Doll: A rekordokból nem lehet megélni – rend és fegyelem kell!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.11.23. 18:23
null
Hegedüs Lajos védéseitől fejre állt a Fradi (Fotó: Veres Viktor)
A labdarúgó NB I 16. fordulóját követően is összegyűjtöttük a hétvége érdekességeit: a legjeit. A hét híre, hogy a listavezető Fradi kikapott az MTK-tól, így eldőlt, hogy nem tudja beállítani a veretlenségi klubcsúcsot. Ami a Ferencvárosnak nem sikerült, összejött a 2. helyen álló Paksnak, és a tolnaiak ismét gólt szereztek az után, hogy becserélték Bajner Bálintot – nem is akárki lőtte a gólt! A Puskás Akadémia viszont már megint nem tudta megtartani az előnyét.

A TARTALOMBÓL:
♦ DOLL ÉS A SOROZATOK
♦ AMI A FRADINAK NEM MENT, A PAKSNAK SIKERÜLT
♦ A PAFC-NAK HÁTRÁNY AZ ELŐNY
♦ TÖKÉLETES HAZARD-JÁTÉK
♦ MICSODA HAZAI FÖLÉNY!
♦ KÉT MÉTERRŐL A KAPUSBA
♦ BAJNER, A CSEREKIRÁLY
♦ KABALAFRISSÍTÉS KISPESTEN

THOMAS DOLL A SOROZATOKRÓL

A 16. fordulóban, 34 veretlenül megvívott bajnoki után kikapott a Ferencváros az NB I-ben. A zöld-fehéreket 1–0-ra legyőző MTK ezzel kiérdemelte tőlünk a hét csapata címet, a kék-fehérek kapusa, Hegedüs Lajos pedig a hét embere lett, köszönhetően bravúrjainak – még a hosszabbítás perceiben is volt egy nagy védése Gera Zoltán hatméteres fejesénél, így döntő érdemeket szerzett csapata sikerében.

A Fradi így ebben a szezonban már biztosan nem érheti el a klubrekordot jelentő, 1931–1932-ben felállított veretlenségi sorozatot. Az FTC 1932-ben 36 élvonalbeli bajnokin maradt veretlen Blum Zoltán irányításával. A klub történetének – holtversenyben – második leghosszabb veretlen sorozatát hozta össze a mostani garnitúra, amely ugyanúgy 34 bajnokin nem kapott ki, mint 1968-ban és 1969-ben a legendás Tanár úr, Lakat Károly együttese.

A zöld-fehérek a 36 meccses klubrekord megdöntésével egyúttal a magyar futballtörténelem harmadik leghosszabb veretlenségi szériáját is produkálták volna. Ennél több bajnoki mérkőzésen keresztül csak a Dunaferr (1999–2000, 41) és a korszakos Budapest Honvéd (1951–1953, 47) nem talált legyőzőre az NB I-ben.

Thomas Dollt, a Ferencváros vezetőedzőjét éppen az MTK elleni örökrangadó előtt kérdezte a Nemzeti Sport Online a nagy menetelésről.

SZAVAZÁS

Két meccs, két vereség a ferencvárosi labdarúgók múlt heti mérlege. Vége a szárnyalásnak?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

„A rekordok azért vannak, hogy megdöntsék őket, de a rekordokból önmagukban nem lehet megélni, csak a címekből. Hogy minek köszönhetjük a jó sorozatunkat? Amikor idekerültem, az volt a cél, hogy jó munkát végezzünk, hogy a Fradi visszakerüljön oda, ahová a hagyományai alapján való. Most már újra vannak válogatott játékosai a klubnak, kupákat nyertünk (Magyar Kupa, Ligakupa, Szuperkupa – a szerző), vezetjük a tabellát, mindenki tisztelettel beszél rólunk. Ezt tűztük ki a zászlónkra 2014 januárjában, és az a közös munka eredménye, hogy ezt ilyen gyorsan elértük. Jó volt a tervezés, jók voltak az igazolásaink, és működik az az elképzelésünk, hogy minden meccsen minél többet szeretnénk birtokolni a labdát, minél kevesebb lehetőséget adva ellenfeleinknek a kezdeményezésre" – fogalmazott a szakember, aki azonban már ekkor, vagyis az örökrangadó előtt figyelmeztette csapatát.

A jó szereplés ellenére nem szabad hátradőlnünk. Ebben nekünk, vagyis az edzőcsapatnak is megvan a szerepe, hogy ne váljon könnyelművé a játékunk. Ehhez továbbra is rendnek és fegyelemnek kell lennie" – mondta Doll egy nappal a Csákvár elleni, 4–3-as Magyar Kupa-vereség után és két nappal az MTK elleni, 1–0-s bajnoki fiaskó előtt.

Nagy öregek, korszakos egyéniségek harca, a 36 éves Gera Zoltán (balra) és  a 33 éves Torghelle Sándor küzd a labdáért – a hét képe (Fotó: Veres  Viktor)
Nagy öregek, korszakos egyéniségek harca, a 36 éves Gera Zoltán (balra) és a 33 éves Torghelle Sándor küzd a labdáért – a hét képe (Fotó: Veres Viktor)

VOLT FRADISTA A „SOROZATGYILKOS"

Akár jelképesnek is felfoghatjuk, hogy éppen egy korábbi FTC-edző, László Csaba – és csapata, az MTK – állította meg a zöld-fehérek menetelését. A székelyudvarhelyi születésű szakember 2004 februárjáig gyakorlatilag „ismeretlen" volt Magyarországon, ekkor lett a magyar válogatottnál Lothar Matthäus szövetségi kapitány segítője. A Ferencvároshoz 2004 nyarán került, és vezetőedzőként 2005 novemberéig (41 bajnokin) irányította a Fradit.

A mostani szezonban nem ő az egyetlen edző, aki valamilyen formában kötődik a Ferencvároshoz, és csapatával már megmérkőzött a zöld-fehérekkel, de ő az első, aki pontot szerzett ellene.

A FORDULÓ VÁLOGATOTTJA A NEMZETI SPORTNÁL
Hegedüs L. (MTK) – Kulcsár D. (Paks), Grgic (MTK), Poór (MTK), Szabó J. (Paks) – Balogh B. (Újpest), Kovács I. (Videoton), Gyurcsó (Videoton) – Calvente (Békéscsaba), Diagne (Újpest), Ramos (MTK)

Bekő Balázsról játékos-pályafutása kapcsán elsőként nem az FTC jut eszünkbe, ám 1997 tavaszán másfél hónapig a Fradi labdarúgójának mondhatta magát: Varga Zoltán irányítása alatt öt bajnokin lépett pályára a Ferencvárosban. A DVTK vezetőedzőjeként ebben a szezonban kétszer is meccselt a zöld-fehérekkel, és idegenben, majd odahaza is vereséget szenvedett csapatával.

Szanyó Károly neve hallatán sem a Fradi ugrik be az embernek, ám az ősújpestinek számító szakember gyerekkorában rövid ideig az FTC utánpótlásában nevelkedett. Bár az MLSZ nyilvántartásában Szanyó – a pro licenc hiánya miatt – ebben az idényben nem vezetőedzője volt a Vasasnak, a gyakorlatban ő irányította a 12. fordulóig, így augusztus elején ő mérkőzött meg a Ferencvárossal, de neki sem sikerült pontot szereznie, az angyalföldiek 2–0-ra kikaptak odahaza. Október 31-én, a két csapat Groupama Arénában lejátszott bajnokiján már nem Szanyó irányította a Vasast, de az 5–1-es Fradi-győzelemmel végződő találkozón is ültek olyanok a piros-kékek kispadján, akik kötődnek az FTC-hez: az erőnléti edző, Ferenczi István és Keresztúri András technikai vezető is játékosként szép éveket töltött el az Üllői úton.

A Videoton vezetőedzője, a futballistaként a Fradiban 1996 és 1998 között 62 bajnokin pályára lépő Horváth Ferenc is megállíthatta volna csapatával a Ferencvárost, ám nem volt erre lehetősége. A fehérváriak november 7-én játszottak volna a zöld-fehérekkel, de azt a mérkőzést – a 15. forduló többi találkozójával együtt – az MLSZ elhalasztotta, hogy a válogatott minél jobban felkészülhessen a norvégok elleni Eb-pótselejtezőkre. A Videoton december 2-án mérkőzik meg a Fradival, nagy kérdés, hogy Horváth Ferencnek sikerül-e az, ami volt fradistaként László Csabának is összejött...

AMI A FRADINAK NEM MENT, A PAKSNAK SIKERÜLT

A Paksnak viszont sikerült beállítania a klubrekordját! A Tolna megyei együttes NB I-es története során a mostani fordulóig csupán egyszer nyert meg egymás után öt bajnoki mérkőzést: a 2010–2011-es szezon legvégén (akkor ezüstérmes lett) egymás után négy meccset vívott meg sikerrel – az Újpestet 2–1-re, a Siófokot 3–1-re, a Vasast 3–0-ra, az MTK-t 4–3-ra verte meg –, majd a következő idény első fordulójában 3–2-re legyőzte a Kecskemétet. A remek széria akkor Székesfehérváron ért véget, a paksiak 4–0-ra kikaptak a Videotontól.

A tolnaiak most a Vasas, az Újpest, a Békéscsaba, a PAFC és a Haladás legyőzésével beállították klubrekordjukat, és ha szombaton nyernének Diósgyőrben, csúcsot döntenének. A mostani sorozat abból a szempontból mindenképpen túlszárnyalja az előzőt, hogy egy idényen belül nyert meg egymás után öt mérkőzést a Paks, míg négy évvel ezelőtt két szezonon átívelő szériáról beszélhettünk.

A Fradi után a Paks a második csapat, amely legyőzte a Haladást a bajnokságban.

A PAFC-NAK HÁTRÁNY AZ ELŐNY

Hetedik vereségét szenvedte el a szezonban a Puskás Akadémia FC, a felcsútiak a 16. fordulóban Békéscsabán kaptak ki 2–1-re úgy, hogy a találkozó elején még 1–0-s előnyben voltak.

A hét vesztes meccsükből ez volt a negyedik, amelyen megszerezték a vezetést, és mégis alulmaradtak. Az első körben, otthon a Csaba ellen szintén ők érték el az első gólt, ám a Békés megyeiek akkor is fordítottak (1–2). A 11. fordulóban, Székesfehérváron már 2–0-ra vezettek a Videoton ellen, mégis kikaptak 3–2-re. Két héttel később, odahaza az MTK ellen is ők kerültek előnybe, ám 3–2-re a fővárosiak nyertek, Kanta József a 86. percben szerezte meg az MTK győztes találatát.

Emellett augusztusban Újpesten és a 13. fordulóban otthon, a DVSC ellen is győzelemre álltak, ám mindkét mérkőzésen a hajrában kaptak gólt, így be kellett érniük a döntetlennel. És még nem említettük a diósgyőri fellépésüket: a DVTK vendégeként ugyan egy percig sem vezettek, de 0–2-ről sikerült egyenlíteniük, ám a 92. percben kapott góllal mégis veszítettek...

Úgy tűnik, a felcsútiak számára a vezetés megszerzése sok esetben nem előny, hanem hátrány, többször is képtelenek voltak nyerő helyzetből pontot szerezni, a meccsek végén nem tudnak koncentráltan futballozni. A PAFC kilenc forduló óta nyeretlen, ez az NB I-ben jelenleg a leghosszabb ilyen negatív széria.

TÖKÉLETES HAZARD-JÁTÉK, AZ ÚJPESTI FIVÉR VOLT A LEGEREDMÉNYESEBB

Kylian Hazard-nak, az Újpest labdarúgójának három fiútestvére van, és ők is mindannyian futballoznak. Öccse, Ethan kilenc évvel fiatalabb nála, még utánpótláskorú játékos, két bátyja viszont ugyanúgy felnőttbajnokságban játszik, mint ő.

Ezen a hétvégén mindhárom Hazard fiú csapata győzött: Eden együttese, a Chelsea 1–0-ra megverte a Norwich Cityt Diego Costa találatával, Thorgan csapata, a Borussia Mönchengladbach 2–1-re legyőzte a Hannovert, míg az Újpest 2–1-re nyert Kispesten.

Eden nem szerzett gólt, és gólpasszt sem adott, Thorgan csupán nevezve volt a Gladbach meccsén, nem cserélték be, Kylian viszont betalált: ő lőtte az Újpest második gólját a Bozsik József Stadionban. Amellett, hogy ez volt az első találata az NB I-ben, elmondhatja magáról, hogy a hétvégén ő volt a legeredményesebb Hazard fivér.

Lehet, hogy a gólja utáni pillanatokban az Édenben érezte magát?...

AZ IDÉN MÉG NEM TAPASZTALT HAZAI FÖLÉNY

Szombaton már a délutáni mérkőzések után látszott, hogy ez nem az idegenben szereplő csapatok fordulója, a 15.30-kor kezdődő találkozókon ugyanis egyedül az Újpestnek sikerült látogatóként győznie. Este aztán a Fradi is kikapott az MTK ideiglenes otthonában, így összegezhettünk: a 16. forduló hat mérkőzése közül ötöt a pályaválasztó nyert meg, egyedül a Bozsik József Stadionban győzött a vendégegyüttes.

Az NB I mostani kiírásában ilyen fölényben még nem voltak a hazai csapatok. Arra már akadt példa, hogy nem született vendéggyőzelem: a 10. fordulóban két meccsen hazai sikert, négy találkozón döntetlent jegyezhettünk fel. A pályaválasztók korábbi legjobb hétvégéje a 12. forduló volt, akkor a hat meccsből négyet nyertek meg a házigazdák, kettőt a vendégek.

TOVÁBBI LEGEK, ÉRDEKESSÉGEK

A HÉT GÓLJA. Bár ezúttal többen is eséllyel pályáztak a címre (Bajner Bálint, Gyurcsó Ádám vagy éppen Torghelle Sándor), nálunk a Videoton támadója, Kovács István lett a befutó, aki jó húsz méterről, jobb külsővel lőtt a Vasas kapujának jobb alsó sarkába.

A HÉT KIHAGYOTT HELYZETE. A Vasas már a 2. percben kihagyott egy hatalmas ziccert a Videoton ellen. Vojo Ubiparip néhány lépésre a kaputól rosszul fejelt, de még így is gól születhetett volna, ha Jevgenyij Pavlov két méterről a kapuba tudja irányítani a labdát, csakhogy Braniszlav Danilovics kapus nagyot vetődve védett.

A fehér mezes Vasas ezt a helyzetet rontotta el a Videoton ellen
A fehér mezes Vasas ezt a helyzetet rontotta el a Videoton ellen

A HÉT CSERÉJE. Az októberben szerződtetett, Angliából hazatérő Bajner Bálint a negyedik bajnokiját játszotta az elmúlt hétvégén a Paksi FC-ben, mind a négyszer csereként állt be, és mind a négy meccsen a csere után, illetve annak környékén gólt szereztek a tolnaiak. Legutóbb, a Haladás ellen éppen Bajner talált be – szépen átemelte a labdát a szombathelyi Király Gábor fölött – két perccel az után, hogy a 82. percben csereként pályára lépett. A Paksi FC-ben ez volt az első találata, a honi élvonalban összesen pedig az ötödik. Az NB I-ben legutóbb a 2010–2011-es idényben szerzett gólt, még a Honvéd játékosaként.

A HÉT VISSZATÉRŐJE. A kétszeres NB I-es gólkirály, Adamo Coulibaly (2011–2012-ben 20, 2012–2013-ban 18 találattal) több mint kétéves szünet után tért vissza nemrég a DVSC-hez. A DVTK ellen játszotta első bajnoki meccsét visszatérése óta, Tisza Tibor helyére állt be a 65. percben.

A HÉT MAJDNEM DEBÜTÁLÁSA. Augusztus végén szerződtette az Újpest Kecskés Ákost, aki Olaszországból, az Atalantától érkezett a lila-fehérekhez. A 19 esztendős labdarúgó – aki a korosztályos válogatott tagjaként szerepelt az új-zélandi U20-as világbajnokságon – az Újpest NB III-as együttesében már játszott hét bajnoki mérkőzést, sőt a Magyar Kupában bemutatkozott az első csapatban is, ám az NB I-ben még nem lépett pályára. Nebojsa Vignjevics, a lila-fehérek vezetőedzője Kispesten be akarta cserélni, a fiatal védő az utolsó percekben már ott állt az oldalvonalnál, ám mire lett volna egy olyan játékmegszakítás, amelynél pályára léphetett volna, Farkas Ádám játékvezető lefújta a meccset. Pedig győztes csapatban debütálhatott volna a magyar élvonalban...

A HÉT KABALÁJA. A Honvédnál elbúcsúztatták a régi kabalaállatot, az új szinte teljesen ugyanolyan, mint a régi – oroszlán helyett oroszlán lett, csak egy fiatalabb oroszlán.

A Honvéd Leója új külsőt öltött (Fotó: honvedfc.hu)
A Honvéd Leója új külsőt öltött (Fotó: honvedfc.hu)

FEJÉR MEGYE RÉME. Az újonc Békéscsaba eddigi három győzelmét mind Fejér megyei gárdák ellen érte el: a Puskás Akadémiát oda-vissza megverte, és hazai pályán legyőzte a Videotont is.

A HÉT GÓLÖRÖME.

Sidibe gólja után Anelkát másolta? Itt a válasz!


NB I, 16. FORDULÓ
Időpont Mérkőzés Játékvezető Nézőszám
November 21., szombat
15.30 Paks–Haladás 20
Vad II István
1078
15.30 Bp. Honvéd–Újpest 12
Farkas Ádám
1500
15.30 Békéscsaba–Puskás Akadémia 21
Németh Ádám
632
15.30 Videoton–Vasas 20
Pintér Csaba
1616
15.30 DVSC–DVTK 10 Iványi Zoltán
2615
18.00 MTK–FTC 10 Erdős József
2114
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 15 13 1 1 32–7 +25 40
2. Paksi FC 15 8 4 3 23–12 +11 28
3. MTK Budapest 15 7 4 4 20–14 +6 25
4. DVSC-Teva 15 6 6 3 22–14 +8 24
5. Szombathelyi Haladás 15 6 6 3 12–12 0 24
6. Videoton FC 15 7 8 18–17 +1 21
7. Újpest FC 15 5 6 4 20–17 +3 21
8. Budapest Honvéd 15 4 5 6 17–20 –3 17
9. Diósgyőri VTK 15 4 3 8 15–26 –11 15
10. Puskás Akadémia FC 15 2 6 7 17–23 –6 12
11. Békéscsaba Előre 15 3 2 10 14–34 –20 11
12. Vasas FC 15 3 1 11 10–24 –14 10
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik