A Fehérvárnak szüksége van erősítésre, Újpestre bármikor „beeshet” valaki

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2023.02.09. 14:35
null
Deybi Flores (jobbra) volt a fehérváriak második téli igazolása, de meglepő lenne, ha már nem érkezne több új játékos a csapathoz (Fotó: Török Attila)
A labdarúgó NB I-ben február 14-én zárul az átigazolási időszak. Az utóbbi hetek hírei és a csapatok aktuális formája alapján megvizsgáltuk, mely kluboknál milyen változások várhatók még az utolsó napokban.

 

Az 1–7. helyezett csapatok többségénél már nem várható mozgás a téli átigazolási időszakban. A listavezető Ferencváros is csak azért lehet kivétel, mert információink szerint több külföldi játékosért is tettek ajánlatot a télen a zöld-fehérek, és nem mindegyik ügy zárult még le. Múlt szombaton a Nemzeti Sport adta hírül – és azóta több afrikai portál is megerősítette –, hogy például a Németországba szerződött Aissa Laidouni posztjára kiszemelt, egyiptomi Mohanad Lasin klubjával még folynak egyeztetések, de úgy tudjuk, a szintén belső középpályás, tunéziai Mohamed Ali Ben Romdanért is tett korábban ajánlatot a Fradi. A lehetséges távozók között pedig Franck Bolit említhetjük – erről Sztanyiszlav Csercseszov, az FTC vezetőedzője is beszélt múlt héten.

A 2. helyezett Kecskemétnél a héten szerződtetett szélső támadó, Májer Milán érkezésével és az ősszel keveset mutató Uros Djuranovics távozásával befejezettnek tekinthető a téli átigazolási időszak. A 3. helyezett Kisvárdánál a téli időszak fő feladata a védekezés megerősítése volt. Ennek érdekében Enes Alic személyében még múlt héten is jött egy bosnyák balhátvéd.

A Puskás Akadémia egy védőt (Karlo Barolec) és egy támadó középpályást (Jonathan Levi) szerződtetett a télen, viszont az első hét helyezett csapatból még mindig a felcsútiak szerezték a legkevesebb gólt (18 meccsen 23-at), tavasszal is két meccsen csak egyet, így az nem lenne meglepetés, ha csatár még érkezne a hajrában. A DVSC középpályást (Sztefan Loncsar) és csatárt (Antonio Mance) szerződtetett a télen, és miután a tavaszi szezont két meccsen négy ponttal, a Magyar Kupában pedig továbbjutással kezdte az együttes, nem feltétlenül indokolt további játékosok szerződtetése. Ugyanez igaz a Paksra is, amelyre egyébként is általában visszafogottan igazol a télen, és idén már hárman érkeztek a csapathoz. A ZTE egész télen csak egy játékost igazolt, a napokban érkezett, 16 éves Balabás Bencét, aki a második csapatban kaphat lehetőséget. Egyébként, mivel a kulcsemberek közül mindenki maradt, nem is várható már változás a keretben a következő egy hétben.

A 8–12. helyen álló, közvetlenül a bennmaradásért harcoló csapatoknál viszont azért több változás is lehet még a hajrában, vagy azon túl is. A Mol Fehérvár vezetői a tavaszi szezont megelőző, januári szurkolói ankéton is elmondták, terveznek még erősítést a télen, viszont azóta újabb játékos nem érkezett. Érdekesség, hogy egész télen főleg belső, védekező középpályás kiszemeltekről érkeztek hírek a fehérváriakkal kapcsolatban: Tobias Christensen és Deybi Flores is erre a posztra jött és korábban helyi sajtóhírek szerint Romániából és Bulgáriából is volt középpályás kiszemeltje a csapatnak. Ugyanakkor távozott már a klubtól a támadó középpályás Bohdan Lednev, a szélső Funsho Bamgboye és a csatár Budu Zivzivadze (aki fegyelmi okok miatt amúgy is a második csapatnál készült), valamint a szakmai stáb nem számol a támadó Claudiu Bumbával és a védő Artem Sabanovval sem – mind a ketten a második csapattal készülnek. Viszont ezekre a posztokra új játékos nem érkezett. A csatársorba visszatért ugyan a Kecskemétre kölcsönadott Szabó Levente, de kérdés, neki milyen szerepet szán a szakmai stáb, mert az idei két bajnoki közül csak az első játszott csereként. Viszont a Kecskemét elleni 2–1-es vereség és a DVSC elleni 1–1 is azt mutatja, a fehérváriaknak bizony a védelemben és a támadósorban is erősítésre lesz szükségük, ha szeretnének előrelépni a tabellán a veszélyzónából. Csatárposztra román sajtóhírek szerint az idényben az FC Hermanstadtban tíz gólt szerző Daniel Paraschiv lehet az egyik kiszemelt.

A 9. helyen álló Mezőkövesdre mondhatjuk, hogy „kiigazolta magát” a télen, hiszen tíz új játékost is szerződtetett és az idei két forduló alatt megszerzett négy pont bizonyíthatja, az újak máris hozzá tudtak tenni a csapat játékához, nincs szükség tovább átalakításra a keretben. A jelenleg 10. Újpestre évek óta jellemző, hogy jóval az átigazolási időszak lejárta után szerződtet szabadon igazolható, hosszabb ideje klub nélküli labdarúgókat (az őszi szezonban Luis Jakobi októberben, Peter Ambrose novemberben igazolt Újpestre). A liláknál tehát bármikor „beeshet” egy új légiós, függetlenül attól, lejárt-e az átigazolási időszak.

A 11. helyen álló Honvédnál viszont hiába lenne szükség erősítésre, erre a klub anyagi helyzete miatt nincs lehetőség – ezt Chris Docherty sportigazgató ismerte el a Nemzeti Sportnak adott interjúban. Ugyan lehetett hallani pletykákat arról, hogy Franck Boi kölcsönbe érkezhet a Ferencvárostól, de úgy tudjuk ennek nincs valóságalapja, Dean Klafuric vezetőedző is azt mondta a hétvégi bajnokit követően, hogy nem tud a csatár lehetséges érkezéséről.

Az utolsó helyen álló Vasas egy védőt igazolt a télen, Hegedűs Jánost, és érkezhet még a Puskás Akadémiától Urblík József, akire az egyaránt keresztszalag-szakadás után gyógyuló Pátkai Máté és Vida Máté kiesése miatt is szükség lenne. Az angyalföldiek csak magyar játékosokat szerződtetnek, viszont a piaci hajrában olyan magyart, akinek szerződése van és kulcsembernek számít aktuális csapatában, már nem könnyű megszerezni, mert érthető módon ragaszkodnak hozzá, hiszen nehéz lenne pótolni.

Éppen ezért felértékelődnek a szabadon igazolható, rutinos játékosok, akik azonnal erősítést jelenthetnek. Így például a svájci FC Basellel szakító, 86-szoros válogatott Szalai Ádám (aki eddig még nem játszott az NB I-ben pályafutása során) vagy a 13-szoros válogatott Varga Kevin – utóbbi akkor válhat szabadon igazolhatóvá, ha meg tud egyezni szerződése felbontásáról a török Hataysporral. De szóba jöhet például az ötszörös válogatott Holman Dávid is, akinek fél év múlva jár le a szerződése a pozsonyi Slovannál. Esetükben az a fő kérdés, készek-e a hazatérésre, mert ha igen, alighanem több klubnál is szívesen látnák őket.

AZ NB I ÁLLÁSA
1. Ferencvárosi TC18142242–15+2744
2. Kecskeméti TE1879225–17 +830
3. Kisvárda1876530–32 –227
4. Puskás Akadémia1868423–20 +326
5. Debreceni VSC1866631–28 +324
6. Zalaegerszegi TE1865725–22 +323
7. Paksi FC1865730–31 –123
8. Mol Fehérvár1855822–26 –420
9. Mezőkövesd1855819–26 –720
10. Újpest FC1854922–33–1119
11. Budapest Honvéd1845918–30–1217
12. Vasas FC1838714–21 –717
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik