Csak a szokásos – a ZTE és a Kisvárda új edzővel, új csapatot épít

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2020.08.11. 12:18
A Nemzeti Sport Online-on a labdarúgó NB I 2020–2021-es idényét is a szokott módon, négyrészes sorozat keretében vezetjük fel. Fókuszban a felkészülési mérkőzések és a nyári átigazolások. A második részben az élvonalban korábban már bizonyító Sztefan Drazsics, Gheorghe Grozav, Hegedűs János trióval erősítő DVTK-val és a nyári szünetben edzőt váltó, illetve a csapatát jelentősen átalakító áteső Kisvárda, Zalaegerszeg párossal foglalkozunk.

Négyből három felkészülési mérkőzésén döntetlent játszott Feczkó Tamás együttese (Fotó: Dömötör Csaba)
Négyből három felkészülési mérkőzésén döntetlent játszott Feczkó Tamás együttese (Fotó: Dömötör Csaba)
Négyből három felkészülési mérkőzésén döntetlent játszott Feczkó Tamás együttese (Fotó: Dömötör Csaba)
Négyből három felkészülési mérkőzésén döntetlent játszott Feczkó Tamás együttese (Fotó: Dömötör Csaba)
Négyből három felkészülési mérkőzésén döntetlent játszott Feczkó Tamás együttese (Fotó: Dömötör Csaba)

 

HULLÁMZÁS UTÁN ERŐSÍTÉS – DVTK

A DVTK hihetetlenül hullámzó idényen van túl. Tavaly az őszi szezon eleje nem sikerült jól Fernando Fernándezzel a kispadon, majd a spanyol edző helyére érkező Feczkó Tamással valósággal megtáltosodott a Diósgyőr, és már a dobogós helyektől sem járt messze (tavasszal 4. is volt), amikor a koronavírus miatti leállást követő időszakban szétesett a csapat játéka. A DVTK hét nyeretlen meccsel, közte hat vereséggel fejezte be az idényt a 9. helyen.

Ezek után viszont a nyáron minden csapatrészbe olyan futballisták érkeztek Diósgyőrbe, akik korábban más csapatokban már bizonyítottak az NB I-ben. A védő Hegedűs János a Haladásban és a Puskás Akadémiában, a román válogatott szélső, Gheorghe Grozav Kisvárdán, a Kínából visszatérő szerb csatár, Sztefan Drazsics pedig Mezőkövesden. Az viszont okozhat némi problémát, hogy az elmúlt néhány hónapban különböző okok miatt egyikük sem volt játékban.

Ezzel együtt Drazsics és Grozav is szerzett már gólt a felkészülés során, de a diósgyőriek négy meccséből nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, hiszen háromszor is döntetlent játszottak, csak a DVTK II ellen tudott győzni Feczkó Tamás együttese.

A meghatározónak mondható játékosok közül a középpályáról Kiss Tamás, a védelemből Dusan Brkovics távozott, őket pótolhatják az érkezők, viszont kérdés, milyen állapotban van a hosszabb ideig sérüléssel bajlódó belső védő, Dejan Karan, aki a felkészülés során már játszott.

A DVTK borsodi rangadóval kezd a Mezőkövesd ellen (legutóbb éppen a Mezőkövesdet győzte le bajnokin a Diósgyőr még májusban), majd az FTC-hez látogat, amellyel szemben a legutóbbi hét bajnoki mérkőzését elveszítette. A 3. fordulóban pedig Feczkó Tamás előző csapata, az MTK látogat Diósgyőrbe.

 

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A DIÓSGYŐRI VTK-NÁL
Érkezők:Sztefan Drazsics(szerb, Csangcsun Jataj – Kína, szabadon igazolhatóként),Gheorghe Grozav(román, Kisvárda, szabadon igazolhatóként),Hegedűs János(Puskás Akadémia, szabadon igazolhatóként)
Kölcsönből visszatérők: –
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek:
Kiszemeltek:Sztefan Jevtoszki(északmacedón, FK Rabotnicski – Észak-Macedónia)
Távozók:Boros Gábor(Eger),Dusan Brkovics(szerb, szabadon igazolható, érdeklődnek iránta: Kisvárda),Óvári Zsolt(Pécsi MFC),Haris Tabakovic(svájci-bosnyák),Ternován Patrik(Tiszakécske),Tóth Barnabás(tiszakécskei kölcsön után Dorog, szabadon igazolhatóként)
Kölcsönbe távozók:Bárdos Bence(Szolnoki MÁV, ismét kölcsönbe),Géringer Tamás(kazincbarcikai kölcsön után Balatonfüred),Orosz Marcell(Debreceni EAC),Zsolnai Richárd(budafoki kölcsön után FC Ajka)
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz:Kiss Tamás(Puskás Akadémia),Egerszegi Tamás(Paksi FC)
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk:

A DVTK NYÁRI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
Edzőtábor:
augusztus 5–8., Üllő
Július 21.:DVTK–DVTK II 6–0(Ivanovszki 2, Drazsics 2, Kispál, Cortés)
Július 25.:DVTK–FC Kosice (Kassa, szlovák, II.) 1–1(Zsiga)
Augusztus 1.:Újpest–DVTK 1–1(Grozav)
Augusztus 8., Üllő:DVTK–Paks 1–1(Grozav)

Sztavrosz Cukalasz (jobbra) jó formát mutatott, több mérkőzésen is gólt szerezett (Fotó: Dömötör Csaba)
Sztavrosz Cukalasz (jobbra) jó formát mutatott, több mérkőzésen is gólt szerezett (Fotó: Dömötör Csaba)

EDZŐVÁLTÁS, TÁVOZÓ GÓLVÁGÓK, KORONAVÍRUS – KISVÁRDA

Az előző idényt a 8. helyen befejező Kisvárda nyári felkészüléséről egyet biztosan nem állíthatunk – azt, hogy zavartalan lett volna…

Egy ideig kérdéses volt, ki irányítja majd a csapatot az új idényben, miután a februárban érkezett szakvezető, Bódog Tamás távozott (a Honvéd vezetőedzője lett). Először külföldi edzőkkel tárgyalt Révész Attila sportigazgató, aki ki is jelentette, az elmúlt évek csalódásai után nem tud magyar edzőben gondolkodni (a legutóbb Szegeden dolgozó Joao Janeiro és a tavasszal néhány meccsen a DAC-ot irányító, szintén portugál Hélder Cristóvao is szóba került). Majd végül mégis egy hazai szakember,a legutóbb a Haladást irányító Supka Attila lett a befutó. A harmadik élvonalbeli idényére készülő Kisvárda 2018 óta már ötödször váltott edzőt. Eddig sorrendben a Kondás Elemér, Dajka László, Miriuta László, a Dajka László-Kocsis János duó, majd Bódog Tamás vezette a csapatot az első osztályban. Supka Attilának pedig a Kisvárda a 13. klubja vezetőedzőként (összességében pedig a 15. megbízatása, ugyanis a Honvédot három alkalommal is irányíthatta).

 

Supka azzal indított, hogy nagy változások várhatók a keretben, csakhogy az első két hét úgy telt el a felkészülésből, hogy a meghatározónak szánt külföldi kiszemeltek közül egy sem érkezett meg, miközben az előző idény keretéből egyre többen távoztak, összesen nyolcan is. Gheorghe Grozavval már tavasszal szerződést bontottak (ahogy a szintén román Iasmin Latovlevici-csel is), miután a járvány miatti szünet alatt engedély nélkül hazautazott. Az azóta Diósgyőrbe szerződött támadó tavaly januárban érkezett Kisvárdára, első idényében 14 meccsen öt góllal és három gólpasszal, majd a legutóbbiban 23 találkozón hét találattal és öt gólpasszal segítette bennmaradáshoz a csapatot. Mindkét idényben főszerepet játszott abban, hogy a Kisvárda NB I-es tudott maradni.

Nagy kérdés, hogy az új idényben ki lesz a csapat első számú gólfelelőse, mert a házi gólkirály Grozav mellett az öt góllal második helyen végző Tischler Patrik is klubot váltott (Debrecenbe igazolt), az előző évadban négy gólt szerző szélső, Gosztonyi András pedig hosszú sérüléséből lábadozik, nem tudni, mikor játszhat újra. Az újak közül az albán-montenegrói Driton Camaj és a szerbiai Lazar Zlicsics is támadó, de előbbi kettő, utóbbi három gólt jegyzett előző idényében.

Az viszont biztató lehet a kisvárdaiak számára, hogy hat elkészülési meccsükből négyet megnyertek, kétszer ikszeltek, a brazil Fernando Viana és a görög Sztavrosz Cukalasz is jó formát mutatott, mindketten több mérkőzésen is gólt szereztek.

Ami viszont rossz hír, hogy egy meg nem nevezett játékosnak, valamelyik új szerzemények pozitív lett a koronavírus-tesztje, ami miatt a felkészülési programon is módosítani kellett, edzőmeccs is maradt el, de a csapat többi tagjánál nem mutatták ki a fertőzést. A Kisvárda ellenfele az 1. fordulóban a Budafok lesz (idegenben), majd Puskás Akadémia (otthon) és a Honvéd (idegenben) következik.

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A KISVÁRDÁNÁL
Érkezők:Driton Camaj(montenegrói-albán, FK Iszkra Danilovgrad – Montenegró),Niko Datkovic(horvát, Cracovia – Lengyelország, szabadon igazolhatóként),Horváth Zoltán(ETO FC Győr),Lakatos Csaba(Vasas),Jaroslav Navrátil(cseh, Go Ahead Eagles – Hollandia),Lazar Zlicsics(szerb-magyar, Vozsdovac)
Kölcsönből visszatérők:
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek:
Kiszemeltek:Dusan Brkovics(szerb, Diósgyőri VTK),Alekszandar Tonev(bolgár, Botev Plovdiv – Bulgária)
Távozók:Theodorosz Beriosz(görög, Nea Szalamina – Ciprus, szabadon igazolhatóként),Gheorghe Grozav(román, Diósgyőri VTK, szabadon igazolhatóként),Iasmin Latovlevici(román, szabadon igazolható),Mihai Minca(román, szabadon igazolható),Nemanja Obradovics(szerb, szabadon igazolható),Rados Protics(szerb, FK Indija – Szerbia, szabadon igazolhatóként),Tischler Patrik(Debreceni VSC)
Kölcsönbe távozók:Zöldesi Illés(Debreceni VSC)
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz:
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk:

A KISVÁRDA NYÁRI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
Július 18.:Kállósemjén(megyei II.)–Kisvárda 0–10(Szimovics 2, Viana 2, Kovácsréti 2, Horváth Z. 2, Erős G., Marozsán Zs. – öngól)
Július 22.:Kisvárda–Kazincbarcika (NB II) 2–0(Cukalasz, Riznicsenko)
Július 25.:DVSC (NB II)–Kisvárda 1–1(Viana)
Július 29., Budapest:Kisvárda–Zlaté Moravce (Aranyosmarót, szlovák) 2–0(Cukalasz 2)
Augusztus 1.:Kisvárda–Ruzomberok (Rózsahegy, szlovák) 1–0(Kovácsréti)
Augusztus 8.:Mezőkövesd–Kisvárda 1–1(Kovácsréti)

Boér Gábor mellett 11 új játékos is érkezett a ZTE-hez (Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap)
Boér Gábor mellett 11 új játékos is érkezett a ZTE-hez (Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap)

ÚJRA ÚJ CSAPATOT ÉPÍTENEK – ZTE

A ZTE a bravúros, végül 7. helyet érő tavaszi szereplése után sok szempontból hasonló nehézségekkel nézett szembe, mint a Kisvárda. Fehérvárra szerződött az előző idény közben Dobos Barnát váltóMárton Gábor vezetőedző és több mint egy csapatnyi játékos is búcsút intett Zalaegerszegnek a tavaszi keretből. Olyan kulcsemberek távoztak, mint az NB I-es gólkirály, a 13 gólos Radó András, az előző idényben tízgólos Bobál Gergely, a 2019–2020-as idény felfedezettjének megválasztott jobbhátvéd, Bolla Bendegúz, a válogatott keretben is számításba vett balhátvéd, Tamás Krisztián, de említhetjük még többek között a középpályáról Nikola Mitrovicsot vagy éppen Bőle Lukácsot is.

Az NB I-ben újoncnak számító új vezetőedző, Boér Gábor mellett 11 új játékos is érkezett a csapathoz, de Sallói István sportigazgató nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy még az idény közben is érkezzenek új szerzemények. Ha meg tudnak győzni egy-két klub nélkül maradt játékost, hogy szerződjenek Zalaegerszegre – ahogy az tavaly történt az azóta Újpestre igazoló Stieber Zoltán esetében (idén Dzsudzsák Balázsnál próbálkozott a ZTE, de eredménytelenül).

Az eddigi érkezők között a Paksban 11 góllal pályafutása legeredményesebb idényét produkáló, 31 éves Könyves Norbert mellett szinte csak olyan játékosokat találunk, akik előző klubjukban tavasszal kevés szerephez jutottak és Zalaegerszegen szeretnének újra formába lendülni. Tavaly Radóékkal bejött ez az átigazolási taktika, aminek az lett az eredménye, hogy nyáron „szétkapkodták” a csapatot a tehetősebb klubok. Ezúttal hosszabb távú szerződéseket kötöttek, több évre szeretnék lerakni a ZTE alapjait azok után, hogy a mostani immár a harmadik nyár, amikor nagyrészt kicserélődik a csapat (ez idő alatt Boér a csapat negyedik vezetőedzője). Eddig működött a terv, hiszen 2018-ban majdnem kiestek a zalaiak a másodosztályból, idén pedig bennmaradtak az NB I-ben.

Könyves mellett az új ZTE meghatározó játékosa lehet a korábban Újpesten már bizonyító Bojan Szankovics, a Lengyelországból hazatérő Tajti Mátyás, az NB II-es MTK-ban tavaly ősszel hat gólt szerző, de tavasszal létszámfölöttivé váló Vass Patrik vagy a Mezőkövesdben négy NB I-es meccsen egyszer eredményes Dragóner Filip.

A ZTE nem játszott sok felkészülési meccset, de háromszor is győzött, az utolsó találkozóján Könyves duplájával legyőzte az NK Osijek második csapatát, így bizakodva várhatja a bajnoki rajtot, melyen éppen Márton Gábor új csapata, a Fehérvár lesz az ellenfél, majd Mezőkövesdre látogat a ZTE, aztán pedig a Fradit fogadja – mindent egybevetve rázós nyitányra számíthatnak a zalaiak...

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A ZTE FC-NÉL
Érkezők:Dragóner Filip(Mezőkövesd),Gyurján Márton(Haladás, szabadon igazolhatóként),Könyves Norbert(Paksi FC),Kun Bertalan(ETO FC Győr),Szabó Bence(DVSC, szabadon igazolhatóként),Bojan Szankovics(montenegrói, Irtis Pavlodar – Kazahsztán, szabadon igazolhatóként),Tajti Mátyás(Zaglebie Lubin – Lengyelország, szabadon igazolhatóként),Alekszandar Tanaszin(szerb, Proleter – Szerbia, szabadon igazolható),Vass Patrik(MTK Budapest),Zimonyi Dávid(Lipót)
Kölcsönbe érkezők:
Szánthó Regő(Ferencváros)
Kölcsönből visszatérők:Gergényi Bence(NK Nafta Lendava – Szlovénia),Ubochioma Meshack(nigériai, NK Nafta Lendava – Szlovénia),Sebestyén Lóránt(Hévíz),Szökrönyös Dániel(Hévíz)
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek: Bedő Roland, Hegedüs Olivér, Kovács Barnabás, Köcse Bence, Németh Erik, Sebestyén Lóránt, Szökrönyös Dániel

Kiszemeltek:Bőle Lukács(Ferencváros),Csonka András(Ferencváros),Dzsudzsák Balázs(al-Ain – Arab Emírségek, szabadon igazolható),Novothny Soma(Újpest FC, szabadon igazolható),Sandro Semedo(portugál, Ethnikosz Assziasz – Ciprus)
Távozók:Bobál Gergely(CD Nacional – Portugália, szabadon igazolhatóként),Horváth Krisztofer(SPAL – Olaszország, kölcsön után végleg),Eduvie Ikoba(amerikai-nigériai, AS Trencín – Szlovákia),Kocsis Gergő(TS Podbeskidzie Bielsko-Biala – Lengyelország, szabadon igazolhatóként),Kovács Zoltán(Budafok, kölcsön után végleg),Eric McWoods(amerikai, Balzan FC – Málta),Nikola Mitrovics(szerb, Újpest FC, szabadon igazolhatóként),Radó András(Vasas, szabadon igazolhatóként),Stieber Zoltán(Újpest FC, szabadon igazolhatóként),Szemerédi Norbert(szabadon igazolható)
Kölcsönbe távozók:
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz:Bolla Bendegúz(Mol Fehérvár),Bőle Lukács(Ferencváros),Matija Katanec(horvát, Mezőkövesd),Fanosz Katelarisz(ciprusi, Omonia Nicosia – Ciprus),Stjepan Ostrek(horvát, NK Nafta Lendava – Lendva, Szlovénia),Tamás Krisztián(Mol Fehérvár, onnan Bp. Honvéd)
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk:
Barczi Dávid(szabadon igazolható)

A ZTE FC NYÁRI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
Edzőtábor:július 27–31.,Ajia Napa (Ciprus)
Július 25.:ETO FC Győr (NB II)–ZTE 1–3(Könyves, Szankovics, Szökrönyös)
Július 28., Nicosia (Ciprus):ZTE–Nea Szalamisz (ciprusi)0–0
Július 30., Nicosia (Ciprus):Omonia (ciprusi)–ZTE 0–1(Babati)
Augusztus 5.:ZTE–NS Mura (szlovén) 0–1
Augusztus 8.:ZTE–NK Osijek II (Eszék, horvát) 2–0(Könyves 2)

NB I, 2020–2021
1. FORDULÓ
Augusztus 14., péntek
18.15:
MTK Budapest–Ferencváros (Tv: M4 Sport)
Augusztus 15., szombat
16.30:
Paksi FC–Újpest FC (Tv: M4 Sport)
18.35: Zalaegerszegi TE FC–Mol Fehérvár FC (Tv: M4 Sport)
Augusztus 16., vasárnap
16.55:
Diósgyőri VTK–Mezőkövesd (Tv: M4 Sport)
19.00: Puskás Akadémia–Budapest Honvéd (Tv: M4 Sport)
Augusztus 17., hétfő
19.00:
Budafoki MTE–Kisvárda (Tv: M4 Sport)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik