Csak a Fradinál érintheti a labdarúgókat az állami adósságátvállalás

Vágólapra másolva!
2013.11.17. 16:05
null
Orbán Viktor, Gedeon és Deutsch Tamás – az MTK szombati, jubileumi ünnepségén (Fotó: MTI/Beliczay László)
Amint arról már beszámoltunk, tegnap, az MTK megalakulásának 125. évfordulója alkalmából tartott jubileumi gálaesten Deutsch Tamás, az egyesület elnöke bejelentette, hogy a kormány átvállalja hat fővárosi klub – az Újpest, az MTK, a Bp. Honvéd, a BVSC, a Vasas és a Ferencváros – adósságállományát. A bejelentés után különböző fórumokon, így a Nemzeti Sport Online olvasói között is vita alakult ki arról, hogy ez a támogatás mennyiben érintheti  labdarúgócsapatokat. Erről, illetve a támogatás odaítélésének szempontjairól Deutsch Tamás nyilatkozott az NSO-nak.

A tegnap bejelentett, a hat fővárosi klubot, az Újpesti TE-t, az MTK-t, a Bp. Honvédot, a BVSC-t, a Vasas SC-t és Ferencvárosi TC-t érintő adósságátvállalás kapcsán több kérdés is megfogalmazódott, ezekkel kerestük meg Deutsch Tamást, az MTK elnökét, a Fidesz európai parlamenti képviselőjét.

„A bejelentett adósságátvállalás kapcsán az állami támogatást az egyesületek sportszervezetei kapják. A labdarúgó-szakosztályok a kilencvenes években kiváltak ezekből a szervezetekből, külön önálló klubokat alapítottak, külön tulajdonosi körrel, vagyis a labdarúgó-sportszervezeteket nem érinti ez a támogatás. A hat egyesület közül a Ferencvárosnál annyiban más a helyzet, hogy ott az anyaegyesület állami támogatással visszavásárolta Kevin McCabe-től a labdarúgó-sportszervezet tulajdonjogát. Az azonban már a Ferencváros belügye, hogy a labdarúgócsapatnak van-e egyáltalán adóssága, illetve hogy a támogatás pontosan hogyan oszlik majd meg a szakosztályok között” – tisztázta az egyik legfontosabb kérdést a Nemzeti Sport Online megkeresésére Deutsch Tamás.

Ez annyit jelent, hogy az adósságátvállalás a hat egyesület közül csak a Ferencváros esetében vonatkozhat a felnőtt labdarúgókra, már ha a csapatnak van adóssága. Ezzel kapcsolatban Orosz Pál, az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója nyilatkozott még júniusban a Nemzeti Sportnak, akkor a következőket mondta: „Amikor átvettük a klub vezetését, hatszáznyolcvanmillió forint adósságot kellett kezelni, vagyis a napi működés mellett ezt a terhet cipeltük Kubatov Gábor elnökkel és a kollégákkal. Nem vagyunk az út végén, hiszen körülbelül háromszázötvenmilliót még el kell tüntetnünk.”

Visszatérve a tegnap bejelentett támogatáshoz, Deutsch Tamást szembesítettük azzal a – különböző fórumokon gyakran előforduló – véleménnyel, hogy „már megint miért a fővárosiakat tömik pénzzel”.

„A tegnap bejelentett támogatás része a hosszú előkészítés után elindult fővárosi egyesületfejlesztési programnak. Az elmúlt húsz évben a magyar sportot érintő súlyos problémák a vidéki és a fővárosi klubokat egyaránt érintették. A vidéki klubok jelentős része azonban – a fővárosiakkal ellentétben – évente jelentős önkormányzati támogatásban részesült. A legnagyobb fővárosi egyesületek viszont egy évben összesen nem kaptak annyi pénzt a különböző önkormányzatoktól, mint amennyit egy-egy vidéki önkormányzat sporttámogatásra fordított. Nem véletlen, hogy az elmúlt évben a hat látványsport tizenkét bajnokságából csak három, kevésbé népszerű sportágban, női röplabdában (Vasas), női jégkorongban (Vasas) és női labdarúgásban (MTK) nyert bajnokságot fővárosi csapat, és az arányok a megelőző években is hasonlóak voltak, a főváros a sport gyenge pontja. Ezért a vidéki és a fővárosi egyesületek támogatásában jelentkező különbséget szeretné most csökkenteni a kormány ezzel a programmal, és ebben partner Tarlós István főpolgármester is. A másik oldala a programnak, hogy a most kiemelt egyesületek az olimpiák évében, illetve az olimpiák között is a magyar sport éremtermésének (olimpiai-, világ- és Európa-bajnokságokon) minimum az egynegyedét, de van, hogy a felét is adják. Vagyis a magyar sport zászlóshajóinak számítanak” – reagált a sportvezető, politikus.

Az MTK elnöke kérdésünkre tételesen beszélt azokról a támogatásokról is, amiket a saját klubja kap, és ugyancsak a kék-fehér egyesület tegnapi gálaestjén jelentettek be.

„Ennek a támogatásnak három pillére van. Az egyik az adósság átvállalását képezi, ez az adósság elsősorban az egyesületünkbe beolvadó BSE által hozott adósságállományt jelenti. A második pillér a kétezer-tizenhárom és kétezer-húsz közötti, évi háromszázmillió forintos támogatás, a harmadik pedig az ötmilliárdos, sportfejlesztési, létesítményfejlesztési támogatás. Ez utóbbiból a három fő cél a Brüll Alfréd Akadémia utánpótlásbázis megvalósítása, ehhez kapcsolódva a városmajori létesítmények felújítása; a zuglói Lantos Mihály Sporttelepen egy új sportcsarnok építése – ez lesz a legnagyobb beruházás –; valamint a Hungária körúti Stadionban az edzőpályák felújítása. A Hungária körúti stadion felújítása nem ebből az összegből fog megvalósulni, hiszen a futballcsapatnak nem mi vagyunk a tulajdonosai, hozzánk csak az utánpótlás tartozik, ezért mi az utánpótláscsapatok által használt edzőpályákat újítjuk fel. Ugyanakkor a Hidegkuti Nándor Stadion is meg fog újulni, méghozzá az MLSZ stadionrekonstrukciós programja keretében, a jövőre induló ütemben, amely programra összesen tizenkétmilliárd forintot kap a szövetség az államtól. A felsoroltak mellett természetesen az MTK több szakosztályának létesítményhelyzetét is rendezni fogjuk. Felújítjuk például az evezősök és a kajak-kenusok vízi telepét, biztosítjuk a vízi és a jeges sportágak számára a víz-, illetve jégfelület igényüket” – összegezte azokat a feladatokat Deutsch Tamás, amelyeket az állami támogatásból szeretnének megvalósítani.

Az adósságátvállalások kapcsán azt is megtudtuk, hogy a klubok teljes adósságállományának felmérése folyamatban van, ezen számok ismeretében derül majd ki, hogy pontosan mekkora összeg törlesztését vállalja át az állam.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik