Böde 3 éve nem látott tettre készül; Oenning ilyet még nem élhetett át

Vágólapra másolva!
2018.03.10. 08:37
null
Sorozatban a harmadik NB I-es meccsén találhat a kapuba Böde Dániel (Fotó: Tumbász Hédi)
Egy hete még téliesek voltak a pályák, no de most már tényleg úgy érezhetjük, futballtavasz van: következik a labdarúgó NB I 22. fordulója. A listavezető Ferencvároshoz a leghosszabb aktív veretlenségi szériával büszkélkedő Balmazújváros látogat, míg a Fradi üldözője, az egy meccsel kevesebbel álló Videoton a Diósgyőrt fogadja. A Vasasnak a bajnoki címvédő Bp. Honvéd ellen kellene kiásnia magát az egyre mélyülő gödörből.

 

DEBRECENI VSC–ÚJPEST FC

♦ Eddig 95 alkalommal találkoztak az első osztályban. A Debrecen 20 találkozót nyert meg, az Újpest 43-at, 32 döntetlenre végződött.

♦ A 2010-es években 18 bajnokit vívtak egymás ellen, és az Újpest csak négyet tudott ezek közül megnyerni.

♦ A lilák 2013. március 31. óta (0–1) nem nyertek bajnokit a DVSC otthonában, a legutóbbi hármat elvesztették (1–0, 2–1, 1–0).

♦ Az utóbbi 10 évben csupán két olyan debreceni vendégjátéka volt az Újpestnek, amelyen egynél több gólt tudott szerezni.

♦ A Debrecen a tavaszi idényben még nem produkált gólt az NB I-ben: a Balmazújvárostól 2–0-ra kikapott, a Puskás Akadémiával 0–0-ra végzett.

♦ Az Újpest a legutóbbi nyolc bajnoki mérkőzésének mindegyikén szerzett gólt. Ha a Magyar Kupát is beszámítjuk, akkor megállapíthatjuk, hogy tizenkét tétmérkőzés óta tart a lila-fehérek ezen sorozata.

♦ A DVSC a 4. legjobb hazai mérlegű csapat, 10 mérkőzésen 17 pontot szerzett (5 győzelem, 2 döntetlen, 3 vereség). Az Újpest mutatója az 5. legjobb vendégként (4 győzelem, 2 döntetlen, 4 vereség).

♦ Novothny Soma 12 gólt szerzett az Újpest 29 bajnoki góljából – a lilák centere minden más NB I-es futballistánál nagyobb százalékban (41) részesedik együttese találataiból.

♦ Az Újpest a legutóbbi nyolc idegenbeli bajnokiján nem játszott döntetlent, négyet megnyert, négyet elveszített.

PAKSI FC–PUSKÁS AKADÉMIA FC

♦ Nyolc élvonalbeli bajnokin találkoztak eddig, négyet a Paks nyert meg, hármat a PAFC, egy végződött eldöntetlenül.

♦ Pakson a tolnaiak eddig mindig legyőzték a Puskás Akadémiát (4–1, 2–1, 4–1).

♦ Ezen a mérkőzésen az NB I legkevesebb és legtöbb légióst alkalmazó gárdája találkozik: a Paks csak magyar játékosokat szerződtet, míg a PAFC egyetlen NB I-es csapatként akár egy teljes kezdőt kiállíthatna külföldiekkel.

♦ A Puskás Akadémia tavaszi bajnokijain még nem esett gól, a PAFC a Mezőkövesddel és a Debrecennel is 0–0-t játszott.

♦ A felcsútiak a legutóbbi öt idegenbeli élvonalbeli mérkőzésükön nyeretlenek (két döntetlen, három vereség). Legutóbb az Újpestet tudták legyőzni – még 2017. szeptember 9-én. Mindössze a Vasas és a Haladás szerzett kevesebb pontot idegenben, mint ők.

♦ A Paks hagyományosan kemény ellenfél a saját otthonában, a 6. legjobb mérlege van az NB I-ben: 4 győzelem, 4 döntetlen, 2 vereség. Csak az otthon még veretlen Ferencváros és Videoton szenvedett hazai pályán kevesebb vereséget a paksiaknál (2) – és ez a két együttes tudott csupán nyerni Pakson.

FERENCVÁROS–BALMAZÚJVÁROS

♦ Egyetlen élvonalbeli bajnoki mérkőzésüket a Ferencváros nyerte meg 3–2-re.

♦ Az FTC az NB I leghosszabb aktív veretlenségi sorozatában levő csapatot fogadja – a Balmazújváros a legutóbbi hét bajnokiján nem talált legyőzőre. Horváth Ferenc alakulata tavaly október 28. óta nem szenvedett vereséget, 23 pontjából 13-at ebben a periódusban szerzett.

♦ Előző öt bajnokijából kettőt elvesztett a Ferencváros, mind a kettőt vidéki rivális ellen: november 25-én a Haladástól, míg március 3-án – azaz az előző fordulóban – a Diósgyőrtől kapott ki (egyaránt 2–1-re).

♦ A Balmazújváros a legutóbbi három bajnokiján nem kapott gólt, igaz, kettőn ezek közül nem is szerzett.

♦ Figyelmeztető jel a Fradinak: a Balmazújváros idegenben több pontot (13) gyűjtött, mint otthon (10). A Balmaz az előző négy idegenbeli mérkőzésének mindegyikén két gólt szerzett – nem gyakori egy abszolút újonc csapattól egy hasonló sorozat.

♦ A Ferencváros az NB I legjobb hazai mérlegű gárdája, tíz fellépéséből nyolcat megnyert, kettőn ikszelt. A zöld-fehérek szerezték pályaválasztóként a legtöbb gólt (27).

♦ A Fradi 2017. április 15. óta veretlen hazai pályán az NB I-ben, akkor a Vasastól kapott ki 2–1-re. A veretlenségi sorozat 13 találkozót számlál – ebből a legutóbbi hetet megnyerte az FTC.

♦ Még nem volt olyan vendégcsapat ebben a szezonban, amely kapott gól nélkül úszta volna meg a Groupama Arénába tett látogatást. A két csapat, amely pontot csent: a Puskás Akadémia és a Paks.

♦ Horváth Ferenc vezetőedzői pályafutása során 11 kísérletből csak kétszer tudta legyőzni a Ferencvárost. Nincs olyan NB I-es együttes, amely ellen Horváth edzőként rosszabb mérleggel rendelkezne.

♦ A Ferencváros válogatott kerettag támadója, Varga Roland november 4. óta nem talált a kapuba bajnokságban – kétszer sérült volt, négy mérkőzést gól nélkül fejezett be. Ebben az idényben ez az első gólcsendje az elején még eredményesen futballozó támadónak.

♦ Böde Dániel a Fradi legutóbbi két bajnokiján betalált, és ha most is gólt szerez, akkor 2015 óta először kerül fel a gólszerzők közé egymás után három NB I-es meccsen. Akkor azért jóval hosszabb volt a góllövősorozat: a 2. és a 8. forduló között mindig jött a Böde-gól.

VASAS FC–BP. HONVÉD

♦ Eddig 172 élvonalbeli bajnokit vívtak, és talán kis meglepetés, hogy a Vasas áll jobban az összevetésben. Az angyalföldiek 68, a kispestiek 60 mérkőzést nyertek meg, 44 döntetlenre végződött.

♦ A Vasas pályaválasztóként a legutóbbi három alkalommal felülmúlta a Honvédot – és erre most is nagy szüksége lenne, mivel kiesést jelentő helyre (11.) süllyedt.

♦ A Vasas az NB I legrosszabb formában levő társulata. Az angyalföldiek a legutóbbi kilenc bajnokijukon nyeretlenek, október óta csupán egyszer tudtak győzni. Michael Oenning csapata a legutóbbi öt bajnokiját kivétel nélkül elveszítette és a legutóbbi hat NB I-es mérkőzésének mindegyikén két vagy több gólt kapott. Ebben a bajnokságban még csak a Mezőkövesdnek volt tízmeccses vagy hosszabb nyeretlenségi szériája.

♦ Legutóbb 2015 őszén volt ilyen rossz sorozata a Vasasnak, akkor egymás után hatszor kapott ki és nyolc bajnokin maradt nyeretlen.

♦ Tízmérkőzéses nyeretlenségi szériája 2011 óta nem volt az angyalföldieknek, akkor május 7. és szeptember 30. között egy bajnokin sem győztek.

♦ A Honvéd a legutóbbi öt élvonalbeli összecsapásából négyet elveszített, míg a három legutóbbi idegenbeli bajnokiján vereséget szenvedett.

♦ A Vasas pályaválasztóként 13 pontot szerzett eddig, ezzel csak a 10. legjobb az NB I-ben. A Honvéd idegenben ugyanannyi pontot gyűjtött (14), mint a saját stadionjában.

♦ Mindkét csapat védelme „lyukas.” A Vasas kapta a legtöbb gólt eddig – 42-t, más csapat nincs 40 fölött –, a Honvéd a harmadik legtöbbet (35). Összehasonlításul: mindkét együttes több gólt kapott ebben az idényben 21 forduló alatt, mint az előző teljes bajnoki idényben összesen – akkor a Honvéd 30, a Vasas 40 kapott találatnál állt meg.

♦ Michael Oenning vezetőedzői karrierje során először került ilyen kútba csapatával – egyik német klubjánál (HSV, Nürnberg) sem volt ötös bajnoki vereségsorozata. Nürnbergben és Hamburgban a véget egyaránt egy négyes fiaskószéria hozta el számára – a tréner elmondása szerint nem fél a menesztéstől, mert „nem annyira veszélyes a helyzet, mint amilyennek tűnik”.

MEZŐKÖVESD–HALADÁS

♦ Eddig hatszor játszottak egymással az NB I-ben, a Mezőkövesd egyszer, a Haladás háromszor győzött, két találkozó döntetlenre végződött. A hat bajnokin öt piros lap volt…

♦ A Balmazújváros után a Mezőkövesdnek van a leghosszabb aktív veretlenségi sorozata, Kuttor Attila csapata hat mérkőzés óta nem talált legyőzőre.

♦ A Mezőkövesd hazai pályán, a Haladás idegenben rettenetesen rossz, ez alapján kérdés, mire számíthatunk… A kövesdiek 10 meccsükből csak egyet nyertek meg pályaválasztóként és csupán 7 pontot szereztek – minden más gárda legalább 10-ig eljutott már. A Haladás idegenben eddig a pofozógép szerepét töltötte be, 9 mérkőzésen csak 4 pontot gyűjtött, egyetlen vendéggyőzelmét Felcsúton aratta. Az első osztály összes többi tagja legalább 8 pontot szerzett idegenben, ráadásul a Hali csak 6 gólt szerzett vendégként – minden más klub 12-ig vagy jóval tovább jutott. Így nem könnyű…

♦ Tizenegy hónapja nem játszott a Haladás olyan idegenbeli bajnokit, amelyen ne kapott volna gólt. A „gólkapós” széria 12 mérkőzés óta tart.

♦ Kuttor Attila legalább már a védelmet stabilizálta, hiszen a Mezőkövesd az utóbbi két hazai bajnokiján nem kapott gólt. Ez azért is nagy szó, mert az azt megelőző 14 meccsen mindig – tízszer ráadásul kettőt vagy többet.

VIDEOTON FC–DIÓSGYŐRI VTK

♦ A Videoton és a Diósgyőr 65 élvonalbeli bajnokit vívott egymással, 36 alkalommal a fehérváriak, 20 alkalommal a miskolciak voltak a jobbak, a döntetlenek száma 9.

♦ A DVTK a kétezres években vendégként csak egyszer tudta legyőzni a Videotont – 2016. július 17-én 2–1-re.

♦ A Videoton a Ferencváros mellett egyedüli csapatként őrzi a veretlenségét pályaválasztóként, mérlege 7 győzelem, 3 döntetlen. A Diósgyőr idegenbeli egyenlege 3–3–5, ez a 8. helyre rangsorolja az NB I-ben.

♦ A fehérváriak a legutóbbi 43 hazai bajnokijuk mindegyikén szereztek gólt – a sorozat 2015. július 25. (Videoton–Haladás 0–1) óta tart.

♦ A Videoton a legutóbbi 14 hazai mérkőzésén veretlen, a Vasas „szúrt ki” tavaly áprilisban a fehérváriakkal. A Vidinek ez volt az egyetlen hazai veresége a legutóbbi 25-ből.

♦ A Videoton története első élvonalbeli győzelmét a Diósgyőr ellen aratta 1968. március 10-én, pontosan 50 évvel ezelőtt. „A székesfehérvári együttesen meglátszik, hogy még szokatlan számára az NB I légköre. Ez nem is csoda, hiszen a csapat zöme most játszotta életében a második NB I-es mérkőzést (…) Több tapasztalattal jó néhány meglepetést okozhatnak” – írta a korabeli Nemzeti Sport (azaz Népsport). A „történelmi” győztes gólt Karsai László szerezte, aki egyben a párharc legeredményesebb futballistája is.

NB I, 2017–2018, 22. FORDULÓ
MÁRCIUS 10., SZOMBAT
HELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐ
14.30: DVSC–Újpest FC (Tv: M4 Sport)Debrecen, Nagyerdei StadionIványi Zoltán
17.00: Vasas–Bp. Honvéd
Budapest, Szusza Ferenc StadionKassai Viktor
17.00: Paks–PAFC
Paks, Városi Stadion
Karakó Ferenc
17.00: Ferencváros–Balmazújváros
Budapest, Groupama ArénaBognár Tamás
17.00: Mezőkövesd–Haladás
Mezőkövesd, Városi StadionErdős József
19.30: Videoton–DVTK (Tv: M4 Sport)
Felcsút, Pancho ArénaVad II István
TABELLA •TÉLI ÁTIGAZOLÁSOK
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 21 13 5 3 44–21 +23 44
2. Videoton FC 20 12 5 3 43–23 +20 41
3. Debreceni VSC 21 9 5 7 34–25 +9 32
4. Újpest FC 21 7 8 6 29–28 +1 29
5. Diósgyőri VTK 21 8 4 9 35–33 +2 28
6. Budapest Honvéd 20 8 4 8 33–35 –2 28
7. Paksi FC 21 7 7 7 29–31 –2 28
8. Puskás Akadémia FC 21 6 7 8 26–31 –5 25
9. Szombathelyi Haladás 21 7 2 12 22–34 –12 23
10. Balmazújváros 21 5 8 8 26–28 –2 23
11. Vasas FC 21 6 3 12 25–42 –17 21
12. Mezőkövesd Zsóry FC 21 4 8 9 23–38 –15 20

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik