DVSC: A stílusom ugyanolyan edzőként, mint labdarúgóként volt – Huszti Szabolcs

PIETSCH TIBORPIETSCH TIBOR
Vágólapra másolva!
2021.05.21. 08:42
null
Huszti Szabolcs edzőként is ambiciózus (Fotó: Török Attila)
A DVSC-vel már az élvonalra készülő Huszti Szabolcs szeptemberben kezdi az A-licences képzést és egy német lapnak elárulta, Niko Kovac gyakorolta rá a legnagyobb hatást edzőként.

 

 

Huszti Szabolcs megtette, amit megkövetelt Debrecen: visszajuttatta a Lokit az élvonalba. Az NB I-ből egy éve kieső csapat élére február 16-án nevezték ki a szakembert, aki nemcsak egy jó csapatot, hanem nehéz „örökséget” is átvett: a cívisvárosban méltán tisztelt Kondás Elemér helyére ült le a kispadra – Toldi Gábor oldalán. A piros-fehérek akkor az NB II élén álltak, és a „lefújáskor” sem volt másként: a DVSC bajnokként került vissza az első osztályba.

„Nagy utat kellett megtennünk, de elértük a célunkat      – mondta a 38 esztendős Huszti Szabolcs a sportbuzzer.de érdeklődésére. –      Fiatal edző vagyok, ráadásul pro licenc nélkül – szeptemberben kezdem az A-licences képzést. A Magyar Labdarúgó-szövetség külön engedélyt adott, hogy Debrecenben edzősködhessek, ezért köszönettel tartozom. Most, hogy feljutottunk, kezdjük a munkát elölről. A játékosok négy hét pihenőt kaptak, mi pedig azon dolgozunk, hogy összerakjuk azt a csapatot, amely alkalmas az élvonalbeli szereplésre.”

Már eldőlt, hogy a Huszti, Toldi páros irányítja a Lokit egy szinttel feljebb is, de ami a keretet illeti, akadnak még kérdőjelek. Több futballista szerződése is lejár, így Dzsudzsák Balázsé is, de Szabó Péter, a klub igazgatótanácsának elnöke a haon.hu-nak elmondta, a csapatkapitányt (is) szeretnék megtartani. S hogy milyen futballt remélhetnek a szurkolók?

A Loki szakvezetője már azon gondolkodik, mire lehet képes csapata az élvonalban (Fotó: Hajdú-Bihari Napló/Kovács Péter)
A Loki szakvezetője már azon gondolkodik, mire lehet képes csapata az élvonalban (Fotó: Hajdú-Bihari Napló/Kovács Péter)

„A stílusom ugyanolyan edzőként, mint labdarúgóként volt: szeretem, ha a labdát a földön járatjuk      – árulta el Huszti Szabolcs a német lapnak. –      Dominálni akarunk, egyebek mellett azért, mert akkor alakíthatunk ki sok helyzetet, ha mi birtokoljuk a labdát, és kezdeményezők vagyunk. Nem sokkal az érkezésünk után elszenvedtünk két vereséget, aminek az volt az oka, hogy a csapatban voltak kétségek a visszajutást illetően – de ezt az akadályt is leküzdöttük. Játékosként is ambiciózus voltam, ha rúgtam egy gólt, arra vágytam, hogy rúgjak még egyet. S hogy a karrierem befejezése után miért lettem hamar edző? Az atmoszféra miatt. Persze más trénerként belépni az öltözőbe, mint futballistaként, de még mindig azt érzed, hogy a foci világában vagy. Sok edzővel volt szerencsém együtt dolgozni, úgy tűnik nekem, egy szakember addig nem áll készen teljesen, amíg nem okul a mások és saját hibájából. A legnagyobb hatást Niko Kovac gyakorolta rám, de Dieter Heckingtől és Mirko Slomkától is rengeteget tanultam. Másolni viszont nem érdemes senkit, a leghasznosabb tudnivalókat kell a magad stílusával vegyítened.”

A Hannoverben és az Eintracht Frankfurtban egyaránt maradandót alkotó, ennélfogva Németországban mindmáig nem feledett korábbi 51-szeres válogatott középpályás kapcsán felvetődött: fiatalon lett edző.

„Egy pillanat!      – reagált Huszti Szabolcs. –      Hány éves is a Bayern München új edzője?      (Julian Nagelsmann – a szerk.)      Harminchárom! Az, hogy valaki sikeres, nem a kortól függ, sokkal inkább a hozzáállástól, a munkához való viszonyulástól. Az én esetemben ott van még a játékosként gyűjtött tapasztalat, ami úgyszintén nagyon fontos. Amiként a személyiség is – az edzőnek el kell érnie, hogy tiszteljék a futballisták.”
Hogy az említett tiszteletet kivívhatja netán a rettegett bal lábával is?

„Sajnos a térdem már nem működik úgy, mint régen, ezért is hagytam fel a focival egy éve. De egy szabadrúgást még el tudnék vállalni.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik