Balmazújvárosban csak a villanyszerelők győztek, új gólszerzők a Fradinál

Vágólapra másolva!
2017.12.11. 16:07
null
Legszebb örömk a gólöröm – bemutatta: Lovrencsics Balázs (Fotó: Török Attila)
Az idei év utolsó bajnoki fordulója után is jelentkezünk visszapillantónkkal, amelyben a Ferencváros gólszerzői mellett foglalkozunk a Honvédtól menesztett Erik van der Meerrel, a balmazújvárosi villanyszerelők példás hőstettével, a két piros lapot begyűjtő DVSC-vel, valamint a gólképtelen Videotonnal és legyőzőjével, a Haladással is.


A HÉT ÉS AZ ŐSZ CSAPATA

A Ferencváros számára döcögve indult az őszi szezon, a Fradi a bajnokságban az ötödik fordulót követően négy döntetlent és egy győzelmet tudott felmutatni. A Videoton elleni – szezonbeli első bajnoki – vereséget követően aztán győzelmi ösvényre lépett az együttes, és a jó hajrájának köszönhetően a tabella élén töltheti a téli szünetet – miután szombaton 2–0-ra legyőzte a Vasast.

Az angyalföldiek legyőzése során a ferencvárosiak mindkét gólszerzője, Lovrencsics Balázs, valamint Fernando Gorriarán egyaránt első NB I-es gólját szerezte – előbbi 8, utóbbi 18 élvonalbeli mérkőzést várt az első góljára.

Az uruguayi középpályás az NB I történetének második uruguayi gólszerzője, a Volán és a Vasas korábbi légiósa Washington Coco-Aires után, aki a kilencvenes évek elején másfél szezon során 41 meccsen 12 gólt szerzett az élvonalban.

Lovrencsics Balázs ha jobban koncentrál a találkozó 75. percében, könnyen duplázhatott volna, ám Kamenár védte a közeli lövését.


A tabella élén telel a Ferencváros – a döcögős rajt után mindenkit maga mögé utasított, s hárompontos előnnyel várhatja a tavaszi (14 körös) folytatást. Vajon mitől jobb a mostani Fradi, mint az elmúlt idénybeli?

A válasz a játékoskeretben keresendő. A nyáron nagy volt a mozgás az Üllői úton, távozott Hüsing,, Dilaver és Nalepa, s lássuk be, Kleinheisler vagy éppen Radó produkciója is többnyire csalódást jelentett az erősen eredménycentrikus közegben.

A helyükre érkezők közül többen is telitalálatnak bizonyultak, a ghánai Paintsil fél idény alatt nemcsak csapata, az egész NB I egyik legjobbjává nőtte ki magát, de Szpirovszki is jó igazolásnak tűnik. Futballja kevésbé látványos, a laikus számára talán észrevehetetlen, ám a macedón óriási mezőnymunkát végez, indításai pontosak, ezekből nemegyszer előnyt kovácsolt a Ferencváros.

A védelem összeállt, Lovrencsics Gergő jó őszt produkált, középen az ugyancsak új igazolás, Otigba és Blazic hatékonyan „takarított", a bal oldalon vagy Botka vagy a brazil Pedroso játszott – a Ferencváros a legkevesebb gólt kapta az ősszel, tizenhetet, ami kevesebb, mint egygólos meccsenkénti átlag!

Az ősz végére kialakult az a mag, amelyre lehet építeni. A nehézkes augusztus után Thomas Doll nyolc-kilenc játékost is rendre a kezdőbe állíthatott, ami azt jelentette, megtalálta azokat a labdarúgókat, akik képesek az eredményeket szállítani. Azzal együtt, hogy időnként még hullámzik a csapat játéka – elég csak a Haladás elleni idegenbeli bajnokira, vagy a Kisvárda elleni Magyar Kupa-fiaskóra gondolni.

A HÉT JÁTÉKOSA

Mészáros (zöldben) győztes gólt szerzett
Mészáros (zöldben) győztes gólt szerzett

Karol Mészáros a télen érkezett a DVSC-től a Haladáshoz, amelynél eddig húsz bajnokin kapott szerepet, szóval nem lehet azt állítani, hogy alapember lenne a vasi zöld-fehéreknél.Ugyanakkor Michal Hipp érkezése óta bekerült a kezdőcsapatba, és megszerezte első góljait a Haladás színeiben.Előbb az FTC legyőzéséhez járult hozzá két fordulóval ezelőtt, majd az elmúlt hétvégén a Videotont a hajrában szerzett találatával verte meg a szombathelyi klub.

Ezzel a győzelemmel a Haladás már három egymás után megnyert bajnokinál jár, hasonlóra legutóbb tavaly augusztusban volt képes a csapat.Akkor négyig jutott a Mészöly Géza irányította Hali: előbb az MTK, aztán a DVTK, majd a DVSC és a Paks volt az áldozat, míg most a Ferencváros és a Videoton között a Puskás Akadémia bánta a találkozást Mészárosékkal.

A HÉT VILLANYSZERELŐI

Nem gyakorta emeljük ki a klubokhoz tartozó kiszolgálószemélyzet tagjait, ám a balmazújvárosi klubnál alkalmazásban lévő villanyszerelőknek mindenképpen jár az elismerés. A Mezőkövesd elleni találkozó kezdete előtt háromnegyed órával történt ugyanis, hogy egyik pillanatról a másikra elment a világítás a stadionban, így veszélybe került a mérkőzés megrendezése.

A balmazújvárosiak azonban nem estek kétségbe, és orvosolták a problémát: hamar előkerítették a megfelelő szakembert, így a találkozó 10 perc késéssel elkezdődhetett. Az már más kérdés, hogy a felázott, mély talajú pályán, az esős, havas esős időben gól nélkül zárult mérkőzésen milyen színvonalú játékot láthatott a 674 néző…

Nem ez volt az első alkalom ebben a szezonban, amikor problémák adódtak a világítással egy NB I-es bajnokin. A 10. fordulóban a Vasas–Haladás mérkőzés a 22. percben szakadt félbe egy biztosíték meghibásodása miatt, akkor nem sikerült megoldani a problémát és később pótolták a találkozót.

Ennél emlékezetesebb volt a három fordulóval korábbi eset, amikor a felcsúti albérletben játszó Videoton Ferencváros ellen 3–1-re megnyert mérkőzésén ment el többször is az áram a hatalmas vihar (villácsapások) miatt. A mérkőzést sikerült lejátszani, de a sötétbe boruló Pancho Arénáról emlékezetes képek készültek. GALÉRIA!

A HÉT MEGSZAKADÓ SOROZATAI

Ezen a héten is több sorozat szakadt meg, s az egyiket néhány sorral feljebb már érintettük is: azzal ugyanis, hogy a Haladás 1–0-ra megverte a Videotont, a fehérváriaknak véget ért a gólszerző szériájuk. Amióta Marko Nikolics a piros-kékek edzője, most először fordult elő a csapattal, hogy bajnoki mérkőzésen gólképtelen maradt. Legutóbb az előző idény „bajnoki döntőjén", a Honvéd ellen nem talált kapuba a fehérvári brigád, akkor is 1–0-s vereséget szenvedett.

Az Újpest sem büszkélkedhet már a veretlen szériájával, a lila-fehérek öt mérkőzés (három győzelem, két döntetlen) után szenvedtek vereséget, a Puskás Akadémia otthonában kaptak ki.

A Honvéd és a DVTK is győzött, előbbi három, utóbbi négy bajnokit követően örülhetett három pontnak – mindkét csapat sikeréről lesz még szó lentebb…

A HÉT PIROS LAPJA

A maga nemében egyedülálló teljesítménnyel rukkolt elő a debreceni Ferenczi János, aki a DVTK-tól elszenvedett 3–2-es vereséggel záruló mérkőzés 95. és 96. percében is kapott egy sárga lapot, így kiállították. A 26 éves balhátvéd pályafutása során először kapott piros lapot az NB I-ben, erre összesen 86 élvonalbeli mérkőzést kellett várnia.

Tegyük hozzá gyorsan, hogy a második sárga lapja legalábbis véleményesnek mondható. A televíziós visszajátszások alapján úgy tűnik, a DVTK támadója, Eperjesi Gábor volt az, aki a nyakánál fogva lerántotta a védőt, mégis ő kapott sárgát.

A diósgyőriek elleni találkozót kilenc emberrel fejezte be a DVSC, miután a mérkőzés szünetében kisebb dulakodás tört ki az első félidő lefújását követően a levonuló játékosok között, és Bognár Tamás játékvezető felmutatta a piros lapot Aleksandar Jovanovicnak.

A HÉT BÚCSÚZÓJA

Erik van der Meer utolsó alkalommal dirigálta a Honvédot az élvonalban. A holland szakembert a Paks legyőzése után küldte el a csapattól George F. Hemingway, a klub tulajdonosa, s azóta már ki is nevezte a helyére Supka Attilát, aki harmadszor foglalhatja el a kispestiek kispadját.

Van der Meer távozását egy ideje már követelték a Honvéd drukkerei, ám ennek leghangosabban az őszi idény utolsó mérkőzésén adtak hangot, szinte az egész mérkőzés során zengett a Bozsik József Stadionban a „Bye-bye Erik!" rigmus. A drukkerek célt értek, s tavasszal már Supka irányíthatja a klubot, akivel 2007-ben Magyar Kupát nyert a csapat.

Nagy Gergő két hónap után játszott újra (Fotó: Meder István)
Nagy Gergő két hónap után játszott újra (Fotó: Meder István)

A HÉT VISSZATÉRŐJE

Alig várta, hogy visszatérjen a pályára. Nagy Gergő, a Budapest Honvéd középpályása a szünetben állt be a Paksi FC elleni szombati találkozón (1–0), miután két hónappal ezelőtt, a Haladás elleni bajnokin (2–1) sérülést szenvedett – s bár egyszer úgy tűnt, újra számíthat rá a szakmai stáb, megint megtörtént a baj.

„A Haladás ellen összerúgtam az egyik szombathelyivel, s bevérzett a belső oldalszalagom” – emlékezett vissza a kispestiek 24 esztendős futballistája az október 14-i összecsapásra.

„Kihagytam a Diósgyőr és a Balmazújváros elleni bajnokit, utána edzettem, mégsem léphettem pályára a Puskás Akadémia ellen, ugyanis a meccs előtti utolsó tréningen – teljesen vétlen szituációban – összerúgtam csapattársammal, Baráth Botonddal, s ugyanolyan sérülést szenvedtem, mint a Hali ellen. Nem volt könnyű feldolgozni, de már túl vagyok rajta, s örültem, hogy játszhattam a Paks ellen. Nem fájt a lábam, de néhány esetben – olykor tudatosan, máskor meg tudat alatt – másfajta lábtartással mentem bele egy-egy párharcba. De biztos vagyok benne, a tavasszal már úgy vetem bele magam a test test elleni csatákba, mint korábban.”

NB I, 2017–2018, 19. FORDULÓ
DECEMBER 9., SZOMBAT
HELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐ
Haladás–Videoton FC 1–0
Szombathely, Haladás StadionKassai Viktor
Bp. Honvéd–Paksi FC 1–0
Budapest, Bozsik József Stadion Berke Balázs
Balmazújváros–Mezőkövesd 0–0
Balmazújváros, Városi StadionAndó-Szabó Sándor
Puskás Akadémia–Újpest FC 2–1
Felcsút, Pancho ArénaIványi Zoltán
Diósgyőri VTK–Debreceni VSC 3–2
Mezőkövesd, Városi StadionBognár Tamás
Vasas–Ferencváros 0–2
Budapest, Szusza Ferenc StadionPintér Csaba
TABELLA •NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOK
AZ ÁLLÁS AZ ŐSZI SZEZON VÉGÉN
1. Ferencvárosi TC 19 12 5 2 38–17 +21 41
2. Videoton FC 19 11 5 3 41–22 +19 38
3. Debreceni VSC 19 9 4 6 34–23 +11 31
4. Budapest Honvéd 19 8 4 7 31–30 +1 28
5. Újpest FC 19 6 8 5 26–25 +1 26
6. Diósgyőri VTK 19 7 4 8 32–30 +2 25
7. Paksi FC 19 6 6 7 27–30 –3 24
8. Puskás Akadémia FC 19 6 5 8 26–31 –5 23
9. Vasas FC 19 6 3 10 24–37 –13 21
10. Szombathelyi Haladás 19 6 2 11 19–33 –14 20
11. Balmazújváros 19 4 7 8 24–28 –4 19
12. Mezőkövesd Zsóry FC 19 3 7 9 20–36 –16 16
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik