BL-győztes; Eb-második; válogatottak – ők ülnek az NB I-es kispadokon

Vágólapra másolva!
2016.12.29. 15:03
null
Henning Berg és Sir Alex Ferguson
Az ünnepek alkalmából a Nemzeti Sport Online – az angol élvonalbeli összeállításhoz hasonlóan – rangsorba állította a labdarúgó NB I edzőit, a lista alapját pedig a magyar élvonalban dolgozó trénerek játékos-pályafutása adta. A felsorolásban több magyar válogatottal is találkozhatunk, de a külföldi edzők között akad, aki Bajnokok Ligája-győztesnek és többszörös angol bajnoknak vallhatja magát.

12. Tamási Zsolt (magyar) – MTK

Az MTK kispadján, Teodoru Vasziliszt a téli szünetben váltó Tamási Zsolt Győrben született, ennek megfelelően az ETO-ban kezdett el focizni, ám súlyos sérülések miatt már utánpótláskorú játékosként fel kellett hagynia a profi sporttal, emiatt pedig már 25 éves korától kezdve edzőként dolgozott.

11. Leonel Pontes (portugál) – DVSC

A Debrecen élére 2016 augusztusában kinevezett Pontes jelentősebb játékos-pályafutás nélkül vágott bele az edzősködésbe. Szakedzői oklevelét a Manchester United Akadémián szerezte meg, másodedzőként a Sporting CP-nél (az utánpótlásban ő volt Cristiano Ronaldo első trénere) és a portugál válogatottnál is megfordult.

10. Michael Oenning (német) – Vasas

Középpályás volt, játékosként azonban nem futott be nagy karriert, szinte csak amatőrök között játszott. A húszas évei elején német alsóbb osztályú csapatokban próbált szerencsét, 1995-ben azonban visszavonult az aktív sporttól, és edzőnek állt.

9. Nebojsa Vignjevics (szerb, 1991–2002) – Újpest

A magyar élvonalban jelenleg a leghosszabb ideje hivatalban lévő edző, Nebojsa Vignjevics a belgrádi Partizanban nevelkedett, a felnőttek között azonban az FK Radban mutatkozott be. A leginkább a középpályán bevethető játékos négy év után légiósnak állt, két szezont húzott le a ciprusi Énoszi Néon Paralimníu színeiben, majd a tengerentúlon – Clevelandben, Edmontonban és Torontóban – is megfordult. Pályafutását Magyarországon fejezte be, 2000 és 2002 között hét mérkőzésen lépett pályára a Tatabánya színeiben.

8. Tomiszlav Szivics (szerb-magyar, 1982–2001) – Mezőkövesd

Pintér Attila távozása után a Mezőkövesd élére kinevezett, 2012 óta szerb-magyar kettős állampolgár Tomiszlav Szivics pályafutása nagy részét szerb csapatokban töltötte, de szerepelt két évet a francia alacsonyabb osztályú Forbach-ban is, valamint egy szezon erejéig a Kecskemétet is erősítette. A középpályásként bevethető játékos karrierje végén előbb Izlandon, majd öt éven keresztül Feröeren (ahol edzői pályafutása is elindult) játszott, utóbbin a B36 Tórshavnnal bajnoki címig jutott.

Szivics-gól az FK Szpartak színeiben

7. Marco Rossi (olasz, 1983–2000) – Budapest Honvéd

A hátvéd 19 éves korában, a Torino színeiben mutatkozott be a Serie A-ban, ahol azonban nem tudott megragadni, így a második és a harmadik vonalban próbált szerencsét. Ezt követően a Bresciában futballozott, amelyben öt év alatt 164 mérkőzésen lépett pályára az élvonalban és a Serie B-ben. A következő állomás a Sampdoria volt, majd a mexikói Club Américában és a Bundesliga 2.-ben, közelebbről az Eintracht Frankfurtban is lehúzott egy-egy idényt. Profi pályafutását Olaszországba visszatérve, a Piacenzában zárta le.

6. Urbányi István (magyar, 1984–1998) – Gyirmót FC Győr

A középpályásként és védőként is bevethető, kétszeres magyar válogatott játékos pályafutása Salgótarjánból indult. Innen – legnagyobb sikereinek helyszínére, két magyar bajnoki cím és egy bronzérem – a Budapest Honvédhoz szerződött, melyhez kisebb-nagyobb kitérők után még háromszor tért vissza, s pályafutását is itt fejezte be. S melyek voltak azok a kisebb-nagyobb kitérők? Nos, a Rába ETO, a BVSC és az egyesült államokbeli San Jose Clash.

Mészöly Géza
Mészöly Géza

5. Mészöly Géza (magyar, 1985–2001) – Haladás

Édesapja, Mészöly Kálmán nyomdokain a Vasasban nevelkedő Mészöly Géza pályafutása kezdetén hat szezont húzott le az angyalföldi együttesnél – 1986-ban Magyar Kupa-diadalt ünnepelhetett –, majd légiósnak állt. Dél-Koreából egy idény után visszatért a Fáy utcába, innen azonban hamar a francia élvonalba csábították, ahol megfordult a Le Havre-ban és a Lille-ben is. A folytatásban egy-egy szezonra Ciprusra, majd Izraelbe szerződött, pályafutását azonban itthon, a Lombard FC Tatabányában zárta le. A magyar válogatottban 18-szor szerepelt, tíz alkalommal édesapja irányítása alatt.

4. Csertői Aurél (magyar, 1984–2002) – Paks

Csertői Aurél juniorként szülőfalujában, Abdán, majd a Rába ETO-ban pallérozódott. A felnőttek között már egy másik győri együttesben, a Dózsában mutatkozott be. A középpályás az élvonalban 1988-ban, már a Haladás színeiben lépett pályára először. Ezt követően visszatért Győrbe, ahol öt idényt szerepelt (130 meccsen 30 gólt jegyzett), közben pedig a címerest mezt is tizenegyszer magára ölthette. Győrből az MTK-hoz szerződött, amelyben az 1996–1997-es idény végén bajnoki címet ünnepelhetett, a karrierjét pedig – egy kispesti kitérő után – Pápán fejezte be.

3. Horváth Ferenc (magyar, 1991–2010) – DVTK

Horváth Ferenc, akárcsak edzőként (2010 óta hét különböző magyar csapatot irányított), játékosként is igazi vándormadár volt. A gólerős csatár a Honvédban nevelkedett, de a felnőttek között a Videotonban mutatkozott be. Öt év után a Ferencvároshoz szerződött, majd légiósnak állt, és kisebb hazai kitérőkkel – köztük az Újpestben lehúzott 2002–2003-as idénnyel – megfordult Belgiumban (bajnoki cím és kupagyőzelem a Genkkel), fél szezon erejéig a német Bundesligában (Energie Cottbus), Izraelben (kupagyőzelem a Maccabi Tel-Avivval), Spanyolországban (Almería), Portugáliában (Estoril) és Skóciában (Livingston) is. Karrierje végén a Fehérvárral a Magyar Kupát és a Ligakupát is elhódította. A meggypiros mezt 32-szer ölthette magára, amelyben 11 gólt szerzett összesen.

Horváth F. első gólja Olaszország ellen

Thomas Doll a Hamburg mezében
Thomas Doll a Hamburg mezében

2. Thomas Doll (német, 1983–2001) – Ferencváros

Támadó középpályás volt, tehetségére pedig hamar felfigyelt a Hansa Rostock. Itt mutatkozott be a keletnémet első osztályban, a rostocki csapat azonban három év után kiesett, Doll pedig a Dynamo Berlinhez szerződött, amelyben két-két bajnoki címet és kupagyőzelmet ünnepelhetett. Az ország újraegyesítése után a Hamburgban töltött el egy idényt, innen azonban rekordnak számító 15 millió német márkáért elcsábította a Lazio. Ezt követően megfordult az Eintracht Frankfurtban, a Bariban és újra a Hamburgban, ám sérülései miatt 2001-ben visszavonult. Az NDK válogatottjában 29 meccsen hét gólt szerzett, míg az egyesített német válogatottban 18 találkozón egyet. Legnagyobb nemzetközi sikere az 1992-es Európa-bajnokságon bezsebelt ezüstérem.

Thomas Doll góljai a Lazióban

1. Henning Berg (norvég, 1988–2004) – Videoton

A Videoton vezetőedzője, a kereken százszoros norvég válogatott hátvéd Henning Berg a játékos-pályafutása miatt magasan kiemelkedik a magyar élvonalban tevékenykedő trénerek közül. Öt évet profiskodott hazájában, majd Angliába szerződött. 1993 és 1997 között 159 mérkőzésen lépett pályára az Alan Shearert is a soraiban tudó, 1995-ben bajnoki címet szerző Blackburn Roversben. Ezt követően három évre, rekordot jelentő 5 millió fontért (brit klub akkoriban még sohasem fizetett ekkora összeget egy védőért) a Sir Alex Ferguson irányította Manchester Unitedhez szerződött, mellyel kétszer bajnoki címet – ő lett az első játékos, aki két különböző klubbal is PL-elsőséget ünnepelhetett –, egyszer-egyszer pedig Bajnokok Ligáját és FA-kupát nyert, olyan játékosok társaságában, mint Paul Scholes, Ryan Giggs vagy David Beckham. A manchesteri kaland után visszatért a Blackburnhöz, majd a skót Rangersnél fejezte be a pályafutását.

Blackburn „királya”, Henning Berg
Blackburn „királya”, Henning Berg
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik