NB I: Boli a szünetben tudta meg, hogy 2010-ben 6–0 lett a derbi

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2022.09.06. 11:52
null
Franck Boli két góllal járult hozzá a Ferencváros 6–0-s győzelméhez (Fotó: Dömötör Csaba) –<strong> A FORDULÓ GALÉRIÁJÁHOZ KATT A KÉPRE! </strong>
A labdarúgó 7. fordulójára visszapillantó cikkünkben fókuszban az Újpest–Ferencváros mérkőzés, de megszólal a Honvéd új felfedezettje, a Kisvárda ellen főszerepet játszó, 19 éves Kerezsi Zalán is.

A FORDULÓ GYŐZELME – FERENCVÁROS

Franck Boli, a Ferencváros elefántcsontparti csatára duplázott az Újpest ellen 6–0-ra megnyert találkozón, a szünetben magyar csapattársai hívták fel a figyelmét a tizenkét évvel ezelőtti csúfos vereségre.

– Magyarországi pályafutása során öt gólt szerzett már a derbiken. Ennyire szeret az Újpest ellen játszani?
– Nem tudnám megmondani, miért jön ki ilyen jól ki a lépés a lilák ellen, talán fekszik a stílusuk, de az is lehet, hogy puszta véletlen – válaszolta lapunknak Franck Boli,aki 2019 októberében lépett pályára először a lila-fehérek ellen. – Nagy területek adódtak előttem, jó volt vasárnap futballozni, sokszor szabadon hagytak. Öt gól nem rossz a részemről, főleg, hogy ebből három győztes volt. De igazából mindenki ellen szeretek futballozni, a lényeg, hogy élvezzem a játékot.

Franck Boli 2019 óta futballozik a Ferencvárosban, az NB I-ben 79 bajnokin 28 gólt szerzett, ebből kilenc meccsen ötöt az Újpest ellen. Az Újpest mellett a Mezőkövesd ellen is öt gólt szerzett már. Az Újpest elleni ötösből az első három kivétel nélkül a 2019–2020-as idényben volt, mind a három meccset 1–0-ra nyerte meg az FTC Boli góljával, a követező öt derbin viszont nem talált be az elefántcsontparti csatár, aki vasárnap a hatból a második és a negyedik gólt szerezte.

– Első vasárnapi gólja volt eddig a legkönnyebb mind közül? Az üres kapuba kellett begurítania a labdát.

– Kétségtelen, nem volt nehéz, de el kellett odáig jutni, hogy zavarba hozzuk az Újpestet. Adama Traoré és én is letámadtuk az ellenfelet, a védők elbizonytalanodtak, szóval nem csupán az ölünkbe hullott a lehetőség. Ha nem támadjuk le, és nem kényszerítjük nehéz helyzetbe őket, a védő könnyen megfordulhatott volna, és talán kibikázza a labdát.

– És a tizenegyes? Hogyhogy ön rúgta?
– Az elmúlt mérkőzéseken több lehetőséget elpuskáztam, ami bántott. Éreztem, ezt nem rontom el. Többen voltunk kijelölve a büntető elvégzésére, s miután a videóbíró segítségével megítélték a tizenegyest, felkaptam a labdát, jelezve csapattársaimnak, ezt most én szeretném elvégezni. Senki sem ellenkezett, szerencsére be is lőttem.

– Az újpesti védők gyermeteg hibákat követtek el, hol utolsó emberként adták el a labdát, hol lyukat rúgva találták telibe az ellenfél bokáját. Mit gondol, miért hibáztak ennyit?
– Nem tudom. Sőt, erre talán még ők sem tudják a választ.

– Akkor úgy kérdezem: vasárnap a Ferencváros volt ennyire jó, vagy az Újpest ennyire rossz?
– Talán mindkettő. Komolyan vettük a derbit, felkészültünk rá, és már a mérkőzés elején tudatosítottuk, melyik a jobb csapat. Azt tettük, amit tennünk kellett. Nagyszerű napot fogtunk ki, tökéletesen végrehajtottuk az edzői stáb kéréseit, engem nem lepett meg, hogy sok gólt szereztünk. Különleges meccs volt, hiszen nem mindennap nyílik lehetőség nyerni az ősi rivális otthonában ekkora különbséggel. Mindenki láthatta, a fordulás után sem álltunk le, pedig már négy góllal vezettünk; megtehettük volna, hogy hátradőlünk, és a második játékrészben tartjuk az eredményt a következő mérkőzésre tartalékolva.

– Tudott róla, hogy több mint egy évtizeddel ezelőtt hat góllal kapott ki a Ferencváros a Megyeri úton?
– A meccs előtt nem tudtam, a szünetben értesültem róla. Dibusz Dénes és a többi magyar játékos hívta fel rá a figyelmünket, ha már négy-nullára vezetünk, próbáljunk meg minél többet rúgni, hiszen van mit törleszteni! A szurkolóink miatt sem álltunk le, tudjuk, mit jelent nekik az Újpest elleni derbi, nem véletlenül örültünk annyira, hogy a végére összejött a hat gól.

A Ferencváros történelmi győzelemmel vágott vissza a 12 évvel ezelőtt, ugyancsak szeptemberben elszenvedett 6–0-s vereségért, ugyanis a Megyeri úton, tétmérkőzésen korábban sosem aratott ilyen különbségű sikert.

– Nagy ünneplés volt az öltözőben?
– Élveztük a siker pillanatait, de túlzásba azért nem vittük. Mindegyikőnk tisztában volt vele, csütörtökön újabb nagy feladat vár ránk, az Európa-liga csoportkörében is helyt kell állnunk, hiszen Magyarországot képviseljük. A Trabzonspor rendkívül erős csapat, nem lesz könnyű érvényesülnünk ellene, hiszen a török bajnok jön hozzánk. De nincs mitől félnünk, önbizalommal telve, jó formában várjuk az összecsapást.

– Az Újpest elleni hat-nulla volt magyarországi legemlékezetesebb bajnokija?
– Több felejthetetlen kilencven percre emlékszem, de az biztos, a mostani ott van az első háromban. Emlékezetes győzelmet arattunk, amiről sokáig beszélni fognak a szurkolók.

BORBOLA BENCE

NAGYÍTÁSHOZ KATT A KÉPRE!
NAGYÍTÁSHOZ KATT A KÉPRE!

A FORDULÓ MEGSEMMISÜLÉSE – ÚJPEST FC

Szégyenletes teljesítményt nyújtott az Újpest a Ferencváros elleni derbin – ez nem csupán lapunk véleménye, Csongvai Áron, a lilák csapatkapitánya is így értékelte csapata játékát a történelmi vereséget követő tévéinterjúban, amelyet az M4 Sportnak adott. Noha a 21 éves játékos azt mondta, szóra sem méltó, ahogyan az együttes kiment a pályára, mi azért foglalkozunk a tabella utolsó helyezettjének vasárnapi, Megyeri úton látott csapnivaló produkciójával.

Beszédes adat, hogy lapunk átlagban 3.15-ös osztályzatot adott az Újpest labdarúgóinak. A lesújtó értékelést alátámasztják az objektív statisztikai adatok: a gárda 193-as InStat-indexe (a csapatra vonatkozó teljes teljesítménymutatója) a második leggyengébb a bajnoki idényben, csak a pénteken hazai pályán 5–0-s vereséget szenvedő Mezőkövesdé volt silányabb az adatelemző cég szerint. Kritikán aluli volt a lila-fehérek támadójátéka, hiába lőttek 18-szor kapura (Junior Tallo hatszor próbálkozott), s a helyzetek minősége alapján számított xG-mutató szerint hiába várhattunk volna ezekből 1.35 gólt, egyszer sem találtak be – Dibusz Dénes ezúttal is bizonyította, remek kapus.

A katasztrofális helyzetkihasználásra (ami részben a képzetlenségre vezethető vissza, elég csak visszaemlékezni rá, hogy Junior Tallo a 37. és a 49. percben tiszta lövőhelyzetben sem találta el a kaput) még lehet magyarázat, ám arra nincs mentség, hogy védekezésben miért volt ennyire szervezetlen és teszetosza a csapat. Megágyazott a nagy különbségű vereségnek, hogy párharcait csupán 43 százalékban nyerte meg – ennél rosszabbul csak a Debrecen teljesített az idényben a Kecskemét elleni 1–1-es döntetlen alkalmával (42 százalék) –, s hogy borzasztó egyéni teljesítményeket láthattunk a hátsó sor tagjaitól (is). A védekezés hatékonyságáért nagyban felelős Vincent Onovo és Csongvai Áron 27 százalékban nyerte meg csupán a párharcait, s Branko Pauljevics (33) és Märten Kuusk mutatója (42) is gyenge.

Ami az észt belső védő játékát illeti, bődületes hibákat követett el, három gól szárad a lelkén labdakezelési és helyezkedési hibái miatt, ráadásul elkészült az erejével a hajrára – felvetődik a kérdés, ilyen kaliberű légiósra (amilyenből több is akad a klubnál) mi szükség az NB I-ben? S még nem ejtettünk szót Filip Pajovicsról, aki aligha játszik több meccset az Újpestben. Úgy tudjuk, a szerb kapusnak még a derbi előtt kiadták az útját, ám Banai Dávid sérülése miatt bevetették a rangadón, amelyen egyetlen lövést sem hárított, s megesett, hogy a labda mellé nyúlt.

Milos Kruscsics vezetőedző a megsemmisítő vereség után elismerte felelősségét, mégsem érezte időszerűnek lemondását. Felmenteni nem szeretnénk, ám van igazság a szerb tréner szavaiban: a bajnokság kezdetére nem állt össze a keret, a néhány napja, illetve hete szerződtetett labdarúgók beépítéséhez pedig idő kell. A játékoskeret mindamellett nem tűnik veretesnek, az edző által említett, nyáron távozó öt kulcsembert nem sikerült pótolni, így előrevetíthetjük, hogy kínkeserves, kieséssel fenyegető idény vár az Újpestre.

B. L.

A FORDULÓ LEHETŐSÉGE – KEREZSI ZALÁN

Kerezsi Zalán, a Honvéd szélsője először volt kezdő az NB I-ben – és mindjárt győztes csapat tagja volt.

A 19. életévét alig két hónapja betöltő Kerezsi Zalán nemcsak annak örülhetett a Kisvárda elleni vasárnapi mérkőzésen, hogy a nyolcadik élvonalbeli mérkőzésén az első perctől fogva a pályán lehetett, hanem annak is, hogy az 1–0-ra megnyert meccsen ő harcolta ki a tizenegyest, amelyet Nenad Lukics váltott gólra. Semmi kétség, a szélső élt a Thomas Courtstől kapott bizalommal.

„A mérkőzés előtti megbeszélésen tudtam meg, hogy kezdő leszek – árulta el Kerezsi Zalán. –Nem vártam, hogy így alakul, ugyanakkor azért dolgozom nap mint nap, hogy minél több időt tölthessek a pályán. Nagy élményt jelent, hogy így tudtunk nyerni, talán még nagyobbat, mintha csereként álltam volna be, ám nem vagyok telhetetlen, a csapat sikere mindennél fontosabb. Tudtuk, kemény csata vár ránk, valószínűsíthető volt, hogy nem aratunk fölényes győzelmet, ám bíztunk benne, hogy elvisszük a három pontot Kisvárdáról.”

A sikerhez kellett egy kispesti gól is, no meg az, hogy Kerezsi Zalán mellett további három fiatal, Bocskay Bertalan, Kocsis Dominik és Szabó Alex bizonyítsa, megállja a helyét ezen a szinten. Nem csoda, hogy a csapatot elkísérő Honvéd-drukkerek vastapssal jutalmazták az ifjak teljesítményét. P. T.

NAGYÍTÁSHOZ KATT A KÉPRE!
NAGYÍTÁSHOZ KATT A KÉPRE!

NB I, 2022–2023, 7. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
NÉZŐSZÁM
Szeptember 2., péntek
Mezőkövesd–Zalaegerszeg 0–5
Mezőkövesd, Városi Stadion
Erdős József
1200
Szeptember 3., szombat
Kecskeméti TE–Paks 3–1
Kecskemét, Széktói StadionCsonka Bence2124
Vasas FC–Puskás Akadémia 1–1
Budapest, Illovszky Rudolf Stadion
Bogár Gergő1778
Debrecen–Mol Fehérvár 1–0
Debrecen, Nagyerdei StadionKarakó Ferenc5014
Szeptember 4., vasárnap
Kisvárda–Honvéd 0–1
Kisvárda, Várkerti Stadion
Andó-Szabó2452
Újpest–Ferencváros 0–6
Budapest, Szusza Ferenc StadionBognár Tamás
6981
AZ NB I ÁLLÁSA
1. Ferencvárosi TC5515– 1+1415
2. Kisvárda742116– 9+7 14
3. Kecskeméti TE733110– 6 +4 12
4. Zalaegerszegi TE631213– 9 +410
5. Puskás Akadémia7241 7– 5 +2 10
6. Paksi FC622212–13 –1 8
7. Budapest Honvéd7223 7–12 –5 8
8. Debreceni VSC714210–13 –3 7
9. Mol Fehérvár624 7–11 –4 6
10. Mezőkövesd7124 8–15 –7 5
11. Vasas FC752 6– 8 –2 5
12. Újpest FC633 4–13 –9 3
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik