A Fradi kicserélte légiósait, a Vidi olyat tett, amit 3 évig nem

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2019.02.01. 19:57
null
Rebrov a tavaszi szezonban már egy átalakult Fradinak dirigálhat (Fotó:<a href="http://www.fradi.hu" target="_blank"> fradi.hu</a>)
Zárul a labdarúgó NB I tavaszi rajtját felvezető ötrészes sorozatunk. Az utolsó részben a dobogón telelő csapatok (FTC, Vidi, DVSC) téli felkészülésével és átigazolásaival foglalkozunk. Megvizsgáltuk a Debreceni VSC játékospolitikáját, megnéztünk, mikor fordult elő legutóbb, hogy nem igazolt légióst a Vidi, és megszámoltuk, hány külföldi játékos érkezett a Fradihoz és mennyi távozott a zöld-fehérektől.

 

HÁROM ÉV UTÁN LEHETNE ISMÉT ÉRMES AZ ITTHON KÉSZÜLŐ DVSC

A két évvel ezelőtti, majdnem a Loki kiesésével záruló idény óta Debrecen a nyugalom szigetének számít az NB I-ben. Herczeg András irányítása mellett a DVSC visszatalált a régi útra, vagyis ismét fontos szerephez jutnak a saját nevelésű fiatalok, a fölöslegesnek bizonyuló légiósok helyett inkább magyar játékosok kapnak lehetőséget, és az eredmények sem maradnak el, hiszen a 3. helyen telelt a csapat, négy pontra a 2. helyezett Viditől.

A télen ennek megfelelően távozott a júliusban az első bajnokiján gólt szerző, de összesen csak négy meccsen játszó spanyol Ezequiel Calvente és az ősszel egy meccsen sem szereplő Ioan Filip. A szintén epizódszereplő Könyves Norbert visszatért Paksra. Érkezett Cigándról a fiatal kapus, a 23 éves Hrabina Alex, s a Loki az Újpesttől végleg megszerezte az eddig kölcsönben szereplő Pávkovics Bencét.

A hajdúsági csendet csak egy-egy érdekes, légiósról szóló hír törte meg. Az ősszel a bajnokságban nem szereplő szlovák kapus, Tomás Kosicky előbb január 11-én távozott a klubtól, majd egy interjúban arról beszélt, hogy mennyire gyenge színvonalú az NB I, aztán néhány nappal később újra aláírt a Lokihoz. Ez azért is volt meglepő, mert amint azt fentebb is említettük, a Loki az elmúlt másfél évben szakított azzal a gyakorlattal, hogy a kispadra szerződtessen külföldi játékosokat, Kosicky viszont minden bizonnyal továbbra is csak második számú kapus lehet Nagy Sándor mögött. Emellett figyelemfelkeltő történet volt a Hollandiában a fegyelmezetlenségeiről elhíresült, korábban a holland U-válogatottban is szereplő Justin Mathieu esete, aki a holland másodosztályból érkezett próbajátékra a DVSC-hez, de nem tudott megállapodni a vezetőkkel, így nem szerződtették.

A DVSC volt az egyetlen csapat az NB I-es mezőnyben, amely nem utazott külföldi edzőtáborba, ilyen szempontból is érdekes lesz megnézni Tőzsér Dánielék tavaszi szereplését, hogy vajon ez jelent-e hátrányt (vagy éppen előnyt) a többi csapattal szemben. Ha végignézünk a Debrecen téli felkészülési mérkőzésein, akkor az látható, hogy itthon nem tudott erősebb külföldi együttesek ellen pályára lépni a csapat, az öt felkészülési mérkőzésből csak egy alkalommal találkozott első osztályú riválissal, a szlovákiai MFK Zemplín Michalovcéval (Nagymihály), amelyet 4–1-re meg is vert. Viszont például a Budaörstől és a Kazincbarcikától kikapott, igaz, ez utóbbi találkozókon inkább azok a fiatalok kaptak lehetőséget, akiknek az első csapatban várhatóan kevesebb szerep jut a tavasszal. Összességében háromszor nyert és kétszer kapott ki a Loki a felkészülési időszakban.

A Debrecen tavaszi sorsolását, főképp az első néhány fordulót nézve feltűnik, hogy egy nehezebb ellenfél után egy papíron gyengébb csapat következik, viszont a tabellán hátrébb álló riválisokkal szemben kell idegenben pályára lépniük a hajdúságiaknak. A 19. fordulóban az Újpestet fogadják, majd mennek Kisvárdára, aztán a Fradit látják vendégül, a rangadót paksi és felcsúti vendégjáték követi. A DVSC fő célja valószínűleg az lesz a tavasszal, hogy 2016 után ismét a dobogón fejezze be az idényt.

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A DEBRECENI VSC-NÉL
Érkezők:
Hrabina Alex
(Cigánd), Pávkovics Bence (Újpest FC – kölcsön után végleg)
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérők:
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek: Baráth Péter
Kiszemeltek:
Távozók: Ezequiel Calvente (spanyol, szabadon igazolható), Ioan Filip (román, Dinamo Bucuresti – Románia, szabadon igazolhatóként), Könyves Norbert (Paksi FC)
Kölcsönbe távozók:
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz:
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk:

A DEBRECENI VSC TÉLI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
A felkészülés kezdete:január 3.
Edzőtábor:
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK (helyszín: Pallag)
Január 12.: DVSC–MFK Zemplín Michalovce (Nagymihály, szlovákiai) 4–1 (Zsóri, Damásdi, Nagy K., Avdijaj)
Január 19.: DVSC–Balmazújváros 1–0 (Avdijaj)
Január 19.: DVSC–Budaörs 1–2 (Szatmári Cs.)
Január 26.: DVSC–Luceafarul Oradea (Nagyvárad, romániai) 4–0 (Damásdi, Szatmári Cs., Haris, Takács T.)
Január 26.: DVSC–Kazincbarcika 1–3 (Varga K.)

KÍNAIAKKAL IS KÉSZÜLTEK AZ NB I-RE – MOL VIDI FC

2016-ban fordult elő legutóbb, hogy a Vidi a tavaszi szezont megelőzően nem szerződtetett légióst. Persze, az átigazolási időszak itthon még nem zárult le, tehát ez a helyzet akár változhat is.

A fehérváriak két rutinos magyar labdarúgót szerződtettek. Visszatért Székesfehérvárra a Videoton első (2011-es) bajnokcsapatának tagja, a 48-szoros válogatott Elek Ákos, mert Marko Nikolics vezetőedző szeretett volna egy magas, a párharcokban és a fejjátékban is erős játékost a középpályára. A csatársorba egy klasszikus center, a háromszoros válogatott Futács Márkó érkezett, mert az ősszel Marko Scsepovics egyedül maradt ebben a szerepkörben, és a télen a testvére, a szintén csatár Sztefan Scsepovics is távozott, igaz, ő már az ősszel sem volt az első keret tagja. A két évvel ezelőtt horvát gólkirályi címig jutó Futácsnak az elmúlt négy évben két súlyosabb sérülése is volt, de ha egészséges és újra formába lendül, akkor minden bizonnyal segítségére lehet a fehérváriaknak a bajnoki címért folyó harcban.

A Vidi a spanyolországi edzőtáborozása során három kínai ellenféllel is megmérkőzött, de azt talán csak Marko Nikolics tudja megmondani, hogy a Talien Jifang elleni 2–0-s győzelemből, illetve a kínai U25-ös válogatott elleni 3–0-s vereségből (a kulcsemberek nagy része nem játszott a Vidiben), vagy a Peking Zsenho elleni 1–1-ből milyen következtetéseket lehet leszűrni az NB I-re nézve. A Vidi hat meccset játszott, kétszer győzött, kétszer kikapott és kétszer végzett döntetlenre.

A fehérváriak tavaszi sorsolása annyiban kedvező, hogy kilenc meccset is az új stadionjukban játszanak, vagyis csak hatszor lépnek pályára idegenben. Ez annak is köszönhető, hogy az ősszel cseréltek fel pályaválasztói jogot amiatt, hogy akkor még nem készült el az új aréna. Az első öt tavaszi bajnokijából például négyet is otthon játszik a Vidi (a Puskás Akadémia, a Diósgyőr, a Haladás és a Kisvárda ellen), míg idegenben csak MTK-hoz utazik. Viszont a Ferencváros elleni harmadik meccse idegenben lesz (az eddigi kettőn egy döntetlen és Fehérváron egy Vidi-siker született).

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A MOL VIDI FC-NÉL
Érkezők: Elek Ákos (Kajrat Almati – Kazahsztán), Futács Márkó (szabadon igazolhatóként, legutóbb Hajduk Split – Horvátország)
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérők:
Réti Patrik (?, Siófok)
A második csapatból felkerültek/profi szerződést kötöttek:

Kiszemeltek:
Távozók: Sztefan Scsepovics (szerb, Jagiellonia Bialystok – Lengyelország, szabadon igazolhatóként)
Kölcsönbe távozók: Bolla Bendegúz (siófoki kölcsön után Zalaegerszegi TE FC), Tóth Bence (Vasas FC)
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz:
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk:

A MOL VIDI FC TÉLI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
A felkészülés kezdete:
január 7–8.: orvosi felmérések; január 9.: első edzés
Edzőtábor:január 12–26., Marbella (Spanyolország)
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK (helyszín: Marbella)
Január 14.: Mol Vidi–1. FC Kaiserslautern (német) 2–0 (Juhász R., Hodzic)
Január 17.: RB Linense (spanyol)–Mol Vidi 1–1 (Hodzic)
Január 21.: Mol Vidi–Peking Zsenho (kínai) 1–1 (Kovács I. – 11-esből)
Január 21.: Mol Vidi–Sparta Praha (cseh) 1–3 (Huszti – 11-esből)
Január 25.: Mol Vidi–Kína U25 0–3
Január 25.: Mol Vidi–Talien Jifang (kínai) 2–0 (Huszti, Stopira)

HÉT ÚJ KÜLFÖLDI ÉRKEZETT, NÉGY TÁVOZOTT – FERENCVÁROS

A Ferencváros vezetőedzője, Szerhij Rebrov az egyik korábbi interjúban arról beszélt, hogy érkezésekor kicsit sokallta a légiósok számát, de az arányok és az elmúlt évek tendenciája ezúttal sem változott. A külföldiek egy része elment, de legalább annyian, sőt jelen állás szerint még többen is érkeztek a helyükre. Kjartan Finnbogason, Matías Rodríguez, Dejan Georgijevics vagy Rui Pedro távozását aligha bánják a ferencvárosi szurkolók, akik csak remélni tudják, hogy a helyükre érkező Isael, Lasa Dvali, Ihor Haratin, Tokmac Nugen, Ammar Ramadan, Mikalaj Szihnyevics vagy a novemberben szerződtetett, de az NB I-be még nem nevezett Marten Wilmots mélyebb nyomot hagy majd az emlékezetükben a teljesítményével.

SZAVAZÁS

Szombaton folytatódik a labdarúgó OTP Bank Liga: ki lesz a bajnok?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A brazil, grúz, ukrán, norvég-kenyai, szíriai, fehérorosz, belga légió (bár Haratinnak vannak magyar felmenői, így hivatalosan nem számít légiósnak) azzal a céllal érkezett, hogy tavasszal a segítségükkel Rebrov kialakítsa azt az alapcsapatot, amellyel az FTC a nyáron eséllyel veheti fel a versenyt a nemzetközi porondon is. Kíváncsian várjuk, az említettek közül hányan maradnak majd a Fradinál hosszabb távon.

Ahogy az is érdekes kérdés, Böde Dániellel mennyire számolnak még hosszú távon az Üllői úton, mindenesetre a Vidi elleni, legutóbbi bajnokiról „száműzött” csatár visszatért a keretbe, a téli felkészülési meccseken játszott és gólt is szerzett. Miközben egyébként az új játékosok közül még senki sem talált a kapuba, igaz, Isael, Nugen és Ramadan a felkészülési meccseken még nem is volt ott, hiszen őket csak a napokban igazolták. A légiósok mellett egy magyar játékos érkezett, a Stoke City utánpótlásából hazatérő szélső, Szerető Krisztofer, akinek menedzsere, Schultz Levente elmondta, kifejezetten olyan csapatot kerestek, melynél immár rendszeresen a felnőttek között tud szerepelni.

A felkészülési meccseken Rebrov képet kaphatott a csapat hiányosságairól, mert a hat nemzetközi mérkőzésből egyet sem tudott megnyerni a Ferencváros, négy döntetlen mellett kétszer kikapott. A hatból kettőn volt olyan ellenfele, amely az ősszel nemzetközi kupainduló volt, két román csapat: a Viitorultól 2–1-es vereséget szenvedett, a Craiova A-csapatával (a B-vel is) 1–1-es döntetlent játszott a Fradi. Könnyen lehet, hogy a törökországi tapasztalatok miatt is igazolt még az edzőtábor után is új játékosokat a klub, mert Rebrov nem volt elégedett a látottakkal.

A Fradi ötpontos előnnyel kezdi a tavaszt, és rögtön az első három forduló felér egy vizsgamunkával a számára: amennyiben hazai pályán legyőzi a Honvédot, majd idegenben az Újpestet és a Debrecent is, akkor óriási lépést tehet a bajnoki cím felé, mert utána egészen a Vidi elleni rangadóig szinte csak alsóházi csapatokkal találkozik (az egyetlen kivételt az MTK jelentheti). És az sem hátrány, hogy a 15 tavaszi meccséből nyolcat az Üllői úton vív meg. Viszont ha a Vidi az első három fordulóban faragni tud a hátrányából, akkor izgalmas tavaszi versenyfutás következhet a két csapat között.

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A FERENCVÁROSNÁL
Érkezők: Lasa Dvali
(grúz, Pogon Szczecin – Lengyelország), Ihor Haratin (ukrán, Zorja Luhanszk – Ukrajna), Isael da Silva Barbosa (brazil, Kajrat Almati – Kazahsztán, szabadon igazolhatóként), Tokmac Chol Nguen (norvég, Strömsgodset – Norvégia), Ammar Ramadan (szíriai, Juventus – Olaszország), Szerető Krisztofer (Stoke City – Anglia), Mikalaj Szihnyevics (fehérorosz, BATE – Fehéroroszország, szabadon igazolhatóként), Marten Wilmots (belga, szabadon igazolhatóként, legutóbb Avellino – Olaszország)
Kölcsönbe érkezők:

Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek:
Kiszemeltek:
Távozók: Kjartan Finnbogason (izlandi, Vejle BK – Dánia, szabadon igazolhatóként), Lovrencsics Balázs (ETO FC Győr)
Kölcsönbe távozók: Matías Ezequiel Rodríguez (argentin, Universidad Católica – Ecuador), Dejan Georgijevics (szerb, Partizan Beograd – Szerbia), Rui Pedro Couto Ramalho (portugál, Haladás)
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk: Julian Koch (német), Sztefan Szpirovszki (macedón, érdeklődik iránta: Lech Poznan – Lengyelország)

A FERENCVÁROSI TC TÉLI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
A felkészülés kezdete:
január 8.
Edzőtábor:január 11–26., Belek (Törökország)
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Január 14.: FTC–FC Viitorul (román) 1–2 (Lanzafame)
Január 15.: FTC–Gaz Metan Medias (Medgyes; romániai) 0–0
Január 19.: FTC–FC Sion (svájci) 2–2 (Maceiras – öngól, Petrjak)
Január 20.: FTC–Korona Kielce (lengyel) 2–3 (Moutari, Varga R.)
Január 25.: FTC–CS Universitatea Craiova „B” (román) 1–1 (Böde)
Január 25.: FTC–CS Universitatea Craiova „A” (román) 1–1 (Petrjak)


NB I, 2018–2019, 19. FORDULÓ
FEBRUÁR 2., SZOMBATHELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
14.00: MTK Budapest–Paksi FC
Budapest,Új Hidegkuti Nándor StadionBognár Tamás
17.00: Debreceni VSC–Újpest FC
(Tv: M4 Sport)
Debrecen,
Nagyerdei Stadion
Vad II István
17.00: Mol Vidi FC–Puskás Akadémia Székesfehérvár, Mol Aréna Sóstó
Kassai Viktor
17.00: Diósgyőri VTK–Mezőkövesd Zsóry Miskolc,
DVTK Stadion
Szőts Gergely
17.00: Haladás–Kisvárda
Szombathely, Haladás StadionBogár Gergő
19.30: Ferencváros–Budapest Honvéd (Tv: M4 Sport)
Budapest,
Groupama Aréna
Berke Balázs
TABELLA • GÓLLÖVŐLISTA
A BAJNOKSÁG ÁLLÁSA
1. Ferencvárosi TC 18 12 3 3 36–15 +21 39
2. Mol Vidi FC 18 10 4 4 30–16 +14 34
3. Debreceni VSC 18 8 6 4 25–19 +6 30
4. Budapest Honvéd 18 8 5 5 21–15 +6 29
5. Újpest FC 18 7 7 4 21–14 +7 28
6. MTK Budapest 18 8 3 7 27–25 +2 27
7. Mezőkövesd Zsóry FC 18 6 6 6 25–23 +2 24
8. Paksi FC 18 5 7 6 22–25 –3 22
9. Puskás Akadémia FC 18 6 3 9 21–24 –3 21
10. Diósgyőri VTK 18 4 5 9 18–29 –11 17
11. Kisvárda 18 4 4 10 16–35 –19 16
12. Szombathelyi Haladás 18 2 3 13 13–35 –22 9
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik