A Fradinál 441 napja erre vártak, a tábor pedig 1252 nap után jön

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.10.30. 18:46
A labdarúgó NB I 14. fordulója után fókuszban a Ferencváros élre állása, a Fradi-tábor bejelentett visszatérése. Aztán bővebben foglalkozunk a botrányoktól sem mentes Újpest–Videoton (2–2) találkozóval, de terítékre kerül a gólszerzők közül Ezekiel Henty, Gazdag Dániel, Ugrai Roland és Bódi Ádám is.

Böde Dánielnek kijár az ünneplés – egy hét alatt két győztes góllal élre „lőtte” a Fradit (Fotó: Török Attila)
Böde Dánielnek kijár az ünneplés – egy hét alatt két győztes góllal élre „lőtte” a Fradit (Fotó: Török Attila)

A HÉT ELŐZÉSE – A FRADI AZ ÖTÖDIK LISTAVEZETŐ

A hétvégén a Videoton pontvesztését kihasználta az FTC, s jobb gólkülönbsége révén (miután a két csapatnak ugyanannyi győzelme van) a tabella élére állt. A Ferencváros az ötödik csapat, amely ebben az idényben vezeti a tabellát.

Az első forduló után a Bp. Honvéd a DVTK-val abszolút holtversenyben volt az első, miután mindkét gárda 2–0-ra győzött. A második körben aztán az éllovasok egymással találkoztak, és 2–2-es döntetlenjük azt eredményezte, hogy az egyedüliként két győzelemmel kezdő Mezőkövesd ugrott az élre. A 3. fordulóban újabb váltás jött, miután a Mezőkövesd kapott egy ötöst a Ferencvárostól, így a DVTK lett a listavezető. A borsodiak sem vezettek többet egy fordulónál, a negyedik kört követően a Honvéd visszakerült az első helyre, igaz, ekkor a Videotonnal holtversenyben állt az élen. A kispestiek az 5. forduló után már egyedül voltak listavezetők, majd a 6. kanyarban átadták előkelő pozíciójukat a Videotonnak, amely egészen a legutóbbi, 14. fordulóig mondhatta magát éllovasnak. A múlt hétvégi körben aztán az Újpesten 2–2-es döntetlent játszó Videotont megelőzte a Mezőkövesden 1–0-ra győző Ferencváros – igaz, csak kettővel jobb gólkülönbségének köszönhetően.

Az FTC ezzel hosszú idő után került ismét a tabella élére: legutóbb az előző idény 4. fordulója után nézhette Thomas Doll csapatának a hátát a mezőny. Az 5. fordulóban, 2016. augusztus 13-án este játszották az FTC–Vasas mérkőzést, amelyet az angyalföldiek nyertek meg 2–1-re, s a Fradi akkor adta át listavezető pozícióját – azaz a múlt szombaton élre ugró Ferencváros 441 nap után állt ismét az NB I-es tabella első helyére. És ezt nagyban köszönheti Böde Dánielnek, aki ugyan még „csak” négy gólnál tart ebben a szezonban, de egy héten belül másodszor szerzett győztes találatot, az Újpest után a Mezőkövesd ellen is.

A HÉT BEJELENTÉSE – VISSZATÉR A FERENCVÁROSI TÁBOR

Ha már a napokat említettük, emeljük ki a múlt hét bejelentését is. Kubatov Gábor, az FTC elnöke ugyanis megállapodott a Fradi vénaszkenneres beléptetése ellen tiltakozó, szervezett szurkolói csoportok (együttesen a Szurkolók Személyiségi Jogok Nélkül szervezet) képviselőivel, hogy a DVSC elleni bajnokitól kezdve visszatérnek a kapu mögé a fanatikus szurkolótábor tagjai.

Mindez azt jelenti, hogy az ultrák a 2014. június 1-jén, még a Puskás Ferenc Stadionban rendezett FTC–Paks (2–0) mérkőzés után 1252 nappal lesznek ott ismét a Ferencváros hazai bajnoki mérkőzésén.

A Ferencváros kapcsán egyébként még egy címet kioszthatunk az elmúlt hétről, de ennek már aligha örülnek a zöld-fehéreknél: az FTC szolgáltatta ugyanis a hét meglepetését is, azzal, hogy a Kisvárdával szemben alulmaradt a Magyar Kupában, és a legjobb 32 közé sem jutott be.

A HÉT PIROS LAPJA(I) – SOLYMOSI MÁR MEGINT VILLANTOTT AZ ÚJPEST ÉS A VIDI MECCSÉN

Solymosi Péter, az Újpest–Videoton találkozó játékvezetője hosszú NB I-es pályafutása során harmadik alkalommal vezetett a két csapat részvételével zajló élvonalbeli bajnoki mérkőzést, és mindhárom meccsen előkerült a zsebéből a piros lap.

A pályafutása során eddig 260 NB I-es találkozót dirigáló Solymosi Péter először bő két évvel ezelőtt, 2015. szeptember 19-én vezette az akkor még álló Sóstói Stadionban a Videoton–Újpest mérkőzést, amelyen a hazaiak 3–0-ra nyertek, s amelyen a ma már a Puskás Akadémiában futballozó Jonathan Heris kapott piros lapot a vendégektől.

Bő másfél évet kellett várnia a két csapatnak, hogy ismét Solymosi dirigálja egyik bajnokijukat: idén februárban már Felcsúton találkozott egymással a két csapat, s a Videoton ismét legyőzte a lila-fehéreket, ezúttal 5–1-re. A piros lapot ekkor is egy újpesti játékosnak, Souleymane Diarrának mutatta fel Solymosi Péter játékvezető, miután a Videoton harmadik gólja után csak nem hagyta abba a reklamálást. Tegyük hozzá, némileg joggal, hiszen Suljic találata előtt Lazovics két kézzel, a nyakánál fogva rántotta el Diarrát – Vidi-gól helyett tehát az Újpest javára járt volna szabadrúgás.

Ilyen előzmények után jött a hétvégén a két csapat harmadik olyan bajnoki randevúja, amelyet Solymosi vezetett, s ezen kétszer is előkerült a piros lap: előbb a második fehérvári gólt szerző Anel Hadzicot állította ki, majd a rendes játékidő letelte előtt egy perccel a magyar nyelvvel kimondottan jó barátságba kerülő Suljicot is elzavarta zuhanyozni Solymosi.


Solymosi játékvezető tehát a felsorolt három mérkőzésen összesen négy játékost állított ki (kettőt az Újpestből, kettőt a Videotonból), kétszer törlesztésért, hátraütésért (Heris, Hadzic), kétszer reklamálásért (Diarra, Suljic) szankcionált. A négy kiállított labdarúgó egyike sem Magyarországon született.

A HÉT BALHÉJA, KIAKADÁSA ÉS A HÉT WC-ÜLŐKEFEDŐJE – FÉL PERC UTÁN ZENGETT A KU.VA GYENGE ÚJPESTEN

Az előzőekben említett hétvégi Újpest–Videoton találkozó nemcsak Solymosi személye miatt érdemel említést, hanem sajnos a mérkőzés alatti és utáni botrányos jelenetek miatt is.

Először is ritka az, amikor a kezdősípszó után fél perccel már felhangzik egy stadionban a „k.uva gyenge” szurkolói rigmus, márpedig Újpesten erre láthattunk, hallhattunk példát, amikor a Videoton korai gólja után rögtön így fejezték ki többen is az elégedetlenségüket a hazai táborból. Majd 0–2 után fokozódott az ellenséges hangulat, hol a csapatuk edzőjét, Nebojsa Vignjevicset, hol a klub tulajdonosát, Roderick Duchatelet-t szidták, a meccs hajrájában pedig egy WC-ülőkefedőt is a pályára dobtak, amit Litauszki Róbertnek kellett „eltakarítania”.

AZ ESETRŐL KÉSZÜLT VIDEÓT A KÉPRE KATTINTVA TEKINTHETIK MEG!
AZ ESETRŐL KÉSZÜLT VIDEÓT A KÉPRE KATTINTVA TEKINTHETIK MEG!

A meccs hosszabbításában aztán – amikorra az Újpest már egyenlített és a győzelem reményében készülődhetett büntetőrúgáshoz – a hazaiak vezetőedzője bosszankodott, amiért nem az eredetileg kijelölt Novothny Soma, hanem a szurkolók hatására Tischler Patrik végezte el, és hagyta ki a tizenegyest.

AZ ESETRŐL KÉSZÜLT VIDEÓT A KÉPRE KATTINTVA TEKINTHETIK MEG!
AZ ESETRŐL KÉSZÜLT VIDEÓT A KÉPRE KATTINTVA TEKINTHETIK MEG!

Az esetről, illetve a saját szerepéről a meccset követően is hosszasan, és meglehetősen feszülten beszélt a szakember, aki ugyanakkor leszögezte, egyelőre nem áll szándékában távozni az Újpesttől.

Tischler Patrik a hét közben, a Gödöllő elleni Magyar Kupa-meccsen szerzett mesterhármasa után még azt kifogásolta, hogy hiába rugdossa a gólokat, a vezetőedző ezt nem veszi figyelembe, ezúttal viszont el kellett ismernie, hogy az ő lábában maradt a győzelem, függetlenül attól, hogy előtte, a 72. percben ő egyenlített.

A feszült jelenetek azonban más színtéren is folytatódtak. Ezekiel Henty ugyanis az öltözőbe vonuláskor összeszólalkozott a hazaiakkal, a Videoton FC álláspontja szerint az egyik újpesti játékos rasszista jelzővel illette a támadót (ilyen jelzők a hazai szurkolók részéről is többször elhangzottak a meccs során). Ennek lehetett aztán a következménye, hogy Henty szétrúgott egy öltözőajtót. A fehérváriak közleményére válaszul vasárnap az Újpest is kiadott egy közleményt, melyben leszögezik, nem az újpestiek labdarúgója illette rasszista jelzővel a nigériai csatárt. Ezek után csak egyben lehetünk biztosak: az ügynek még lesz folytatása.


A HÉT VILLÁMGÓLJAI – VIDEOTON, DVTK

Ezékiel Henty ugyanakkor nemcsak az ajtót rugdosta szombaton, hanem a labdát is: mindössze 26 másodperccel a kezdősípszó után gólt lőtt, amivel az idei szezon leggyorsabb találatát szerezte.

Eddig összesen 13 gól született a szezon során a mérkőzések első öt percében, s a villámrajtot vevő csapatok koronáján a Videoton a Haladással, míg a „villámgólkirályok” trónján Hadzic és a szombathelyi David Williams osztozik.

A bajnokság 12 csapata közül, eddig hétnek sikerült az első öt percben betalálnia, a legeredményesebb a Videoton és a Haladás egyaránt három találattal.

A múlt heti vizsgálódásunk során a fehérváriakat kikiáltottuk a hajrágólok mestereinek, s most el kell ismerni, a mérkőzések elejének is átlagon felüli koncentrációval állnak neki. A mostani, Újpest elleni mérkőzésük ráadásul azért is kiemelkedő, mert 4:40-et mutatott az eredményjelző, amikor Hadzic már a Videoton második gólját szerezte. Hadzic egyébként a Honvéd ellen is korán betalált, a 10. fordulóban a 3. percben volt eredményes.

Ezzel a két gyors góllal a Haladás támadójával, David Williamsszel holtversenyben osztozik a „villámgólkirályi” címen, aki szintén két gólt szerzett az első öt percben ebben a szezonban. A Vidi és a Hali után a DVTK, és a PAFC jön egyaránt két gyors góllal, míg a Vasas, a Balmazújváros és a Ferencváros egyszer volt eredményes az első öt percében.

A már többször citált Újpest–Videoton 2–2-es mérkőzés egy gyorsasági csúcsot azonban nem tudott megdönteni azzal, hogy kevesebb, mint öt perc alatt 2–0-ra vezetett a vendégcsapat. A DVTK a Haladás ellen ugyanis csupán 71 másodperc különbséggel szerzett két gólt, ennyi telt el Lipták Zoltán és Ugrai Roland két találata között a második félidő elején.

TOVÁBBI LEGEK, ÉRDEKESSÉGEK

Folytatódó gólsorozatok. Apropó Ugrai. A Diósgyőr támadója folytatni tudta az elmúlt fordulók Haladás-mérkőzésein kialakult „hagyományt”, amely szerint a vasiak ellen rendre betalál egy korábbi játékosuk. Ugrai két részletben 65 NB I-es meccsen játszott a Haliban, előtte a Vasasból Gaál Bálint volt eredményes a Haladással szemben, aki idén januárig három szezon alatt 67 mérkőzésen lépett pályára a szombathelyi klubban. Egy hónappal ezelőtt, szeptember végén a Haladás–Mezőkövesd meccsen (2–2) Iszlai Bence volt eredményes, aki három nappal korábban szerződött a kövesdiekhez, miután a nyáron elhagyta a Halit (Iszlai emellett egy büntetőt kihagyott). A három említett meccsből a Haladás egyiket sem tudta megnyerni, a DVTK-tól és a Vasastól ki is kapott.

Ugrai egy másik sorozatot is folytatott a Haladás ellen: azok után ugyanis, hogy meglepetésre csak a szünetben állt be csereként – ez amúgy a hét edzői húzása, hogy a kulcsembernek számító támadót csak a második félidőre állította csatasorba Bódog Tamás – ismét gólt szerzett, a legutóbbi négy bajnokin már az ötödiket, s összesen hétnél jár ebben az idényben (ez egyéni csúcs Ugrainál).

Gól csaknem egy év után. A Haladás–DVTK meccsen Lipták Zoltán is gólt szerzett a vendégeknél. A 267. NB I-es meccsén a 22. gólját jegyző védő legutóbb 2016. november 26-án a Paks ellen talált be, míg azt megelőzően egy héttel szintén a Haladásnak köszönt be, akkor is a DVTK győzött, 2–1-re (most 3–0-ra).

A hét gólja. Megszületett élvonalbeli karrierjének első gólja – több mint három esztendőt kellett rá várnia… Gazdag Dániel, a Budapest Honvéd középpályása 2014. szeptember 26-án mutatkozott be a Pécsi MFC ellen (1–2) az NB I-ben, szombaton, a Balmazújváros elleni bajnokin (3–0) már a 77. NB I-es meccsére készült, s elképesztő gólt rúgott!

„Amikor Pölöskei Zsolthoz került a labda, már kértem is, hiszen érzékeltem, nem támad meg egyik balmazújvárosi játékos sem – emlékezett a kispestiek középpályása. – Amikor ellőttem, éreztem, hogy jól találtam el a labdát, a következő pillanatban pedig már a többiek a nyakamban lógtak… Davide Lanzafame megragadott hátulról, leterített a földre, mindenki nagyon örült. Végre nem ugrathatnak a többiek, hogy hol késik már az első NB I-es gólom! Persze már mondogatják, mikor és melyik étterembe megyünk, hiszen ilyenkor illik meghívnom őket. A legfontosabb persze, hogy három pontot szereztünk.” (Javasoljuk, hogy Gazdag Dániel olyan éttermet válasszon, amelynek kínálatában megtalálható a Húsleves gazdagon…)

A hét embere és a hét csapata. Utóbbi cím a Debrecené, amely kedden 3–2-vel továbbjutott a Magyar Kupában a Monorral szemben, majd szombaton 3–2-re győzött a Paks ellen is, és továbbra is őrzi augusztus 12. óta tartó (akkor a Videoton vendégeként kapott ki 1–0-ra a Loki), immár kilenc bajnokit, összesen 11 tétmeccset számláló veretlenségét. Ráadásul a kilenc bajnokiból hetet meg is nyert Herczeg András együttese. A hét embere Bódi Ádám, aki a Paks ellen két góllal vette ki a részét a sikerből, és az őszi debreceni menetelés során négy gólt szerzett és három gólpasszt jegyzett. Mindezt azután, hogy augusztusban, egy év távollét után a Videotontól kölcsönbe visszatért a DVSC-hez, a Vidinél ugyanis nem tudott alapemberré válni, az NB I-ben 11-szer lépett pályára, gól nem szerzett. A Lokinál most kilenc bajnokin tart négynél.

Amúgy Bódi és a 3. helyen álló DVSC számára az igazi próba most következik – szombaton a listavezető FTC vendégeként…

NB I, 2017–2018, 14. FORDULÓ
OKTÓBER 28., SZOMBAT
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐNÉZŐSZÁM
Balmazújváros–Bp. Honvéd 0–3
Balmazújváros, Városi StadionVad II István
1239
Debreceni VSC–Paksi FC 3–2
Debrecen,Nagyerdei StadionBognár Tamás
2802
Haladás–Diósgyőri VTK
0–3

Sopron, Városi StadionKarakó Ferenc
1120
Mezőkövesd–Ferencváros 0–1
Mezőkövesd, Városi StadionPintér Csaba
2935
Újpest FC–Videoton FC
2–2

Budapest, Szusza Ferenc StadionSolymosi Péter
1593
Puskás AFC–Vasas FC
0–0
Felcsút, Pancho ArénaFarkas Ádám
986
TABELLA •NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOK• GÓLLÖVŐLISTA
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC1485128–13+1529
2. Videoton FC1485129–16+1329
3. Debreceni VSC1474323–12+1125
4. Budapest Honvéd1464424–22 +222
5. Diósgyőri VTK1463527–23 +421
6. Vasas FC1462619–23 –420
7. Paksi FC1446422–23 –118
8. Puskás Akadémia FC1444617–21 –416
9. Újpest FC1437418–19 –116
10. Szombathelyi Haladás1432911–27–1611
11. Balmazújváros1424816–22 –610
12. Mezőkövesd Zsóry FC1424815–28–1310

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik