A Fradi–Újpest derbi dönt a kiesésről, ha...

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.05.15. 16:05
null
Az Újpest egy pontra van a biztos bennmaradástól (Fotó: Földi D. Attila)
A labdarúgó NB I 31. fordulója után sem tisztult a kép, ami a bennmaradásért folyó harcot illeti (a bajnoki cím kérdése sokkal egyszerűbb: a Vidi csak akkor lesz bajnok, ha több pontot szerez, mint a Honvéd). A már biztosan búcsúzó Gyirmótot nem számolva öt klubot fenyeget a kiesés réme. A fordulóra visszatekintő, a legutóbbi játéknap érdekességeivel, legjeivel foglalkozó visszapillantónkat ezúttal a bennmaradásért zajló „háborúnak” szenteljük. Végignéztük, mely klubok milyen esetekben biztosíthatják első osztályú tagságukat – akár még az FTC–Újpest derbi is dönthet a kiesésről.

A KIESÉS ELLEN HARCOLÓKNAK A 40 PONT ELÉRÉSE AZ ÁLOM

Két fordulóval a bajnokság zárása előtt nemcsak a bajnoki címért, illetve a nemzetközi kupaindulást érő helyek megszerzéséért folyik izgalmas versengés, hanem a bennmaradásért is.Öt csapatot fenyeget a kiesés réme(az már korábban eldőlt, hogy a Gyirmót búcsúzik az NB I-től),az Újpest, a Debrecen, a Diósgyőr, a Mezőkövesd és az MTK Budapest még nem érezheti magát biztonságban.Minél kevesebb pontja van valamelyiknek, annál nagyobb veszélyben van.

A HÁTRALÉVŐ MÉRKŐZÉSEK
32. FORDULÓ (május 20.)
18.00: Újpest–Haladás
18.00: Debreceni VSC–Budapest Honvéd
18.00: MTK Budapest–Diósgyőri VTK
18.00: Mezőkövesd–Paks
18.00: Gyirmót FC Győr–Vasas
20.30: Videoton–Ferencváros
33. FORDULÓ (május 27.)
19.00: Ferencváros–Újpest
19.00: Vasas–Mezőkövesd
19.00: Paks–MTK Budapest
19.00: Diósgyőri VTK–Debreceni VSC
19.00: Budapest Honvéd–Videoton
19.00: Haladás–Gyirmót FC Győr

A hátralévő két fordulóban összesen hat pontot lehet szerezni, de egyszerre mind az öt csapat nem gyűjtheti be a maximális pontszámot, hiszen hárman egymás ellen is játszanak: az utolsó előtti játéknapon MTK–Diósgyőr, míg a záró fordulóban Diósgyőr–Debrecen mérkőzést rendeznek. Negyven ponttal már biztosan bent lehet maradni – lássuk, a vészhelyzetben lévő öt csapatnak milyen mérkőzései vannak még hátra, s mik a lehetséges forgatókönyvek, esélyek.

AzÚjpest (39 pont)szerencsés esetben már akkor is bent marad, ha a hátralévő két mérkőzésén – előbb a Haladást fogadja, majd a Ferencvároshoz látogat – már nem szerez egyetlen pontot sem. Ehhez az kell, hogy a mögötte lévő DVSC, DVTK, Mezőkövesd, MTK négyesből legalább az egyik csapat ne gyűjtsön 38 pontnál többet. Ha például az MTK a két meccséből az egyiket elveszíti (vagy kétszer ikszel), akkor semmiképp sem előzheti meg az Újpestet.

Amennyiben viszont az Újpest kikap a Haladástól, és az MTK pontot szerez a DVTK ellen, akkor az Újpestnek az FTC elleni derbin kellene kiharcolnia bennmaradást az utolsó fordulóban, bár szerencsés esetben még egy Üllői úti vereség esetén is meghosszabbítja élvonalbeli tagságát.

A lila-fehérek számára az jelenti a biztos, számolgatás nélküli bennmaradást, ha szombaton a Haladás ellen (vagy az utolsó fordulóban a Groupama Arénában) legalább egy pontot szereznek.40 ponttal ugyanis már nem eshetnek ki.Ha 40 pontjuk lenne, akkor az MTK (35) csak abban az esetben előzhetné meg őket, ha mind a két mérkőzését megnyerné – ekkor azonban megverné a DVTK-t (36), így viszont a diósgyőriek nem tudnák már megelőzni a 40 pontos Újpestet.

Ha a lilák esetleg magukon nem tudnak segíteni (azaz nem szereznek legalább egy pontot a hátralévő két meccsükön), akkor – többek között – a Honvédban is bízhatnak. Ha a kispestiek szombaton idegenben legyőznék a Debrecent, akkor az összes többi mérkőzés eredményétől függetlenül az Újpest meghosszabbítaná az NB I-es tagságát. Ha ugyanis a most 38 pontos Loki kikapna a Honvédtól (és azt feltételezzük, hogy 39 pontos Újpest már nem szerez több pontot), csak úgy kerülhetne a lila-fehérek elé, ha legalább döntetlent játszana a DVTK-val. Ezzel viszont elvenne pontokat a Diósgyőrtől, amely így csak abban az esetben előzhetné meg az Újpestet, ha megverné az MTK-t – ekkor meg az MTK maradna a lilák mögött. Pofonegyszerű az egész…

ADebreceni VSC (38 pont)helyzete is némileg hasonló az Újpestéhez. Akár úgy is bent maradhat, hogy kétszer veszít, azaz már nem szerez pontot – ám ehhez a mögötte állók vereségei is kellenek. A hétvégén az aranyéremre hajtó Honvédot fogadja, majd az utolsó fordulóban a DVTK-hoz látogat (Mezőkövesdre). Ha esetleg kikap a Honvédtól, akkor sincs veszve semmi, mert ha a Diósgyőrrel ikszel, biztosan bent marad. Ha ugyanis május 27-én a DVTK-val döntetlent játszik, akkor a diósgyőriek csak abban az esetben előzhetik meg a Lokit, ha előtte már megverték az MTK-t – ami viszont azt jelenti, hogy az MTK nem kerülhetne a Debrecen elé.

Tehát két meccsből egy pont (zárásként 39 pont) is elég lenne a hajdúságiaknak, de csak akkor, ha a Honvédtól kapnának ki és a DVTK-val játszanának döntetlent. Ha ugyanis mindez fordítva történne, azaz a Honvéddal ikszelnének és a Diósgyőrtől kikapnának, akkor a 39 pont nem biztos, hogy elég lenne a bennmaradáshoz. Mert így a DVTK már megelőzné őket (hiszen megverte a Lokit, 39 pontja és több győzelme lenne), valamint a mögöttük álló Mezőkövesd (legalább négy pontot szerezve) és az MTK (két győzelemmel) is eléjük tudna kerülni.A DVSC számára is az a legbiztosabb, ha eléri a 40 pontot,ekkor a többiek eredményeitől függetlenül biztosan bent marad az NB I-ben. Ehhez pedig két döntetlen is elegendő.

ADiósgyőri VTK (36 pont)már szombaton biztosíthatja NB I-es tagságát, ha a fővárosban legyőzi az MTK-t. Ekkor ugyanis a kék-fehérek már biztosan mögötte maradnak, sőt ebben az esetben az MTK igen kilátástalan helyzetbe kerülne (lásd lentebb!). Ha viszont csak ikszel az MTK-val, akkor megmarad ugyan az egypontos előnye vele szemben, de az utolsó fordulóban visszaeshet mögé. Ezért ebben az esetben a záró játéknapon a biztonság kedvéért le kellene győznie a Debrecent, hiszen ha csak döntetlent játszana vele (is), vagy kikapna tőle, akkor az MTK a paksi sikerével megelőzhetné a DVTK-t. Ha a DVTK elvesztené az MTK elleni idegenbeli meccsét, nehéz helyzetbe kerülne, de a Debrecen legyőzésével megmenekülhetne. Mivel a DVTK-nak több győzelme van, mint az MTK-nak, ha a kék-fehérekkel azonos pontszámmal végez, akkor előtte marad.

A diósgyőriek sorsa a mezőkövesdiek szereplésétől is függ.A DVTK adott esetben még két vereség esetén is bent maradhat, ha a Mezőkövesd is kikapna mind a kétszer. Ha a Diósgyőr a hátralévő két játéknapon legalább ugyanannyi pontot szerez, mint a Mezőkövesd, akkor biztosan bent marad, mert a kövesdieket – a több győzelem miatt – maga mögött tartja.

AMezőkövesd (36 pont)helyzete sem megnyugtató, sok függ attól, hogy szombaton mit játszik odahaza a Pakssal (említsük meg, hogy szerdán még egy feladat vár rá: a Magyar Kupa elődöntőjének visszavágóján a Vasast látja vendégül). Ha megveri a paksiakat (39 pontja lesz), akkor nagy lépést tesz a bennmaradás felé, sőt ha aznap az MTK legfeljebb egy pontot szerez a Diósgyőr ellen, akkor a kövesdiek már nem eshetnek ki. A Mezőkövesd az utolsó fordulóban a Vasashoz látogat. Elképzelhető, hogy az a meccs már nem oszt, nem szoroz, de ha most szombaton nem tudja legyőzni a Paksot (netán kikap tőle), akkor a Vasas elleni bajnokin lehet, hogy az életéért kell küzdenie, ráadásul azon a találkozón minden bizonnyal a dobogóra hajtó angyalföldieknek is szükségük lesz a pontokra.

Ha az MTK esetleg mind a két meccsét elveszti, akkor a Mezőkövesdnek már egy pontot sem kell szereznie, akkor is bent marad. Ám úgy is alakulhatnak az eredmények (az MTK kétszer nyer, a Diósgyőr megveri a Debrecent, a DVSC legalább egy pontot elcsen a Honvédtól, és az Újpest is szerez egy pontot), hogy a Kövesd még 39 ponttal sem tud bent maradni –rá is vonatkozik az a megállapítás, miszerint ha eléri a 40 pontot, akkor már biztosítja NB I-es tagságát.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat esik ki az NB I-ből a Gyirmót mellett?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A végére hagytuk a jelenleg 11. helyen állóMTK-t (35 pont).A kiesés ellen küzdő öt csapat közül Tamási Zsolt együttese az egyetlen, amelynek mindenképpen pontot kell szereznie ahhoz, hogy bent maradjon.Nem is egyet, hiszen ha mondjuk egyszer ikszel és egyszer kikap, azaz 36 ponttal zár, hiába éri utol pontszámban a Mezőkövesdet (ha a kövesdiek kétszer vesztenének), a kevesebb győzelme miatt nem előzhetné meg. Nagyon szerencsés esetben – a Kövesd két zakója esetén – két pont megszerzésével is megmenekülhetne az MTK,de a kék-fehérek számára az jelentené a többi eredménytől független, biztos bennmaradást, ha mind a két mérkőzésüket megnyernék:előbb odahaza megvernék a DVTK-t, majd győznének Pakson. Nagyon sok függ a szombati mérkőzésüktől, ha kikapnának a DVTK-tól (tehát maradna 35 pontjuk), akkor a diósgyőrieket és a debrecenieket sem előzhetnék már meg, s csak abban bízhatnának, hogy a jelenleg 36 pontos Mezőkövesd a hátralévő két fordulóban csupán egy pontot gyűjtsön, mert akkor az utolsó fordulóban, a Pakson aratott sikerrel megelőzhetnék a kövesdieket.

MIKOR VOLT PÉLDA HASONLÓRA?

Tavaly ilyenkor, a 31. forduló után nem volt ennyire izgalmas a kiesés elleni harc – a bajnoki címért folyó meg pláne nem, a már aranyérmes Ferencváros 21 ponttal előzte meg a második helyezett MTK-t... 2016 tavaszán, két fordulóval a vége előtt három csapat versengett egymással a bennmaradásért, a 10. helyezett Puskás Akadémiának 28, az utolsó két helyen álló Vasasnak és Békéscsabának egyaránt 26 pontja volt – a 9. pozícióban lévő DVTK 38 pontot gyűjtött, tehát nagyon távol volt a kiesőzónától. Már történelem, hogy az utolsó előtti játéknapon a Vasas 1–0-ra legyűrte a PAFC-ot (a Békéscsaba 2–1-re kikapott a Honvéd vendégeként, így biztossá vált, hogy búcsúzik az első osztálytól), majd a záró fordulóban az angyalföldi együttes 2–0-ra nyert az MTK dunaújvárosi „albérletében”, ezzel biztosította bennmaradását. A békéscsabaiak mellett a felcsútiak estek ki.

Legutóbb a 2009–2010-es idényben fordult elő, hogy két fordulóval a vége előtt még öt csapat szurkolói számolgathatták azt, hogy kedvenceik miképpen úszhatják meg a kiesést. 2010 tavaszán (akkor 16 csapat alkotta az első osztály mezőnyét) a 28. forduló után a sereghajtó DVTK teljesen reménytelen helyzetben volt, 12 ponttal volt lemaradva a bennmaradó helyen álló Pakstól – tehát már kiesett. A Kecskemétnek, a Kaposvárnak és a Vasasnak egyaránt 31 pontja volt, a Paksnak 28, míg az utolsó előtti helyen álló Nyíregyházának 26, még nem lehetett tudni, hogy az öt együttes közül melyik búcsúzik. Az utolsó előtti fordulóban azonban minden tisztázódott, a Szpari odahaza (ugyan 0–3-ról felállva) csak döntetlent játszott a Haladással (27 pontja lett így), ezzel a 31 pontos csapatokat már nem érhette utol, s mivel a Paks 2–1-re legyőzte a Honvédot, eldőlt, hogy a diósgyőriek mellett a nyíregyháziak esnek ki az élvonalból.

NAGY A CSATA A FELJUTÁSÉRT IS

Két fordulóval az NB I zárása előtt tehát még öt csapat retteghet a kiesés rémétől, míg három fordulóval az NB II-es bajnokság vége előtt öt csapat reménykedhet abban, hogy odaér a feljutást érő első két hely valamelyikére (fontos, hogy mind az ötnek van NB I-es licence, tehát feljutás esetén indulhat az élvonalban).

A Puskás Akadémia FC vezeti a másodosztály tabelláját, a felcsútiaknak a hátralévő mérkőzéseken egy pont megszerzése kell ahhoz, hogy biztosan az első két hely valamelyikén végezzenek. Ha pedig legalább két pontot gyűjtenek, akkor az aranyérmet sem veheti már el tőlük senki.

Sok függ attól, hogy a Soroksár SC szerdán mit játszik a Szeged 2011 ellen, ezt a találkozót május 3-án, a 61. percben 3–1-es hazai vezetésnél villámlás miatt félbe kellett szakítani, és a szövetség Versenybizottsága úgy döntött, hogy az első perctől újra kell játszani. Ha szerdán fél 8 körül véget ér ez a találkozó, akkor „kiegyenesedik" a tabella, és tovább lehet az esélyeket boncolgatni. Annyi biztos, hogy három fordulóval a vége előtt a már említett PAFC mellett a Kisvárdának (65 pont), a Balmazújvárosnak (64), a Soroksárnak (61 pont és egy újrajátszandó meccs), valamint a Békéscsabának van még esélye arra, hogy feljutó helyen zárjon.

Az esélyekről bővebben EBBEN A CIKKÜNKBEN olvashat!

SCSEPOVICS ZSÓTÉRT, MOHL ÖNMAGÁT MÁSOLTA

Ha az ellenfélnek adott „gólpasszt” is díjaznák, akkor Mohl Dávid, az újpestiek védője azzal „büszkélkedhetne”, hogy a tavasszal két remekbe szabott találatot is előkészített, ráadásul a szituációk nagyon-nagyon hasonlítottak egymáshoz. Az aktuális rivális bal oldali támadást vezetett, a szélről jött a beadás, amely után Mohl – ahelyett hogy „kirúgta volna a stadionból” a labdát –, jobbal, azaz a gyengébbik lábával röviden szabadított fel. A labda az ellenfélhez került, aki köszönte szépen, és bevágta a bal felső sarokba. A 23. fordulóban a kispesti Zsótér Donát szerzett így nagy gólt a Szusza Ferenc Stadionban, míg a mögöttünk hagyott hétvégén a Videoton csatára, Marko Scsepovics gyakorlatilag lemásolta Zsótér találatát, ugyanabba a kapuba lőtte be a labdát.

ZSÓTÉR DONÁT GÓLJA AZ ÚJPEST ELLEN

MARKO SCSEPOVICS GÓLJA AZ ÚJPEST ELLEN


NB I, 2016–2017, 31. FORDULÓ
MÁJUS 13., SZOMBAT
HELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐNÉZŐSZÁM
Ferencváros–DVSC 0–0
Budapest, Groupama ArénaPintér Csaba
6596
Paks–Gyirmót FC Győr 3–0
Paks, Városi StadionBognár Tamás
600
DVTK–Mezőkövesd 2–2
Debrecen, Nagyerdei StadionIványi Zoltán
3043
Honvéd–MTK 2–1
Budapest, Bozsik József StadionSolymosi Péter
3370
Haladás–Vasas 2–2
Sopron, Városi StadionVad II István
2435
Újpest–Videoton 0–3
Budapest, Szusza Ferenc StadionKarakó Ferenc
2160
A 31. forduló teljes nézőszáma: 18 204; meccsenkénti átlag: 3 034
TABELLA • MENETREND • GÓLLÖVŐLISTA
AZ ÁLLÁS
1. Budapest Honvéd 31 18 5 8 49–28 +21 59
2. Videoton FC 31 17 8 6 61–26 +35 59
3. Ferencvárosi TC 31 13 10 8 51–40 +11 49
4. Vasas FC 31 14 6 11 47–38 +9 48
5. Paksi FC 31 11 11 9 38–33 +5 44
6. Szombathelyi Haladás 31 12 7 12 40–42 –2 43
7. Újpest FC 31 9 12 10 45–48 –3 39
8. Debreceni VSC 31 10 8 13 37–40 –3 38
9. Diósgyőri VTK 31 10 6 15 38–55 –17 36
10. Mezőkövesd Zsóry FC 31 9 9 13 35–51 –16 36
11. MTK Budapest 31 8 11 12 25–35 –10 35
12. Gyirmót FC Győr 31 4 9 18 18–48 –30 21
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik