DVSC: Blagojevicsnek nem szegi kedvét, hogy a bennmaradásért küzd

BORSOS LÁSZLÓBORSOS LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2022.10.01. 09:27
null
Szrdjan Blagojevics higgadtabb játékot akar látni a DVSC-től (Fotó: dvsc.hu)
A Honvéd ellen mutatkozik be Szrdjan Blagojevics, a DVSC múlt héten kinevezett szerb vezetőedzője, aki stabilizálná csapata helyét a magyar élvonalban, amelyről kizárólag pozitív benyomásai vannak.

 

– Miért válnak meg egy olyan edzőtől, aki a második helyen áll csapatával a tabellán és az utolsó nyolc mérkőzésén veretlen?
– Ha jól sejtem, az Asztanáról kérdez, amelytől szeptember közepén távoztam – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Szrdjan Blagojevics, a DVSC múlt héten kinevezett 49 éves szerb vezetőedzője. – Meglepett a menesztés, mert csupán két pontra voltunk a listavezető Aktobétól, a kupában pedig elődöntősként minden esélyünk megvolt a végső sikerre. A kazah politikában történt változások az ország futballéletére is hatással voltak, az Asztana vezérkarába új emberek kerültek, akik azután, hogy a sportigazgatótól és a szakmai igazgatótól megváltak, az edzői poszton is cseréltek.

– Váratlanul érte a DVSC megkeresése?
– Minden nagyon gyorsan történt, néhány nappal a kenyértörés után kaptam telefonhívást Debrecenből, majd a tárgyalásokat követően Kazahsztánból Magyarországra repültem. Mielőtt elköteleztem magam, hosszasan beszélgettem Nebojsa Jandriccsal, az Újpest és a Honvéd korábbi másodedzőjével, ő is bátorított, hogy vállaljam el a munkát. Több barátom is van, aki a magyar futballban dolgozott, említhetem Nebojsa ­Vignjevicset vagy Predrag Rogant, továbbá sok futballistát ismerek, aki az NB I-ben játszik. Kizárólag pozitív visszajelzéseket kaptam tőlük, úgyhogy elfogadtam a debreceni ajánlatot.

– A klub vezérkara hat forduló elteltével edzőt váltott, alighanem sokat várnak öntől.
– A Debrecen nagy reményekkel vágott neki a bajnokságnak, de a gyenge rajt alapján valami félrecsúszhatott, úgyhogy az lehet a cél ebben az évadban, hogy kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtva stabilizáljuk a helyünket az élvonalban. Az idény végéig érvényes a megállapodásom, bízom benne, sikerrel járunk.

– Nem szegi kedvét, hogy az Asztanával trófeákért küzdött, most pedig a bennmaradásért harcolhat?
– Dehogy! Dolgoztam korábban olyan klubnál, amelynél hasonló célkitűzésnek kellett megfelelni, mint a DVSC-nél, van tehát tapasztalatom, miként kell elkerülni a kiesést, stabilizálni a csapat játékát. Bizonyos szempontból nem számít, mik a célok, hiszen minden esetben keményen kell dolgozni, máskülönben a teljesítmény nem felelhet meg az elvárásnak.

– Milyenek az első debreceni benyomásai?
– Kiválóak! Elégedett vagyok az edzőpályáink minőségével és a játékosok munkamoráljával, a város is tetszik. Élvezem az eddig itt töltött a napokat, amelyek szinte kizárólag munkával teltek. Tizenegy napja neveztek ki vezetőedzőnek, próbáltam minél jobban megismerni a játékosokat, arcot társítani a nevekhez... Aggódni azonban nem kell, már mindenkit megismertem, képbe kerültem, kitől mire számíthatok, a válogatottaktól visszatérőkkel is együtt dolgozhattam egy-két napot.

– Mire összpontosítottak a bajnoki szünetben?
– Elsősorban arra, hogy átkattanjon a játékosok fejében, hogy az utasításokat követve eredményesek lehetünk. Az edzések előtt sokat beszélgetünk, milyen elképzelések szerint szeretnénk játszani, hogyan nézzünk ki a pályán, s ehhez milyen változtatások szükségesek.

– Milyen játékstílus kialakításra törekszik?
– Nem hiszek a játékrendszerekben, a felállások nekem pusztán egymás mellé tett számok. Szerintem fontosabb, hogy elsajátítsunk különböző játékmodelleket és alapelveket, amelyek révén sikeresek lehetünk. Szeretnénk, hogy a teljesítményünk láttán azt mondják, a csapat előrelépett, szervezettebbé vált.

– Miben kell fejlődnie együttesének?
– Az edzésen mutatott hozzáállással elégedett vagyok, ám a csapatnak higgadtabban kell futballoznia, mint korábban. Nem eshetünk pánikba, a játékosoknak hinniük kell abban, hogy jó helyen van náluk a labda, ehhez önbizalomra van szükségük. Meg kell találnunk az egyensúlyt a játék minden tekintetében, de a taktikai utasítások az öltöző falai között maradnak.

– Szombaton a Honvéd ellen mutatkozik be a Loki kispadján. Izgatott?
– Várom már a mérkőzést. A győzelem a legfontosabb, mindent annak rendelünk alá. Kemény meccs vár ránk, az elemzések alapján jó ellenféllel találkozunk. A kispesti Nenad Lukics korábban a játékosom volt, ismerem őt, ahogyan Nikola Mitrovicsot és Lazar Csirkovicsot is. Akkor lennék a legboldogabb, ha úgy szereznénk három pontot, hogy a játékunkban visszaköszönnek a héten gyakorolt elemek, az ugyanis azt jelentené, jó irányba haladunk.

NB I, 2022–2023, 9. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
NÉZŐSZÁM
Szeptember 30., péntek
Mezőkövesd–Paks 1–2 Mezőkövesd, Városi StadionAntal Péter
1200
Október 1., szombat
14.30: Újpest–Kisvárda
Budapest, Szusza Ferenc StadionPintér Csaba
17.00: DVSC–Budapest Honvéd
Debrecen, Nagyerdei Stadion
Erdős József
19.30: Vasas–ZTE Budapest, Illovszky Rudolf StadionAndó-Szabó Sándor
Október 2., vasárnap
16.30: Kecskemét–Ferencváros Kecskemét, Széktói Stadion
18.45: Puskás Akadémia–Mol FehérvárFelcsút, Pancho Aréna

AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 6 6 18– 1 +17 18
2. Kisvárda 8 4 2 2 16–12 +4 14
3. Paksi FC 8 4 2 2 15–14 +1 14
4. Kecskeméti TE 8 3 4 1 10– 6 +4 13
5. Puskás Akadémia 8 3 4 1 9– 6 +3 13
6. Zalaegerszegi TE 7 3 1 3 14–11 +3 10
7. Mol Fehérvár 7 3 4 9–12 –3 9
8. Budapest Honvéd 8 2 3 3 7–12 –5 9
9. Debreceni VSC 8 1 4 3 10–14 –4 7
10. Újpest FC 7 1 3 3 6–14 –8 6
11. Mezőkövesd 9 1 2 6 10–19 –9 5
12. Vasas FC 8 5 3 7–10 –3 5

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik