NB I: bajnokavatás a láthatáron – az FTC pontrekordot is dönthet

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2021.04.07. 12:52
null
Egy meccsre a bajnoki cím? A Budafok ellen gólt szerző Franck Boli és társai már a héten ünnepelhetik a Ferencváros 32. elsőségét, ha megverik a Puskás Akadémiát (Fotó: Török Attila) <br />
A labdarúgó NB I 27. fordulóját követő visszapillantónkban fókuszban a Ferencváros újabb győzelme, amelynek köszönhetően az FTC akár már ezen a héten bajnok lehet. Szó lesz továbbá a Honvéd Újpest elleni pontmentéséről, a Mezőkövesd Felcsúton megszakadó nagy szériájáról, a zalaegerszegi Szánthó Regő szabadrúgásáról és a 365 perce góltalan DVTK-ról is.

A FORDULÓ SZÁMOLGATÁSA – FERENCVÁROS

Noha még hat forduló hátravan a bajnokságból, már a hét végén bajnokavatásra kerülhet sor. A listavezető Ferencváros vasárnap délután játszi könnyedséggel győzte le az újonc Budafokot, az első félidőben ugyan megizzadt, a fordulás után négy gólt is berámolt a BMTE kapujába. Az FTC grúz futballistája, Giorgi Haraisvili élete első gólját szerezte ferencvárosi mezben.

„Az első gól mindig nagyon fontos – mondta a fradi.hu oldalnak Haraisvili.– Boldog vagyok, hogy sikerült, azt hiszem, sosem felejtem el ezt a napot. Végig mi domináltunk, nem meglepő, hogy nagy különbséggel győztünk. Svédországban kupát már nyertem, ám felnőttpályafutásom alatt a mostani lenne az első bajnoki címem. Nagyon jó lenne, ha már a hétvégén ünnepelhetnénk.”

Egyszerű a képlet: ha az FTC legyőzi a második helyre hajtó Puskás Akadémiát, megvan az aranyérem. A szombaton 19.30-kor kezdődő találkozó előtt 13 ponttal vezetnek a zöld-fehérek, az újabb sikerrel ez 16-ra nőne, ami már behozhatatlan. Öt esztendő után lehetne ismét ilyen korai bajnokavatás, és jellemző a Szerhij Rebrov edzette csapat fölényére, hogy az idén a közelmúlt bajnokcsapatai által gyűjtött pontszám túlszárnyalására is van esély.

A Ferencváros öt évvel ezelőtt, a 2015–2016-os idényben a 28. fordulóban lett bajnok (még úgy is, hogy kikapott Debrecenben). Az volt az első idény, amelyet a jelenlegi rendszerben, tehát 12 csapattal, 33 forduló alatt bonyolítottak le, és azóta mindig a 28. forduló után dőlt el a bajnoki cím, most ismét a 28. fordulóban zárulhat le az aranyéremért folyó verseny. Az FTC 2016-ban 76 ponttal lett bajnok (19 pontos előnnyel a 2. Videoton előtt), azóta egyik bajnokcsapat sem gyűjtött ennél több pontot (2017, Bp. Honvéd: 65 pont; 2018, Videoton: 68; 2019, FTC: 74; 2020: FTC: 76). Igaz, a Ferencváros tavaly is 76 ponttal lett első, jelenleg pedig 64-gyel áll, tehát egy szombati győzelemmel fontos lépést tehetne a pontrekord felé is. Ugyanakkor az új pontrekordhoz (a jelenlegi bajnoki rendszerben) a hátralévő hat meccsén 13 pontot kellene még gyűjtenie, tehát a hatból minimum négyszer nyernie kellene.

Az FTC sorozatban harmadszor lehet bajnok. Triplázni legutóbb a DVSC tudott 2007-ben, viszont a Ferencváros legutóbb 1926 és 1928 között tudott egymás után három bajnoki címet nyerni.
B. B./P. K.


A FORDULÓ GÓLJA
A FORDULÓ GÓLJA

A FORDULÓ PONTJA – BUDAPEST HONVÉD

Már nem meglepetés, hogy a Bp. Honvéd hátrányba kerül, így volt ez az Újpest FC elleni mérkőzésen is. Horváth Ferenc vezetőedző hat bajnoki óta irányítja a csapatot, s öt alkalommal nem az övéi szerezték meg a vezetést, a Diósgyőr elleni meccsen pedig nem született gól. Az öt összecsapáson az együttes mérlege két győzelem és két vereség, valamint egy döntetlen.

„Kétségtelen, rendre gyengén kezdjük a mérkőzéseket, bárcsak tudnánk az okát… – mondta lapunknak Zsótér Donát, a Honvéd 25 éves középpályása. – A legutóbbi, Újpest elleni bajnokin kettő-nullás hátrányba kerültünk, sajnos a második gól előtt Ivan Lovriccsal nem értettük meg egymást, így kerülhettek helyzetbe a vendégek. Ugyanakkor mindössze negyvenhat másodperc kellett ahhoz, hogy egyenlítsünk! Még sohasem éltem át ilyet. Van tartása a csapatnak, erre bizonyíték, hogy az elmúlt időszakban a Puskás Akadémia és az MTK elleni bajnokin is talpra álltunk és fordítottunk. Azon leszünk, hogy a folytatásban ne kerüljünk hátrányba, s ne nehezítsük meg a saját dolgunkat.”

A Honvéd legközelebb a ZTE-hez megy, a bajnokit vasárnap 17 órától játsszák.

„Újabb sorsdöntő mérkőzés vár ránk, mert továbbra sem kerültünk ki a veszélyzónából, a Zalaegerszeg közvetlen riválisunk. Ha nyerünk, nagy lépést teszünk a bennmaradás felé. Sajnos nem számíthatunk az öt sárga lapos eltiltását töltő Batik Bencére és Djordje Kamberre, de pótolnunk kell őket.” CS. A.

A FORDULÓ GYŐZELME ÉS MEGSZAKADÓ SOROZATA – PAFC–MEZŐKÖVESD

Újabb nagy lépést tett a Puskás Akadémia, a Mezőkövesd 2–0-s legyőzésével még közelebb került az ezüstéremhez. A felcsúti klub labdarúgói kifejezetten izgalmas, lüktető kilencven percet játszottak a kövesdiekkel, akik tíz emberrel sem adták fel a harcot, és küzdöttek az egyenlítésért.

„Jól kezdtük a mérkőzést, szép támadás végén szereztük meg a vezetést, ráadásul viszonylag gyorsan – értékelt a klub honlapjának Deutsch László, a Puskás Akadémia 21 éves, saját nevelésű balhátvédje. Kifejezetten jól kezdtük a találkozót, lendületben is maradtunk, majd jött a kiállítás, ami némileg megzavart bennünket. A második fél­időre valamiért más felfogásban jöttünk ki az öltözőből, pontatlanok voltunk, nem összpontosítottunk eléggé, több labdát is eladtunk, aminek az lett a következménye, hogy a kövesdiek ránk jöttek, és tíz emberrel is több helyzetet alakítottak ki. Miután kitámadtak, a végén még egy helyzetet ki tudtunk használni, így biztos lett a győzelmünk.”

Hornyák Zsolt vezetőedző elégedett volt, csapata valóban rendkívül fontos három pontot szerzett, és önbizalomtól duzzadva várhatja az utolsó fordulókat. Deutsch László elmondta, a vezetőedző arra kérte, többször lépjen fel a támadásokhoz, így erre is oda kellett figyelnie. A Puskás Akadémia kedvező pozícióból vág neki a bajnoki hajrának, ha nem történik nagy malőr, a felcsútiak az idén ezüstéremmel vonulhatnak pihenőre, ami nem mindennapi bravúr lenne.

„Mindenki fejében ott van, hogy másodikok lehetünk, de az öltözőben erről még igyekszünk nem beszélni – mondta még a klubhonlapnak a hátvéd. –Mérkőzésről mérkőzésre kell készülnünk és minél több pontot szereznünk.”

A Puskás Akadémiára a hétvégén rangadó vár, a listavezető Ferencvárossal játszik, és Deutsch László szerint az sem zárható ki, hogy bravúrt érnek el: „A Ferencváros nagyon jó csapat, de úgy érzem, tudunk meglepetést szerezni. Van bennünk annyi, hogy a Mezőkövesd elleni második félidei hibáinkat kiküszöbölve újabb fontos három pontot szerezzünk.”

A Mezőkövesd felcsúti vereségével megszakadt az NB I leghosszabb aktív veretlenségi sorozata: Pintér Attila csapata ezt megelőzően, legutóbb tavaly december 5-én, Zalaegerszegen veszített bajnoki mérkőzést (akkor 3–0-ra), azóta 13 bajnoki meccsen nem talált legyőzőre, melyek közül hetet meg is nyert. B. B.

A FORDULÓ SZABADRÚGÁSA: SZÁNTHÓ REGŐ

Mozgalmasan telt a március Szánthó Regőnek. A ZTE FC 20 éves támadója átesett a koronavírus-fertőzésen, és ugyan az U21-es Európa-bajnokság kezdetéig felépült a betegségből, biztonsági okokból nem állhatott Gera Zoltán szövetségi edző rendelkezésére. Az edzéseket így csapatánál, az újonnan kinevezett Waltner Róbert vezetőedző irányításával végezte, egy-egy félidőre pályára lépett a Gyirmót FC Győr és az Ajka elleni felkészülési mérkőzésen, a DVTK elleni bajnokin pedig egy kicsivel több terhelést, 65 percet kapott.

A bizalmat hatalmas szabadrúgásgóllal hálálta meg, a 16. percben védhetetlenül csavarta a labdát húsz méterről a kapu bal felső sarkába, megadva a mérkőzés alaphangját és hozzásegítve a zalaiakat a győzelemhez. A hazai szurkolók akkor ijedhettek meg egy percre, amikor az első félidő folyamán a labda felé igyekezve kilépett a fűről a stadion térköves burkolatára, és kissé bicegve tért vissza a pályára, de szerencsére nem szenvedett sérülést.

„Szánthó Regő cseréje be volt tervezve – magyarázta Waltner Róbert, a ZTE FC vezetőedzője a lefújást követő sajtótájékoztatón. – Nemrég épült fel a koronavírus-fertőzésből, és még nem akartuk kilencven percig terhelni. Zoran Lesjakot ugyanakkor sérülés miatt kellett lehoznom. Érezte a combját, és nem akarta erőltetni, hogy ne legyen belőle húzódás vagy szakadás. Remélem, a következő mérkőzésen játszhat. Sosem tizenegy emberben gondolkozom, a beálló játékosok ezúttal is nagyon sokat hozzátettek a teljesítményünkhöz.”

A zalaiak győzelme a 78. percben került veszélybe, amikor Németh Erik 1–0-s vezetésnél kezezett saját tizenhatosán belül. A tudósításunkban is megemlített büntetőgyanús szituációban azonban Vad II István jól döntött. A kezezés előtt ugyanis David Vanecek húzta Kálnoki-Kis Dávid mezét, amiatt valóban szabadrúgás járt a zalaiaknak, akik később Artem Favorov góljával eldöntötték a mérkőzést.

NAGYÍTÁSHOZ KATT A KÉPRE!
NAGYÍTÁSHOZ KATT A KÉPRE!

A FORDULÓ FOLYTATÓDÓ SOROZATA – DIÓSGYŐRI GÓLÍNSÉG

Sorozatban négy bajnoki mérkőzésen nem szerzett gólt Zoran Zekic együttese, amivel az OTP Bank Liga jelenlegi idényében a Kisvárdával holtversenyben a leghosszabb góltalansági rekordot tudhatja magáénak. Ráadásul a sereghajtó diósgyőriek szériája ötmeccses nyeretlenséggel is párosul az NB I-ben, ebből a ZTE elleni volt a második vereség.

Legutóbb, február 26-án Mirko Ivanovszki talált a kapuba a Mezőkövesd Zsóry elleni mérkőzés (2–2) 85. percében büntetőből. Az InStat statisztikai elemzőrendszer adatai alapján azóta harminc kapura lövéssel és fejessel próbálkoztak a miskolciak, ebből kilenc találta el a kaput, ám egyikből sem született gól. Ahhoz, hogy a bajnokság hajrájában legyen esélyük elkerülni a kiesést, minél hamarabb meg kell szakítaniuk rossz sorozatukat.
NAGY ZSOLT


GÓL NÉLKÜLI PERCEK AZ NB I 2020–2021-ES IDÉNYÉBEN
DVTK 365 perc
Kisvárda 365
Újpest 325
Budafoki MTE 324
MTK Budapest 288
Puskás Akadémia 282
Budapest Honvéd 234
Mol Fehérvár 233
Mezőkövesd Zsóry 229
ZTE FC 198
Ferencváros 161
Paksi FC 153
NB I, 2020–2021, 27. FORDULÓ

HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
ÁPRILIS 3., SZOMBAT
Paksi FC–MTK Budapest 3–1
Paks, Paksi FC StadionBogár Gergő
ZTE FC–DVTK 2–0
Zalaegerszeg, ZTE Aréna Vad II István
Budapest Honvéd–Újpest FC 2–2
Budapest, Új Hidegkuti Nándor Stadion
Bognár Tamás
ÁPRILIS 4., VASÁRNAP
Kisvárda–Mol Fehérvár FC 0–0
Kisvárda,Várkerti StadionPintér Csaba
Budafoki MTE–Ferencvárosi TC 0–4
Budapest, Budafoki MTE SporttelepFarkas Ádám
Puskás Akadémia–Mezőkövesd 2–0
Felcsút, Pancho ArénaKarakó Ferenc

Az összes mérkőzés zárt kapus.
Az NB I góllövőlistája itt!

AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 27 19 7 1 59–18 +41 64
2. Puskás Akadémia 27 16 3 8 39–31 +8 51
3. Mol Fehérvár 27 11 8 8 50–32 +18 41
4. MTK Budapest 27 10 8 9 39–36 +3 38
5. Mezőkövesd 27 10 8 9 31–34 –3 38
6. Paksi FC 27 10 7 10 55–53 +2 37
7. Újpest FC 27 10 5 12 37–53 –16 35
8. Kisvárda 27 9 8 10 23–34 –11 35
9. Budapest Honvéd 27 7 9 11 39–39 0 30
10. Zalaegerszegi TE 27 8 5 14 44–50 –6 29
11. Budafoki MTE 27 7 5 15 31–52 –21 26
12. Diósgyőri VTK27 651628–43–1523
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik