Debrecen: szeptembertől már nem csak focisuli

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2010.04.29. 11:05
null
A Debreceni Labdarúgó-akadémia látványterve
Debrecenben hosszú ideje sikeresen tevékenykedik az olasz focisuli, szeptembertől pedig megkezdi működését a Debreceni Labdarúgó-akadémia is, amely 12 éves kortól foglalkozik a gyerekekkel – akadémiai körkép, 2. rész.

A Debrecenben alakuló intézménybe február 19-ig lehetett jelentkezni. Bartha Csaba, a DVSC sportigazgatója az MTI-nek elmondta, hogy 80-90 fiatal próbált bekerülni, közülük 32 nyert felvételt.

Az utánpótlásképző sportkomplexum a DVSC, a város és a Debreceni Egyetem (DE) közös vállalkozásában, a Debrecenhez tartozó Pallagon működik majd az egyetem Balásházy János Gyakorló Szakközépiskolája mellett.

A diákok ebbe az iskolába járnak, és hatosztályos gimnáziumi képzéses rendszerben tanulnak speciális sporttagozatos osztályban, amelynek órarendjét az edzések időpontjához igazítják. A iskolai képzés során nagy hangsúlyt fektetnek az angol és német nyelv oktatására, és szintén cél, hogy akiből nem lesz profi futballista, az az egyetem más képzésein folytathassa később tanulmányait.
    
A gyerekeket az iskola kollégiumában szállásolják el, ahol őszre befejezik az induláshoz szükséges felújításokat, kollégiumi és sportcélú fejlesztéseket.
 
A tervek szerint végleges formájában az akadémián kilenc füves és egy műfüves borítású nagypálya lesz, ezeken kívül még három kisebb műfüves edzőpálya is készül. Ezekből az őszi rajtra az iskola mellett már meglévő nagypályát újítják fel teljesen, s egy kisebb műfüves pályát is kialakítanak.
    
A későbbiekben a komplexum része lesz egy orvosi központ, egy öltözőket és irodaházat is magában foglaló épületegyüttes, s ezzel – a tervek szerint – Magyarország legkorszerűbb sportcentruma áll majd a debreceni utánpótlás rendelkezésére.

Az akadémiában a DVSC, a Debreceni Egyetem és az önkormányzat egyenlő arányban lesz tulajdonos. A beruházás költségei mintegy 800 millió forintra rúgnak. Ebből az összegből az önkormányzat 400 milliót vállalt magára, a fennmaradó részt a futballklub állja.
    
Az olasz focisulival, melynek növendékei között volt többek között Dzsudzsák Balázs, Tőzsér Dániel, Máté Péter és Varga József, nincs kapcsolata az akadémiának, de mint azt Bartha Csaba elmondta, céljuk, hogy a legtehetségesebb fiatalok náluk, a DVSC-ben nevelkedjenek.
    
Az akadémia működtetéséért a gazdasági, míg a szakmai munkáért – így az edzők kiválasztásáért is – a szakmai igazgató felel majd a debreceni futballakadémián, amelynél nem titkolják, hogy a már működő, hasonló intézményeknél látott hasznos, eredményes módszereket szeretnék átvenni, mint ahogy a későbbiekben külföldi kapcsolatokat is kívánnak építeni.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik