Az NB I-be még sosem érkezett légiós ennyi góllal, gólpasszal!

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2019.01.31. 21:06
null
Beglarisvilitől (elöl, balról a második) Kispesten is sok gólt remélnek (Fotó: Bp. Honvéd)
A labdarúgó NB I tavaszi rajtját felvezető sorozatunkban ezúttal három fővárosi csapattal, az átigazolási időszakban két-két játékost szerződtető Honvéd, MTK párossal és az egyelőre senkit sem igazoló Újpesttel foglalkozunk – a három csapat a 4. és 6. hely között található a tabellán, 29, 28, illetve 27 ponttal.

 

A Honvéd, Újpest, MTK trió sok szempontból nagyon hasonló képet mutatott magáról az őszi szezonban, olyannyira, hogy a piros-feketéknek és a liláknak még a gólkülönbségük is majdnem megegyezik (21–15, ill. 21–14). Ezért a három csapattal most nem külön-külön, hanem együtt, egymással összehasonlítva foglalkozunk három szempont mentén, arra keresve a választ, melyik együttesnek lehet esélye arra, hogy a DVSC-t megelőzve dobogós helyen fejezze be a szezont – a Honvédnál és az Újpestnél ez kitűzött cél is.

NOVOTHNY-FÜGGŐSÉG ÚJPESTEN; KISPESTI KÉRDŐJELEK – TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS

A téli átigazolások kapcsán azt leszögezhetjük, hogy egyik csapatnál sem volt sok mozgás. Az MTK-nál valamelyest változtak Feczkó Tamás vezetőedző lehetőségei azzal, hogy Schäfer Andrást egymillió euróért eladták az olasz Genoának, de például az őszi szezonban, az első négy fordulóban a középpályás nélkül nyert meg három mérkőzést is a csapat, vagyis meg tudják oldani a helyettesítését. Ráadásul ebben segíthet a télen szerződtetett, hozzá hasonlóan szélső középpályás, osztrák Slobodan Mihajlovic is.


TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS AZ MTK BUDAPESTNÉL
Érkezők: Farkas Norbert (Balmazújváros, szabadon igazolhatóként), Slobodan Mihajlovic (osztrák, szabadon igazolható, legutóbb FC Dornbirn 1913 – Ausztria)
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérők:

Az utánpótlásból felkerültek/ profi szerződést kötöttek:
Kiszemeltek:
Távozók: Farkas Balázs (ZTE FC), Schäfer András (Genoa – Olaszország), Takács Ronald (szabadon igazolható)
Kölcsönbe távozók: Farkas Norbert (Monor)
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz:
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk: Korozmán Kevin

Az Újpest senkit sem igazolt, a távozók pedig kiegészítő emberek voltak, ha nem sújtja sérüléshullám a csapatot, akkor nem okozhat különösebb gondot, hogy Cseke Benjáminnal és Mohl Dáviddal csökkent a keret létszáma. Az Újpesttel kapcsolatban a legnagyobb kérdés, tudja-e a tavasszal növelni a góljai számát, mert az 1–8. helyen álló csapatok közül holtversenyben a Honvéd és az Újpest szerezte a legkevesebb gólt (21–21-et). A lilák eredményessége pedig nagyban függ Novothny Somától, aki az előző idényben 17 gólt szerzett, de ősszel 18 meccsen csak hatszor volt eredményes, és egészen októberig kellett várni az első góljáig. Hasonló, több hónapos gólcsend tavasszal biztosan nem fér majd bele, ha az Újpest dobogón szeretne végezni – meglátásunk szerint az éremre csak akkor lesz reális esélye Nebojsa Vignjevics csapatának, ha Novothny kapu előtti hatékonysága jelentősen javul a tavasz folyamán.

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS AZ ÚJPEST FC-NÉL
Érkezők:

Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérők:
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek:

Kiszemeltek:
Távozók: Cseke Benjámin (Paksi FC), Mohl Dávid (Haladás, szabadon igazolhatóként), Pávkovics Bence (Debreceni VSC, kölcsön után végleg)
Kölcsönbe távozók:

Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz:
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk: Szűcs Kristóf

 

 

A most tárgyalt három fővárosi csapat közül a Honvéd játékára lehet a legnagyobb hatással a téli átigazolási időszak. A kulcsemberek közül csak ketten távoztak, és ketten érkeztek is, de nagy kérdés, hogy a védelemből mennyire hiányzik majd az ősszel válogatottságig jutó, a télen az Egyesült Államokba szerződő Baráth Botond, a középpályáról pedig a Kazahsztánba igazoló Hidi Patrik. Az algériai Mohamed Mezgraniról jó véleményeket hallottunk, de ő tipikus jobbhátvéd, meglátjuk, hogyan illeszkedik majd Supka Attila három belső védős rendszerébe. A kölcsönbe megszerzett Zakaria Beglarisvili pedig nem kimondottan Hidi posztjára érkezett, mert ő inkább támadó középpályás. A grúz válogatott játékos a tavasz-őszi rendszerű észt élvonalban 2018-ban 36 bajnokin 30 gólt és 24 gólpasszt jegyzett, ennek köszönhetően az európai Aranycipő-versenyben is az élmezőny tagja. Kíváncsian várjuk, hogy az észt bajnokság egyik legjobbja mire megy majd az NB I-ben...

Visszatekintve a korábbi idényekre, nem emlékszünk olyan játékosra, aki ennyire eredményes élvonalbeli szezon után jött volna közvetlenül az NB I-be. Éppen tíz éve, 2009 telén ugyancsak a Flora Tallinntól Jarmo Ahjupera szerződött Győrbe, de ő hazájában „csak” 17 gólt jegyzett az NB I-es szerződést megelőzően.

A Honvéddal kapcsolatban további kérdés, lesz-e esetleg még további távozó, ugyanis fél év múlva lejár a szerződése a kapus Gróf Dávidnak, aki iránt több országból is érdeklődtek a télen, és a nyáron szabadon távozhat a brazil csatár, Danilo és a szélső Holender Filip, utóbbit a hírek szerint már most vinné a DAC Dunaszerdahelyre. Márpedig ha az említettek közül valaki még búcsút intene februárban, akkor könnyen lehet, hogy a Honvéd is búcsút inthetne a nyári, nemzetközi kupaszereplésnek is.

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A BUDAPEST HONVÉDNÁL
Érkezők:
Mohamed Mezgrani (algériai, USM Alger – Algéria)
Kölcsönbe érkezők:
Zakaria Beglarisvili (grúz, Flora Tallinn – Észtország)
Kölcsönből visszatérők:
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek:
Kiszemeltek:
Távozók: Baráth Botond (Sporting Kansas City – Egyesült Államok, szabadon igazolhatóként), Deák István (szerbiai, Napredak Krusevac – szabadon igazolhatóként), Hidi Patrik (Irtis Pavlodar – Kazahsztán, szabadon igazolhatóként), Holdampf Gergő (Szombathelyi Haladás, szabadon igazolhatóként), Tomás Pilík (cseh, szabadon igazolható, érdeklődnek iránta: 1. FK Príbram – Csehország)
Kölcsönbe távozók: Kovács Nikolasz (Balmazújváros)
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz:
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk: Gróf Dávid, Holender Filip (érdeklődik iránta: DAC – Szlovákia), Májer Milán (Dorogi FC), Pölöskei Zsolt (átadólistán)


AZ MTK EGY NAGY HALAT FOGOTT, AZ ÚJPEST KÉT KISEBBET – FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK

A téli felkészülési időszak nagyjából mindhárom csapatnál olyan volt, mint az őszi szezon – vagyis hullámzó. Az MTK-nak két tervezett meccse elmaradt, de hatszor így is pályára léptek a kék-fehérek. A három győzelmet és három vereséget számláló mérleg pedig közepesnek mondható. A török élvonalban 5. helyen álló Trabzonspor 2–0-s legyőzése például bravúrkategória, viszont az azeri újonc Sabah FK-tól elszenvedett 3–1-es vereségről nem mondhatjuk el ugyanezt...

Az Újpestnek is volt elmaradt meccse, így csak három mérkőzést játszottak Zsótér Donáték, de mivel új játékos amúgy sincs, nem biztos, hogy a kevesebb felkészülési mérkőzés problémát okoz. Viszont az mindenképp biztató lehet a szurkolók számára, hogy az Újpest volt az egyetlen magyar csapat, amely két, az elmúlt ősszel nemzetközi kupában induló ellenfelet is le tudott győzni: a korábban a BL főtábláját is megjárt azeri Qarabagot 1–0-ra, majd a fehérorosz Sahcjor Szalihorszkot 6–2-re. A két meccsen a hét gólból hármat az első számú gólfelelős, Novothny szerzett. Más kérdés, hogy a harmadik meccsen már sem ő, sem más nem talált be az Újpestből, így a 2018-as Magyar Kupa-győztes 2–0-ra ki is kapott a lengyel Lubintól.

A Honvéd egy győzelemmel, egy vereséggel és két döntetlennel zárta a felkészülési időszakot. A négy meccsen öt gólt szerzett és hatot kapott a csapat, az új szerzemény Beglarisvili még nem talált be a kapuba, ellenben három kispesti csatár is eredményes tudott lenni: Danilo, Tischler Patrik és David N’Gog.

A BP. HONVÉD TÉLI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
A felkészülés kezdete:
január 2.
Edzőtábor:január 16–26., Lara (Törökország)
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK (helyszín: Törökország)
Január 18.: Bp. Honvéd–PFK Ludogorec Razgrad (bolgár) 2–4 (Tischler, Cipf)
Január 22.: Bp. Honvéd–FK Ahmat Groznij (orosz) 1–1 (N'Gog)
Január 23.: Bp. Honvéd–FC Aarau (svájci) 1–1 (Danilo)
Január 25.: Bp. Honvéd–FK Olimpik Doneck (ukrán) 1–0 (Holender)

AZ MTK BUDAPEST TÉLI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
A felkészülés kezdete:
január 2.
Edzőtábor:
Január 2–12. és 16–27. Antalya (Törökország)
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK (helyszín: Törökország)
Január 8.: MTK–Genclerbirligi SK (török) 0–1
Január 11.: MTK–Trabzonspor (török) 2–0 (Gera D. 50., J. Pereira 57. – öngól)
Január 19.: MTK–Zsetiszu FK (kazah) 3–1 (Kapronczai, Schäfer, Kulcsár T.)
Január 19.: MTK–Sabah FK (azeri) 1–3 (Vass P.)
Január 23.: MTK–FK Lviv (ukrán) 3–0 (Torghelle 2, Lencse)
Január 26., 16.00: MTK–Gabala FK (Qabala, azeri) 2–3 (Kanta J., Torghelle)

AZ ÚJPEST FC TÉLI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
A felkészülés kezdete:
január 2., szerda
Edzőtábor:január 12–25., Belek (Törökország)
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK (helyszín: Törökország)
Január 16.: Újpest FC–Qarabag (azeri) 1–0 (Novothny)
Január 19.: Újpest FC–Sahcjor Szalihorszk (fehérorosz) 6–2 (Novothny, Zsótér 2-2, Szankovics, öngól)
Január 22.: Újpest FC–Zaglebie Lubin (lengyel) 0–2

HONVÉD–MTK FŐVÁROSI RANGADÓ GYIRMÓTON – A SORSOLÁSRÓL

A három csapat sorsolását nézve elmondható, mindegyiküknek lesz egy-egy olyan rázós szakasza tavasszal, amely döntően befolyásolhatja a végeredményt. Az MTK-nál ez a 21. és a 24. forduló között lesz, amikor Torghelle Sándorék sorrendben megmérkőznek a Vidivel (otthon), a Honvéddal (idegenben), az Újpesttel (i) és a Fradival (o).

Az Újpest először a Debrecennel, majd a Fradival játszik tavasszal, vagyis nem számíthat könnyű rajtra, de az igazán kemény sorozat számára a 29–34. fordulóban következik majd: Vidi (i), Honvéd (o), Debrecen (o), Fradi (i). Annyival viszont könnyebb a sorsolása, mint az MTK-nak, hogy a 15 tavaszi mérkőzésből nyolcat játszik hazai pályán, és nem hetet.

A Honvéd is nyolcszor játszik majd pályaválasztóként, más kérdés, hogy a kispestiek nem a saját stadionjukban, hanem éppen a rivális MTK pályáján rendezik a mérkőzéseiket, a nyolcból hetet. Azért csak hetet, mivel az MTK-t is fogadják, azt a meccset a legfrissebb MLSZ-határozat alapján Gyirmóton rendezik február 23-án, 19.30 órától. A Honvéd számára a „legmelegebb” időszak a 27. és a 30. forduló közötti lesz a Vidi (o), a Debrecen (o), az Újpest (i) és a Fradi (o) elleni meccsekkel.

Ha a fentiek alapján válaszolnunk kellene arra a kérdésre, hogy a három fővárosi közül melyik érhet oda a dobogóra, akkor azt mondanánk, hogy a Honvéd, ha az új igazolások beválnak, és senki sem távozik már a jelenlegi keretből, vagy az Újpest, ha Novothny elkapja a fonalat. De ha közülük egyiknek sem sem jön össze, akkor még az MTK-nak is lehet esélye, hiszen a kék-fehérekkel szemben is csak három pont a 3. helyen álló Loki előnye.

LABDARÚGÓ NB I
19. FORDULÓ (FEBRUÁR 2.)
14.00: MTK Budapest–Paksi FC
17.00: Debreceni VSC–Újpest FC (Tv: M4 Sport)
17.00: Mol Vidi FC–Puskás Akadémia
17.00: Diósgyőri VTK–Mezőkövesd
17.00: Haladás–Kisvárda
19.30: Ferencváros–Bp. Honvéd (Tv: M4 Sport)

A BAJNOKSÁG ÁLLÁSA
1. Ferencvárosi TC 18 12 3 3 36–15 +21 39
2. Mol Vidi FC 18 10 4 4 30–16 +14 34
3. Debreceni VSC 18 8 6 4 25–19 +6 30
4. Budapest Honvéd 18 8 5 5 21–15 +6 29
5. Újpest FC 18 7 7 4 21–14 +7 28
6. MTK Budapest 18 8 3 7 27–25 +2 27
7. Mezőkövesd Zsóry FC 18 6 6 6 25–23 +2 24
8. Paksi FC 18 5 7 6 22–25 –3 22
9. Puskás Akadémia FC 18 6 3 9 21–24 –3 21
10. Diósgyőri VTK 18 4 5 9 18–29 –11 17
11. Kisvárda 18 4 4 10 16–35 –19 16
12. Szombathelyi Haladás 18 2 3 13 13–35 –22 9

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik