A Fradiról szóló hírek az NB I-ben példátlan átigazolási stratégiát sejtetnek

Vágólapra másolva!
2023.01.27. 14:54
A labdarúgó NB I-ben a vb miatt több mint két hónaposra nyúló téli szünetet követően szombaton a 17. fordulóval folytatódik a 2022–2023-as idény. A tavaszi szezonrajtot, szokásunkhoz híven, ezúttal is négyrészes sorozatban vezetjük fel, melyben összefoglaljuk a csapatoknál történt téli változásokat és a felkészülési mérkőzéseket. Felvezető sorozatunk záró részében a 11 pontos előnnyel listavezető és a háttérben külföldi kiszemeltek hálózatát kiépítő Ferencvárossal, a két éve még NB III-as Kecskeméttel és az ősszel nagyon hullámzóan teljesítő Kisvárdával foglalkozunk. 
A kisvárdaiak (pirosban) veretlenül fejezték be a téli felkészülést (Fotó: kisvardafc.hu)
A kisvárdaiak (pirosban) veretlenül fejezték be a téli felkészülést (Fotó: kisvardafc.hu)
A kisvárdaiak (pirosban) veretlenül fejezték be a téli felkészülést (Fotó: kisvardafc.hu)

KISVÁRDA: HULLÁMZÓ ŐSZ ÉS SOK KAPOTT GÓL UTÁN VÁRJÁK A TAVASZT

A labdarúgó NB I-ben az előző idényben 2. helyen záró Kisvárda meglehetősen hullámzóan teljesített az őszi szezonban. Első hat meccsén nem kapott ki és négyszer győzött is, utána viszont három vereség következett. Októbertől aztán visszakerült a sportigazgatói pozícióba a nyáron átmeneti szünetet tartó Révész Attila, és a gyengébb időszakot követően a csapat megverte otthon Vasast, majd idegenben a Debrecent és a Puskás Akadémiát, közben ikszelt Kecskeméten és Mezőkövesden. Az utolsó két forduló viszont megint balul sikerült: a ZTE-től és a Fehérvártól is kikapott a várdai csapat..

Ezek után nagy kérdés volt, a felkészülési időszakban vajon melyik arcát mutatja az együttes. Nos, a törökországi edzőtáborozás során játszott három mérkőzésből egyet sem veszített el a Kisvárda, a Stal Mielec és az FK Radnicski ellen győzött, a Sigma Olomouccal ikszelt. Ugyanakkor a csapat továbbra is azzal a problémával küzd, hogy átlagosan, meccsenként sokkal több gólt kap, mint az előző idényben, amikor 33 forduló alatt kapott 34-et, most pedig 16 meccsen 29-et, aminél többet egyébként egyik csapat sem kapott ebben az évadban (az Újpest is 29-cel áll).

A problémát orvosolhatja egyrészt a napokban érkezett új kapus, a 24-szeres montenegrói válogatott, Danijel Petkovics, aki a 2016–2017-es idényben az MTK-nál már bizonyította képességeit, az elmúlt éveket pedig Franciaországban töltötte. Másrészt a védelem erősítése céljából érkezett a 27 éves, kétszeres bosnyák válogatott Aleksandar Jovicic, aki különböző horvát csapatokban rendre alapembernek számított az elmúlt években, 168 horvát élvonalbeli bajnokin hat gólt szerzett és hét gólpasszt adott. A téli felkészülési meccseken már játszott is, de nyilván időre van szüksége, amíg összeszokik a társakkal és igazán segítségére tud lenni a csapatnak.

Aki viszont már nem segít a tavasszal, ő a Dél-Koreába eladott Jasir Asani. A szélső, ha nem is volt mindig kezdő, csereként beállva is képes volt lendületet adni a csapat játékának, másfél év alatt 52 tétmeccsen 10 gólt szerzett és 11 gólpasszt adott. Az ő helyére a 25 éves szerb Milos Szpaszics érkezett, aki ősszel 19 meccsen öt gólt szerzett hazája élvonalában. Két kiegészítő ember, a szintén szerb Szlobodan Szimovics és a román Andrei Peteleu távozott még.

A Kisvárda szombaton az NB I-ben a Paksot fogadja, majd a Honvédhoz látogat, aztán ugyancsak a fővárosban a harmadosztályú ESMTK-val játszik a Magyar Kupában, majd a bajnokságban a Ferencvárost látja vendégül.

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS KISVÁRDÁN
Érkezők:Aleksandar Jovicic
(bosnyák, HNK Gorica – Horvátország), Danijel Petkovics (montenegrói, szabadon igazolhatóként, legutóbb Angers SCO – Franciaország), Milos Szpaszics(szerb, Radnik Szurdulica – Szerbia)
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatért:
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek: Nazar Ponomarenko(ukrán-magyar)
Kiszemeltek:
Távozók:Jasir Asani(albán-északmacedón, Kvangdzsu – Dél-Korea), Andrei Peteleu(román, CFR – Románia), Szlobodan Szimovics (szerb, FK Kolubara – Szerbia)
Kölcsönbe távozók:
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz:
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk:

A KISVÁRDA MASTER GOOD TÉLI FELKÉSZÜLÉSE
Edzőtábor: január 11–21., Side, Törökország
Felkészülési mérkőzések
Január 14.: Kisvárda–Stal Mielec (lengyel) 3–2 (Mesanovic 2, Wypario – öngól)
Január 17.:
Kisvárda–FK Radnicski (szerb) 2–1 (Vida, Ilievszki)
Január 20.: Kisvárda–Sigma Olomouc (cseh) 2–2 (Camaj, Mesanovic)

Horváth  Krisztofer tavasszal Kecskeméten futballozhat (Fotó: kecskemetite.hu)
Horváth Krisztofer tavasszal Kecskeméten futballozhat (Fotó: kecskemetite.hu)

 

KTE: SZABÓ LEVENTE ELMENT, KOROSZTÁLYOS VÁLOGATOTT TÁMADÓ ÉRKEZETT

Az ősz meglepetéscsapata, az újonc – két évvel ezelőtt még NB III-as – Kecskeméti TE elsősorban a jól megszervezett védekezésének és jó helyzetkihasználásának köszönheti, hogy az előkelő második pozícióból vághat neki a tavasznak. Szabó István együttese a Ferencváros után a második legkevesebb gólt kapta és a második legjobb a gólkülönbsége, a gólhelyzeteinek pedig a 33 százalékát használta ki, ezzel harmadik a mezőnyben. Az ősz során csupán kétszer kapott ki, s otthon még veretlen.

A KTE-nél a támadósorban volt eddig a legjelentősebb változás. A négygólos Szabó Levente kölcsönből visszatért Fehérvárra, míg a montenegrói Uros Djuranoviccsal elégedetlen volt a vezetőség, ezért szabadlistára tette és már csak az NB III-as csapat edzéseit látogathatja. Ha a szegedi formáját hozza, akkor erősítést jelenthet, hogy a lila-fehérek kölcsönben megszerezték a Torino korosztályos magyar válogatott játékosát, Horváth Krisztofert, aki az előző évadban a másodosztályban 19 gólt ért el. Viszont az előző fél évben, Debrecenben csak hét mérkőzésen játszott az élvonalban, és gólt nem szerzett.

Az NB II-es Pécsi MFC-től a középpályás Nikitscher Tamás és a balhátvéd Hadaró Valentin érkezett, utóbbi a Kaposvárral korábban már szerepelt az NB I-ben és kölcsönből tért vissza a baranyai gárdától. A Honvéd NB III-as csapatától a középpályás Polyák Kristófot igazolták át a kecskemétiek, a saját utánpótlásból a védő Győri Ábellel és a támadó Major Szabolccsal kötöttek profi szerződést. Ugyanakkor a hátvédek közül elengedték az első bajnokin, a Vasas ellen piros lapot összeszedő Sági Milánt, valamint a csupán öt mérkőzésen szerepeltetett szerb-magyar kettős állampolgár Pejovics Danilót.

A KTE a Honvéddal együtt a legtöbb, összesen hét felkészülési találkozóval hangolt a tavaszi küzdelmekre, ebből négyet a törökországi Belekben, hármat itthon játszott, a mérlege három győzelem és négy vereség. Szabó István együttesének két élvonalbeli csapatot, a cseh Teplicét és a szlovák Zlaté Moravcét, valamint az NB II-ben kiesésre álló Békéscsabát sikerült legyőznie, a német másodosztályú Magdeburggal, két román élvonalbeli klubbal, valamint a másodosztályú Csákvárral szemben viszont alulmaradt. A felkészülés során Katona Bálint és Horváth Krisztofer volt a legeredményesebb, mind a ketten kétszer találtak be.

A Kecskemét vasárnap hazai pályán a Fehérvár ellen folytatja a bajnokságot, ezt követően Paksra utazik, és mivel a Magyar Kupából kiesett, így a következő hétvégén pihenten fogadhatja a Honvédot.


TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A KECSKEMÉTI TE-NÉL
Érkezők: Nikitscher Tamás
(Pécsi MFC), Polyák Kristóf (Bp. Honvéd)
Kölcsönbe érkezők: Horváth Krisztofer (Torino – Olaszország, legutóbb kölcsönben Debreceni VSC)
Kölcsönből visszatérnek: Hadaró Valentin (Pécsi MFC)
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek: Győri Ábel, Major Szabolcs
Kiszemeltek: –
Távozók: Sági Milán (Kozármisleny, szabadon igazolhatóként)
Kölcsönbe távozók: Pejovics Danilo (szerb-magyar, Pécsi MFC)
Kölcsönből visszatértek klubjukhoz: Szabó Levente (Mol Fehérvár FC)
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk: Uros Djuranovics
(montenegrói, az NB III-as csapathoz került)

A KECSKEMÉTI TE TÉLI FELKÉSZÜLÉSE
Edzőtábor:
Január 5–13., Belek, Törökország

Felkészülési mérkőzések
Január 3.:
KTE–Békéscsaba Előre (NB II) 4–2 (Győri B., Hatvani, Banó-Szabó, Pejovics)
Január 6.: KTE–1. FC Magdeburg (német II. o.) 1–4 (Belényesi)
Január 10.: KTE–Rapid Bucuresti (román) 1–3 (Katona B.)
Január 10.: KTE–Universitatea Craiova (román) 1–3 (Hadaró)
Január 13.: KTE–Teplice (cseh) 3–2 (Horváth K., Tóth B., Katona B.)
Január 21.: KTE–Csákvári TK (NB II) 1–3 (Beliczky)
Január 21.:
KTE–FC Zlaté Moravce (szlovákiai, Aranyosmarót) 1–0 (Horváth K.)

 

A Ferencváros új szerzeménye, Myenty Abena (középen, fotó: fradi.hu)
A Ferencváros új szerzeménye, Myenty Abena (középen, fotó: fradi.hu)

 

FERENCVÁROS: KISZEMELTEK SORA VENEZUELÁTÓL DÉL-KOREÁIG

A Ferencváros megnyugtató, 11 pontos előnnyel vezeti a bajnokságot, így érthető okokból nem kell kapkodnia az átigazolási piacon. Még úgy sem, hogy a vb-t megjárt Aissa Laidouni az Union Berlinnél folytatja pályafutását, ugyanis az augusztus végén igazolt Amer Gojak képes lehet őt pótolni, de rajta kívül is többen vannak a keretben, akik megoldást jelenthetnek belső középpályás poszton. Egy új játékos érkezett az FTC-hez a télen, a 28 éves, suriname-i válogatott védő Myenty Abena, akinek nyáron járt volna le a szerződése a pozsonyi Slovannál, de sikerült már most megállapodni a szerződtetéséről.

Az FTC a különböző országokból érkező sajtóhírek alapján – amelyek jelentős részét klub közeli források is megerősítették – egy nemzetközi kiszemelt listát állított fel, amelyen akár tíznél is több olyan célpont szerepel a világ különböző tájairól, akinek belátható időn belül lejár a szerződése jelenlegi klubjánál, ezért az értékéhez képest nyomott áron megszerezhető és a Ferencváros már ajánlatot is tett érte. Vannak köztük, akikkel a klubjuktól folytatott tárgyalásoktól függetlenül egy nyári szerződésben már meg is egyezett az FTC, így legkésőbb fél éven belül biztosan érkeznek. Ilyen volt Abena és ilyen a híreink szerint a ghánai Owusu Kwabena is, az azeri Qarabag csatára.

Az, hogy egy magyar csapat saját maga által kiépített, összeválogatott nemzetközi adatbázis alapján próbál játékosokat igazolni, nem újdonság, hiszen például Révész Attila, a Kisvárda sportigazgatója is gyakran beszél erről. Viszont a Kisvárda, a legtöbb magyar klubhoz hasonlóan, inkább Európában futballozó játékosokat keres, többségében olyanokat, akikért nem kell átigazolási díjat fizetni. Ahhoz viszont nem szoktunk hozzá, hogy egy magyar klub Venezuelától (onnan ghánai próbajátékos érkezett), illetve Brazíliától indulva Belgiumon és Portugálián keresztül Tunéziáig; Norvégiától Albánián és Azerbajdzsánon át Dél-Koreáig (és itt nem a játékosok származását, hanem azt az országot értjük, ahol éppen futballoznak) gyűjti a kiszemelteket, és adott esetben egyre másra teszi is a különböző ajánlatokat klubjaiknak a költségvetéséhez mérten elérhető játékosokért. A felsorolt országok mindegyikéből érkeztek olyan hírek, hogy a Ferencváros szemmel tart egy-egy futballistát vagy már ajánlatot is tett érte. Többségében 26 év alatti, válogatott labdarúgókról beszélhetünk.

Éppen ezért a ferencvárosi szurkolóknak akkor sem kell izgulniuk, ha egy-egy kulcsembert elad a klub – mint most Laidounit –, ugyanis biztos megvan már, ki érkezhet a helyére, akit a befolyó bevételből meg is tudnak venni. A bajnokság mellett az Európa-liga nyolcaddöntőjére is készülő Ferencvárosnál amiatt sem kell izgulni, hogy a négy téli felkészülési meccséből csak egyet tudott megnyerni a csapat, két döntetlen és egy vereség mellett. A német élvonalbeli Augsburg elleni 2–0-s siker ugyanis mutatja, ha jó napja van, egy-egy meccsen topligás csapatokkal is képes felvenni a versenyt. Az a mérkőzés másrészt arról is tanúskodik, hogy a Ferencvárosnál annyira mély a keret, hogy bárki előléphet egy-egy mérkőzésen nyerőemberré, mint akkor az ősszel inkább kiegészítő embernek számító Xavier Mercier, aki azon a találkozón két gólt szerzett.

Az FTC erejét mutatja az is, hogy visszafogott játékkal is képes mérkőzéseket nyerni, mint kedden a ZTE elleni, az őszi szezonból mostanra halasztott, 2–1-es ferencvárosi győzelemmel záruló mérkőzésen, amely után már 11 pont a zöld-fehérek előnye a tabella élén. Ez már akkora előny, hogy Sztanyiszlav Csercseszov vezetőedző a bajnokságban kedvére variálhatja az aktuális kezdőcsapatot, pihentetheti kulcsembereit az El-mecsekre – egykönnyen nem fogják utolérni az FTC-t a tabellán.

Az FTC otthon kezd a Vasassal, majd Paksra látogat, aztán az Újpestet fogadja. A zöld-fehérek tavasszal a Magyar Kupában már nem érdekeltek, iváncsai vereségükkel még októberben búcsúztak ettől a sorozattól.

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A FERENCVÁROSNÁL
Érkezők:
Myenty Abena (suriname-i, Slovan Bratislava – Szlovákia)
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérhet: –
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek: Manner Balázs, Radnóti Dániel István, Varga Zétény
Kiszemeltek: Beni (Benedito Mambuene Mukendi, angolai, CD Trofense – Portugália), Halmai Ádám (Soroksár – próbajáték), Owusu Kwabena (ghánai, Qarabag – Azerbajdzsán), Kwaku Bonsu Osei (ghánai, szabadon igazolható, legutóbb Caracas FC – Venezuela), Mohamed Ali Ben Romdan (tunéziai, Espérance – Tunézia), Redon Xhixha (albán, FK Tirana – Albánia)
Távozók: Csontos Dominik (soroksári kölcsön után Mezőkövesd, onnan ETO FC Győr), Aissa Laidouni (francia-tunéziai, Union Berlin – Németország), Rasmus Thelander (dán, Aalborg BK – Dánia, szabadon igazolhatóként)
Kölcsönbe távozók:
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk: Franck Boli (elefántcsontparti, Gaziantep FK – Törökország, Qarabag – Azerbajdzsán)

A FERENCVÁROS TÉLI FELKÉSZÜLÉSE
Edzőtábor:
december 14–21., Mezőkövesd és január 7.–17. La Nuchia, Spanyolország

Felkészülési mérkőzések
December 21.:
Mezőkövesd Zsóry FC–Ferencváros 0–0
Január 11.: Ferencváros–FC Augsburg (német) 2–0 (Mercier 2)
Január 15.:
Ferencváros–Piast Gliwice (lengyel) 0–1
Január 16.:
FTC–Viktoria Plzen (cseh) 0–0

LABDARÚGÓ NB I
A 2. FORDULÓBÓL ELHALASZTOTT MÉRKŐZÉS
Január 24.: ZTE FC–Ferencvárosi TC 1–2
(Marquinhos – 11-esből, A. Traoré)

LABDARÚGÓ NB I
17. FORDULÓ
Január 28., szombat

14.30: Kisvárda–Paksi FC
17.00: Debreceni VSC–Zalaegerszegi TE FC
19.30: Ferencváros–Vasas
Január 29., vasárnap
13.00:
Mezőkövesd–Puskás Akadémia
15.30: Újpest FC–Budapest Honvéd
17.30: Kecskeméti TE–Mol Fehérvár

AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 15 12 1 2 36–13 +23 37
2. Kecskeméti TE 16 6 8 2 23–16 +7 26
3. Kisvárda 16 7 4 5 27–29 –2 25
4. Puskás Akadémia 16 6 7 3 22–18 +4 25
5. Zalaegerszegi TE 16 6 4 6 25–19 +6 22
6. Paksi FC 15 6 3 6 27–26 +1 21
7. Debreceni VSC 16 5 5 6 27–27 0 20
8. Mol Fehérvár 16 5 4 7 20–23 –3 19
9. Mezőkövesd 16 4 4 8 18–26 –8 16
10. Újpest FC 16 4 4 8 19–29 –10 16
11. Budapest Honvéd 16 4 4 8 16–27 –11 16
12. Vasas FC 16 3 6 7 13–20 –7 15

A 4. fordulóból elhalasztott Paksi FC–Ferencváros mérkőzést február 1-jén pótolják.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik