A Vignjevics, Zsótér „házaspár” vetett véget az Újpest nagy sorozatának

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2022.03.22. 10:46
null
Vignjevics (balra) szerint Zsótér azért szerzett gólt az Újpest ellen, mert hallgatott rá, azt csinálta, amit az edző mondott neki (Fotó: Árvai Károly)
A labdarúgó NB I 25. fordulóját követő visszapillantónk fókuszában Nebojsa Vignjevics és Zsótér Donát újpesti visszatérése, de szó lesz a DVSC kapusának, Hrabina Alexnek a paksi teljesítményéről, Andó-Szabó Sándor játékvezető tévedéséről és a fehérvári Nikolics Nemanja gólrekordjáról is.

 

A FORDULÓ VISSZATÉRŐI – ZSÓTÉR ÉS VIGNJEVICS ÚJPESTEN

Szinte elnézést kért azért, hogy gólt szerzett. Zsótér Donát feltett kézzel „ünnepelt”, miután vezetést szerzett a Bp. Honvédnak az Újpest ellen vasárnap este (2–0). A támadó középpályás korábban három évet futballozott a Megyeri úton, így a tisztelet jeléül nem csúszott hason vagy ugrált örömében, hanem visszafogottan fogadta a gratulációkat a társaktól.

  „Előre eldöntöttem, ha eredményes leszek, biztosan nem viszem túlzásba a gólörömömet, hiszen nem akartam tiszteletlen lenni a korábbi társakkal és a szurkolókkal szemben   – mondta lapunknak Zsótér Donát, a Bp. Honvéd 26 esztendős futballistája. –  Hogyan emlékszem vissza a gólomra? Néhány perccel korábban Vidar Ari Jónsson adott be, de akkor még nem bizonyultam elég erőszakosnak, így elhatároztam, hogy ha legközelebb is jön egy labda valamelyik oldalról, sokkal keményebben támadom. Nos, Baráth Botond ívelt be jobbról, én pedig érzékeltem, hogy Branko Pauljevics és Petrus Boumal között ki lehet bújni, meg is tettem. Mindössze a második gólomat szereztem fejjel, legutóbb még a Kisvárda ellen találtam be így februárban. Célom, hogy sokkal eredményesebb legyek, az persze mindegy, hogy fejjel vagy lábbal.”     

A Honvédot régen láthatták a meccsre járók ennyire egységesen és magabiztosan védekezni, az Újpest kis túlzással alig került helyzetbe, Szappanos Péter kapus nagy védés nélkül játszotta le a rangadót. A kispestieknek a vasárnap esti mérkőzés előtt sok sikerélményük nem jutott a lila-fehérek ellen bajnokin az utóbbi időben, hiszen legutóbb 2019. augusztus 31-én nyertek a honvédosok (3–2), azóta három döntetlent és négy vereséget könyvelhettek el.

 „Egész héten azt gyakoroltuk, hogy együtt védekezzünk és támadjunk, akkor eredményesek lehetünk. Nagybetűs csapatként küzdöttünk, jó volt ezt látni! Nem hagytunk területet a veszélyes újpesti támadóknak, valóban stabilan futballoztunk. Azonkívül, hogy rangadót nyertünk, a tabellán is előreléptünk, s már hatpontos távolságra kerültünk a kieső helyektől – inkább előretekintgetnénk, mint hátra, hiszen a negyedik Zalaegerszeg négy ponttal előz meg minket. Bár sokszor elmondtuk, igaz: annyira szoros a mezőny, hogy két jobb mérkőzéssel nagyot lehet előreugrani, két rosszabbal viszont könnyen oda lehet kerülni a veszélyzónába. Abból a szempontból jól jön a válogatott mérkőzések miatti szünet, hogy a sérültjeink visszatérhetnek, így nem bánom, hogy a Paks elleni hazai bajnokit csak a jövő héten szombaton rendezik – amelyről én lemaradok, mert öt sárga lapos eltiltásomat töltöm le.”     

Zsótér egyébként érdekes pályaívet ír le, mert a legtöbb NB I-es meccsét ugyan az Újpestben játszotta (101 mérkőzés, 13 gól), de a legnagyobb sikerét Kispesten érte el, hiszen a 2016–2017-es idényben tagja volt a Honvéd bajnokcsapatának, majd utána került Újpestre (a lilákkal Magyar Kupát nyert), ahonnét három idényt követően, 2020-ban tért vissza a Honvédhoz (a piros-feketéknél 84 bajnokin nyolc gólnál tart). Távozása óta a harmadik meccsét játszotta a Megyeri úton és az első gólját szerezte. A Honvéd vezetőedzője, Nebojsa Vignjevics viszont először járt ellenfélként Újpesten, azok után, hogy 2013 és 2020 között közel hét évig irányította a lilákat, akikkel kétszer Magyar Kupát, egyszer pedig Szuperkupát is nyert, és most pont az Újpest ellen könyvelhette el az első idegenbeli győzelmét a Honvéd kispadján.

Ezzel pedig megszakadt az Újpest négyes győzelmi szériája (és Budu Zivzivadze gólszériája is: egymás után négy meccsen talált be, összesen ötször), ennél több győzelmet egymás után legutóbb 2015 tavaszán, még éppen Vignjeviccsel ért el az Újpest, amikor sorozatban hétszer győzött. Vignjevicset a meccs kapcsán nem fogták el különösebben nosztalgikus érzések, de a Zsótérral közös múltjukról szót ejtett a találkozó után.

„Zsótérral közös múltunk van, nem is olyan rövid.Úgymond, voltunk már „elválva”, most megint „házasok” vagyunk.Mindig arra törekszem, hogy egyre jobb és jobb játékost faragjak belőle, és nagyon boldog vagyok, amikor hallgat rám, mert úgy érzem, akkor rendkívül jól tud teljesíteni. Ilyenkor a Honvédért és értem is küzd. Tudom, hogy képes a jó játékra, örülök ennek és nyilván tetszik is. Bár hozzáteszem, vannak olyan momentumok, amikor nem tudom eldönteni, hogy mi játszódik le a fejében. Az Újpest ellen rendkívül fontos gólt szerzett, mégpedig amiatt, mert hallgatott rám, azt csinálta, amit mondtam neki.”

CSERHÁTI András, PÓR Károly

A FORDULÓ SÉRÜLÉSE: YOHAN CROIZET

Lefeküdt a földre, s az arcáról lerítt, valószínűleg csere következik. Meg is történt az első félidő hajrájában, Yohan Croizet nem tudta folytatni a játékot, a harmincéves francia a bokáját fájlalta. Nem csoda, hiszen néhány perccel korábban Hidi Patrikkal, a kispestiek középpályásával harcoltak a labdáért, összerúgtak, s mintha a Honvéd labdarúgója sportszerűen, szabályosan, de keményebben lépett volna oda, mint az újpesti, akinek így megbicsaklott a lába.

Egyelőre nem tudni, mennyi időt kell kihagynia a játékosnak, de bárennyit is kell hiányoznia, érzékeny veszteség lehet, hiszen az elmúlt hetek sikerszériájából egy góllal és két gólpasszal vette ki a részét a támadó.

A keret másik sérültje, Sztefan Jevtovszki a tervek szerint áprilisban térhet vissza, a 24 éves macedón légiós korábban térdműtéten esett át. A 17-szeres észt válogatott, Marten Kuusk a Debreceni VSC elleni bajnokin (2–1) szenvedett arccsonttörést másfél hete, egyelőre nem műtötték meg, így körülbelül hat hetet kell kihagynia.

A Honvédnál Bőle Lukács, Dejan Drazsics, Lukasz Klemenz és Tamás Krisztián sérült, viszont Nagy Dominik és Marko Petkovics letöltötte eltiltását, így rájuk már számíthat a szakmai stáb a következő fordulóban, a paksiak ellen. A kispestiek, kihasználva a válogatott meccsek miatti bajnoki szünetet, szombaton 13 órakor felkészülési mérkőzést játszanak az NB II-es Szentlőrinc SE ellen a Magyar Futball Akadémián. CS. A.

A FORDULÓ KAPUSA – HRABINA ALEX

Sokan meglepődtek, amikor kiderült, a DVSC kapujában nem Gróf Dávid áll Pakson – azóta kiderült, a harminckét esztendős labdarúgó még az Újpest elleni mérkőzésen egy ütközést követően megsérült, porccal műteni kell...) –, hanem Hrabina Alex, ám az ötödik élvonalbeli találkozóján pályára lépő kapus bizonyította, méltó a bizalomra. Az 1–0-s Loki győzelmet hozó találkozón egy pillanatra sem hagyhatott ki a figyelme, végig koncentrálnia kellett, és nem mellékesen Haraszti Zsolt, Pethő Bence és Ádám Martin helyzeténél is nagy védést mutatott be.

„Pörgős meccset játszottunk, de tisztában is voltunk vele, lesz rajtunk nyomás, a szélekről sok beadás érkezik a kapunk elé – árulta el Hrabina Alex. – Szerencsére megúsztuk kapott gól nélkül, de ennél is fontosabb, hogy három pontot szereztünk. Hogy melyik védés volt a legnehezebb? Az első játékrész hajrájában egy bal oldali hazai beadásnál mögém jött a labda, és ahogy beleütöttem, átgurult a hosszú oldalra. Pethő Bence lövése elsuhant a blokkolni akaró védőnk mellett, ám ujjheggyel bele tudtam érni: úgy érzem, az egy bravúros mozdulat volt.”

A Debrecenbe 2019 januárjában igazoló Hrabina sokáig várt a lehetőségre, ami három év után jött el: a 2021–2022-es idény 18. fordulójában, a Kisvárda elleni 0–0-s bajnokin védett először az NB I-ben, majd a Mezőkövesd Zsóryval szembeni 4–1-es hazai vereség után kiszorult a kezdő tizenegyből, és most vasárnap, Pakson tért vissza.

„A meccs előtti hétfőn már tudtam, kezdő leszek Pakson, nagyon örültem, de azért nem ugyanaz az érzés volt bennem, mint amikor először kaptam lehetőséget – folytatta a debreceniek huszonhat éves futballistája. – Ugyanúgy elvégeztem a munkát, talán csak annyi változott, hogy több videót néztem meg a paksiak korábbi találkozóiról. Nem bántam volna, ha nincs bajnoki szünet és tovább lehetne vinni a lendületet, ugyanakkor azzal is tisztában vagyok, kemény hetek vannak a csapat mögött, jól jön egy kis szusszanás.” Z. A.

A FORDULÓ TÉVEDÉSE – ANDÓ-SZABÓ SÁNDOR

Már letelt a rendes játékidő, a Paksi FC a hosszabbításban mindent egy lapra feltéve küzdött az egyenlítésért a DVSC ellen, amikor az 1–0-ra vezető vendégcsapat kontratámadást indított. Dzsudzsák Balázs a saját térfeléről, a kezdőkör mellől remekül ugratta ki a kifelé mozgó Bényei Ágostont, ám mielőtt a 18 esztendős játékos átvette volna a labdát, a keresztező Szélpál Norbert belépett elé, és szerelte. Andó-Szabó Sándor játékvezető nagy meglepetésre piros lapot mutatott fel a paksiak védőjének, majd a VAR-vizsgálatot követően (és miután ő is megnézte a visszajátszást), visszavonta az ítéletét, így a hazai csapat végül teljes létszámban fejezte be a mérkőzést.

„Versenyt futottam a DVSC játékosával, és egyértelműen az volt az érzésem, hogy a test test elleni párharcot szabályosan nyertem meg – idézte fel a történteket Szélpál Norbert. – Hazaadtam a labdát a kapusunknak, és szinte ugyanabban a pillanatban hallottam, sípol a játékvezető. Nem értettem, mi történt, azt hittem, csak rossz vicc, még a debreceni futballisták is csak mosolyogtak! A stadionban senki sem hitte el, hogy olyan megmozdulásért jár piros lap, amit le sem kellett volna fújni! Amíg a VAR vizsgálta a történteket, reménykedtem, visszatérhetek – a kispadunkról is szóltak, ne menjek túl messzire –, nem tudtam elképzelni, hogy szabálytalan lettem volna. Nagyon nem volt jó megélni, és ha nincs a VAR, még az sincs kizárva, hogy kétmeccses eltiltást kapok egy szabályos szerelésért...” Z. A.

A FORDULÓ HIÁNYZÓJA – VARGA BARNABÁS

A Gyirmót FC Győr tízgólos csatára, Varga Barnabás még korábban részleges vádliizom-szakadást szenvedett, majd a lábában keletkezett vérrögöt kezelték az orvosok, így ki kellett hagynia a Fehérvár elleni bajnokit.

„Két hete, az MTK elleni mérkőzésen megrúgták a vádlimat, s részlegesen elszakadt az izom – kezdte a 27 esztendős csatár, aki tíz góljával a csapat legeredményesebb labdarúgója az idényben. – Néhány nappal később egyre erősödött a fájdalom, és az ultrahangos vizsgálat kimutatta a vérrögöt. Kaptam injekciókúrát, szóval már csak az izomszakadásnak kell meggyógyulnia.”

A támadó a Mol Fehérvár elleni bajnoki (0–2) előtt a Kisvárda Master Gooddal szemben idegenbeli mérkőzést (0–1) is kihagyta, pedig korábban mind a huszonhárom fordulóban pályára lépett. Hiányát azért is érzi meg a Gyirmót, mert a tíz gólja mellett két gólpasszal is segítette csapatát. A Gyirmót jól kezdte a tavaszi szezont, a Bp. Honvéd (1–0), az Újpest (1–0) és a Paks (3–2) legyőzésével elmozdult a kiesőzónából, sőt a kilencedik helyre lépett előre. Utána azonban megtorpant, mert bár a Ferencváros (1–1) és az MTK Budapest (1–1) ellen egyaránt pontot szerzett, a ZTE (0–1), a Kisvárda (0–1) és a Mol Fehérvár (0–2) ellen gólt sem szerzett.

„Pedig nagyon készültünk a Fehérvár ellen – folytatta Varga Barnabás, aki a lelátóról figyelte csapattársait –, de már a második percben gólt kaptunk, és így az egész heti munkánk elúszott, mert hátrányban teljesen máshogy kellett futballoznunk. Jelenleg a tizenegyedikek vagyunk a tabellán, viszont csak három pont a lemaradásunk a Mezőkövesd és öt az Újpest mögött. Bízom benne, hogy a kéthetes válogatott szünet alatt felépülök és újra pályára léphetek.”

A válogatott mérkőzések miatti szünetet követő pénteken rögvest életbevágó mérkőzés következik a Gyirmótnak, idegenben játszik a Mezőkövesd ellen, s a két csapat már egygólos gyirmóti győzelemmel is helyet cserélne a tabellán. T. N.

A FORDULÓ REKORDJA ÉS MEGSZAKADÓ NEGATÍV SZÉRIÁJA – NEMANJA NIKOLICS, MOL FEHÉRVÁR

A Mol Fehérvár FC sorozatban elveszített hét bajnoki (és nyolc tétmeccs) után idén először nyert az NB I-ben. Méghozzá a forduló legjobbjának is megválasztott Nemanja Nikolics duplájával, aki ebben az idényben először volt a kezdőcsapat tagja és a két góljával gólrekordot is döntött.

NAGYÍTÁSÉRT KATT A KÉPRE!
NAGYÍTÁSÉRT KATT A KÉPRE!

Igazából már a Gyirmót elleni első góljával megdöntötte az UEFA-kupa-döntős Videoton legendás alakjának, Szabó Józsefnek a 111 gólos csúcsát, a duplának köszönhetően Nikolics már új klubcsúcsot jelentő 113 gólt szerzett a pályafutása során a fehérváriak színeiben.

A közelmúltban Nikolics Nemanja arról beszélt lapunknak, hogy a csúcsdöntés hatalmas eredmény lenne számára, hiszen amikor 12 évvel ezelőtt Kaposvárról a klubhoz került, senki sem gondolta, hogy idáig juthat. Nos, a csúcsdöntést érő gól különösen jól jött a nehéz helyzetben lévő Mol Fehérvárnak, amely ezzel a győzelemmel hétpontosra növelte előnyét a tabellán a kieső helyen lévő Gyirmóttal szemben. P. K.

NAGYÍTÁSÉRT KATT A KÉPRE!
NAGYÍTÁSÉRT KATT A KÉPRE!
NB I, 2021–2022, 25. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
NÉZŐSZÁM
Március 18., péntek
Ferencváros–Mezőkövesd 1–0
Budapest, Groupama Aréna
Bogár Gergő
6517
Március 19., szombat
ZTE FC–Puskás Akadémia 0–0
Zalaegerszeg, ZTE Aréna
Pintér Csaba
1812
Gyirmót–Mol Fehérvár 0–2Gyirmót, Alcufer StadionKarakó Ferenc
1870
MTK Budapest–Kisvárda 0–0Budapest,Új Hidegkuti Nándor StadionVad II István
1758
Március 20., vasárnap
Paksi FC–Debreceni VSC 0–1Paks, Paksi FC StadionAndó-Szabó Sándor
2076
Újpest FC–Budapest Honvéd 0–2
Budapest, Szusza Ferenc Stadion
Berke Balázs5423
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 25 16 4 5 42–19 +23 52
2. Puskás Akadémia 25 13 6 6 33–25 +8 45
3. Kisvárda 25 12 9 4 39–24 +15 45
4. Zalaegerszegi TE 25 9 8 8 33–39 –6 35
5. Paksi FC 25 10 4 11 60–49 +11 34
6. Mol Fehérvár 25 9 5 11 30–33 –3 32
7. Budapest Honvéd 25 9 4 12 41–40 +1 31
8. Debreceni VSC 25 8 7 10 40–40 0 31
9. Újpest FC 25 8 6 11 33–38 –5 30
10. Mezőkövesd 25 7 7 11 26–39 –13 28
11. Gyirmót FC Győr 25 6 7 12 24–36 –12 25
12. MTK Budapest25 671218–37–1925

A 26. FORDULÓ PROGRAMJA
Április 1., péntek:
20.00:
Mezőkövesd–Gyirmót FC Győr (Tv: M4 Sport)
Április 2., szombat:
14.45:
Debreceni VSC–Zalaegerszegi TE FC (Tv: M4 Sport)
17.00: Mol Fehérvár FC–Kisvárda (Tv: M4 Sport)
19.30: Budapest Honvéd–Paksi FC (Tv: M4 Sport)
Április 3., vasárnap:
14.30:
Újpest FC–MTK Budapest (Tv: M4 Sport)
17.00: Puskás Akadémia–Ferencváros (Tv: M4 Sport)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik