Devecseri: Nem tehetek róla, 30 méterre a kaputól nekem már helyzet!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.08.27. 15:47
null
Így ünnepelte a gólját Devecseri Szilárd (13) (Fotó: Lang Róbert)
A labdarúgó NB I 4. fordulójára visszatekintő, a forduló legjeit felelevenítő cikkünkben fókuszban Devecseri Szilárd hatalmas gólja, Nagy Dániel fejese, a Puskás Akadémia nyerő cseréje, no meg a Ferencvárosban pályára lépő magyarok.

A FORDULÓ GÓLJA – DEVECSERI SZILÁRD

Megduplázta élvonalbeli találatai számát Devecseri Szilárd, a Kaposvár elleni parádés lövése igazán emlékezetesre sikerült.

Bár a Kaposvár–ZTE FC mérkőzés a 79. percre eldőlt, Devecseri Szilárdot ez mit sem érdekelte, a kétgólos előnyben lévő vendégek csapatkapitánya megindult előre a bal oldalon, s mivel egyetlen hazai sem lépett elé, jó harminc méterről ballal zúdította kapura a labdát, amely a lécet érintve vágódott a bal felső sarokba. A háromszoros válogatott belső védő pályafutása legnagyobb gólját szerezte.

„Edzőnk, Dobos Barna az előző fordulóban, Debrecenben megszidott, mert hasonló helyzetben szintén próbálkoztam, és nem passzoltam – mondta a ZTE FC 29 esztendős hátvédje. – Most újra megpróbáltam, nem tehetek róla, harminc méterre a kaputól nekem már helyzetnek számít, mert védőként a szögleteket leszámítva ritkán kerülök közelebb. Óriási élmény volt a mérkőzés után együtt ünnepelni a szurkolóinkkal.”

No igen, furán is hatott, hogy a szombathelyi születésű, a Zala megyében ősi riválisnak tartott Haladásban hetvennyolc élvonalbeli bajnokin pályára lépő labdarúgó a vezérszurkoló megafonjával irányítja a győzelemtől örömittas drukkereket.

„A klub és a szurkolók hét, én másfél éve vártam, hogy az élvonalban szerepelhessünk. Az elhalasztott Fradi-meccs következtében sorozatban három idegenbeli bajnokival kezdtünk, szombaton azonban a Puskás Akadémia ellen végre hazai környezetben játszhatunk.”

Eddigi tizenegy éves pályafutása során Devecseri Szilárdnak a kaposvári volt a második gólja az élvonalban, korábban csaknem öt éve, 2014 decemberében a Kecskemét ellen (3–1), a Haladás labdarúgójaként volt eredményes.

A FORDULÓ FEJESE NAGY DÁNIELÉ

Kifejező kép a DVTK–Mezőkövesd Zsóry után: a vendég sárga-kékek saját szurkolóikkal pacsiztak és ünnepeltek, míg a másik kapu előtt felsorakozó diósgyőri játékosok lehajtott fejjel hallgatták a szurkolói kritikát. Ha valaki csak ezt a pillanatképet látta, kitalálhatta volna, milyen mérkőzés volt a szombat esti borsodi ütközet. A klubok múltja kapcsán esetleg meglepő lehet, de a látottak s a tabella alapján cseppet sem: a lényegesen jobb csapat szerezte meg a győzelmet.

Köszönhetően többek között az Újpestről szerződtetett Nagy Dánielnek, aki látványos fejessel küldte a DVTK kapujának jobb felső sarkába a labdát, ebben az idényben másodszor szerezve meg csapata első gólját.

„Nagyon jó volt a beadás – mosolygott Nagy Dániel, a Mezőkövesd Zsóry 28 esztendős játékosa, aki két évet játszott a Megyeri úton, és a nyáron váltott csapatot. – Pekár László ment el a szélen, felnézett, és mentem a rövid sarok felé, a labda éppen a fejemre jött... Az első félidőben talán túl sokat próbálkoztunk középen támadni, de ott jól zárt a diósgyőri védelem, a szünetben beszéltünk arról, hogy jobban ki kell használni a széleket.”

Azért aligha ilyen egyszerű ez: a lila-fehéreknél két bajnokság alatt kilenc gólt ért el a futballista, az elmúlt idénybeli négynek a fele már most megvan, a Kaposvár és a DVTK ellen is betalált.

„Más a játék, mint volt Újpesten – mondta a kétszeres válogatott támadó. – Ott több volt a megkötés, a szigorúan előírt taktikai feladat, ragaszkodtunk bizonyos sémákhoz. Itt más a helyzet, más a futball: több a szabadság, a kreativitás pedig jobban érvényesül. Feladat persze itt is van, Kuttor Attila mondja is: játszhatsz szabadon, de figyeld a társad, attól, hogy nincs előírva, kinek merre kell mozognia, attól még együtt kell tennünk a dolgunk támadásban és védekezésben is. Ami a legfontosabb: nagyon jó, élvezetes futballra törekszünk.”

Ez jól hangzik, de szombaton a kispadon ült Bertus Lajos, Molnár Gábor, Vajda Sándor és a támadó Takács Tamás is, Iszlai Bence pedig a kispadra sem fért oda. Minőségi cserék várják a lehetőséget, ez pedig nyomaszthatja a pályán lévőket.

„Ebben van valami – reagált Nagy Dániel. – Erős a keretünk, s az edzések is magas minőségűek, mindenkinek küzdenie kell, mert valamennyien tudjuk, mekkora a verseny.”

A tabella a keret összeállítását, a szakmai munkát igazolja: négy meccs, egyetlen kapott gól, tizenkét szerzett pont.

„Persze, ilyen kezdésben bíztam – mosolygott Nagy Dániel. – Mindig győzni akarunk, de tudjuk jól: nehéz meccsek várnak ránk a folytatásban. Talán még jobban felkészülnek ellenünk, és azért az igazi vizsga a bajnokesélyesek ellen következik. De addig is: próbálunk futballozni, élvezzük a játékot.”

A FORDULÓ CSALÓDÁSAI – PRISKIN NEM IS ÉRTI, A DVTK-SZURKOLÓK BOJKOTTÁLNAK

A lefújást követően magukra zárták az öltözőajtót. Amíg a Puskás Akadémia játékosai hangos csatakiáltásokkal ünnepelték a szép sikert, addig a Ferencváros öltözőjében síri csend volt. Priskin Tamás, a zöld-fehérek csatára sem igen érti, miként fordulhatott elő, hogy egygólos előnyből 4–1-re kikaptak.

„Érthetetlen, hogy mi történt – nyilatkozta a 63-szoros válogatott. – Vezettünk, volt esélyünk megszerezni a második gólunkat is, mégis sima vereség lett a vége. Nekem is volt egy nagy lehetőségem, Varga Roland beadását éppen csak mellé fejeltem. De el kell ismerni, a Puskás vezető gólja után nem lehetett bennünket látni a pályán. Nem tudom, mi történhetett. Mindenesetre gyorsan helyre kell ráznunk magunkat, mert csütörtökön fontos Európa-liga-találkozó vár ránk. A bajnokságban lesz lehetőségünk javítani, a Suduva ellen azonban nem.”

Hasonlóan értetlenül állnak csapatuk Mezőkövesd elleni 3–0-s hazai veresége előtt a diósgyőri drukkerek. A DVTK szervezett szurkolói csoportjai a Facebookon tudatták, hogy bojkottot hirdetnek és az 5. fordulótól nem látogatják a csapat mérkőzéseit, vagyis már a Ferencváros elleni vasárnapi mérkőzésen sem lesznek jelen.

A FORDULÓ CSERÉJE – URBLÍK JÓZSEF

Alig volt ideje bemelegedni... Hornyák Zsolt vezetőedző – remek érzékkel – gyorsan pályára vezényelte. A Ferencváros ellen 4–1-re megnyert bajnoki 23. percében jártunk, a felcsúti Urblík József sprintelt néhányat az oldalvonal mellett, majd máris pályára szaladt, hogy segítsen bajban lévő csapatának. A Puskás Akadémia akkor egygólos hátrányban volt, a 23 esztendős korosztályos válogatott labdarúgó aztán a mérkőzés hajrájában emlékezeteset alakított – duplázott.

„Nem sokat aludtam, meglehetősen későn értem haza, és az ágyban még többször is megnéztem a góljaimat – mondta a Nemzeti Sportnak Urblík József. – Sorra kaptam az üzeneteket, magyar és szlovák barátaim írtak, nem győztem válaszolni nekik. De ez ilyenkor édes teher, nagyon boldog voltam, a Ferencváros ellen nem mindennap talál be kétszer az ember.”

Na de melyik gólja tetszett leginkább saját magának? A 79. percben remekül eltalálta a labdát, s a bal felső sarokba csavart, a 84. percben pedig váratlan megoldást választott: 13 méterről becsúszva, jobbal átemelte a labdát a kilépő Gróf Dávid felett.

„A második emlékezetesebb volt – mondta a felvetésre a középpályás. – Az elsőnél szerencsével került elém a labda, az más kérdés, hogy utána jól eltaláltam. De a második különlegesebb volt. Nem sok ilyet látni. Éreztem, hogy a védők közel vannak hozzám, ha nem cselekszem, mentettek volna. Átfutott az agyamon, hogy inkább felgyorsítok, becsúszok, és megpróbálom valahogy elemelni a labdát a kapus fölött. Sikerült.”

Érdekesség, hogy Urblík József nemcsak a fizikai, hanem a mentális felkészülésre is külön odafigyel. Két éve jár szakemberhez, a Ferencváros elleni mérkőzés másnapján is elment hozzá, hogy megbeszéljék a történteket.

„Fontosnak tartom ezt is – magyarázta. – Sokat segít, egy labdarúgónál igenis lényeges, hogy helyén legyen az esze, hogy meglegyen a kellő önbizalma. E nélkül képtelenség jó teljesítményt nyújtani. Nagyon szeretek együtt dolgozni a mentorommal, kritikus velem, megmondja az igazat a szemembe, nekem erre van szükségem.”

Ami a zöld-fehérek elleni kilencven percet illeti: a középpályás már az első félidő közepén, a 23. percben beállt.

„Kettőt sprinteltem, és máris szólt Hornyák Zsolt vezetőedző, hogy jöjjek – emlékezett. – Hirtelen néztem egyet, izgultam, hogy nem vagyok rendesen bemelegedve, de szerencsére nem volt semmi gond. Sőt! Különösen a második félidőben ment jól a játék, élveztem a futballt. Hogy hányan gratuláltak a mérkőzés után? Nem tudnám megmondani. Ami pedig a lefújás után az öltözőben történt... Fogalmazzunk úgy, mindenkinek jó kedve volt, de a magam részéről nem vittem túlzásba az ünneplést. Fontos, hogy a földön maradjunk.”

A FORDULÓ STATISZTIKÁJA – ÚJRA HÉT MAGYAR A FRADI KEZDŐJÉBEN

Szerhij Rebrov vezetőedző meglehetősen szokatlan összeállításban küldte pályára a Ferencvárost a Puskás Akadémia ellen, s most nem csak arra gondolunk, hogy a nemzetközi kupamérkőzések miatt a rotáció elvét alkalmazza. Az ukrán szakember ugyanis mindössze négy légióst (Abraham Frimpong, Sztefan Szpirovszki, Danilo Ihatenko, Eldar Civic) nevezett a felcsútiak elleni bajnoki mérkőzésen a Ferencváros kezdőjébe, azaz hét magyar állampolgár (Gróf Dávid, Botka Endre, Leandro, Szerető Krisztofer, Bőle Lukács, Priskin Tamás, Varga Roland) is a gyepen hallhatta a találkozó kezdetét jelző játékvezetői sípszót.

Ilyesmire idén eddig egyszer volt példa: még februárban a Kisvárda elleni első Magyar Kupa-párharc során, akkor is hét magyar labdarúgót delegált a kezdőbe Rebrov. A bajnokságban még inkább vissza kell mennünk az időben, legutóbb tavaly ősszel, október 20-án szerepelt bajnoki mérkőzésen hét magyar játékos a zöld-fehérek kezdőcsapatában.

Azon a mérkőzésen úgyszintén a PAFC volt a Ferencváros ellenfele, ám a meccs nem a Fradi kezdőjében szereplő hét magyar játékosról maradt emlékezetes, sokkal inkább a három pont sorsát eldöntő gólról: Hegedűs János a saját térfeléről talált be Dibusz Dénes kapujába. A válogatott kapus mellett azon a mérkőzésen Lovrencsics Gergő, Leandro, Sigér Dávid, Varga Roland, Bőle Lukács és Böde Dániel kezdett a zöld-fehéreknél. A Rebrov-érában ennél több magyar játékost egyszer sem jelölt az ukrán szakember a kezdőbe, amióta tavaly augusztus 25-én először irányította a zöld-fehéreket.

A FORDULÓ HATÉKONYSÁGA – MOL FEHÉRVÁR

Álomszerűen kezdte az NB I-et a Mol Fehérvár FC. Habár a Vaduz elleni Európa-liga-búcsú fájdalmas emlék, a játékosok tisztában voltak vele, a kudarcra csak a győzelmek jelenthetnek gyógyírt. Ennek megfelelően az előző idény ezüstérmese sorra nyeri a meccseit, a Kaposvár (4–2), a Puskás Akadémia (2–0) és a Diósgyőr (5–1) legyőzése után szombaton Pakson is három pontot szerzett (2–0). A mérkőzés némileg hasonlított a felcsútiak elleni találkozóhoz: mezőnyben egyenrangú partner volt az ellenfél, ám a hatékony helyzetkihasználásnak köszönhetően Marko Nikolics együttese szerzett három pontot. A másik közös pont Futács Márkó gólja.

A 29 esztendős támadó a mostani idényben négy forduló után öt gólnál jár, eddig valamennyi bajnokin betalált – a Paks elleni mérkőzés után a csapatbuszhoz sántikáló csatár kiváló formában kezdte az idényt.

„Szerencsére sosem volt problémám a bokámmal, most sincs nagy baj, egy rossz mozdulatnál kicsit kifordult – mondta lapunknak a támadó. – Lehet, két-három napot elővigyázatosságból pihennem kell, de a következő bajnoki nincs veszélyben. Nagy balszerencse lett volna, ha épp most sérülök meg, amikor a csapatnak és nekem is jól megy. Ami a formámat illeti: miután hazaszerződtem, megvolt a fejemben a terv, hogyan lendülhetnék a legjobb formába. Télen nem tudtam a teljes felkészülést a társakkal végigdolgozni, a tavaszi idényben türelmesnek kellett maradnom. A célom az volt, hogy a nyári felkészülés után százszázalékos állapotban léphessek pályára. Ez így is történt, a felkészülési meccseken szerzett gólok jót tettek az önbizalmamnak, az első bajnokin egyből dupláztam, és a jó sorozatunk azóta is tart. A bajnokikon eddig szinte minden bejött, de a jó kezdésben talán az Európa-liga-kiesés is szerepet játszik. A Vaduztól elszenvedett búcsú után mindannyian csalódottak voltunk, ez az érzés haraggal vegyült, magunknak és a szurkolóknak is bizonyítani akartunk. Ami történt, megtörtént, de a kiesés után mindenki száztíz százalékot nyújt, hogy egy másik sorozatban jóvá tegyük, amit Európában elrontottunk.”

A négy nyertes meccs a csapat utóbbi öt idénybeli legjobb rajtját jelenti, ezt megelőzően a 2014–2015-ös évadban kezdett hasonlóan jól a Fehérvár. Akkor Joan Carrillo vezetésével az első tíz bajnokiját megnyerte, és végül húszpontos előnnyel nyerte meg a bajnokságot – a Ferencváros előtt. Korántsem biztos, hogy a mostani idényben is így alakul a sorrend, mindenesetre az előző bajnoksághoz képest jelentős változás, hogy amíg akkor a nemzetközi porondon nagyszerűen szereplő fehérvári együttes a bajnokságban végig üldözte a Ferencvárost, most a két bajnokit elhalasztó zöld-fehérek kerültek győzelmi kényszerbe.

Nem csak lelkileg más a két csapat helyzete – mondta a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón Marko Nikolics vezetőedző. – Nagyon szurkolok a Ferencvárosnak a Suduva elleni visszavágón, az egész magyar labdarúgás érdeke, hogy bejusson az Európa-liga csoportkörébe. Ugyanakkor az előző idény után tudom jól, mivel jár a nemzetközi kupaszereplés. Nem örülök a korai európai búcsúnak, de megpróbáljuk kihozni a legtöbbet abból, hogy a mostani idényben nem találkozunk ilyen helyzettel.”

A FORDULÓ KÉRDÉSE – MEDDIG TART A TÜRELEM KISPESTEN

Minden jel arra utal, hogy Giuseppe Sannino marad. Bár benne volt a pakliban, hogy ha a Bp. Honvéd nem nyer a Debrecen ellen szombaton, akkor búcsút vesznek egymástól a felek, de a borzalmas rajt (négy bajnoki, nulla pont) ellenére a vezetők kitartanak a szakmai stáb mellett.

Kétségtelen, a Loki ellen (2–3) kifejezetten jól játszott a csapat, ráadásul a játékosok is kiálltak az olasz szakvezető mellett, az Újpest FC elleni, szombati bajnoki azonban minden bizonnyal az utolsó lehetősége az edzőnek, hogy megmentse az állását.

A klubnak pedig az utolsó sansz, hogy szerződtessen labdarúgókat: az átigazolási időszak augusztus 31-én, szombaton lejár, ezután csak szabad státuszú futballistákat lehet megkaparintani. Információnk szerint kapust szerződtetne a klub, szóba került a paksi Nagy Gergely, a Mol Fehérvár játékosa, Tomás Tujvel és a kisvárdai Mihai Minca megszerzése is.

Úgy értesültünk, a két évvel ezelőtti bajnokcsapat egyik tagja is visszatérhet korábbi sikerei helyszínére: Bobál Dávid Paksról érkezhet Kispestre. A zöld-fehérek 23 éves védője januárban szerződött a klubhoz, tavasszal öt bajnokin lépett pályára, ebben az idényben egyszer sem, s Tomiszlav Szivics nem számol a hátvéddel. A futballistát több klub is szeretné megszerezni, hamarosan kiderül, hogy melyik lesz a befutó.

Nagyításért katt a képre!
Nagyításért katt a képre!
NB I, 2019–2020, 4. FORDULÓ
AUGUSZTUS 24., SZOMBATHELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
NÉZŐSZÁM
Kisvárda–Újpest FC 2–0
Kisvárda, Várkerti SporttelepErdős József
2851
Diósgyőri VTK–Mezőkövesd 0–3
Miskolc, DVTK StadionAndó-Szabó Sándor

4853

Bp. Honvéd–Debreceni VSC 2–3Budapest, Új Hidegkuti Nándor StadionFarkas Ádám
2441
Paksi FC–Mol Fehérvár FC 0–2Paks, Városi Stadion Csonka Bence
2098
Kaposvár–ZTE FC 0–4
Kaposvár, Rákóczi StadionKarakó Ferenc
2410
AUGUSZTUS 25., VASÁRNAP
Puskás Akadémia–Ferencváros 4–1
Felcsút, Pancho Aréna
TABELLA •GÓLLÖVŐLISTA
AZ ÁLLÁS
1. Mol Fehérvár FC4413– 3+1012
2. Mezőkövesd Zsóry FC44 7– 1+612
3. Debreceni VSC3310– 5+59
4. Kisvárda431 7– 5+29
5. Puskás Akadémia FC422 7– 5+26
6. Paksi FC4112 4– 5–14
7. Újpest FC4112 4– 7–34
8. Zalaegerszegi TE FC312 6– 4+23
9. Ferencvárosi TC211 2– 4–23
10. Diósgyőri VTK413 4–11–73
11. Budapest Honvéd44 5–11–60
12. Kaposvári Rákóczi FC44 3–11–80
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik