Ádám Martin Angliába szerződése elé bürokratikus akadályok gördültek (Fotó: Árvai Károly)

Ahogy azt a Nemzeti Sport podcastjében június elején Papp Gábor, a futballista menedzsere elmondta, az angol szövetség a Brexit (az EU-ból való kilépés) után szigorúbb feltételekhez kötötte az EU-ból érkező futballisták szerződtetését.

A pontokat több szempont alapján kapják a labdarúgók, az egyik például, hogy hány nemzetközi, illetve válogatott mérkőzést játszottak, és milyen erősséget képviselő csapat színeiben. A másik, hogy hány bajnoki mérkőzésen kaptak szerepet, milyen erősségű bajnokságban, valamint hogy a labdarúgót eladásra kínáló klub meddig jutott az utóbbi években az európai kupasorozatokban, milyen minőséget képviselő ligában szerepel, és ott hányadik helyen végzett.

Tekintve, hogy Ádám Martin eddig csak a magyar bajnokságban játszott, és egyelőre hat válogatott meccs­nél jár, mindössze két-három pontja van, márpedig a munkavállalási engedély megszerzéséhez tizenöt szükséges.

Egy példa: ha valaki a FIFA-világranglista első ötven országának valamelyikében szerepel, és az elmúlt 24 hónapban rendezett válogatott meccsek 70 százalékán pályára lépett, automatikusan sikerrel veszi az akadályt, a Paks támadója a hat meccsével viszont pontot sem kap ebben a kategóriában. A szövetség szerint a hazai tehetségek megvédése érdekében hozták létre a szabályozást, ezzel is kényszerítve az akadémiákat, hogy minőségi futballistákat képezzenek.