Bozsik Aréna, Puskás u. 1. – Szöllősi György jegyzete

SZÖLLŐSI GYÖRGYSZÖLLŐSI GYÖRGY
Vágólapra másolva!
2021.07.23. 22:42

A Honvéd pályája 1986. őszén vette föl Bozsik József nevét, pedig nem volt nálunk szokás futballistákról stadionokat elnevezni akkoriban. Feleségétől tudom, hogy az éppen Paraguayban dolgozó Puskás Ferencet érzékenyen is érintette a hír, s egyáltalán nem azért, mert ne gondolta volna tökéletesen érdemesnek nyolc éve elhunyt barátját arra, hogy a kispesti stadion névadója legyen (ő maga Bozsikot tartotta minden idők legjobb játékosának, talán még magánál is jobbnak), hanem azért, mert úgy érezte, ezzel neki, a Honvéd legismertebb és legsikeresebb játékosának akarnak üzenni: ő itt már nem létezik.

Pedig, ha tudta volna, mi állt a döntés hátterében... Amikor 1985. december 15-én elhunyt Oláh István hadseregtábornok, honvédelmi miniszter, az MSZMP Központi Bizottságának tagja, a Magyar Ellenállók, Antifasiszták Szövetségének alelnöke, akkor a Budapesti Honvéd Sportegyesület berkeiben kezdeményezték, legyen Oláh elvtárs a felújított Honvéd-pálya névadója. Hogy aztán mégsem így történt, az Asztalos Zoltánnak, a klub baráti köre akkori elnökének az érdeme.

Neki ugyanis, amikor tudomást szerzett róla és érthetően megrémült az Oláh-stadion tervétől, zseniális ötlete támadt: a rádió sportosztályának külsős munkatársaként úgy szervezte, hogy egy kispesti szurkolói ankéton „Tóth bácsi, egy idős szurkoló” fölvesse a javaslatot, miszerint a magyar futball első 100-szoros válogatottjáról, az Aranycsapat jobbfedezetéről, Bozsik Józsefről kellene elnevezni a pályát a bécsi Rapid 1980-ban Hanappi Stadionra keresztelt otthonának mintájára, s mindez elhangozzon a fél ország által hallgatott Sportvilág című műsorban is. Az ötlet mindenkinek nagyon tetszett, kivéve az őrjöngő katonatiszteket, de a lavina akkor már elindult, nem lehetett megállítani. Nem Puskás Ferenc, hanem Oláh István helyett lett tehát Bozsik József a névadó (Puskás esetében kispesti utcaelnevezésért küzdöttünk aztán sokáig).

Az 1913-ban megépült sporttelep újjáépítésében kétszer is saját kezűleg vett részt a pálya mellett, ugyanabban a házban lakó Puskás és a Bozsik család (Puskás papa és Bozsik bátyja is játszott a Kispest első csapatában), először az 1934-ben leégett pályát, majd a világháborúban alaposan megsérült stadiont kellett helyrehozni. Aztán meg a Honvéd és a Magyarország „brand” építéséből vette ki a részét alaposan a népszerű Puskás Öcsi és Boszik Cucu, ezért emlékeznek rájuk nem múló szeretettel a klubnál, amelynek – hivatalosan a mai naptól – minden korábbinál pazarabb otthona van. A hagyományokat tisztelve, Bozsik Aréna néven, amelynek hivatalos címe: Puskás Ferenc utca 1-3. A Honvéd tulajdonosai, Bozó Zoltán és Mendelényi Dániel meghívására ott lesz a stadionavatón Puskás Ferenc Spanyolországban élő unokája és dédunokája, Reka és Ane, (93 esztendős húga, Éva a közeli Rákóczi utcából küldi jókívánságait, de személyesen nem vállalja a megjelenést), valamint a legendás névadó öccse, a Párizsban élő Bozsik Lajos, és edzőként, szakkommentátorként ismert fia, Bozsik Péter, aki a kezdőrúgást végzi ma el.

Végül minden a helyére kerül.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik