Labdarúgás: Bassey a Honvéd ellen már szaltózhat is, ha betalál

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2022.03.01. 09:09
null
Mondani sem kell, lábbal remekül bánik a labdával a Fradi nigériai légiósa, Fortune Bassey, más kérdés, hogy a Gyirmót kapujába fejjel talált be (Fotó: Dömötör Csaba)
Fortune Bassey, a Ferencváros téli szerzeménye első magyarországi gólja után visszafogottan ünnepelt a Gyirmót elleni meccsen, ám ígéri, láthatunk majd tőle akrobatikus mozdulatsort is. Akár már ma, a Magyar Kupában meglehet erre a lehetősége a Honvéd elleni mérkőzésen, igaz, ehhez a kispestiek kapusának, a 38 éves Tomás Tujvelnek is lehet egy-két szava, aki ebben az idényben másodszor kaphat lehetőséget. 

– Miért nem szaltóval ünnepelte első magyarországi gólját?
– Jó kérdés – válaszolta nevetve Fortune Bassey, a Ferencváros télen szerződtetett 23 esztendős nigériai csatára, aki korábban a Gera Zoltántól is látható módon ünnepelte góljait. – Talán azért nem, mert azonnal siettem vissza a középkezdéshez, győzni akartunk a Gyirmót ellen. Nem láttam értelmét, hogy ünnepeltessem magam, talán ha ezzel a góllal kettő egyre vezetünk, szaltózom egyet.

NÉVJEGY
Fortune Bassey
Életkora: 23 éves
Nemzetisége: nigériai
Posztja: csatár
NB I-es mérkőzései: 6
NB I-es góljai: 1

– Nem veszélyes ez a mozdulat?
– Egyáltalán nem. Annak idején Afrikában kezdtem, ki tudja, hányszor csináltam. Eleinte nemigen tudtam, hogyan ünnepeljem a góljaimat, és miután atletikus alkatom van, adta magát a mozdulat. Már nagyon megy. Időnként táncmozdulatokkal színesítem az ünneplést, remélem, a Ferencváros szurkolói jó sokszor láthatják majd.

– Nagy kő esett le a szívéről a Gyirmót elleni első gólját követően?
– Kár lenne tagadni, kellett a lelkemnek. Régóta vártam rá, éppen itt volt az ideje.

– Régóta? Kis túlzással most érkezett meg Magyarországra, hat NB I-es mérkőzésen van túl.
– Előző klubomnál, Csehországban ahhoz voltam szokva, hogy legrosszabb esetben kétmérkőzésenként rúgtam gólt. Nagyon örültem az első itteninek, az önbizalmamnak kellett. Ha viszont úgy vesszük, a játékpercek alapján nem is annyira rossz a mutatóm, a hat meccsen összesen ha hárommérkőzésnyi időt töltöttem a pályán.

KAZINCBARCIKÁN A PAKS

Két mérkőzést rendeznek kedden a Mol Magyar Kupában, a Bp. Honvéd a Ferencvárost fogadja, a harmadosztályú Kazincbarcika a Paksot – a tét az elődöntőbe jutás. Emlékezhetünk, legutóbb a Budafok járt NB III-as csapatként a sorozat ezen szakaszában, a fővárosiak a négy közé jutottak. Erre a bravúrra készülnek a borsodiak is, akik megismételnék az 1990–1991-es idény menetelését – 65 éves fennállásuk során ekkor kerültek először s mindeddig utoljára az MK elődöntőjébe. A klub vezérkara ösztönzőt is bevet a minél jobb szereplés érdekében, a játékosok kiemelt prémiumot kapnak továbbjutás esetén. A városban felfokozott érdeklődés mutatkozik a kupacsata iránt, a klubnál úgy számolnak, hogy a hazai szektorba minden jegy elkel, s mintegy ezer néző láthatja a helyszínen a találkozót. Noha a keddi havazás ráijesztett a pályamunkásokra, Kazincbarcikán bíznak benne, hogy a hó hamar elolvad, folytatni tudják a(z egyébként megfelelő állapotban lévő) játéktér előkészítését a mérkőzésre, s szerdán jó minőségű gyep várja a csapatokat. B. L.

– Mit gondol, ha második fellépésén, Újpesten a kapufáról nem kifelé, hanem befelé pattan a labda, most hány gólnál járna?
– Akár három-négynél. Ha az a lövésem bemegy, minden másként alakul. Centiken múlt, sokszor visszanéztem azt a lehetőségemet. Biztos voltam benne, hogy értékesítem a helyzetet, mert előzőleg rendre kihasználtam a helyzetei­met. Fontos volt, hogy ne váljak görcsössé, éppen ezért jött jól a szombati találatom, amelyet a családomnak ajánlottam.

– Odahaza vannak Afrikában?
– Igen. Legutóbb májusban láttam őket, akkor tudtam hazautazni Nigériába, nagyon hiányoznak. Szinte mindennap beszélünk telefonon. Édesapám keményen dolgozik, édesanyám tanár a helyi iskolában, két lánytestvérem közül a kisebbik egyetemre jár, a nagyobbik fodrászként keresi a kenyerét.

– Édesapja futballozott?
– Soha. Szereti ő is a labdarúgást, szívesen nézi a televízióban, szurkol a csapatoknak, de sohasem futballozott versenyszerűen. Odahaza, Afrikában a gyerekek kilencven százaléka futballista akar lenni, nem sok szórakozási lehetőségünk van, iskola után irány a pálya. Nigériában egy kisebb városban nőttem fel, a mai napig szeretek hazajárni.

– Voltak poszterek gyerekkori szobájában?
– Sok játékosért rajongtam, de posztereim nem voltak. Eden Hazard játéka nyűgözött le a Chelsea-ben töltött időszakából, no meg Robert Lewandowskit csodálom, őt utánozni képtelenség. Igaz, sohasem próbáltam meg lemásolni senkinek a játékát, mindig önmagamat adtam.

– Mit tart a legnagyobb erősségének?
– Talán a gyorsaságomat. Fogalmazzunk úgy, hamar lendületbe jövök.

– Sztanyiszlav Csercseszov vezetőedzőnek van valami különleges elvárása önnel szemben?

– Remek szakember, pontosan tudja, mit akar. Számomra ő eddig a topedző. A gyakorlatoknál maximális koncentrációt vár el, ha munka van, nincs viccelődés. Öröm belépni az öltözőbe, remek a közösség, sokat mókázunk. Nagyon jó helyre kerültem, hamar befogadott a csapat, a legtöbbet talán Tokmac Nguennel beszélgetek.

– A Fradi az eddigi legerősebb csapat karrierje során?
– Ez nem is lehet kérdés, a Ferencváros mind közül kiemelkedik. Nagy lehetőség volt a magyarországi, örültem neki, hogy új országba, új klubhoz kerülök, ahol végre bajnoki címért küzdhetek. Arról álmodom, hogy a Bajnokok Ligájában vagy az Európa-ligában léphetek pályára.

– Most, hogy megvan az első gólja, mit gondol, hányat szerez még az idény végéig?

A stílusomra jellemző, hogy könnyen helyzetbe kerülök, ritka az olyan mérkőzés, amelyen ne lenne lehetőségem. Úgy vagyok vele, ahány meccs vár rám, annyi gólt akarok szerezni. És miért ne sikerülhet? Elvégre a góllövés a feladatom.

A FRADI ELLEN VÉDETT A LEGTÖBBSZÖR

Idei második tétmeccsére készül Tomás Tujvel. A harminckilencedik évében járó labdarúgó a február 9-én a Kecskemét otthonában 2–1-re megnyert Magyar Kupa-nyolcaddöntő után állhat ismét a Bp. Honvéd kapujában – ami azt illeti, ez a próbatétel egy-két fokkal nehezebbnek ígérkezik, mint az első volt, hiszen a Ferencváros játszik a Bozsik Arénában, amely ellen a 2009-ben Nyitráról Székesfehérvárra igazoló, azóta kisebb megszakítással Magyarországon futballozó Tomás Tujvel eddig a legtöbbször védett, szám szerint tizenötször (a mérlege két győzelem, négy döntetlen, kilenc vereség).

„Tényleg a Fradi ellen van a legtöbb meccsem? Ezt nem is tudtam – lepődött meg a 2019 augusztusában Kispestre igazoló kapus. – A kupasorozatban egy találkozó dönt a továbbjutásról, remélem, a mi sikerünket hozza. S azt is remélem, hogy ehhez én is hozzátehetem a magamét. A kecskeméti mérkőzést nagyon élveztem, ráadásul egy-két védéssel tudtam is segíteni a csapatot. Szép emlékek kötnek a KTE-hez, gyönyörű évet töltöttem ott, és bízom benne, a kecskemétiek nem haragudtak meg rám azért, mert az előző körben elütöttük őket a továbbjutástól.”

Amiben Tomás Tujvel még bízhat, a Vlada Avramovval végzett közös munka. A szerb szakember a csapat élére február 2-án kinevezett Nebojsa Vigjnevics invitálására csatlakozott a szakmai stábhoz. Esetében úgy is lehet fogalmazni, hogy visszatért Kispestre, hiszen a 2019–2020-as idényben is ő felelt a kapusok felkészítéséért.

„Jó, hogy újra együtt dolgozhatunk. Amikor legutóbb ő edzett bennünket, jó formában voltunk, és Szappanos Péter elmúlt hetekben mutatott teljesítménye azt mutatja, hogy ez most sincs másként . Az előző két meccsünkön nem kaptuk gólt, ami arra enged következtetni, hogy a védekezésünk kezd összeállni, egyre masszívabbak vagyunk. A stabilitásra nyilván szükség lesz a Fradi ellen is. Az esélyekről ugyanakkor felesleges beszélni, bár ha azt vesszük, hogy nulla nulláról indulunk, ötvenszázaléknyi sanszunk van a továbbjutásra. A Magyar Kupát nagyon komolyan vesszük, ha már a negyeddöntőig eljutottunk, nem akarunk itt megállni. Én is szeretném bizonyítani, hogy lehet rám számítani. Az ősszel azért is védtem az NB III-as csapatban, hogy játékban legyek, miközben nincs olyan edzés, amelyen ne tenném oda magam maximálisan. Szóval, ha megkapom a bizalmat, szeretnék élni vele. Hogy izgulok-e? Harmincnyolc évesen már kinőttem belőle... Különben is: a foci játék, egyszerűen élvezni kell.”

PIETSCH TIBOR

MAGYAR KUPA
NEGYEDDÖNTŐ
KEDD
17.15:
Kolorcity Kazincbarcika SC (NB III)–Paksi FC (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
20.00: Budapest Honvéd–Ferencvárosi TC (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
SZERDA
20.00: Békéscsaba 1912 Előre (NB II)–Újpest FC (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
CSÜTÖRTÖK
20.00: ETO FC (NB II)–Mol Fehérvár FC (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik