Bajnok-e már a Videoton? A riválisok 13 éves példában bízhatnak

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.02.26. 17:47
null
Nikolics Nemanjáékat nem lesz könnyű megállítani a bajnoki címért folyó versenyfutásban (Fotó: Veres Viktor, archív)
A labdarúgó NB I tavaszi rajtját felvezető sorozatunk utolsó részében a dobogós csapatokkal, a DVTK-val, az MTK-val és a listavezető Videotonnal foglalkozunk, valamint azzal, mikor adott le legutóbb tetemes előnyt tavasszal az ősszel még listavezető csapat.

MIKOR LESZ BAJNOK A DIÓSGYŐR? A SZURKOLÓK SZERINT AZ IDÉN ALIGHA

Mikor nyerhet bajnokságot az NB I-ben a DVTK? Ezt a kérdést szegeztük még egy januári edzőmeccsen a diósgyőri szurkolóknak, akik meglepően pesszimistán álltak a kérdéshez, többen úgy vélték, már nem biztos, hogy megélik azt a napot (szemben Árki Gábor sportigazgatóval, aki szerint három éven belül megpályázhatják az aranyérmet). Pedig a Diósgyőr az 1998–1999-es szezon óta először telelhetett a dobogón (akkor is a 3. helyen kezdte a csapat a tavaszt, de végül 8. lett).

Arról már Tomiszlav Szivics vezetőedző beszélt, hogy ő bizony már ebben az idényben megcélozta volna a dobogó tetejét, de a Videoton már eléggé elszaladt tőlük – 12 pont a fehérváriak előnye a Diósgyőrrel szemben. Ráadásul azt sem jelenthetjük ki egyértelműen, hogy télen erősödött volna a csapat, sőt...

A Kínába szerződő Elek Ákos helyére érkező, korábban az Olympique Marseille-ben is megforduló 27 éves szerb Milos Krsztics megfelelő megoldást jelenthet védekező középpályás poszton (ezt erősíti az edzőmeccseken szerzett két gólja is). Ugyanakkor a DVTK védelme gyengült azzal, hogy Kádár Tamás Lengyelországba igazolt. A helyére érkezett ugyan Kovács Gábor Paksról, de ő egyrészt nem ballábas (így ballábas belső védője nem lesz a csapatnak), másrészt játéktudásban azért nem mérhető Kádárhoz, arról nem beszélve, hogy jelenleg sérüléssel bajlódik. Ez pedig azt is jelenti, hogy a bajnoki rajtra William Alves és Szalai Vilmos személyében mindössze két egészséges belső védője maradt a gárdának, ugyanis a poszton megfelelő alternatívának számító Debreceni András is távozott a téli szünetben.

Hátul tehát gondok lehetnek, és ezen még az sem feltétlenül segít, hogy a középpálya támadószekciója Koman Vladimir érkezésével erősebb lehet, ha a tíz hónapos, tétmeccs nélküli időszakot követően ismét formába lendül a támadó.

SZAVAZÁS

Ön szerint hányadik helyen zárja a szezont a DVTK?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!


A felkészülési időszak – amelynek első három találkozóján még Kádár Tamással állt fel a gárda – nem sikerült rosszul, hiszen a hét edzőmeccsből csak egyet veszített el a csapat (a szlovák másodosztályban szereplő eperjesiektől kapott ki 1–0-ra) három döntetlen és három győzelem mellett. Az első tétmeccsen, a Honvéd elleni Ligakupa-nyolcaddöntőben azonban hazai pályán 3–2-re kikapott a DVTK, így hiába nyert a visszavágón 1–0-ra, búcsút intett a sorozatnak. Ez mindenképp intő jel lehet Diósgyőrben.

A TAVASZI PROGRAM. A Diósgyőr sorsolása még úgy sem mondható rossznak, hogy két idegenbeli meccsel kezd (Haladás, KTE) és többször is játszik majd vendégként, mint hazai pályán. Azért nem rossz, mert az idegenbeli találkozóin két kivétellel (DVSC, FTC) alsóházi csapatokkal mérkőzik, míg közvetlen riválisait, így az éllovas Videotont és a 2. MTK-t fogadja, ugyanúgy, ahogy például a „könnyebb ellenfél” kategóriájába sorolható Pécset és a Lombard Pápát is.

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A DIÓSGYŐRI VTK-NÁL
Érkezők: Koman Vladimir (szabadon igazolható volt, legutóbb FK Krasznodar, onnan kölcsönben FK Ural – Oroszország), Kovács Gábor (Paks), Milos Krsztics (szerb, Nea Szalamisz – Ciprus, szabadon igazolható volt)
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérők:

Az utánpótlásból felkerültek:
Kiszemeltek:
Távozók:Debreceni András (Vasas), Elek Ákos (Csangcsun Jataj – Kína), Kádár Tamás (Lech Poznan – Lengyelország), Nenad Rajics (szerb, szabadon igazolható)
Kölcsönbe távozók: Bori Gábor (Vasas), Csirszki Martin (Szolnok), Szabó Balázs (Soproni VSE)
Kölcsönből visszatértek klubjukhoz:
Távozhatnak:
A DIÓSGYŐRI VTK TÉLI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
A felkészülés kezdete: január 15.
Edzőtábor: Törökország (Antalya), február 5–15.
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Január 21.: DVTK–Rimavská Sobota (Rimaszombat; szlovák II.) 2–1 (Bognár, Griffiths)
Január 22.: DVTK–Mezőkövesd 1–1 (Griffiths)
Január 26.: DVTK–Tatran Presov (Eperjes; szlovák II.) 0–1
Január 31. (Fáy utca): DVTK–Ajka 3–2 (öngól, Bognár I., Krsztics)
Február 8. (Antalya): Kickers Offenbach (német IV.)–DVTK 1–1 (Egerszegi)
Február 11. (Antalya): Csornomorec Odessza (ukrán)–DVTK 0–0
Február 14. (Antalya): Otelul Galati (román)–DVTK 1–5 (Bacsa 2, Gosztonyi, Krsztics, Marjanovics)
Február 18., Ligakupa-nyolcaddöntő: DVTK–Bp. Honvéd 2–3 (Bacsa, Griffiths)
Február 21., Ligakupa-nyolcaddöntő (Bozsik-stadion): Bp. Honvéd–DVTK 0–1 (Bognár)

MTK: MEDDIG LEHET FENT A KAKUKKTOJÁS?

Az NB I élmezőnyében szereplő csapatok közül talán az MTK-t várták a legkevesebben a dobogóra, Garami József fiai előtt azonban illik megemelnünk kalapunkat, nagyon szép őszt produkáltak a kék-fehérek, akiknek jót tett, hogy nem kellett nyomás alatt játszaniuk. Hogy a tavaszra megerősödő, illetve egyre jobban összeálló riválisok (DVTK, DVSC, FTC) nyomását el tudják-e viselni Kanta Józsefék, az elképzelhető, hogy heteken belül kiderül, mindenesetre jelen pillanatban az MTK-ról kell beszélnünk úgy, mint a Videoton első számú kihívója.

Az MTK hét felkészülési meccset játszott a télen, négyet megnyert, két döntetlent játszott, és egyszer kikapott. Garami József nem robbantotta fel az átigazolási piacot, csupán egy-egy érkező és távozó név szerepel táblázatunkban: a kék-fehérek megváltak az ősszel a Vasasnak kölcsönadott Rodenbücher Istvántól, és az átigazolási időszak utolsó napján hazahozták Debrecenből a saját nevelésű Vadnai Dánielt. A Lokinál kevesebb szerepet kapó játékos Hidvégi Sándor pótlására jött, aki a Fradi játékosa, de a tavaszt Dunaújvárosban tölti.

SZAVAZÁS

Ön szerint hányadik helyen zárja a szezont az MTK?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Kölcsönbe távozott Ladányi Tibor (SZTK), Myke Bouard Ramos (Kisvárda), Hangya Szilveszter és Vass Patrik (mindkettő Vasas). Utóbbi helyzete különösen érdekes. Az MTK hivatalos kommunikációja szerint a „több játéklehetőség reményében” távozott a középpályás, csakhogy Vass a negyedik forduló óta két mérkőzéstől eltekintve minden meccsen pályára lépett, ám a nyáron lejáró szerződését nem volt hajlandó meghosszabbítani.

A TAVASZI PROGRAM. Az MTK a hazai meccseit továbbra is a Bozsik-stadionban játssza, amíg az új arénája elkészül. Kispesten fogadja a tavasszal a Paksot, a Videotont, a Lombardot, a Győrt, a KTE-t, a PAFC-ot és a Haladást. Első idegenbeli meccsüket pont a Honvéddal játsszák Garami Józsefék, utána azonban mennek a Fradihoz, elutaznak Dunaújvárosba, Nyíregyházára, Újpestre és a Diósgyőrhöz is.

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS AZ MTK BUDAPESTNÉL
Érkezők: Vadnai Dániel (DVSC)
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérők: Hangya Szilveszter
(Dunaújváros), Myke Bouard Ramos (brazil, Kisvárda), Rodenbücher István (Vasas)
Az utánpótlásból felkerültek:
Kiszemeltek:

Távozók: Rodenbücher István (Paks)
Kölcsönbe távozók: Hangya Szilveszter (Vasas), Ladányi Tibor (SZTK), Myke Bouard Ramos (brazil, Kisvárda – meghosszabbított kölcsön), Vass Patrik (Vasas)

Kölcsönből visszatértek klubjukhoz: Hidvégi Sándor (Ferencváros, onnan Dunaújváros)

AZ MTK BUDAPEST TÉLI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
A felkészülés kezdete: január 12.
Edzőtábor: Törökország (Belek), február 8–15.
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Január 31. (Cegléd): Cegléd–MTK 1–3 (Kanta, Hrepka 2)
Február 3. (Fáy utca): Vasas–MTK 1–2 (Pölöskei Zs., Kanta)
Február 7. (Ikarus-pálya): MTK–Szigetszentmiklós 3–0 (Ramos, Kanta, Thian)
Február 10. (Belek): MTK–MFK Kosice (Kassa; szlovák) 3–0 (Pölöskei Zs., Csiki, Thian)
Február 12. (Belek): MTK–Botosani (román) 1–1 (Hrepka)
Február 14. (Belek): MTK–Metaliszt Harkiv (ukrán) 2–2 (Bese, Csiki)
Február 20. (Ipolyság): Rimavská Sobota (Rimaszombat; szlovák II.)–MTK 1–3 (Thiam, Kanta, Csiki)

ELÉG LESZ-E A VIDEOTON NYOLCPONTOS ELŐNYE? AZ MTK-NAK 11 IS KEVÉS VOLT 13 ÉVE

Az őszi szezonban a legtöbbször hazai pályán fellépő (úgy volt, hogy tavasszal bontják a Sóstói Stadiont, aztán mégsem) Videoton tetemes előnyre tett szert az üldözőkkel szemben. A székesfehérváriak nyolc ponttal előzik meg az MTK-t, 12-vel a DVTK-t és 13-mal a DVSC, FTC kettőst. Már meg is van a bajnoki cím? Volt olyan, hogy ennél nagyobb előny is kevésnek bizonyult.

SZAVAZÁS

Ön szerint hányadik helyen zárja a szezont a Videoton?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Tizenhárom évet kell visszarepülnünk ahhoz, hogy példát találjunk ilyenre. A 2001–2002-es idényben az MTK 11 pontos előnyt adott ki a kezéből a tavasszal. Akkor még az alapszakasz után felső- és alsóházra bomlott szét a mezőny, a kék-fehérek 22 forduló után 54 ponttal álltak a tabella élén. A tavasszal 16 fordulót játszottak még le a csapatok, és az MTK nemhogy a bajnoki címet nem tudta megszerezni, csak a harmadik lett! Az ősszel 43 ponttal záró Zalaegerszeg ledolgozta 11 pontos hátrányát, de a téli szünet előtt ötödik helyen álló és húszpontos (!) hátrányban lévő Fradi is megelőzte a kék-fehéreket.

A helyzet olyan szempontból hasonló, hogy miképpen 13 éve az MTK-nál, most a Videotonnál is hangoztatták: még nem dőlt el a bajnoki cím sorsa. Ahhoz, hogy Székesfehérváron ne járjanak hasonlóan pórul, igyekeztek a télen tovább erősíteni a csapatot. A portugál belső védő, Marco Caneira ugyan távozott, de érkezett a francia balhátvéd, (a középpályán is bevethető) Rémi Maréval. Kleinheisler Lászlót és az őszt Dunaújvárosban töltő Zsótér Donátot a Puskás Akadémiának adták kölcsön.

A tél legnagyobb kérdése Székesfehérváron Nikolics Nemanja jövője volt. Bár a pótlója, Mirko Ivanovszki személyében megérkezett, végül a magyar válogatott támadó is a Vidié maradt, így Feczesin Róberttel együtt jelenleg három, centerként bevethető játékosa van a listavezetőnek. Mivel a felkészülés során Ivanovszki játszott visszavont éket is, könnyen elképzelhető – ha már így alakult –, hogy a macedón Nikoliccsal együtt kezd a szezonnyitón. A Videoton 2015-ös mérlege eddig nem túl fényes: két győzelem mellett egy döntetlen és négy vereség. Igaz, ellenfelei nem a könnyen verhető kategóriába tartoztak.

A TAVASZI PROGRAM. Mint fentebb említettük, a Videoton többnyire vendégként lép pályára a tavasszal. Vasárnap rögtön Győrbe látogatnak Nikolicsék, a megerősödő ETO otthonában nem is lenne meglepetés, ha ponto(ka)t vesztenének. Továbbá pályára kell lépniük idegenben az MTK, a PAFC, a DVTK, a DVSC, a Paks, a Honvéd és a Fradi otthonában is, miközben otthon csak a Nyíregyházával, a Haladással, a Péccsel és a Kecskeméttel játsszanak. Csalóka lehet tehát ez az előny, hiszen a riválisokkal kivétel nélkül idegenben meccselnek – ettől függetlenül továbbra is kijelenthető: a Videoton a 2014–2015-ös szezon aranyérmének első számú várományosa.

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A VIDEOTONNÁL
Érkezők: Mirko Ivanovszki (macedón, CFR Cluj – Románia), Rémi Maréval (francia, Maccabi Tel-Aviv – Izrael)
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérők:
Papp Máté (PAFC), Milan Perics (szerb, Dunaújváros), Zsótér Donát (Dunaújváros)
Az utánpótlásból felkerültek:
Kiszemeltek:
Távozók: Marco Caneira (portugál, ?), Milan Perics (szerb, Mladost Obraska – Bosznia-Hercegovina)
Kölcsönbe távozók:Kleinheisler László (PAFC), Nagy Zsolt (PAFC), Papp Máté (Dunaújváros), Zsótér Donát (PAFC)
Kölcsönből visszatértek klubjukhoz:
Távozhatnak:
A VIDEOTON TÉLI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
A felkészülés kezdete: január 15.
Edzőtábor: Spanyolország (Marbella), január 17–30. és február 6–18.
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Január 25. (Marbella): UD San Pedro (spanyol IV.)–Videoton 1–5 (Gyurcsó 2, Trebotic, Ivanovszki, Nikolics)
Január 29. (Marbella): Videoton–1860 München (német II.) 0–2
Február 8. (Marbella): Videoton–Szuvon Samsung Bluewings (dél-koreai) 1–3 (Juhász)
Február 11. (Marbella): Videoton–Lokomotiv Moszkva (orosz) 0–1
Február 14. (Marbella): Videoton–Dinamo Kijev (ukrán) 0–0
Február 17. (Marbella): Videoton–CSZKA Moszkva (orosz) 0–1
Február 21. (Dunaszerdahely): FK DAC 1904 (szlovákiai)–Videoton 0–1 (Gyurcsó)
LABDARÚGÓ NB I, 18. FORDULÓ
Időpont Mérkőzés (Tv) Játékvezető
Február 27., péntek
19.00 MTK Budapest–Paksi FC (Tv: Duna Tv) Andó-Szabó Sándor
Február 28., szombat
14.00 Szombathelyi Haladás–Diósgyőri VTK (Tv: Duna Tv) Szabó Zsolt
16.00 Puskás Akadémia FC–Debreceni VSC-Teva (Tv: Sport1) Pintér Csaba
16.00 Nyíregyháza Spartacus–Budapest Honvéd Bognár Tamás
16.00 Kecskeméti TE–Lombard Pápa Erdős József
18.30 Újpest FC–Pécsi MFC (Tv: Sport1) Fábián Mihály
Március 1., vasárnap
16.30 Győri ETO FC–Videoton (Tv: Duna Tv) Farkas Ádám
18.30 Dunaújváros PASE–Ferencváros (Tv: Sport2) Solymosi Péter
AZ ÁLLÁS
1. Videoton FC 17 14 2 1 40– 6 +34 44
2. MTK Budapest 17 12 5 25–17 +8 36
3. Diósgyőri VTK 17 9 5 3 27–19 +8 32
4. Debreceni VSC-Teva 17 9 4 4 26–12 +14 31
5. Ferencvárosi TC 17 9 4 4 26–15 +11 31
6. Paksi FC 17 7 7 3 26–14 +12 28
7. Újpest FC 17 7 7 3 16–12 +4 28
8. Puskás Akadémia FC 17 7 3 7 19–20 –1 24
9. Győri ETO FC 17 6 5 6 25–21 +4 23
10. Kecskeméti TE 17 6 4 7 18–21 –3 22
11. Nyíregyháza Spartacus FC 17 4 3 10 18–27 –9 15
12. Lombard Pápa FC 17 3 5 9 8–29 –21 14
13. Budapest Honvéd 17 3 4 10 12–22 –10 13
14. Dunaújváros PASE* 17 3 5 9 15–32 –17 13
15. Szombathelyi Haladás 17 3 2 12 8–24 –16 11
16. Pécsi MFC 17 2 4 11 16–34 –18 10
* A Dunaújvárostól 1 pont levonva
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik