NB I: a Mezőkövesd minden évben szerez pontot a Fradi ellen

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2022.10.18. 10:58
null
Molnár Gáborék (kékben) 2–1-re legyőzték a Ferencvárost (Fotó: Török Attila)
A labdarúgó NB I 11. fordulóját követő, szokásos, hét eleji visszapillantónkban fókuszban a Mezőkövesd Ferencváros elleni győzelme, de szó lesz a Vasas Fehérvár elleni sikeréről, a zalaegerszegi Mim Gergely és a debreceni Sós Bence góljáról is.

A FORDULÓ STATISZTIKÁJA – A MEZŐKÖVESD HARMADIK ÉVE MINDIG PONTOT SZEREZ A FRADI ELLEN

Az NB I 11. fordulójának meglepetése volt, hogy a Mezőkövesd 0–1-ről fordítva 2–1-re legyőzte a címvédő és listavezető Ferencvárost. Ugyanakkor, ha végignézzük a két csapat korábbi eredményeit, akkor láthatjuk, hogy a kövesdiek, 2019-től minden naptári évben legalább egy alkalommal tudtak pontot szerezni az FTC-vel szemben. 2022-ben ez volt a két csapat második és egyben utolsó találkozása. A márciusi bajnokin 1–0-ra a Fradi győzött, így a vasárnapi volt a Mezőkövesd utolsó sansza arra, hogy folytatni tudja az elmúlt évek sorozatát, és ezzel élni is tudott.

2021-ben négyszer is találkozott egymással a két csapat az NB I-ben. A Ferencváros akkor május és november között háromszor is megverte a Mezőkövesdet (otthon 2–1-re és 4–1-re, idegenben 3–0-ra), viszont 2021 februárjában, hazai pályán összejött a pontszerzés az akkor még Pntér Attila irányította együttesnek (2–2). A vasárnapi meccset megelőző, legutóbbi kövesdi pontszerzés alkalmával a Ferencváros már 2–0-ra is vezetett, de a hazai csapat a nemrég távozott Marin Jurina és a vasárnap is játszó Dino Besirovic egy-egy góljával egyenlíteni tudott.

2020-ban a Ferencváros otthon még gólt sem kapott Cseri Tamáséktól, 1–0-ra és 3–0-ra győzött az Üllői úton, viszont 2020 februárjában, Mezőkövesden, az elmúlt évek egyik legnagyobb bajnoki vereségét éppen az akkor is Kuttor Attila vezette matyóföldiek mérték a Fradira – a vasárnap is játszó Besirovic, Cseri, Aljakszandr Karnickij hármas góljaival győztek 3–0-ra. Utóbbi akkor is, és most is gólt szerzett, a fehérorosz középpályás 91 meccsen öt gólt ért el eddig az NB I-ben, az ötből kettőt a Ferencváros ellen.

Azt a meccset megelőzően, 2019 novemberében a Groupama Arénában ért el 1–1-es döntetlent a Mezőkövesd (akkor még Budu Zivzivadze góljával tudott egyenlíteni). Azzal a meccsel kezdődött a vasárnap folytatódó sorozat, vagyis, hogy minden évben sikerül pontot szerezniük a kövesdieknek az FTC-vel szemben. Ugyanis 2017-ben és 2018-ban három-három alkalommal is kikaptak, az említett 2019-es meccs egy hetes ferencvárosi győzelmi sorozatot zárt. P. K.

A FORDULÓ ÁSZA – MOLNÁR GÁBOR

Legyőzte a bajnokot a Mezőkövesd, és a 2–1-es siker egyik letéteményese a lapunktól a mérkőzés játékosának választott Molnár Gábor volt, aki nagy kedvvel, remekül futballozott, „forintos” labdák sokaságával mozgatta csapata támadójátékát az FTC ellen.

„A saját szerepemet nem szeretném kiemelni, teszem a dolgom, a legfontosabb, hogy a csapat nyerni tudott, igyekeztem hozzátenni a magamét a sikerhez – mondta lapunknak Molnár Gábor. – Nagyon jó meccset játszottunk. Az, hogy hamar hátrányba kerültünk, nem jött jól, de hogy fordítani tudtunk, azt mutatja, nagyon egyben van most a csapat, hátrányból kevés együttes tud a Ferencváros ellen nyerni. Nem hátráltatott minket, hogy vezet a Fradi, hanem inkább feldobott, és tudtunk úgy játszani utána, mintha nulla nulla lenne az eredmény. Az utolsó húsz-huszonöt percben már nagy volt a nyomás, természetesen a Fradi ellen, ha vezet egy csapat a hajrában, már ritkán tud támadni, viszont stabilan védekeztünk, és egymásért küzdöttünk.”

Arra a kérdésünkre, hogy ez a győzelem mennyire a régi-új vezetőedző, Kuttor Attila érdeme, Molnár Gábor azt felelte:„ Nyilván az ő érdeme is a jó edzések, felkészülés révén, de kellett az is, hogy a csapat végre felismerte: a célokért közösen kell küzdeni, egymást segítve. Azt gondolom, eljutottunk oda, hogy mindenki felfogta, milyen helyzetben vagyunk, és mit kell tennünk a céljaink eléréséért.”

B. Z.

A FORDULÓ BECSÚSZÓS GÓLJA ÉS GYŐZELME – NOVOTHNY SOMA ÉS A VASAS

Novothny Soma és társai küzdöttek-hajtottak a Mol Fehérvár FC elleni bajnokin, s ennek meg is lett az eredménye, a csatár az első bajnoki gólját, míg a Vasas az idénybeli első győzelmét szerezte meg az OTP Bank Liga 2022–2023-as évadában 2–0-ra megnyert mérkőzésen. Az NB I-be idén visszajutó angyalföldiek több mint négy év után nyertek ismét élvonalbeli mérkőzést, legutóbb ez 2018. május 27-én, otthon, a Haladás ellen sikerült ez (1–0).

„Nagyon kellett ez a győzelem a csapatnak – nyilatkozta lapunknak Novothny Soma. – Az öltözőben azt beszéltük, hogy ennek most igazán lehet örülni, megvan az első lépés, innentől jöhet a többi győzelem. Nagy kő esett le a szívünkről, ráadásul megvan az első bajnoki gólom a Vasasban. Igaz, vasárnap abszolút nem érdekelt, hogy ki szerez gólt, tőlem Jova Levente is betalálhatott volna, a lényeg a győzelem volt. Hogy kihez rohantam ki a gólom után? Kutassy Dánielhez. Ő a szertárosunk, s azt mondta a mérkőzés előtt, érzi, hogy gólt szerzek. Megköszöntem neki, hogy bevonzotta a gólt. Egyébként már Újpesten is együtt dolgoztunk, jó barátok vagyunk.”

A 28 éves csatár mintaszerű kontra végén a 36. percben Holender Filip átadása után lőtt estében a vendégek kapujába.

„Általában jól érkezem a kapu elé, ez az egyik fő erősségem. Szépen végigvitt kontra volt, Holender Filiptől kiváló átadást kaptam. Egész múlt héten azon viccelődtünk, hogy imádok becsúszva gólt szerezni, erre vasárnap éppen így találtam be.”

A Vasassal korábban hatszor fordult elő ebben az idényben, hogy megszerezte a vezetést, ám végül nem tudta megnyerni a mérkőzést, hetedjére sikerült.

„Csak akkor hittem el, hogy megvan a győzelem, amikor lefújta a játékvezető a meccset. Ebben az idényben már többször előfordult, hogy vezettünk, mégsem tudtunk nyerni, így egyáltalán nem mertünk addig örülni, amíg meg nem hallottuk a hármas sípszót. Egyértelműen a csapategység és a fegyelmezettség volt a döntő. Először voltunk igazi csapat, ha valaki hibázott, a másik kisegítette, csúsztunk-másztunk egymásért. Holender Filippel egyetemben, ha kellett a saját térfelünkön védekeztünk, hátul Otigba Kennethék hatalmasakat mentettek. Mindenki kivette a részét a sikerből.”

Vasárnap az Illovszky Rudolf Stadionban rengeteg párharcot vívott a fehérvári védőkkel Novothny Soma, elmondása alapján ez a harcosság jellemzi igazán az ő játékát.

„Az NB I-ben mindegyik mérkőzésen kemény csatákat kell vívni. A Vidi ellen a két magas belső védővel, Kasper Larsennel és Nikola Szerafimovval sokat küzdöttem, ráadásul Fiola Attila gyakran visszahúzódott harmadik belső védőnek. Én ezzel tudok segíteni: harcolok, amíg tudok! Nem az a fajta csatár vagyok, aki kicselez öt védőt, majd gólt szerez. Küzdök-hajtok, minden labdáért harcolok. Vasárnap megünnepeltük a Vidi elleni győzelmet, ám hétfőtől már teljes gőzzel a Nyíregyháza elleni Magyar Kupa-találkozóra készülünk.”

J. Á.

A FORDULÓ ELSŐJE – MIM GERGELY ELŐSZÖR KEZDETT, ELSŐ GÓLJÁT SZEREZTE

Hosszú utat tett meg Mim Gergely, a ZTE 23 éves támadója addig, amíg bemutatkozhatott az élvonalban. Pécsen született, s korábban Kozármislenyben, a PMFC-ben, majd a Puskás Akadémiában nevelkedett, ám legtöbbet talán azalatt a három év alatt fejlődött, amelyet kölcsönjátékosként az NB II-es Aqvital Csákvárban töltött. Hogy nyáron ki ajánlotta be a ZTE-nek, nem tudni, ám az bizonyos, Dragóner Attila, a klub sportigazgatója rendkívül jó véleménnyel volt az új szerzeményről. Nem véletlenül, hiszen soroksári munkálkodása idején többször látta a mindkét szélen bevethető, gyors, bátor, különleges képességű játékost, aki az egy az egy elleni szituációkat tekintve az egyik legjobb támadó. Nos, szombaton mindezt bizonyíthatta a szélső, egyik legjobbja volt a Paksi FC-t 3–0-ra megverő együttesnek.

„Rendkívül boldog vagyok – nyilatkozta megkeresésünkre Mim Gergely. Eddig csak csereként kaptam lehetőséget, szombaton fordult elő velem először, hogy a ZTE kezdőcsapatában futballozhattam. Ricardo Moniz vezetőedző egy nappal a meccs előtt közölte velem szándékát, ám azért a hétközi edzéseken, a gyakorlások alapján már sejtettem valamit. Mindenesetre jólesett az edző bizalom, s örülök, hogy góllal viszonozhattam.”

Nemcsak gyors, de szerény labdarúgó is a ZTE szélsője, ugyanis Gergényi Bence mellett ő volt az, aki az egyik legjobb teljesítményt nyújtotta a Paksi FC ellen. Az első gólt előkészítette, a második hazait ő szerezte, s részese volt egy harmadiknak is, amelyet azonban a játékvezető érvénytelenített.

„Edzéseken nemcsak a letámadást, a gyors futballt, de a gyorsan elvégzett szabadrúgásokat is gyakoroljuk – mondta még a ZTE játékosa. – Kár, hogy ezúttal, ha kicsit is, de mozgott a labda, pedig ahogy kell, elfutottam a szélen és a beadás után Christy Manzinga a léc alá lőtt. A lényeg, hogy a hajrában Gergényi Bence gólja biztossá tette a győzelmet. Tudtuk a Paksról, hogy a két szélső védő között mindössze harminc méter a távolság, ezért megpróbáltuk szélesíteni a védekezését, s mint az eredmény bizonyítja, tökéletesen sikerült. Eddig háromszor voltam csere, de igazából most kezdőként tudtam először megmutatni, mire vagyok képes.” V. GY.

NAGYÍTÁSHOZ KATT A KÉPRE!
NAGYÍTÁSHOZ KATT A KÉPRE!

A FORDULÓ ÁTTÖRÉSE ÉS GÓLJA – DVSC, SÓS BENCE

Izgatottan várta, megadják-e a gólját, vagy sem. Sós Bence, a DVSC 28 esztendős támadója az Újpest FC elleni (4–1) vasárnapi bajnokin talált be egy egyes állásnál, azonban a VAR vizsgálta az esetet – kérdés volt, hogy a találatnál csapattársa, Szécsi Márk akadályozta-e az újpesti kapust, Djordje Nikolicsot.

„Remek passzt kaptam Bódi Ádámtól, s bár kissé megpattant előttem a labda, gyakorlatilag az üres kapuba kellett lőnöm – mondta lapunknak Sós Bence, a DVSC 28 éves futballistája. – Éreztem, hogy biztosan nem álltam lesen, viszont vizsgálták, hogy Szécsi Márk zavarta-e a kapust – úgy döntöttek, nem, s úgy érzem, joggal. Felhőtlenül boldog voltam, hiszen így újra megszereztük a vezetést, a gólom vízválasztónak bizonyult. Amikor Varga József is betalált, eldőlt a találkozó sorsa, igaz, látni kell, a meccs képe alapján nem volt ekkora különbség a két csapat között. Kellett a lelkemnek ez a gól, hiszen az idényben most voltam először eredményes – épp itt volt az ideje. A bajnoki évad elején rendre kezdő voltam, ezután azonban leginkább csereként kaptam lehetőséget, amit meg is értettem, hiszen nem ment a játék, sokkal többet vártam magamtól. Átszakadt bennem a gát, hiszek benne, hogy most már sorra szerzem a gólokat.”

Sós Bence érdekes módon ünnepelte gólját: bekapta a jobb hüvelykujját.

„Öt hónapja született meg a kisfiam, aki rengeteget szopizza az ujját, neki akartam üzenni... Teljesen megváltozott az életünk, bearanyozza a mindennapjainkat, csodás érzés.”

A futballista abban bízik, hogy szerdán megismételheti gólörömét, hiszen csapata az NB III Keleti csoportban szereplő Debreceni EAC-cal méri össze erejét a Mol Magyar Kupában, a tét a legjobb 16 közé jutás.

„Jó hír, hogy nem kell sokat utaznunk, maradunk Debrecenben, nem is kérdés, magabiztosan akarunk továbblépni a kupában. A bajnokságban újra idehaza lépünk pályára, a Kisvárda elleni hétfői meccs is fontos, újabb lépést tehetnénk felfelé a tabellán. Az utóbbi három bajnokin, vagyis Szrdjan Blagojevics vezetőedző érkezése óta hat pontot szereztünk, ez jó alap lehet a folytatásra nézve.”

A DVSC-vel kapcsolatos hír, hogy információnk szerint kedd délután bejelentik, a klub megállapodást kötött a Villarreallal – vélhetően a két egyesület utánpótlás­szinten segíti egymást. Kósa Lajos, a DVSC Egyesület elnöke a haon.hu oldalon a következőket mondta szeptember végén: „A Villarreallal való együttműködés tulajdonképpen már tető alatt is van.”

Ezzel egybecseng, hogy a klub meghívójában ez szerepel: „A DVSC sajtótájékoztatót tart egy Magyarországon egyedülálló nemzetközi szakmai együttműködésről.” CS. A.

A FORDULÓ VENDÉGE

NB I, 2022–2023, 11. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐNÉZŐSZÁM
Október 14., péntek
Kecskeméti TE–Kisvárda 3–3
Kecskemét, Széktói Stadion
Káprály Mihály
2108
Október 15., szombat
ZTE–Paks 3–0
Zalaegerszeg, ZTE Aréna
Bogár Gergő2313
Puskás Akadémia–Honvéd 1–0
Felcsút, Pancho Aréna
Rúsz Márton1828
Vasas–Mol Fehérvár 2–0
Budapest, Illovszky Rudolf Stadion
Berke Balázs2027
Október 16., vasárnap
DVSC–Újpest 4–1
Debrecen, Nagyerdei Stadion
Antal Péter6114
Mezőkövesd–FTC 2–1
Mezőkövesd, Városi Stadion
Bognár Tamás
4250
AZ NB I ÁLLÁSA
1. Ferencvárosi TC97221–5+1621
2. Kecskeméti TE1155117–10+720
3. Puskás Akadémia1155114–8+620
4. Kisvárda1153321–19+218
5. Zalaegerszegi TE1043319–13+615
6. Paksi FC1042416–20–414
7. Debreceni VSC1134418–20–213
8. Újpest FC1133513–20–712
9. Mol Fehérvár1132611–17–611
10. Budapest Honvéd1124512–19–710
11. Mezőkövesd1123614–22–89
12. Vasas FC1116410–13–39

12. FORDULÓ
Október 21., péntek

20.00: Vasas–Kecskemét (Tv: M4 Sport)
Október 22., szombat
13.30: ZTE–Budapest Honvéd (Tv: M4 Sport)
16.30: Mol Fehérvár–Paks (Tv: M4 Sport)
18.30: Puskás Akadémia–Ferencváros (Tv: M4 Sport)
Október 24., hétfő
18.00:
Mezőkövesd–Újpest (Tv: M4 Sport)
20.15:
DVSC–Kisvárda (Tv: M4 Sport)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik