Az FTC-n botrányos meccseken túljutva, a Győr ellen lett bajnok a Bohn SC

Vágólapra másolva!
2022.08.05. 10:19
null
Amatőr bajnokság ide vagy oda, a Bohn-téglagyár megbízhatóan és bőkezűen támogatta a békéscsabai futballcsapatot
Címkék
Igazán izgalmasra sikerült a végjáték 1932-ben az amatőröknél. Először nyert vidéki csapat, először vitézkedtek a Fradi-amatőrök (FTC), és még bírói tévedések is gondoskodtak a feszültségről.

A Nemzeti Sport örvendezve várta az 1931–1932. évi amatőr bajnokság hajráját: „Az FTC a szétválasztás óta még soha nem játszott országos amatőr bajnoki mérkőzést, a győri ETO és a Dorogi AC még soha nem jutott el ilyen messze, míg a Bohn SC több sikertelen kísérlet után most akar maradandó eredményt felmutatni” – írta az elődöntők előtt. Egyébként különösen a „kis Fradi” sikere volt hangos, hiszen az előző három idény országos bajnokát, a Törekvést utasította maga mögé a BLASZ első osztályában.

Az elődöntőben Békéscsabára utazott a csapat, a Bohn SC vendégeként. „Minden volt, csak szép futball és döntés nem” – foglalta össze a lényeget a Nemzeti Sport a meccsről, amely a hosszabbítás 8. percében félbeszakadt – sötétedés miatt. Ahhoz persze történnie kellett egynek-másnak, hogy a 17 órakor kezdődő mérkőzés sötétedés miatt szakadjon félbe (napnyugta: 20.40 óra).

Történt is sok minden.

Több mint ezer, hangtölcsérekkel felfegyverkezett FTC-drukker jelenlétében túlfűtött hangulatban kezdődött a mérkőzés, s már a 20. percben (1:0) állt a bál. Az FTC kapuja előtt Sternberget négy csabai játékos közrefogta, Sternberg ütést kapott és elterült. Izsák „Zsazsa”, a Fradi edzője berohant, ám Sternberg alig állt talpra, újra összeesett. Izsák citrommal próbálkozott, ám hirtelen két rendőr ragadta meg „Zsazsát”, hátracsavarták a karját, lökdösték, „cipelték, mint valami tetten ért méregkeverőt”. Nagy Marcell MLSZ-pénztárosnak kellett közbeavatkoznia, hogy elengedjék. Lássuk, hogyan látta ő a második félidő botrányát (67. perc, az állás: 2:2):

Jánossy Béla korának kimagasló edzője volt
Jánossy Béla korának kimagasló edzője volt

„Ekkor Deák, az FTC hátvédje és Uhrin összefutott. Én nem láttam, de azt állítják, hogy Deák megütötte Uhrint. Az össze is esett. Ebben a pillanatban a bíró felé egy civil rohant be a pályára. A civil később azt vallotta, hogy meg is ütötte a bírót, a bíró szerint azonban nem történt ütés. Amikor a civil berohant, rögtön többen is a pályán termettek, s az egyik harcsabajuszú rendőrőrmester úgy látszik, megfeledkezett magáról, mert ütlegelni kezdte az FTC játékosát. Ekkor már láttam, hogy nagy baj van, s felszólítottam az FTC csapatvezetőjét, hogy a megtámadott csapat vonuljon le. Ezután mint szövetségi vezető megkérdeztem a rendőrtanácsostól, hogy garantálja-e a rendet s felelősséget vállal-e, hogy hasonló események a továbbiakban nem történnek. A rendőrtanácsos felelősséget vállalt. A közben eltelt 23 perc alatt amúgy is lenyugodtak a kedélyek, tovább folyhatott a játék, amelyet azután a hosszabbítás közepette a sötétség miatt félbe kellett szakítani.”

Jöhetett az újrajátszás az Üllői úton. A Bohn SC 2:0-ra nyert, de ez a meccs is olyan volt, amely „nem sok dicsőséget hozott az amatőr futballra”. A feszültség tapintható volt, köszönhetően az előzmények mellett a csabaiaknak, akik ezt üzenték a Fradinak a Magyar Alföld című lapban: „Az FTC-nek pedig azt ajánlhatjuk, hogy futball helyett kultiválja inkább a favágást, erre predesztinálják a képességei. (…) A magyar sport nem véthetett olyan nagyot, hogy az Isten, olyan bajnokkal verje meg, mint az FTC.”
A játékosok úgy-ahogy helytálltak, ezúttal Rubint Lajos bíróval volt gond, pedig mindkét fél őt kérte a sípolásra. A 23. percben Sipos (Bohn SC) elfutott, a kapuba lőtt, a játékvezető gólt ítélt, majd visszavonta – jóval később. Második nagy hibája az volt Rubintnak, hogy a partjelzőjét megsértő csabai játékost nem állította ki, hanem csak egy csendes, „Ne tessék többet ilyet mondani…!” feddéssel intézte el. Hozzájött mindehhez, hogy Zsarnóczay János BLASZ-vezér a szünetben bement a bíróhoz és keményen felelősségre vonta a működése miatt.

Az igazi botrány a végén tört ki: „Éppen a bíró jön. Le akar lépni, amint többen leköpik. A bíró mérges lesz. Megfordul. Ott áll az FTC egyik vezetője. Odavágja:
– Ez is maga miatt történt!
– Piszok gazember — hangzik vissza. Erre támad csak nagy kiabálás:
– Felpofozom.
Összemennek. Rendőr és szövetségi ellenőr alig tud szétválasztani.”

Az elborult Fradi-vezető Tibold Károly szakosztályvezető volt, akit Mailinger Béla Fradi-elnök tett helyre: „Nem a bíró vesztette el a mérkőzést, hanem a csapatunk. Annak is a csatársora.”

Tíz pengő a tét
Az Üllői úti öltözőben készülődő Bohn SC játékosai nézelődnek és felfedezik a sarokban a mérleget – írja a Nemzeti Sport. Egyikük rögtön ajánlatot tesz:
– Fiúk, tegyen be mindenki tíz pengőt, s aki a legkönnyebb, azé a pénz.
– Hú… – szól Faragó Sándor, a Somogynak valamikor Békéscsabán lakott képviselője –, ezeknek milyen sok pénzük van. A profiknál az egész csapat nem tud tíz pengőt összehozni.


A másik ágon az ETO jutott be a fináléba, a Dorogot győzte le 5:3-ra. „ A győriek győzelme néhány pillanattól eltekintve nem volt vitás. Jó fedezetsora és gólképességben feljavult csatársorukkal tarthatatlanul nyerték a mérkőzést” – írta a Nemzeti Sport, majd arról is beszámolt, hogy a csapat és vezetői megnézték az Üllői úti megismételt elődöntőt, a végén pedig hozzátette, hogy ők a döntő esélyesei, nagy szó azonban, hogy a Bohn SC hazai pályán játszik.

Ami elegendő volt a hosszabbí­­t­ásban kivívott 3:2-es sikerhez. Igaz, a győriek játszották a szebb futballt, de győzött a küzdőképesség, a jobb erőnlét. Nyoma sem volt az FTC elleni elődöntőn tapasztalt feszültségnek. Sőt. „A cigány húzza a szünetben, mint rendesen. A hangulat azonban ennek ellenére lanyha” – olvasható a tudósításban, s az is, hogy a pályán hiába volt nagy az iram, „volt annyi önuralma minden győri játékosnak, hogy elesett ellenfelét felsegítette, udvariasan támogatta. A példa pedig hatott a BSC-re is. S bár a nagy küzdelem sérülést is hozott, kemény, de megengedett összecsapásoktól is tarka volt, mégis elmondhatjuk, hogy a százhúsz percig tartó öldöklő tusa utolsó két percében esett csak ki az akkor már vesztes csapat igazi énjéből, akkor csúszott ki a csabaiak időhúzása láttán egy-két keményebb mozdulat. De az illúzió teljes egészében megmaradt. S az ember nemcsak érezte, de hitte is, hogy ebben a mérkőzésben nem volt győztes és legyőzött. Ennek a játéknak egyetlen győztese a diadalmas futball volt!”

Ugyanakkor igazi ünneplés csak a pályán és a pálya környékén volt, a tudósító ugyanis így zárja a beszámolóját: „Azt a képet, amit az esti díjkiosztás mutatott a szálló termében, nem merem az olvasó elé vetíteni. A nagy, megható szeretet és öröm tengerével körülölelve is döbbenetesen ható, kegyetlenül magyar kép volt. Mai életünk szörnyű megmutatója. Ennek a keretnek belsejéből is hiányzottak a nyugati kerület ama vezetői, akik végignézték a mérkőzést, s hiányzott belőle a mélység, aminek pedig a nagyszerű játék után ott kellett volna vetítődni az ünneplő seregben. A két csapat, a két tábor itt nem tudott annyira udvarias és fegyelmezett lenni, mint a pályán. Hamar szét is oszlott.”

EMLÉKEZTETŐ

Bohn SC–FTC 2:2 (1:0) – félbeszakadt
1932. július 12., Békéscsaba, amatőr bajnoki elődöntő
CSAK-pálya, 3000 néző. Vezette: Stern
Gólszerző: Engelhardt (17.), Szaniszló (56.), ill. Gervai (51.), Kemény (53.)

FTC–Bohn SC 0:2 (0:0)
1932. július 17., Budapest, amatőr bajnoki elődöntő, megismételt mérkőzés
Üllői út, 2000 néző.  Vezette: Rubint
Gólszerző: Engelhardt (57.), Szigeti (88. – 11-esből)

ETO–Dorogi AC 5:3 (3:1)
1932. július 12., Győr, amatőr bajnoki elődöntő

ETO-pálya, 3500 néző. Vezette: Klein
Gólszerző:Farkas (11.), Nagy (27., 75.), Czuppon (35. – 11-esből), Kovács (72.), ill. Nerolda (39.), Szloboda (65.), Prohászka (85.)

Bohn SC–ETO 3:2 (1:2, 2:2, 3:2)
1932. július 24., Békéscsaba, amatőr bajnoki döntő

CSAK-pálya, 3000 néző. Vezette: Majorszky
Bohn SC:  Szabó – Gottre, Mágori – Kliment, Odrobinák, Botyánszky – Szigeti, Uhrin, Szaniszló I, Engelhardt, Sipos.Edző: Jánossy Béla
ETO:  Csizmadia – Bresányi, Bartha – Takács, Boros, Raffay – Farkas, Kemény, Nagy, Kovács, Czuppon.Edző:  Kanyaurek Lipót
Gólszerző: Szigeti (15., 11-esből), Mágori (57.), Engelhardt (104.), ill. Farkas (35.), Kovács (38.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik