszer kapott ki. A kispestiek 1927-től kezdték kiegyenlítettebbé tenni a párharcot.

♦ A Vasas a 2010-es években csak egyszer, 2015 szeptemberében tudott győzni a Honvéd otthonában (0–1). Legutóbb 2–1-es kispesti siker született.

♦ A bajnoki címvédő Honvéd immár négymérkőzéses nyeretlenségi sorozatban van. A kispestieknek közel két éve, 2015 októbere óta nem volt ilyen hosszú nyeretlenségi szériájuk az NB I-ben.

♦ A Vasas elveszítette legutóbbi három idegenbeli mérkőzését, ráadásul összesen 10 gólt kapott ezeken. Igaz, az Újpest, DVSC, Ferencváros sorozatnál van könnyebb is… Ha az angyalföldiek a Bozsik-stadionban is alulmaradnak, akkor 2015–2016 tele óta először kapnak ki egymás után négyszer vendégként.

♦ A Honvéd – mely az előző idényben rendkívül stabil védekezéssel rukkolt elő – legutóbbi hat bajnokija mindegyikén kapott gólt, és ebben a szezonban eddig csak kétszer tartotta tisztán kapuját.

♦ Az előző bajnoki idény gólkirálya, Eppel Márton nem szerzett gólt legutóbbi három NB I-es mérkőzésén. Ilyen legutóbb 2016 október-novemberében fordult elő vele.

NB I, 2017–2018, 11. FORDULÓ
SZEPTEMBER 30., SZOMBAT
HELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐ
18.00: Újpest FCDebreceni VSC
Budapest, Szusza Ferenc StadionKarakó Ferenc
18.00: Puskás AkadémiaPaksi FCFelcsút, Pancho ArénaSzőts Gergely
18.00: Balmazújváros–Ferencváros Balmazújváros, Városi StadionIványi Zoltán
18.00: Diósgyőri VTK–Videoton FCDebrecen, Nagyerdei StadionFarkas Ádám
18.00: Haladás–MezőkövesdSopron, Városi Stadion Szabó Zsolt
20.30: Bp. Honvéd–Vasas FCBudapest, Bozsik József Stadion
Kassai Viktor
TABELLA • NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOK
AZ ÁLLÁS
1. Videoton FC 10 6 3 1 21–11 +10 21
2. Ferencvárosi TC 10 5 4 1 22–10 +12 19
3. Debreceni VSC 10 5 2 3 16– 8 +8 17
4. Budapest Honvéd 10 4 4 2 17–15 +2 16
5. Puskás Akadémia FC 10 4 2 4 15–16 –1 14
6. Vasas FC
9 4 1 4 13–15 –2 13
7. Újpest FC 10 3 4 3 15–15 0 13
8. Paksi FC 10 3 4 3 17–18 –1 13
9. Diósgyőri VTK 10 3 3 4 15–19 –4 12
10. Szombathelyi Haladás 9 3 6 7–18 –11 9
11. Mezőkövesd Zsóry FC 10 2 2 6 12–22 –10 8
12. Balmazújváros 10 1 3 6 11–14 –3 6
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik