A futball halála Pécsen; a magyar Ferguson nagy győzelme

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.04.14. 16:50
null
A Pécsnek nem igazán ment a játék a pénteken, igaz, az Újpestnek sem... (Fotó: Mirkó István)
A PMFC–Újpest meccsen csak négyszer találták el a kaput a csapatok, de vajon van-e ennél lejjebb? A „Maradj talpon!" az új újpesti jelszó, Dragan Vukmir légiósrekordot döntött, Garami József a magyar Ferguson. Nagy mentés és bírói tévedés Szombathelyen, a ferencvárosi Leonardo „kipontozta” a felcsútiakat. A labdarúgó NB I 24. fordulója után is összegyűjtöttük a hétvége legjeit, rekordjait, érdekességeit.

AMIKOR A KAPUT IS ALIG TALÁLJÁK…

PMFC–Újpest 2–2. Figyelem, ez nem a meccs végeredménye, hanem a kaput eltaláló lövések száma a pénteki, amúgy 0–0-val záruló bajnokin. Négy lövés ment kapura 90 perc alatt, ez még egy megyei bajnokin is nagyon kevés, nemhogy egy élvonalbeli mérkőzésen. Ráadásul nemcsak a lövések, hanem a helyzetek száma és a színvonal is nagyon alacsony volt a hét legrosszabb meccsén, az ilyen találkozókra mondják, hogy meghalt futball a 90 perc alatt, és a labda is csak arra várt, mikor fújják már le. A hét nyilatkozata Kabát Péteré, aki minden célzott irónia nélkül azt találta mondani a lefújás után, hogy a „két csapat megérdemelte a 0–0-t”.

Amúgy összesen 12-szer vették célba a kaput a csapatok (hatszor-hatszor), ebből sikerült négyszer eltalálni – derül ki az Instat Football mlsz.hu-n közzétett statisztikai adataiból.

A LEGKEVESEBB KAPUT ELTALÁLÓ LÖVÉST HOZÓ NB I-ES MECCS 2014-BEN
PMFC–Újpest 2–2 (Kaput eltaláló lövések száma: 2–2)
Haladás–Újpest 1–0 (3–1)
PMFC–KTE 0–0 (2–2)
Honvéd–Kaposvár 1–0 (4–0)
PMFC–MTK 1–0 (4–0)
Mezőkövesd–KTE 0–1 (0–4)
Haladás–MTK 0–0 (3–0)

A rendelkezésre álló statisztikák alapján azt is megvizsgáltuk, volt-e olyan NB I-es meccs ebben a naptári évben, amelyen ennél is kevesebb kaput eltaláló lövést jegyeztek fel. Jelentjük, volt! A 18. fordulóban a Haladás–MTK-n (0–0) összesen háromszor találták el a kaput (3–0-s megoszlásban), más kérdés, hogy az a találkozó legalább sok helyzetet hozott, még ha a kaput ritkán is találták el a támadók. Négy kaput eltaláló lövést egyébként a PMFC–Újpest bajnoki mellett további öt meccsen láthattak tavasszal a nézők. A legtöbbször, háromszor a Pécs volt részese ilyen mérkőzésnek, míg a kaput eltaláló lövések negatív rekordere a Mezőkövesd: Véber György csapatának egy hete, a kaposvári, 1–0-ra elveszített összecsapáson egyetlenegy góllal kecsegtető lövése sem volt!

A PMFC legutóbbi öt bajnokiján összesen 20-szor találta el a kaput, vagyis meccsenként átlagban csak négyszer, és az öt mérkőzésből csupán egyszer szerzett gólt, még a 20. fordulóban az MTK elleni 1–0-ra megnyert találkozón 11-esből Koller Krisztián révén. Az a pécsi alakulat, amely az első 20 fordulóban a mezőnyben egyedüliként mindig szerzett gólt, és szinte mindig támadó szellemben próbált futballozni, a legutóbbi hat tétmeccsén (négy NB I-es, egy Magyar Kupa- és egy Ligakupa-találkozón) nem talált be az ellenfél kapujába. A bajnokságban immár 406 perce gólképtelen.

ÚJPEST–PÉCS 0–0

Forrás: mlsz.hu

A győri 5–2-es bajnoki siker óta láthatóan megtört valami a baranyaiaknál, és ez jó eséllyel összefüggésben van azzal, hogy az elmúlt hónapokban csúsztak fizetések, különböző ügyekben végrehajtások indulhatnak a klub ellen, múlt héten pedig még az öltözőből is kizárták a csapat egyik legjobbját, a házi góllövőlistát 12 találattal vezető Kollert, miután nem hosszabbította meg nyáron lejáró szerződését.

A világhálón pénteken olyan vélemények is megjelentek, hogy a pécsiek sztrájkját élőben közvetítette a televízió az Újpest elleni meccsen. Ezzel kapcsolatban két tényre azért felhívnánk a figyelmet. Az egyik, hogy ha a futball meg is halt az Újpest ellen, a pécsi csapat továbbra is él és küzd, mert ha nem is nagyon támadtak Kővári Róberték, védekezésben mindenki fegyelmezetten tette a dolgát, szó sem volt nemtörődömségről, a találkozó feladásáról. A PMFC-nél eddig példa nélküli ötvédős felállás amúgy indokolható volt a két csapat Magyar Kupa-találkozóival (az Újpest két meccsen hetet vágott a Pécsnek), arra viszont nem találtunk magyarázatot, hogy miért „padozta” végig a 90 percet a PMFC négy támadója is – Pölöskey Péter, Wittrédi Dávid, Fröhlich Roland és Rácz Ferenc is – miközben a csapat elöl látványosan erőtlen volt, az egyetlen ziccert a kilencedik NB I-es meccsén az első góljára hajtó Városi Viktor nagy igyekezetében kibombázta a stadionból is.

Új JELSZÓ ÚJPESTEN: MARADJ TALPON!

Valami nincs rendjén Újpesten – legalábbis a stoplikkal vagy az egyensúlyérzékkel...

Már a lila-fehérek szombathelyi fellépésén feltűnt, hogy mennyit csúszkálnak, esnek-kelnek az Újpest labdarúgói – hogy egy kulcsmomentumot is kiemeljünk: a 71. percben Asmir Suljic jó helyzetben, kapura lövés közben csúszott meg és esett el, így Guzmics Richárdnak nem okozott gondot blokkolni a lövést.

Egy héttel később, a Ferencváros elleni derbi 88. percében Nagy János csúszott el végzetesen, így – a magát egyébként hosszan szöktető – Leonardo kényelmesen besétálhatott az újpesti kapu előterébe, s könnyedén megszerezhette a Ferencváros győztes találatát.

A 88. perc és az elcsúszás a PMFC elleni idegenbeli meccsen is kísértette az újpestieket, hiszen a hazaiak ellenakciója közben a felezővonalnál Litauszki Róbert billent ki egyensúlyából (majd ezután a becsúszással is elkésett), így mehetett tovább a pécsi támadás, amelynek végén óriási szerencséjük volt a fővárosiaknak, mert Városi kihagyta a ziccert. (A Pécs ugyanúgy lekontrázta az Újpestet, mint egy héttel korábban a Fradi.)

Hogy mit lehet ez ellen tenni? Talán le kellene vetíteni a fiúknak néhány részt a Magyar Televízió korábbi népszerű vetélkedőjéből, amelynek címe: Maradj talpon!

ELCSÚSZÁS 1.: SULJIC GÓLT LŐHETETT VOLNA, HELYETTE... AZ ESÉS 1.44-TŐL

Forrás: mlsz.hu

ELCSÚSZÁS 2.:
NAGY JÁNOS „LEBORULT" LEONARDO NAGYSÁGA ELŐTT

Forrás: mlsz.hu

ELCSÚSZÁS 3.: LITAUSZKI EGYENSÚLYVESZTÉSÉT LEGALÁBB MEGÚSZTA AZ ÚJPEST (2.26-NÁL)

Forrás: mlsz.hu

A LEGEK MECCSE: MTK–DVSC

A hét legrosszabb meccs után vizsgáljuk meg közelebbről a legjobb találkozót is, a hét gólt és nagy kihagyott helyzeteket is hozó MTK–DVSC (5–2) összecsapást, amelyen több leget is feljegyeztünk.

Garami József, a magyar Ferguson (Fotó: Czerkl Gábor)
Garami József, a magyar Ferguson (Fotó: Czerkl Gábor)

Egyrészt a hét legjobb csapatának az MTK-t választottuk, és a Tisza Tibor büntetőjét, majd a kipattanót is hárító Hegedüs Lajos bravúrját pedig a hét védésének. A hét legszebb támadását is a kék-fehérek vezették: az MTK az első gólja, Horváth Zsolt találata előtt a saját térfeléről indult meg, négy játékos ért összesen labdába, ötször passzoltak a támadás során, amelyet kilenc másodperc alatt vitt végig a hazai csapat a DVSC ellen. Ezt az akciót még Sir Alex Ferguson legendás Manchester Unitedje sem építhette volna fel ennél szebben.

A skót mestert csak azért említjük, mert tegnap a Harmadik félidőben a korábbi REAC-edző, Hevesi Tamás az MTK szakmai igazgatóját, Garami Józsefet a magyar Fergusonnak nevezte. Más kérdés, hogy néhány fordulóval ezelőtt, amikor kevésbé ment a játék a kék-fehéreknek, akár a magyar Moyes elnevezést is ráaggathatták volna...

Ha már Harmadik félidő: Nyilasi Tibor ezúttal Dragan Vukmir találatát (az MTK ötödik találatát) választotta a forduló legszebb góljának.

Dragan Vukmir 244 NB I-es mérkőzés után szerezte meg első gólját, ezzel rekorder az élvonalbeli légiósok között: korábban nem volt még külföldi mezőnyjátékos, akinek ennyi meccset kellett volna várnia az első találatra. Érdekesség, hogy az FTC védője, Philipp Bönig a német Bundesliga top 5-ben van egy hasonló statisztikában – ő 140 német élvonalbeli meccset húzott le gól nélkül.

MTK–DVSC-TEVA 5–2

Forrás: mlsz.hu

Vukmir azonban nem NB I-es abszolút rekorder: csak a közelmúltra visszatekintve Böjte Attila kereken 250 NB I-es meccset játszott le pályafutása során (a 2008-as volt az utolsó szezonja), és nem szerzett gólt, Komlósi Ádám pedig a 281. élvonalbeli bajnokiján szerezte meg első NB I-es gólját (nemzetközi gólja már volt korábban, a BVSC színeiben).

Az MTK 5–2-es sikerével megtörte a DVSC 15 meccses veretlenségi sorozatát. Érdekes, hogy a legutóbbi, legalább 15 mérkőzéses NB I-es veretlenségi sorozat (az ETO 22-es szériája) szintén 5–2-vel szakadt meg:
a győriek Kecskeméten intettek búcsút remek szériájuknak. Utána bajnokok lettek, tehát az MTK-tól ötöt kapó debreceniek alighanem ezt az „árukapcsolást” elfogadnák. A Loki 2013. szeptember 22. (Győri ETO–DVSC 3–0) óta először kapott ki,

2002. augusztus 18. (DVSC–Újpest 2–5) óta pedig először kapott öt gólt a Debrecen. Az MTK viszont 2008. május 17. (MTK–Tatabánya 5–1) óta nem szerzett öt gólt élvonalbeli bajnoki mérkőzésen.

TOVÁBBI LEGEK, ÉRDEKESSÉGEK

A FORDULÓ VÁLOGATOTTJA A NEMZETI SPORT OSZTÁLYZATAI ALAPJÁN

Hegedüs L. 5 (MTK Budapest) – Romic 4 (Pécsi MFC), Vukmir 5 (MTK Budapest), Mateos 4 (Ferencváros), Fejes A. 4 (MTK Budapest) – Bognár I. 4 (Mezőkövesd-Zsóry), Pölöskei Zs. 5 (MTK Budapest), Leonardo 4 (Ferencváros), Gréczi 5 (Kecskemét) – Varga R. 5 (Győri ETO), Hrepka 5 (Szombathelyi Haladás).
A forduló játékvezetője: Vad II István 9 (MTK–DVSC-TEVA) – Tóth II Vencel, Varga

Zsolt, Bognár Tamás, Szilasi Szabolcs


A nevek után a játékosok osztályzatát, ill. csapatát tüntettük fel.

A forduló egyik legtöbbet faragott embere ezúttal is a ferencvárosi Leonardo volt, két PAFC-játékost is kiállították róla (Tamás két sárgát kapott, mindkétszer a brazilt rúgta fel). Az idén hét bajnokin 32-szer szabálytalankodtak vele szemben (legutóbb négyszer).

A legnagyobb mentés a kispesti Ivan Lovricé, aki a Haladás–Honvéd meccsen Radó András beadásánál mentett óriási helyzetben.

Az említett szombathelyi találkozón jegyeztük fel a legnagyobb bírói tévedést is, amikor Nagy Gergő lerántotta Radót, Andó-Szabó Sándor játékvezető azonban továbbot intett.

A legkésőbbi gól Varga Rolandé volt, aki a 93. percben döntötte el a Kecskemét elleni meccset.

A hét fejese a fehérvári Zé Luísé, aki a Lombard ellen saját, ollózás után levágódó labdáját fejelte előrevetődve a pápai kapuba.

A 23. fordulóban megtört a diósgyőri kapus Ivan Rados nagy sorozata, ugyanis a szezonbeli hetedik bajnokiján megkapta az első gólját a Honvéd elleni, 2–1-re megnyert meccsen. Most, a Kaposvár ellen azonban ismét „shutoutot” produkált, így 765 perc alatt (az egyik meccsen a szünetben lépett pályára) egy kapott gólnál tart, ami a legjobb vonatkozó mutató az NB I-ben.

A forduló potyája: a Mezőkövesd válogatott összetartásokra meghívott kapusa, Horváth Tamás szívesen kitörölné emlékeiből a Paks egyenlítő gólját: egy jobb oldali szögletet követően a kapuvédő rettenetesen csúnyán „lyukat fogott", Simon Attila pedig egyből büntetett.

LABDARÚGÓ NB I, 24. FORDULÓ
IdőpontMérkőzés (Tv)Játékvezető
Április 11., péntek
19.00
Pécsi MFC–Újpest FC 0–0Iványi Zoltán
Április 12., szombat
14.00
Ferencváros–Puskás Akadémia FC 1–0
Erdős József
16.00Mezőkövesd–MVM-Paks 2–2
Farkas Ádám
16.00
Videoton–Lombard Pápa 2–2Németh Ádám
18.00Diósgyőri VTK–Kaposvári Rákóczi 1–0
Becséri Dániel
20.00MTK Budapest–Debreceni VSC-Teva 5–2Vad II István
Április 13., vasárnap
16.30Szombathelyi Haladás–Budapest Honvéd 2–0
Andó-Szabó Sándor
18.30
Győri ETO FC–KTE-Phoenix Mecano 2–1Solymosi Péter
TABELLA ♦ GÓLLÖVŐLISTA ♦ MENETREND ♦ EREDMÉNYEK
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik