Bíró Péter: Sosem mondtam, hogy ennek a fiúnak szerepelnie kell

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.09.06. 13:35
null
Bíró Pétert meglepte, hogy a biztató szereplés ellenére Mátyus János a távozás mellett döntött (Fotó: Veres Viktor)
Csütörtökön lemondott vezetőedzői pozíciójáról Mátyus János, a Lombard Pápa NB I-es labdarúgócsapatának eddigi mestere, aki az indokokról beszélve a Nemzeti Sportnak elmondta, azt sejtette, hogy nem volt elég beleszólása az igazolásokba és pénzügyi nehézségek is voltak a klubnál. Bíró Péter, a klub tulajdonosa a Nemzeti Sportnak reagált: a Lombard első embere alaposan megdöbbent, amikor elolvasta Mátyus János üzenetét, mely szerint távozni akar.

 

– Hogyan értesült róla, hogy csapatának már nincs edzője?
– Egy baráti hangú, udvarias sms-t kaptam Mátyus Jánostól – mondta Bíró Péter, a Lombard Pápa tulajdonosa. – Természetesen megdöbbentem, annyira váratlanul ért.

A tulajdonos ismert el hibákat, de szerinte ez 
még nem volt ok az edző távozására 
(Fotó: Korponai Tamás)
A tulajdonos ismert el hibákat, de szerinte ez még nem volt ok az edző távozására (Fotó: Korponai Tamás)

(...)

– Beszéljünk nyíltan! A Mátyus Jánossal készült interjúból nagyjából sejteni lehet, ahogy ön is fogalmazott az imént, hogy mi bánthatta az edzőt. Például az, hogy pénzügyi gondok vannak Pápán. Igaz?

– Egy hibát valóban elkövettem, ezt magamra vállalom. A Nyíregyháza elleni idegenbeli találkozó előtt azt ígértem a csapatnak, persze az edzőnek is, hogy a korábban elért két döntetlen prémiumát még a Spartacus elleni meccs előtt kifizetem. Ez a játékosainknál nagyjából hetvenezer forintos összeget jelent, tehát nem milliókról volt szó. Aztán úgy alakult, hogy mégsem mentem el Nyíregyházára, így nem is vihettem magammal a pénzt. Mondom, ez súlyos hiba volt, ezért vállalom a felelősséget. Csakhogy a szerződés szerint ezt a pénzt ráértem volna szeptember végéig kifizetni. Kérdem én, ez indok arra, hogy egy edző felmondjon?

– Hozott, szerződtetett olyan játékost, akit Mátyus János nem akart? Rákényszerített bármilyen futballistát az edzőre, mondván, tessék, őt szerepeltetned kell?
– Azért annyi önállóság engedtessék már meg egy klubtulajdonosnak, aki évek óta teszi bele a pénzt a csapatba, hogy olykor önálló döntést hozzon. Továbbra is fenntartom magamnak a jogot, hogy akár több futballistát is szerződtessek a keretbe. Valóban volt egy olyan játékos, akit szerződtettem, még mielőtt az edzővel egyeztettem volna. Úgy állapodtunk meg Mátyus Jánossal a nyári átigazolások során, hogy mindkettőnknek megvan a maga vétójoga. Itt, ebben az egy esetben nem kértem ki a véleményét. De azt sohasem mondtam neki, hogy márpedig ennek a fiúnak szerepelnie kell. Az edző munkájába így, ilyen szinten nem szóltam bele.

– Saját kudarcaként éli meg a tréner döntését?
– Így van. Találtam egy fiatal, tehetséges szakembert, megadtam neki a lehetőséget, hogy az NB I-ben dolgozhasson, de úgy látszik, ez sem volt elég. Nehézségek mindenhol vannak, aki ezeket nem vállalja, az elmenekül a problémák, a kihívás elől. Most aztán fogalmam sincs, hogy ki lesz az edzőnk, de néhány hétig nem is érdekel. Majd Kovács Laci viszi a csapatot. Ezek után hogy merjek újabb pályakezdőnek lehetőséget adni?

VOLT-E ELŐJELE A LEMONDÁSNAK? MI VOLT A PONTOS OKA MÁTYUS TÁVOZÁSÁNAK? A BÍRÓ PÉTERREL KÉSZÜLT TELJES INTERJÚT ELOLVASHATJA A SZOMBATI NEMZETI SPORTBAN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik