A kaposváriak az utolsók között is utolsók, de a becsület bajnokai

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2020.06.09. 13:06
null
A 27. fordulóban biztossá vált a Kaposvár kiesése, de a somogyiak egy pontot azért megmentettek Debrecenben (Fotó: Szabó Miklós)
Bár a labdarúgó NB I-ben a koronavírus-járvány miatti szünet után egymást érik a fordulók, hiszen mától már a 28. kör veszi kezdetét, nem szakítunk eddigi szokásunkkal, és ezúttal is összefoglaljuk az elmúlt hétvége „legjeit”, emlékezetes mozzanatait. Fókuszban többek között a Kaposvár kiesése, a  Bobál ikrek góljai, a Ferencváros lendülete.

A FORDULÓ BÚCSÚJA – KAPOSVÁR

Megdolgozott NB I-es szerepléséért a Kaposvári Rákóczi – vallja a csapat edzője, Waltner Róbert, akit bánt, hogy nem tudtak rácáfolni a kétkedőkre, és a következő idényben is erőn felül akar teljesíteni csapatával.

Hat forduló ugyan még hátra van az idényből, szombat este azonban eldőlt, hogy a Kaposvári Rákóczi a következő bajnoki idényt az NB II-ben kezdi el. A Waltner Róbert vezette együttes ősszel a kevés megszerzett pont ellenére sem vallott szégyent, játékban többnyire egyenrangú ellenfele tudott lenni vetélytársainak. Tavasszal aztán a Puskás Akadémia elleni 1–1-es döntetlent sorozatban kilenc vereség követte, ráadásul a csapat futballja is szétesett, ami a ZTE-től elszenvedett 6–0-s vereségben csúcsosodott ki.



„Mindent megtettünk, hogy kijavítsuk a Zalaegerszeg elleni kudarcot, és bár Debrecenben azt mondták, nekünk nincs tétje a mérkőzésnek, ez nem volt igaz, a becsületünkért játszottunk
– mondta Waltner Róbert. – Magunknak, a szurkolóinknak is bizonyítani akartuk, hogy sokkal jobb teljesítményre vagyunk képesek, bár nyilván nem voltunk a legjobb lelki állapotban, ráadásul egy balszerencsés góllal hamar hátrányba is kerültünk. Nagy akarással futballoztunk, megérdemelten játszottunk döntetlent. Hogy másnap kiestünk? Nyilván nem örülünk, amiért nem tudtunk rácáfolni azokra, akik már a bajnokság kezdete előtt biztos kiesőnek mondtak minket. Keményen megdolgoztunk azért, hogy itt lehessünk az élvonalban, erős mezőnybe kerültünk, és bár a negyedik Diósgyőr és a tizenegyedik Debrecen között kicsi a különbség, sajnos túlságosan is leszakadtunk a mezőnytől.”

A 42 esztendős szakember elárulta: a ZTE FC (0–6) elleni meccsel bezárólag a legutóbbi négy bajnoki nagyon rosszul nézett ki (0–3 a Mol Fehérvár, 0–4 a Mezőkövesd és 0–5 a Ferencváros ellen), és bár edzőként tisztában van vele, mi miért történt, most már inkább arra összpontosítana, hogy az idényt tisztességesen fejezzék be, s így a tükörbe tudjanak nézni. Ami pedig a némileg távolabbi jövőt illeti: úgy néz ki, hogy az NB II-ben is Waltner Róbert felel majd a Rákóczi szakmai munkájáért.

„Volt már egy hosszabb megbeszélésem a tulajdonossal, és bár aláírt szerződésem nincs, velem a kispadon képzeli el a jövőt – folytatta Waltner Róbert. – Változik majd a klub költségvetése, és nyilván változik a keret is. Van olyan labdarúgó, aki azért távozik, mert a családja mellett szeretne lenni, van olyan, aki máshol akar szerencsét próbálni, de lesz olyan futballista is, akire mi nem tartunk igényt. A tulajdonos erős középcsapatot szeretne látni a másodosztályban, én viszont valamennyi kerettagból ki akarom hozni a maximumot. Megpróbálunk majd ismét erőn felül teljesíteni.”

A FORDULÓ STATISZTIKÁJA – A KAPOSVÁR AZ UTOLSÓK KÖZÖTT IS UTOLSÓ

16.
idényét töltötte az élvonalban a Kaposvári Rákóczi
5.
alkalommal esett ki az NB I-ből a klub fennállása során
2
évvel ezelőtt, 2018-ban még NB III-as volt a csapat

Utolsóként kiesni nem épp szívderítő: az NB I-től már biztosan búcsúzó Kaposvár ugyanis bizonyosan a 12. helyen fejezi be a bajnokságot. Ez az ötödik 33 meccses idény, amikor tucatnyi csapat alkotja az első osztályt, a Rákóczi teljesítményét a további négy, sereghajtóként végző csapat produkciójával vetettük össze. Persze a tabella sántít kissé, hiszen a Kaposvárra még hat bajnoki vár, de az már biztos, ha valamennyit megnyerné, akkor sem lehetne az elmúlt időszak legjobb utolsó helyezettje. Mint ahogy az is biztos, hogy a 64 kapott góljával a Kaposvár már most az elmúlt évek legtöbb gólt kapott sereghajtója.

Az elmúlt években a Vasas szerezte a legtöbb pontot a tizenkettedikek közül, ahogy a legtöbb győzelmet és a legtöbb gólt is (csaknem kétszer annyit, mint amennyinél most a Kaposvár tart), de a legtöbbet is az angyalföldiek kapták a Rákóczi után, alighanem azért kerültek az NB II-be. A pontok alapján leggyengébb Gyirmót FC Győr is kétszer jobb volt, mint a Kaposvár – ezen a somogyiak még ugye módosíthatnak. Huszonnégy pont volt eddig a negatív rekord, ahhoz, hogy az is maradjon, több pontot kellene szereznie a Rákóczinak a hátralévő hat meccsen, mint amennyit eddig 27 forduló alatt összegyűjtött.

A FORDULÓ TEHETSÉGE – BORBÉLY ÁKOS

Biztosak lehetünk benne, hogy a Rákóczi stadionja mellett a Nagyerdei Stadion a csapat kedvence. A kaposváriak futballistája, a 19 éves Borbély Ákos augusztus 31-én, a Debreceni VSC ellen 1–0-ra megnyert idegenbeli meccsen mutatkozott be az élvonalban, pénteken, a kilencedik élvonalbeli találkozóján pedig megszerezte az első gólját is az NB I-ben, amely ráadásul pontot ért a Loki (1–1) otthonában.

„Jó érzés volt megszerezni az első gólomat az NB I-ben, ráadásul az első meccsemet is a Loki stadionjában játszottam – mondta csapata hétfői edzése előtt Borbély Ákos. – A Zalaegerszegtől elszenvedett hat nullás vereség után fel tudtunk állni a padlóról, ráadásul nyerhettünk volna a DVSC ellen. Az utolsó hat bajnokin is a becsületünkért játszunk, nem mindegy, milyen képet állítunk ki magunkról. Kaposváron nevelkedtem, sokat köszönhetek Waltner Róbertnek: remélem, az új idényben olyan csapatunk lesz, amely versenyben lehet a feljutásért.”

NAGYÍTÁSÉRT KATT A KÉPRE!
NAGYÍTÁSÉRT KATT A KÉPRE!



A FORDULÓ ÖRÖME – BOBÁL GERGELY ÉS BOBÁL DÁVID

A Puskás Akadémia elleni bajnoki előtt legutóbb még az U17-es bajnokságban fordult elő, hogy Bobál Gergely és Bobál Dávid ugyanazon a meccsen volt eredményes.

A Bobál fivérek szülei büszkén hajthatták álomra a fejüket: a ZTE FC az ikerpár, Gergely és Dávid góljával győzte le hazai pályán a Puskás Akadémiát 2–0-ra, a csapat a három pont begyűjtésével pedig a tabella nyolcadik helyére ugrott.

„Az első félidőben sajnos nem találtuk a ritmust, a Puskás Akadémia lezárta előttünk a területeket, nehezen kerültünk helyzetbe – mondta Bobál Gergely. – Ezért volt fontos, hogy megszerezzük a vezetést, mert utána már jobban ki kellett nyílniuk a felcsútiaknak. A legutóbbi három meccsünkön egyetlen gólt sem kaptunk, most pedig ráerőltettük az akaratunkat egy olyan csapatra, amely szintén szereti birtokolni a labdát.”

Az első gól szerzőjét a 83. percben cserélték le, helyette éppen testvére, Dávid lépett pályára, aki három perccel később Bőle Lukács szabadrúgása után a bal sarokba fejelte a labdát, s ezzel biztossá tette a hazai győzelmet.

„A fivérem góljának jobban örültem, mint a sajátomnak – folytatta Bobál Gergely. – Legutóbb az U17-es bajnokságban fordult elő, hogy mindketten gólt szereztünk ugyanazon a meccsen. A lefújás után egyből körbetelefonáltuk a családot, mondanom sem kell, mekkora volt az öröm.”

Az említett U17-es meccs óta sok minden változott, a második gól szerzője már nem tinédzserként, hanem apaként ünnepelte a gólját.

„A kisfiam, Dominik lassan egyéves lesz, de ennyi idősen még nem érdekli a futball – mondta lapunknak Bobál Dávid. – Hogy a testvérem jobban örült az én gólomnak? Szerintem az övé volt fontosabb, mert azzal jöttünk lendületbe. Ráadásul végre a tizenhatoson kívülről is szerzett gólt. Ami engem illet, próbáltam minél jobban beszállni a meccsbe, még friss voltam, gondoltam, előremegyek, hátha épp felém érkezik a labda. A győzelemhez ugyanakkor a két gólszerző mellett az egész csapat kellett. Megvan az összhang az öltözőben, most nagyon jó érzés ZTE-játékosnak lenni. Bízom benne, hogy a lendület a DVTK elleni szerdai meccsre is kitart.”

A FORDULÓ SZOMORÚSÁGA – TÓTH BALÁZS

Az ifjú kapus mindent megtett a pontszerzésért...

A felcsútiak gólvonala előtt álló Tóth Balázs harmadik NB I-es meccsén remek teljesítményt nyújtott, az első félidőben nagy bravúrral hárította Radó András bal sarokba tartó lövését, majd a szünet után a hazai támadó fejesét tornázta ki a jobb alsó sarokból..

„Nagyon szomorúak voltunk a lefújás után, ha nyertünk volna Zalaegerszegen, nagy lépést teszünk a dobogó felé – mondta a Puskás Akadémia hivatalos honlapjának a felcsútiak kapusa. – A mérkőzés elején megvoltak a helyzeteink, sajnos egyiket sem sikerült értékesíteni. Csalódást jelent a végeredmény, de nincs sok időnk szomorkodni, mert szerdán már a Kaposvárt fogadjuk. Ha oda akarunk érni a harmadik helyre, azon a meccsen mindenképpen nyernünk kell.”


A FORDULÓ LENDÜLETE – FERENCVÁROS

Az egykori csatár, Szerhij Rebrov szerint az is erény egy támadótól, hogyha ziccerbe tud kerülni – márpedig abból jó néhány volt a Diósgyőr elleni győztes bajnokin.

Nehezen indult be a gólgyártás. Az első félidőben legalább fél tucat lehetőséget puskázott el a Ferencváros: hol Braniszlav Danilovics kapus védett, hol a pontossággal volt probléma. A fordulást követően aztán az addig legtöbb ziccert elrontó Franck Boli megszerezte a vezetést. Az elefántcsontparti csatár nem először bizonyította, hogy igenis érti a dolgát. Kíváncsiak voltunk, hogy Szerhij Rebrov vezetőedző – egykori csatárként – ad-e ilyenkor tanácsot a támadójának a félidőben, megveregeti-e a vállát, vagy leszúrja, amiért olyan sok ígéretes lehetőséget kihagyott.



„Van olyan, hogy a csatár már az első helyzetéből a kapuba talál, máskor ez nem jön össze – értékelt a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón a ferencvárosiak szakvezetője. – Nálam az is erény, ha valaki ziccerbe tud kerülni. A félidőben edzőként nem csupán a támadókhoz kell szólnom, mindenkit próbáltam jó tanácsokkal ellátni.”

Az FTC feltartóztathatatlanul robog a 31. bajnoki címe felé, s a játékosok is jó formában futballoznak.

„Olekszandr Zubkov nagy gólt lőtt, de ott volt Somália, aki a középpályán kiválóan harcolt – ismerte el Szerhij Rebrov. – Nagyon tetszett a játéka. Botka Endre is rászolgált a góljára, nagyszerűen dolgozik, és ami legalább ennyire fontos, védekezésben is jól teljesített. Azt se feledjük el, a kényszerszünetet követően ez volt első meccsünk a szurkolók előtt, ezért is volt fontos a jó játék.”

NB I, 2019–2020, 27. FORDULÓ
JÚNIUS 5., PÉNTEK
HELYSZÍNNÉZŐSZÁM
JÁTÉKVEZETŐ
DVSC–Kaposvár 1–1Debrecen, Nagyerdei Stadion 2400
Farkas Ádám
JÚNIUS 6., SZOMBAT
Mezőkövesd–Paks 0–2
Mezőkövesd, Városi Stadion 500
Solymosi Péter
Fehérvár–Kisvárda 2–0
Székesfehérvár, Mol Aréna Sóstó 1325
Andó-Szabó Sándor
Újpest–Bp. Honvéd 1–0
Budapest,Szusza Ferenc Stadion
1900 Pillók Ádám
JÚNIUS 7., VASÁRNAP
ZTE–PAFC 20Zalaegerszeg, ZTE Aréna 2166Vad II István
FTC–DVTK 3–0
Budapest, Groupama Aréna 2725Karakó Ferenc
NB I, 2019–2020, 28. FORDULÓ
JÚNIUS 9., KEDDHELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
16.55:Kisvárda–Mezőkövesd
Kisvárda,Várkerti StadionBogár Gergő
19.00: Újpest–DVSCBudapest,Szusza Ferenc Stadion Berke Balázs
21.05: Bp. Honvéd–Mol Fehérvár
Budapest,Új Hidegkuti Nándor StadionCsonka Bence
JÚNIUS 10., SZERDA
16.55: DVTK–ZTE
Miskolc, DVTK Stadionnem ismert
19.00: Puskás Akadémia–Kaposvár
Felcsút, Pancho Arénan. i.
21.05: Paks–FTCPaks, Paksi FC Stadionn. i.
Az M4 Sport az összes mérkőzést élőben közvetíti.
TABELLA • GÓLLÖVŐLISTA
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC2719 6 251–21+3063
2. Mol Fehérvár FC2716 6 549–23+2654
3. Mezőkövesd Zsóry FC2713 6 837–24+1345
4. Diósgyőri VTK2712 41136–36 0 40
5. Puskás Akadémia FC271010 740–34 +640
6. Budapest Honvéd2710 71028–34 –637
7. Kisvárda2710 41336–38 –234
8. Zalaegerszegi TE FC27 9 71142–37 +534
9. Újpest FC27 9 51332–39 –732
10. Paksi FC27 9 51332–42–1032
11. Debreceni VSC27 9 41439–50–1131
12. Kaposvári Rákóczi FC27 3 22220–64–4411
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik